Bashkimi Evropian (BE) u krijua pas hyrjes në fuqi të Traktatit për Bashkimin Evropian (TEU) ose Traktatit të Maastricht në 1993 dhe aktualisht përbëhet nga 28 shtete Evropiane. Falë Marrëveshjes së Shengenit, disa vende të Komunitetit sot gëzojnë heqjen e kontrolleve kufitare midis këtyre vendeve, gjë që lejon lëvizjen e lirë të njerëzve.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Zona Shengen dhe Shtetet Anëtare të Bashkimit Evropian

Shtetet anetare

Vendet themeluese të Bashkimit Evropian ishin fillimisht Gjermania, Belgjika, Franca, Italia, Luksemburgu dhe Hollanda. Deri më sot, BE-ja përbëhet nga gjithsej 28 Shtete Anëtare, me disa përjashtime si Islanda, Rusi, Norvegji dhe Zvicra, të cilat janë shtete evropiane, por jo pjesë e BE-së.Disa territore evropiane që u përkasin Shteteve Anëtare të Bashkimit nuk janë gjithashtu të përfshira në BE; ky është rasti i Ishujve të Kanalit dhe Ishujve Faroe.

Shtetet anëtare aktuale të Bashkimit janë paraqitur më poshtë së bashku me datën e tyre të pranimit dhe kapitalin e tyre:

vendData e aderimitKapital
Alemania25 Mars 1957Berlin
Austri1 janar 1995Vienna
Belgjikë25 Mars 1957Bruselas
Bullgari1 janar 2007Sofja
ChipreMaj 1 2004Nikosia
Croacia1 de julio de 2013zagreb
Danimarkë1 janar 1973Kopenhagen
SllovakiaMaj 1 2004Bratislava
SlloveniaMaj 1 2004Ljubljana
España1 janar 1986Madrid
EstoniMaj 1 2004Tallin
Finlandë1 janar 1995Helsinki
Francë25 Mars 1957Paris
Greqi1 janar 1981Atenas
HungariMaj 1 2004Budapest
Irlandë1 janar 1973Dublin
Itali25 Mars 1957Roma
LetoniaMaj 1 2004Riga
LituaniMaj 1 2004Vilna
Luxemburgo25 Mars 1957Luxemburgo
MaltëMaj 1 2004Valletta
Holandë25 Mars 1957Amsterdam
PoloniaMaj 1 2004Varshavë
Portugali1 janar 1986Lisbonës
Angli1 janar 1973Londër
Republika ÇekeMaj 1 2004Praga
Rumani1 janar 2007Bucarest
Suedi1 janar 1995Stokholm

Përveç kësaj, me fillimin e Bashkimit Ekonomik dhe Monetar (EMU), jo vetëm që u krijua një Treg i Përbashkët, por edhe një monedha e vetme: euro (€). Kështu lind thirrja zonën e euros o Eurozona në 2002, të cilave Shtete të ndryshme Anëtare u shtuan në mënyrë progresive.

Mbretëria e Bashkuar dhe Danimarka, megjithëse ishin pjesë e Bashkimit Evropian, vendosën të qëndrojnë jashtë Eurozonës pas ratifikimit të TEU. Prandaj, monedha e Mbretërisë së Bashkuar është kile (£) dhe, atë të Danimarkës, kurora daneze (kr)

Marrëveshja e Shengenit

Marrëveshja e Shengenit u nënshkrua në vitin 1985 dhe synon të shfuqizojë kontrollet kufitare brenda të ashtuquajturës zonë Shengen, e cila përfshin krijimin e një zona e lëvizjes së lirë. MB dhe Irlanda, megjithëse marrin pjesë në disa aspekte, vendosën të qëndrojnë jashtë.

Kështu, zona Shengen hyri në fuqi dhe filloi të funksionojë në 1995. Falë kësaj hapësire të përbashkët, vendet anëtare gëzojnë mungesën e kontrolleve kufitare kur udhëtojnë nga një vend në tjetrin. Me pak fjalë, zona Shengen punon në terma migrues sikur të ishte një vetëm vendi.

Ekziston një konfuzion në këtë çështje, pasi ka shtete anëtare që nuk i përkasin asaj, dhe vende joanëtare që formojnë pjesë të saj. Prandaj, më poshtë rendisim vendet që përbëjnë zonën Shengen:

 • Alemania
 • Austri
 • Belgjikë
 • Danimarka (përveç Grenlandës dhe Ishujve Faroe)
 • Sllovakia
 • Sllovenia
 • España
 • Estoni
 • Finlandë
 • Franca (përveç territoreve përtej detit)
 • Greqi
 • Republika Çeke
 • Hungari
 • Islandë
 • Itali
 • Letonia
 • Lihtenshtajni
 • Lituani
 • Luxemburgo
 • Maltë
 • Norvegji (përveç Ishujve Svalbard)
 • Hollanda (përveç Arubës, Curaçao, Sint Maarten dhe Karaibeve holandez)
 • Polonia
 • Portugali
 • Suedi
 • Zvicra

Nga vendet e listuara më sipër, Islanda, Lihtenshtajni, Norvegjia dhe Zvicra janë vende jo-anëtare të BE-së që janë të përfshira në zonën Shengen. Në Greqi, hyrja në rajonin e Malit Athos është e ndaluar për gratë dhe burrat që dëshirojnë, do të kenë nevojë për një leje të veçantë diamonitri) Gjithashtu, në Ceuta y Melilla Ekzistojnë një numër dispozitash të veçanta për udhëtarët marokenë.

Andorra Shtë një mikrostat evropian që nuk përmendet në listën e mëparshme, por që megjithatë ka një marrëveshje me BE me të cilën lejohet edhe lëvizja e lirë e njerëzve. Në vendkalimet kufitare, të njëjtat kushte do të zbatohen si për territoret e BE-së jashtë zonës Shengen. Në rastin tuaj, të huajt që udhëtojnë me një vizë Shengen do të kenë nevojë për një vizë me hyrje të shumëfishtë.

Monaco As nuk kryen kontrolle kufitare për të hyrë në vend, pasi ka një marrëveshje me Francën. Kjo do të thotë që edhe pse nuk është pjesë e zonës Shengen, në praktikë është sikur të ketë qenë. San Marino dhe Qyteti i Vatikanit Secili prej tyre ka një kufi me Italinë, sepse është e mundur të futesh në to vetëm duke kaluar Italinë dhe duke kaluar kontrollet përkatëse që kryhen në këtë vend për të huajt.Eurozona

El Zona Ekonomike Evropiane (EEA) u krijua në 1994 pas një marrëveshje midis disa vendeve anëtare të Bashkimit Evropian dhe Shoqatës Evropiane të Tregtisë së Lirë (EFTA), me përjashtim të Zvicrës. Krijimi i EEA lejoi vendet anëtare të EFTA-s të marrin pjesë në tregun e brendshëm të përbashkët të BE-së pa pasur nevojë të bashkohen me të.

Euro (€) është monedha zyrtare e Eurozonës, e ndarë nga 2014 nga 19 Shtetet Anëtare që nga 28. Aktualisht përdoret nga më shumë se 337 milion evropianë, euro është monedha e dytë më e tregtuar në botë pas dollarit amerikan ($).

Kështu, tregu i përbashkët është në të njëjtën kohë një bashkim doganor dhe një zonë e tregtisë së lirë. Kështu, për Shtetet Anëtare nuk ka tarifa kufitare dhe tranziti i kapitalit dhe shërbimeve është falas. Më poshtë janë shtetet që përbëjnë EEA së bashku me monedhën e zëvendësuar nga euro:

vendMonedhë e mëparshme
AlemaniaMarka gjermane
AndorraFranga Andorran dhe peseta Andorra
AustriMonedhë austriake
BelgjikëFranga belge
Qytetit të VatikanitLirika e Vatikanit
ChiprePaund qipriot
SllovakiaKurora Sllovake
SlloveniaTolar slloven
EspañaPeseta spanjolle
EstoniKurora Estoneze
FinlandëMarka finlandeze
FrancëFranga franceze
GreqiDhrahmi greke
IrlandëPaund irlandez
ItaliLirën italiane
LetoniaLatat letonisht
LituaniLituanisht Litas
LuxemburgoFranga e Luksemburgut
MaltëLira Malteze
MonacoFranga monetare
HolandëFlorin holandez
PortugaliMburoja Portugeze
San MarinoLyre Sanmarinense

El Angli, Danimarkë y Suedi Ata nuk e kanë miratuar euron pavarësisht se janë vende që formojnë pjesë të BE-së. Prandaj, për të udhëtuar në këto vende, ne do të duhet të ndryshojmë monedhën tonë në kile, kurora daneze përkatësisht kurora suedeze. As vendet e tjera të pranuara së fundmi si Bullgaria, Hungaria, Polonia, Republika Çeke dhe Rumania.

Të gjithë ata pritet të përfundojnë me adoptimin e euros deri në vitin 2019, megjithëse Mbretëria e Bashkuar dhe Danimarka kanë një klauzolë përjashtimi dhe, tani për tani, nuk parashikohet mundësia që këto vende të adoptojnë euron.

Dokumentet e udhëtimit

Qytetarët e çdo vendi të Bashkimit Evropian nuk kanë nevojë të paraqesin as dokument identiteti kombëtar dhe as pasaportë për të udhëtuar midis vendeve anëtare të zonës Shengen. Sidoqoftë, është e mundur që në disa aeroporte të kërkohet dokumenti kombëtar i identitetit si një mënyrë për të rregulluar tranzitin e udhëtarëve.

Për më tepër, megjithëse nuk është e nevojshme të bartni dokumentacion, gjithmonë rekomandohet të mbani pasaportën ose ID-në tuaj si një mënyrë për të provuar identitetin tuaj nëse është e nevojshme (p.sh. nëse kërkohet nga policia). Këshillohet gjithashtu të aplikoni për Kartën Shëndetësore Evropiane (TSE), një dokument personal që vërteton të drejtën për të marrë kujdes shëndetësor gjatë qëndrimit tonë të përkohshëm në territorin e një Shteti Anëtar të EEA ose Zvicrës.

Duhet të theksohet se, meqenëse ato nuk i përkasin zonës Shengen, në vendet e mëposhtme do të duhet të paraqisni një dokument të vlefshëm identiteti ose pasaportë për të qenë në gjendje të kaloni kufirin: Kroacia, Bullgaria, Qipro, Irlanda, Mbretëria e Bashkuar dhe Rumania.

Gjëja më e këshillueshme para udhëtimit është që të kontrolloni se cilat janë dokumentet e vlefshme për të lënë vendin tuaj dhe të vizitoni ndonjë nga këto vende që nuk i përkasin zonës Shengen. Situatat e mëposhtme konsiderohen raste të veçanta dhe duhet të merren parasysh sa vijon:

 • L të afërmit jashtë komunitetit (vendasit e vendeve jo anëtare të BE-së) mund t'ju shoqërojnë ose t'ju takojnë nëse ata udhëtojnë në një vend tjetër të BE-së. Në çdo rast, është thelbësore që ata të mbajnë me vete një pasaportë të vlefshme në çdo kohë dhe, në varësi të vendit të origjinës, ata gjithashtu mund të kërkojnë një vizë hyrjeje në kufi. Për të shmangur problemet, është më mirë të konsultoheni me rastin tuaj specifik në konsullatën ose ambasadën e vendit në të cilin do të udhëtoni.
 • L të miturit që udhëtojnë vetëm, në shoqërinë e të rriturve që nuk kanë kujdestarinë e tyre ligjore ose në shoqërinë e babait ose nënës, ata duhet të paraqesin pasaportën e tyre ose dokumentin e vlefshëm të identitetit, përveç një dokumenti zyrtar që autorizon udhëtimin. Autorizimi i thënë duhet të nënshkruhet nga të dy prindërit, prindi tjetër ose ata që kanë kujdestari ligjore. Në çdo rast, nuk ka rregulla të BE-së në këtë drejtim dhe secili vend mund të miratojë masat e veta.

Në rast të humbjes ose vendosjes së gabuar të pasaportës ose DNI, ose në rast se njëra prej tyre skadon gjatë udhëtimit, të gjitha vendet anëtare të BE mund të japin një zgjidhje në këto raste. Sidoqoftë, secili vend është i lirë të vendosë nëse ose kur do t'i lejojë qytetarët të hyjnë ose të lënë territorin e tyre pa një dokument të vlefshëm udhëtimi, edhe nëse ata janë një qytetar natyral i një vendi të BE-së.

Ky artikull është ndarë 70 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: