Ne nuk mund t'i kuptonim zakonet e Ekuadorit pa marrë parasysh larminë e tij etnike dhe rajonale, të përbërë nga prania e njerëzve autoktonë, të bardhët, mestizot dhe afro-ekuadorianët e shpërndarë midis maleve, lindjes, rajonit izolues dhe bregdetit. Gjeni më poshtë cilat janë zakonet dhe traditat kryesore të Ekuadorit.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Aborigjenët

Ekuadori, me një popullsi që tejkalon 14 milion banorë, është një vend multi-etnik dhe multikulturor. Nga kjo shifër, më shumë se 5 milion njerëz banojnë në Euadorian Sierra, ndërsa në Amazon kjo shifër tejkalon 600.000 banorë dhe, në Galapagos, 17.000 njerëz. Brenda këtyre grupeve të popullsisë, ata bashkëjetojnë deri në 14 kombësi vendase të ndryshme, secili me botëkuptimin dhe traditat e veta unike.L komuniteteve indigjene më të njohurit janë ato të renditura më poshtë: Achuar, Huaorani, Cofán, Shuar, Siona-Secoya, Shiwiar dhe Záparo. Ekziston edhe një person tjetër, Tagaeri, megjithëse këta u shpallën një grup "i paprekshëm" nga Shteti, duke pasur parasysh dëshirën e tyre për të jetuar larg nga të tjerët. Nga ana tjetër, në Andet Ekuadoriane banojnë Quechuas të Sierra-s, të grupuar në grupe të ndryshme etnike si Cañaris, Saraguros, Otovalos dhe Chachis, ndër të tjera.

Aborigjenët Shuar, për shembull, flasin gjuhën Shuar-Chicham dhe, për ta, familja përbën njësinë më të rëndësishme të riprodhimit biologjik, ekonomik, kulturor dhe shoqëror dhe, për këtë arsye, secili anëtar është i bashkuar me tjetrin nga lidhjet e gjaku Përveç kësaj, ato përbëhen nga familje të zgjeruara.

Tradicionalisht, ky grup etnik pranon martesa sonorale, domethënë martesa me motrat e gruas (domethënë kunatat), si dhe levirati, që do të thotë se një burrë mund të martohet me të venë e vëllait të tij. Gjithashtu, poligamia ka qenë gjithmonë e pranuar gjerësisht, që do të thotë se burrat në mënyrë rutinore kanë gra të shumta. Sot, është duke u bërë një përpjekje për të lëvizur drejt një lloj martese monogame dhe ekzogame (jashtë grupit).

Besimet e këtyre grupeve të njerëzve zakonisht lidhen me natyrën dhe ligjet e Universit, kështu që ata zakonisht kanë qenie të ndryshme mitologjike që lidhen me fenomene të tilla si jeta, vdekja, sëmundja, krijimi i botës ... Shuar, për For për shembull, ata nuk besojnë se vdekja është sinonim i fundit të një qenie njerëzore, por që shpirti i tyre, Arútam, do të pranohet nga një qenie tjetër njerëzore siç është djali apo nipi i tyre, për të filluar një cikël të ri jetësor.

Afro-Ekuadorianët

Një person afro-ekuadorian është ai që u përket grupeve etnike që banojnë midis Ekuadorit dhe jug-perëndimit të Kolumbisë, pasardhës të grupeve afrikane që u sollën nga spanjollët si skllevër gjatë epokës koloniale. Në total, popullsia e zezë dhe mulatëve përfaqëson 7,2% të popullsisë kombëtare të Ekuadorit.

Nga ana tjetër, këto grupe banojnë, mbi të gjitha, në Quito, ku ata mund të jenë Choteños dhe Emeralds, edhe pse kohët e fundit ka pasur flukse migrimi në Rajonin e Amazonës. Sidoqoftë, ka edhe një pjesë të madhe të vendosur në Luginën Chota dhe pellgun e lumit Mira, në provincat e Imbabura dhe Carchi, ku ato janë të lidhura me pronat koloniale që historikisht përqendruan një pjesë të madhe të popullsisë së zezë të skllavëruar.

Midis zakoneve më të njohura të Afro-Ekuadorianëve, pa dyshim, shquhet muzika, e cila përbën një pjesë shumë të rëndësishme të kulturës Afro-Ekuadoriane. Nga njëra anë, gjejmë muzikën e zezë të Esmeraldas, në bregdetin verior të Ekuadorit. Këtu, muzika që mund të dëgjohet edhe sot ka karakteristikat e komuniteteve afro-pasardhëse, pasi instrumente të tilla si daulle dhe marimba vazhdojnë të përdoren.

Në Valle del Chota mund të dëgjoni edhe një ritëm të njohur të quajtur «Pompë Chota«, Ku kitarat dhe bateritë janë instrumentet yll. Ekziston një ndryshim i madh midis muzikës esmeraldeza dhe choteña, pasi në të parët ritmet afrikane mund të vlerësohen më fort, ndërsa choteña bomba është bërë më e shkëputur nga origjina e saj dhe ka më shumë ndikime mestizo, indigjene dhe specifike malore.

Me videon e mëposhtme mund të mësojmë më shumë rreth popullsisë Afro-Ekuadoriane që banon në Luginën e Chota ndërsa dëgjon muzikën e tyre tradicionale në sfond. Në të, ne mund të shohim se banorët e saj jetojnë kryesisht nga agricultura, pasi që 75% e të gjithë Afro-Ekuadorianëve u janë përkushtuar të korrave të tyre.

Nga ana e tyre, duhet të theksohet se grupet afro-ekuadoriane pothuajse janë shkëputur plotësisht nga zakonet fetare të paraardhësve të tyre të zinj, ndryshe nga rastet e Kubës, Brazilit ose Uruguait. Sidoqoftë, populli Esmeralda ka një larmi të madhe të shprehjeve fetare tipike të fesë katolike, të lidhura ngushtë me muzikën dhe këngën, siç mund të shihet, për shembull, kur dëshmojnë një masë Esmeralda.

ushqim

Dokumentet e para në të cilat mund të gjenden informacione rreth zakoneve ushqimore të Ekuadorit datojnë nga shekulli XVI dhe, në to, demonstrohet rëndësia e specit djegës, një produkt që nuk mund të mungonte në kuzhina ekuadoriane e kohës.

El spec djegës Shtë një djegës që e merr këtë emër në Ekuador, ndërsa në vende si Spanja është një spec i thjeshtë. Kultivimi i djegës nuk është vetëm një zakon i lashtë në Ekuador, por në të gjithë Amerikën Qendrore dhe Jugore, që daton më shumë se 6.000 vjet. Në fakt, Ekuadori është vendi ku ekspertët vendosin të korrat e para të kësaj perime në duart e Incas dhe Aztecs.

Qytetërimet e para të Ekuadorit, megjithëse dikur bënin pa të në vaktet e tyre, sepse ishte pothuajse një përbërës luksoz duke pasur parasysh mundësinë e kufizuar të tij, veçanërisht në Imbabura, nga zona e lumit Chota, ata gjithashtu shtonin kripë në të gjitha pjatat e tyre.

Një nga pjatat më tradicionale të Ekuadorit është e dashur (nga Keçua kari-cfare do te thote njeri, Dhe - shumë, Cila është ekuivalente me spec djegës), e cila përfshin midis përbërësve kryesorë të saj misër dhe patate me një fileto mishi, ose mish pule ose viçi, të gatuar në skarë. Pasi të jenë përgatitur, kësaj pjate i shtohen salca e kikirikut dhe sallata e kopshtit.

Një pjatë tjetër historikisht e popullarizuar është llapingachos, gjithashtu vendas në rajonin qendror të Andeve të Ekuadorit dhe Kolumbisë Jugore. Shtë një nga pjatat më përfaqësuese të ushqim mali. Isshtë një lloj tortillash në formë të rrumbullakët të bëra nga patate të gatuara ose yuccas dhe, më vonë, të shtypura.

Përveç kësaj, ato mund të hahen të shoqëruara me sallam, oriz, avokado, marule, mish të pjekur, vezë të skuqur, qepë ... alsoshtë gjithashtu një pjatë e njohur në Ipiales (Kolumbi), ku shërbehet me skuq, domethënë të skuqura mish derri

Viti i Ri

Në Ekuador, si në shumë vende të tjera, Viti i Ri është sinonim i lënies pas të kaluarës dhe fillimit të një fillimi të ri. Kështu, në prag të Vitit të Ri, ka shumë tradita që ekuadorianët i mbajnë gjallë për të mirëpritur një vit të ri.

Një nga më të goditurat është ajo e djegin kukullat. Menjëherë pas 25 dhjetorit (Krishtlindje), është zakon të fillojmë të bëjmë kukulla nga letra ose kartoni, tallash, rroba të vjetra ose ndonjë material tjetër që mund të përdoret për të zhvilluar imagjinatën tonë.

Pasi të bëhen, kukullat digjen në prag të Vitit të Ri, domethënë në 31 Dhjetor. Personazhet, megjithëse nuk ka asnjë rregull kur i projektonim, është e vërtetë që shumica e tyre janë të frymëzuar nga njerëz të famshëm, politikanë, anëtarë të familjes ose thjesht dikush që gjatë vitit na dha pakënaqësi ose bëri lajme. Sapo të bëhet busti i kukullës, atij i vihet një maskë dhe kukulla jonë do të jetë gati për natën e 31-të.

Për t'i djegur ato, kukullat duhet të vendosen përpara shtëpisë së secilit ose në ndonjë cep të saj. E rëndësishme është që ajo të jetë e dukshme për ata që kalojnë pranë. Kjo është arsyeja pse, në rastet më të hollësishme, kukullat vendosen brenda një lloj kasolle të bërë nga gjethet e palmës për t'u shfaqur. Përveç kësaj, në disa qytete, ata organizohen konkurset lokale nga autoritetet rajonale.

Një tjetër zakon i zakonshëm nëse doni të filloni vitin në stilin ekuadorian është ai i dil me valixhe mu në mesnatë dhe duke shëtitur rreth bllokut. Objektivi i kësaj tradite nuk është askush tjetër përveç tërheqjes së udhëtimeve në vitin e ardhshëm. Alsoshtë gjithashtu e zakonshme të merret një rrush për çdo tingëllimë të orës para orës 0:00, domethënë para dymbëdhjetë tingujve pas së cilës fillon viti i ri, diçka që është gjithashtu Traditat Spanjolle të Krishtlindjeve.

Gjithashtu ekonomia duhet të merret parasysh pasi ne mirëpresim vitin e ri. Për këtë arsye, zakoni dikton që a biletë brenda këpucës sonë të djathtë gjatë gjithë 31 Dhjetorit dhe, pasi të ketë hyrë 1 Janari, ajo duhet të ripozicionohet në portofolin tonë dhe të lihet aty gjatë gjithë vitit, që do të thotë se nuk do të jemi në gjendje ta shpenzojmë atë, ose, fat që solli viti i ri.

Martesë

Dasmat ekuadoriane nuk ndryshojnë shumë nga ato që festohen në Itali ose Spanjë, si dhe në vendet e tjera të Amerikës Latine. Në lidhje me nuset, ato martohen në të bardha si një simbol i pafajësisë dhe virgjërisë, një zakon i Trashëgimia judeo-kristiane. Alsoshtë gjithashtu një traditë që nusja të hedhë buqetën e saj, të veshë një llastik dhe të veshë një vello. Një zakon tjetër nga zakonet më të njohura është të përdorësh diçka të re, diçka të huazuar dhe diçka të vjetër, një zakon që daton shumë vite më parë.

Shumica e zakoneve për dasma kryhen me qëllim të tërheqjes përparim tanimë shpresoj në jetën që do të fillojë si çift. Përdorimi i diçkaje të huazuar, për shembull, vjen vërtet nga kultura kelte dhe simbolizon mirëmbajtjen e lidhjeve me familjen dhe pranimin nga familja të partnerit tonë. E vjetra, nga ana e saj, përfaqëson lidhjen me të kaluarën.

Përdorimi i velo Ajo daton në shekullin e XNUMX-të dhe ka të bëjë me Kishën Katolike, e cila themeloi këtë pajisje si një mënyrë për të simbolizuar virgjërinë, pafajësinë, modestinë dhe virtytin e nuses. Në vend të kësaj, zakoni i hedhjes së buqetë u shfaq në Francë disa shekuj më parë, veçanërisht në shekullin e katërmbëdhjetë. Buqeta u hidhet grave ende beqare që kanë ardhur në dasmë për të përfaqësuar se kushdo që do ta kapë do të jetë i radhës që do të martohet.

Karnaval

Një nga festivalet më të njohura në Ekuador, së bashku me Javën e Shenjtë, për të cilën flasim më poshtë, është Karnavali. Shtë një ngjarje kulturore, mbi të gjitha, që festohet me stil me ujë, shkumë karnavali, miell ose niseshte misri, pluhur talk, etj. dhe në të cilën asistentët vishen me kostume të hollësishme ose pikturojnë fytyrat e tyre me ngjyra të llojit të perimeve.

En Ambato, i njohur si vendi i luleve dhe frutave, krahasimet kulturore në të cilat kryhen parada të makinave alegorike të zbukuruara me lule dhe fruta të zonës. Po kështu, një nga qytetet ku kjo festë është më e rëndësishme (kështu e quajnë Ekuadorët) është Guaranda, kryeqyteti i Bolívar.

En Garanci është zakon që të pini një pije të quajtur Zog i kaltert, e cila është një raki tipike nga rajoni ndër-Andean. Isshtë përgatitur bazuar në kallam sheqeri dhe shkalla e saj e përafërt është 30 ° GL. Kjo pije alkoolike me ngjyrë kaltërosh, pra emri i saj, gjithashtu përfshin midis përbërësve të saj gjethe portokalli, supë dhe mish pule, mandarinë, anise kallami, etj. Shtë një nga pijet e preferuara nga turistët që vizitojnë karnavalin.

Karnavali Chimborazo është një tjetër nga më të famshmit në Ekuador. Në të, uji gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në ritet e pastrimit që kryhen në këtë ngjarje, në të cilën janë tipike këngë, valle dhe këngë të ndryshme përfaqësuese të karnavalit të Andeve.

Në Esmeraldas, përveç festimeve me ujë, shkumë, balona dhe elementë të tjerë, spikasin të ashtuquajturit festivale ndërkombëtare të kulturave afro-amerikane, të cilat mbahen në vende të tilla si Rruga e 8-të dhe Spa Las Palmas. Nga ana tjetër, në Atacames the marimbadrome ose një festival marimba, ndërsa në Montañita (provinca Guayas), mbahen gara të surfimit.

Cotocollao

Famullia e Cotocollao është një nga 33 famullitë që përbëjnë kryeqytetin e Ekuadorit. Isshtë një nga sektorët më të vjetër të qytetit dhe, aktualisht, është vendi ku përqendrimi më i lartë i banorëve kinezë është në vend; aq shumë, sa që ka një zonë të quajtur gjerësisht Qyteti i kinezëve të Quito. Për këtë arsye, nuk është e pazakontë të gjesh disa nga kryesore traditat kineze.

Dhe pikërisht sepse është një nga sektorët më të vjetër të qytetit, këtu disa nga zakonet kryesore stërgjyshore të Ekuadorit mund të vërehen ende gjallë. Për shembull, disa familje përpiqen ta mbajnë të gjallë festimin e paraardhësve të tyre përmes vallëzimit të Jumbada në ritmin e pingullo dhe daulles. Shtë një vallëzim stërgjyshëror me vlera të mëdha kulturore që është mbajtur gjallë brez pas brezi. Le të shohim me këtë video se çfarë përbëhet në të vërtetë Yumbada:Yumbada përbëhet nga secili valltar (i quajtur ymbo) paraqet një mal. Kjo do të thotë që çdo yumbo përfaqëson shfaqjen ose shfaqjen e një Zoti në formën njerëzore (teofania). Prandaj, kuptimi i kësaj ngjarje lidhet me sistemin e besimit fetar të këtyre njerëzve, të cilët veprojnë kryesisht nga besimi. Në këtë mënyrë, ka nga ata që bëhen yumbos për San Sebastián, i cili është mbrojtësi i këtij festivali.

Krishtlindja është një periudhë shumë e rëndësishme e vitit në të gjithë botën katolike dhe të krishterë, prandaj nuk duhet të harrojmë se qëllimi origjinal i kësaj feste është kujto lindjen e Jezu Krishtit sipas ungjijve Shën Luka dhe Shën Mateu. Kjo është veçanërisht e rëndësishme në një vend si Ekuadori, ku feja katolike ka rëndësinë më të madhe.

Kështu, Krishtlindja në Ekuador jetohet me stil dhe është sinonim i ribashkimit me të dashurit dhe miqtë më të ngushtë. Shtë një aheng ku jepen dhe merren dhurata dhe bëhen mbledhje familjare dhe vakte.

Nata e 24 Dhjetorit është thelbësore, ashtu siç është një natë para Ditës së Krishtlindjes. Atë natë zhvillohet darka më e rëndësishme e kësaj feste fetare. Në të, familje të tëra përpiqen të bashkohen për të festuar ardhjen e Krishtlindjeve dhe Santa Claus ose Santa Claus, i cili sjell dhuratat po atë natë para mesnatës sipas traditës.

Pjata kryesore për një darkë të mirë zakonisht përbëhet nga gjel deti ose mish derri. Per embelsire, e pacenuar, domethënë një lloj unazash të skuqura të bëra nga brumi i miellit të grurit, vezët, vanilja, sheqeri, pluhuri pjekës, kripa dhe uji. Ajo që i karakterizon më shumë është aroma e tyre intensive e anise dhe mjaltit panela. Gjëja më e habitshme në lidhje me këtë ëmbëlsirë është mënyra e shërbimit, pasi ajo përpiqet të simulojë kurorën me ferra që Jezu Krishti kishte në Kalvarin e tij.

Pema e Krishtlindjes zbukurohet me drita me ngjyra, figurina dhe dëborë të rreme, të cilat ose bëhen me copa pambuku ose spërkaten. Duhet të theksohet se, megjithëse pemët natyrore u përdorën tradicionalisht, në vitet e fundit ky zakon po mbaron, kështu që pemët e përdorura sot janë artificiale, përfshirë pemën e madhe që është mbjellë në Parque de la Carolina (Quito).

Montoni grazhd, përfaqësimi i lindjes së Jezusit është, si në Spanjë dhe vendet e tjera të Amerikës Latine, një zakon i rrënjosur thellë në Ekuador. Në pjesën më të përpunuar, synohet të paraqitet skena sa më saktë që të jetë e mundur, kështu që shtohen elementë të tillë si myshk, gurë, burime uji, tokë, figura kafshësh, etj. Përveç kësaj, është e habitshme që personazhet zakonisht janë të veshur me kostume tipike ekuadoriane për të përfaqësuar secilën provincë.

La Strenna Novena Shtë një tjetër nga zakonet katolike më të rrënjosura në Ekuador dhe Kolumbi. Shtë një lutje që thuhet për nëntë ditë (prandaj dhe emri i e nënta) në kohën para 25 dhjetorit, domethënë Krishtlindjes. Kjo kohë, e cila zgjat nga 16 deri më 24 dhjetor, është ajo që njihet si Koha Aguinaldos dhe, përkundër origjinës së saj fetare, sot ajo është më tepër një ngjarje shoqërore.

Dita e të Vdekurve

Konkretisht në Ekuador, Dita e të Vdekurve festohet për të nderuar jetën e të dashurve që kanë lënë botën tokësore prapa. Kremtuar në ditën e kremtimit katolik të të gjithë shenjtorëve, kjo ditë aktualisht është rezultat i kombinimit të një tradite mijëra vjeçare me një festë katolike. Në këtë ditë, mbahen vigjilencat dhe vizitat në varreza për të lënë të dashurit e tyre oferta lulesh dhe ushqim tradicional.

Dita e të Vdekurve, e njohur në Spanjë si Dita e te gjithe shenjetoreve dhe në Meksikë si Dita e të VdekurveShtë një festival që festohet nga ditët e fundit të tetorit deri më 1 nëntor, megjithëse ndonjëherë mund të zgjatet edhe për dy ditë më shumë. Shtë një festival tipik i Amerikës Latine dhe disa vendeve evropiane në të cilën festohet vdekja ose, posaçërisht, jeta pas saj.

Pija ekuadoriane me ekselencë e kësaj dite është lavanderi vjollce, e cila përgatitet me miell misri të zi ose të purpurt, shoqëruar me guaguas të famshme të bukës, të quajtura edhe figura buke. Ata quhen guaguas për shkak të formës së tyre, e cila imiton një kukull ose fëmijë të qeshur. Guaguat përgatiten me bukë të ëmbël dhe i ngjan ëmbëlsirës tipike të gastronomia franceze i quajtur Brioche. Ndonjëherë, guaguas mund të mbushen me ndonjë përbërës të ëmbël.

Ka disa legjenda që tregojnë se kjo traditë nuk ishte e njëjtë në fillimet e saj, por që zakoni i lashtë ishte që të përgatitnin autobusët me një masë të pangrënshme dhe ato u morën në varret e të ndjerit së bashku me ofertën e luleve. Ky zakon ndoshta daton që nga populli indigjen i Ekuadorit, i cili bëri figura balte për t'i çuar në varret e paraardhësve të tyre, të njohur si guakas nga Ekuadorët.

Me pak fjalë, lulet dhe kujtimet mbulojnë varret e të gjitha varrezave Ekuadoriane në këtë ditë kur dëshirohet prania e të dashurve të vdekur. Nga ana tjetër, indigjenët, larg dëshirës së zjarrtë, festojnë rinovimin e një cikli të ri jetësor dhe kalimin nga një jetë në një dimension tjetër. Në disa zona, është akoma e zakonshme të sjellësh ushqimi i preferuar i të ndjerit dhe konsumojeni atë pranë varrit të tij. Isshtë gjithashtu e zakonshme të vishni rroba të zeza ose vjollcë të thellë.

Galapagos

Galapagos është një arkipelag i vendosur në Oqeanin Paqësor, rreth 972 km nga bregu i Ekuadorit. I përbërë nga 13 ishuj të mëdhenj vullkanikë, 6 ishuj më të vegjël dhe 107 ishuj dhe shkëmbinj, Ishujt Galapagos u aneksuan në Ekuador në 1832.

Ata janë të famshëm për florën e tyre, por mbi të gjitha për faunën e tyre, pasi që një numër i madh i specieve endemike bashkëjetojnë në to. Kjo është arsyeja pse ata quhen gjerësisht ishuj të magjepsur, sepse flora dhe fauna që mund të gjenden në to është unike.

Por Galapagos nuk janë vetëm ishuj turistikë, por ato përfshijnë një kulturë të tërë që ia vlen të studiohet. Për shembull, gratë janë ato që kanë përgjegjësinë të kujdesen për fëmijët e tyre dhe të kujdesen për punët e shtëpisë. Nga ana tjetër, burrat, të cilët kryesisht merren me peshkim, kanë detyrimin t'i përkushtohen punës.

Sidoqoftë, duke pasur parasysh bukurinë e këtyre ishujve, vitet e fundit Galapagos gradualisht janë orientuar drejt turizmit dhe ekonomisë, kështu që zakonet e së kaluarës gradualisht po humbasin. Kështu, sot, zakonet e tyre janë të ngjashme me ato të pjesës tjetër të vendit. Sidoqoftë duhet të theksohet ngrohtësia e Galapague whenos kur trajtojnë të tjerët, pasi ata janë gjithmonë miqësorë dhe të gatshëm të ndihmojnë.

Një nga zakonet më tipike të Galapagos është praktika e ekuavolle, i cili është një version i personalizuar i volejbollit tradicional. Në këtë rast, topi është me të vërtetë një top futbolli dhe secila skuadër mund të ketë maksimumi tre lojtarë. Rregullat e tjera janë të njëjta me ato të volejbollit ndërkombëtar.

Koha Ekuadoriane

Kur flasim për kohën Ekuadoriane, ne i referohemi një zakoni disi të ngulitur në këtë kulturë, sipas të cilit zakonisht të jetë vonë për të gjitha llojet e ngjarjeve.

Edhe pse kjo mund të tingëllojë klishe dhe është çështje debati pasi që sigurisht që ka përjashtime, megjithatë është e vërtetë krahasuar me kulturën angleze, për shembull. Ashtë një fakt që në Ekuador nëse takoni një person të caktuar në një orë, personi tjetër rrallë do të jetë i përpiktë.

Nga jashtë, kjo përfshihet në zakonet e këqija të Ekuadorit dhe shumë janë ata që flasin se vendi ka humbur shuma të mëdha parash gjatë viteve për këtë arsye.

Me shprehjen "është koha Ekuadoriane", Ekuadorianët i referohen faktit se koha e rënë dakord më parë ka pak rëndësi, domethënë ato i japin pak rëndësi përpikmërisë, diçka që në shumë kultura të tjera është një mënyrë e vlerësuar shumë e veprimit.

Feja

Sipas të dhënave të mbledhura nga një sondazh në vitin 2008, 87,5% e popullsisë Ekuadoriane rrëfen katolikë. Kështu, Katolicizëm Cultshtë kulti që ka një numër më të madh ndjekësish në territorin kombëtar dhe, brenda kësaj, kulti që u kushtohet shenjtorëve dhe virgjëreshave të ndryshme është veçanërisht i rëndësishëm, përfshirë Virgen de la Merced, Virgen del Cisne dhe Virgen del Cisne Quinche, ndër të tjera.

Nga ana e tyre, fshatrat autoktonë nuk janë përfshirë në përqindjen e mëparshme, pasi ato kanë një botëkuptimi vet, e cila rrjedh nga një seri besimesh fetare në shumë raste larg fesë së krishterë. Sidoqoftë, ka grupe që kanë përfunduar të sinkretizuara me katolicizmin, siç është rasti i Quichuas. Afro-Ekuadorianët nuk janë përfshirë në përqindjen e mëparshme sepse nuk kanë kult të veçantë, por ata kanë disa manifestime specifike përmes të cilave ata adhurojnë katolicizmin.

Një nga festivalet më të njohura në Ekuador është ai i Cristo del Buen Consuelo, në të cilin zhvillohet një pelegrinazh i 14 stacioneve të Via Crucis për nder të këtij shenjtori. Festivali i Virgen del Cisne, nga ana e tij, festohet në qytetin e Lojës më 15 gusht dhe, në të, ndërmerret një turne dhe festohet mesha e shpirtrave të bashkuar. Kthehu në Loja, bëhen disa ndalesa dhe, në secilën prej tyre, është zakon të ndërrosh rrobat e virgjëreshës.

La Festa e San Pedro de Bolívar Alsoshtë gjithashtu shumë popullor dhe është në krye të të ashtuquajturve priftërinjtë, të cilët janë të ngarkuar me mbulimin e shpenzimeve që rrjedhin nga kjo ngjarje. Në lagjen pritëse përgatitet statuja e Shën Pjetrit, e cila mbahet e lartë gjatë gjithë ditës. Gjatë këtij festivali, mbahen lojëra popullore dhe festime të tjera të tilla si chamiza, e cila konsiston në bartjen e mbeturinave nëpër rrugë dhe në fund djegien e tyre. Vendasit gjithashtu e festojnë atë, por me emrin e Rrezja e Diellit.

Me një rëndësi të madhe në të gjithë Amerikën, Panairi Quito Jesús del Gran Poder de Pichincha është një panair i luftimeve me dema që mbahet gjatë ditëve të fundit të nëntorit. Fituesi merr Statujën e vlerësuar të Jezusit të Fuqisë së Madhe, e cila është një kopje e Jezusit që mbart kryqin. Në famullinë e Checa (Quito), kremtohet Festa e Zotit të Shpresës së Mirë, e cila fillon në nëntë ditë para 1 majit dhe përbëhet nga një procesion i pishtarit.

Semana Santa

Java e Shenjtë është, si në shumë vende të tjera të Amerikës së Jugut, një nga festat më të rëndësishme të vitit. Lidhur ngushtë me fenë katolike, gjatë Javës së Shenjtë të Ekuadorit mbahen një gamë e gjerë ceremonish dhe festimesh në të gjithë qytetet e ndryshme të vendit. Ashtu si All Souls Day, ajo është gjithashtu e lidhur ngushtë me gastronomia ekuadoriane.

Kështu, pjata më e rëndësishme është një supë e trashë që ekuadorianët e quajnë Fanesca. Siç dikton tradita, Fanesca E enjte Santom duhet të merret sikur të ishte Darka e Fundit. Sidoqoftë, popullariteti i kësaj pjate të shijshme ka bërë që jo vetëm të hahet të Enjten e Madh, por çdo ditë gjatë gjithë javës është një rast i mirë. Shtë përgatitur me merluc të thatë dhe një përzgjedhje të drithërave dhe perimeve të ndryshme, vendas në Sierra Ekuadoriane.

Një zakon që rrethon këtë pjatë është të shtoni të paktën 12 drithëra dhe perime, që përfaqësojnë ato 12 dishepuj. Po kështu, peshku përfaqëson Jezusin. Lidhur me origjinën e saj, ndërsa disa thonë se ajo daton që nga epoka koloniale, të tjerë thonë se ajo u prezantua nga Spanjollët dhe Portugezët. Të tjerët, nga ana e tyre, thonë se mund të fillojë thjesht sepse sezoni i mbledhjes së drithërave përkoi me Kreshmën dhe Javën e Shenjtë.

Për më tepër, si mund të ishte ndryshe, në Quito Java e Shenjtë përjetohet në një mënyrë shumë të veçantë, pasi mund të gjesh aktivitete të pafundme. Për shembull, në Riobamba më i vizituari nga turistët dhe vendasit është Procesioni i Zotit të Suksesit të Mirë, ku Krishti me flakërima, i lidhur dhe i përgjakur largohet nga Kisha e La Concepción dhe shoqërohet nga një turmë që po lutet rruzaren. Ky procesion masiv përfundon në Plaza de la Concepción me një masë.

Gjatë natës së së Enjtes së Madhe, është gjithashtu një traditë për të kryer të famshmen turne në Shtatë Kishat. Në këtë ngjarje, një personazh i quajtur Korne me kostume jargavan që mbulojnë të gjithë fytyrën e personit që e mban në mënyrë që të ekspozohen vetëm sytë. Veryshtë shumë e rëndësishme që Korne ecni zbathur, pasi kjo është një mënyrë për të shlyer mëkatet tuaja.

Ky artikull është ndarë 267 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: