Sot, popullatat autoktone konsiderohen si pakicë. Sipas të dhënave të mbledhura nga Kombet e Bashkuara (KB), vlerësohet se mund të ketë rreth 300 milion njerëz në botë që i përkasin njërës prej pothuajse 5.000 komuniteteve autoktone të shpërndara në të gjithë botën.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Komunitetet autoktone të botës: zakonet dhe traditat

Amerika Qendrore dhe Jugore

Shtë vlerësuar se autoktonët e Amerikës së Jugut, si dhe popujt autoktonë të Amerikës Qendrore, i quajtur gjithashtu Amerindianët Ose thjesht, IndianëtAta arrijnë rreth pesëdhjetë milion njerëz, që përfaqëson 10% të popullsisë së përgjithshme.



Kështu, ka rreth 400 komunitete vendase në të gjithë Amerikën që mund të gjenden kryesisht në Amerikën e Jugut dhe Qendrore.

Guatemalë, Bolivi, Peru dhe Ekuador (zona Andean), vendasit e të cilave janë përqendruar kryesisht në Pyjet e Rainit në Amazon, janë vendet ku mund të gjendet numri më i madh i banorëve autoktonë, me fise të tilla si Aguarunas, Ashaninkas, Bora, the Wampis, awajunes, ucayali ...

BrasilSidoqoftë, është vendi me larminë më të madhe të komuniteteve autoktone, megjithëse nuk shquhet për nga numri i banorëve, duke qenë se këto janë komunitete me një popullsi të vogël, siç është fisi Kamayura, i vendosur në Mato Grosso, Guarani , Keçua ose Aymara.

Nga ana e saj, në Argjentinë mund të nxjerrim në pah bashkësitë e mëposhtme vendase: Colla, Diaguita Calchaquí, Ava Guaraníes, Wichí, Pilagá, Toba, Huarpe, Mapuche, etj.

Sidoqoftë, shumica e indigjenëve argjentinas tani janë zhdukur dhe vetëm zakonet dhe traditat që ata lanë në secilën zonë janë ruajtur.

Në Kili, ekzistenca e nëntë popullatave vendase njihet aktualisht, midis tyre Mapuches, të cilët janë komuniteti më i madh, i ndjekur nga Kolla, Kawésqar dhe Yagán.

En Kolumbi, më shumë se 3% e popullsisë së përgjithshme është autokton. Ata jetojnë nga kopshtaria, peshkimi dhe gjuetia shëtitëse.

Zakonisht, popullatat indigjene kolumbiane ndikohen nga problemet që prekin pjesën tjetër të vendit, pasi ato nuk njihen nga shteti dhe, për këtë arsye, nuk kanë të drejta të autonomisë.

Grupet etnike si Guajira, Embera, Cauca, Nariño, Sucre dhe Wayúu, ndër të tjera, veçohen.

Zakonet e tyre bazohen kryesisht në fjalë dhe njohuri, të cilat shprehen përmes gjuhëve të tyre të ndryshme, dhe ata praktikojnë sporte të tilla si mundje, gjuajtje me hark dhe gara me kuaj. Të gjitha këto tradita janë përforcuar vitet e fundit, si një mënyrë për të luftuar ndikimin e fortë të modernizmit.

América del Norte

Meksika përfaqëson përqindjen më të lartë të komuniteteve vendase në kontinent, midis të cilave mund të gjejmë Nahua, Mayas, Chiapas, Otomí, Tzotzil, Mazahua, Paipai dhe shumë më tepër.

Meksikanët autoktonë janë pasardhës të shoqërive mesoamerikane, të karakterizuara nga zakone, diversitet dhe gjuhë të forta dhe të rrënjosura thellë, midis të cilave bie në sy tradita e rritjes së misrit, mungesa e metalurgjisë dhe shprehja e fesë përmes sakrificave njerëzore.

Në Shtetet e Bashkuara mund të gjeni edhe grupe indigjene, të quajtura zyrtarisht indianë amerikanë në SHBA, i njohur mirë, si indianët cherokee (në Anglisht, Cherokee dhe, në gjuhën e tyre amtare, ah-ni-yv-wi-ya), i cili banonte në shtetet e Alabama, Georgia, Carolina e Veriut, Carolina e Jugut, Kentucky, Virginia dhe Tennessee.

Aktualisht, pasardhësit e tyre kanë të njëjtat tipare dhe vazhdojnë të praktikojnë disa nga zakonet dhe ritualet e tyre. Ata kishin planprogramin e tyre, i cili u shpik nga Sequoyah, një nga udhëheqësit e tyre më përfaqësues historikë.

Qeveria e Shteteve të Bashkuara ka njohur shoqatat e mëposhtme Cheróquis: Kombi Cherokee i Oklahoma, Banda Lindore e Indianëve Chrokee y Banda e Bashkuar Keetoowah e Indianëve Chrokee.

Përveç Cheróquis, ka grupe të tjera të njohura të Amerikës Vendase, të tilla si Choctaw, Creek, Oyate dhe Pawnee.

Në Kanada, kombet Aborigjene tani quhen zyrtarisht Kombet e para kanadeze të cilat, nga ana tjetër, përfaqësohen nga Asambleja e Kombeve të Parë.

Kanadezët ose Kanadezët-Vendasit Vendas refuzojnë përcaktimin e Shteti komb dhe preferojnë të konsiderohen thjesht si popujve indigjenë. Gjetim grupe vendasish nga Kanadaja në të gjithë vendin, të shpërndarë në zona të ndryshme kulturore. Kështu, në Bregun e Paqësorit, mbizotëron peshkimi, veçanërisht salmoni, si dhe gjuetia në lumenj dhe oqeane.

Kanadasit vendas, në origjinë, flisnin një larmi të madhe gjuhësh, të cilat ndryshonin sipas rajonit ku jetonin; Aktualisht, ekzistojnë tre grupe kryesore: gjuhët Eskimo-Aleut, të cilat përfshijnë Arktikun Kanadez, Grenlandën, Alaskën dhe disa zona të Siberisë; gjuhët algonjiane, të folura në Alberta (Kanada); dhe gjuhët Na-Dené ose Athabascan.

Për sa i përket organizimit të saj politik, sot ajo ndikohet gjerësisht nga tradita evropiane.

Evropë

Aktualisht, Evropa nuk ka një larmi të popullsive autoktone, pasi që kontinenti është i perënduar fort. Sidoqoftë, vlen të përmendet Samiu ose Njerëzit e lapp, të cilët kanë ardhur për të kërkuar që atyre t'u kushtohet vëmendja e njerëzve autoktonë dhe, bashkë me të, autonomia dhe të drejtat përkatëse, si dhe organizata e tyre e komunitetit.

Lapp People, sami o Saami shtrihet midis Norvegji, Suedia, Finlanda dhe Gadishulli Kola, i cili ndodhet në veriperëndim të Rusi.

Lapps aktualisht përbëjnë një popullsi prej rreth 80.000, nga të cilët shumica dërrmuese janë përqendruar në Norvegji dhe Suedinë. Zakonet e tyre karakterizohen nga një kulturë e bazuar në gjuetinë dhe peshkimin.



Rreth 10% e popullsisë Sami i është kushtuar bagëtisë së rerave, një zakon që është ruajtur që nga kohërat antike. Ata kanë një muzikë tradicionale, të ashtuquajturën duke kënduar Yoik. Gjuha e tyre është Lapp, e cila është e ndarë në tre dialekte: Lapp Qendrore, Lapp Lindore dhe Lapp Jugore.

Popullsi të tjera aborigjene të Evropës janë Nenets, pasardhës të Samoyedëve antikë dhe Komis. Këto pakica autoktone banojnë në rrethinat e Maleve Urale, posaçërisht në rajonet Archangelsk dhe Komi, dhe janë konsideruar autoktone nga Federata Ruse.

Azi

Sipas të dhënave të mbledhura nga KB, rreth dy të tretat e popullsisë aziatike përbëhen nga njerëz autoktonë, të cilët gjithashtu mund të marrin një nga emrat e mëposhtëm: popujt fisnorë, orang asli, Shoqëria me porosi, adivazë o fiset kodrinore.

Shumica e popujve indigjenë të Azisë gjenden në Indi, ku përdoret termi Adivasi e cila përkthehet fjalë për fjalë nga banor vendas.

Këto grupe, megjithëse konsiderohen si pakicë, kanë një strukturë shumë heterogjene dhe koordinohen nga dy organizata kryesore: Të gjithë Forumin Koordinues të Indisë për Adivasis dhe Popujve Vendas (AICFAIP) dhe Konfederata Indiane e Popujve Vendas dhe Fisnorë (ICITP).

650 grupe fisnore njihen në Kushtetutën e Indisë, të përhapura në të gjitha shtetet indiane të Andhra Pradesh, Assam, Bijar, Gujarat, etj.

Këto grupe fisnore përballen me ndryshime shumë të shpejta në shoqëritë e tyre, gjë që e bën shumë të vështirë për ata të mbajnë stabilitetin ekonomik, politik dhe shoqëror brenda hierarkisë së tyre të brendshme shoqërore dhe, në të njëjtën kohë, i çon ata të gjenden në një situatë të margjinalizimit dhe varfërisë .

Shumica e këtyre komuniteteve janë të vendosura në zonat malore, të ndara në grupe të vogla.

Gjithashtu thekson Bangladesh, ku, edhe pse shumica e banorëve të saj janë Bengali, rreth tre milion konsiderohen autoktonë.

Këto grupe fisnore janë përqendruar veçanërisht në veri të vendit dhe në Kodrat Chittagong dhe atje quhen xhuma, rrjedhin nga fakti se bujqësia e tyre bazohet thelbësisht në rotacionin e të mbjellave, një traditë që konsiderohet karakteristike për këto grupe dhe që në gjuhën e tyre quhet bllokim.

En Japoni Dy grupe kryesore dallohen: Ainu dhe Okinawans. Këto grupe etnike gjenden në të gjithë arkipelagun midis ishujve të veriut dhe jugut ekstrem.

Në mënyrë të veçantë, Ainu janë të vendosura në Ishujt Sakhalin dhe Kuril, dhe Okinawans, në Ishujt Ryūkyū. Për këto grupe, ata që ndjekin Kultura Ryukyuan, natyra luan një rol themelor, prandaj midis udhëheqësve të saj stërgjyshorë është Shpirti i Natyrës ose Kamui, të cilave u kushtojnë një seri të tërë ritualesh.

L shisha o sisha Ato janë qenie mitologjike që përdoren si një manifestim kulturor brenda këtyre grupeve etnike dhe që të kujtojnë një përzierje midis një luani, një dragoi dhe një qeni.

Oqeani

En AustraliKa një numër të madh të komuniteteve autoktone, të tilla si Anangu, Nunga, Palawah, Koori, Murri, Noongar, Yamatji, Wangkai, Yapa dhe Yolngu.

L Aborigjenët australianë Sot janë pasardhësit e banorëve të parë të kontinentit, si dhe ishujt që e rrethojnë atë dhe ngushticën e Torres, të vendosura midis Australi dhe Guinea e Re

Këto grupe aktualisht zënë rreth 3% të popullsisë së përgjithshme Australiane dhe kanë gjuhët e tyre, megjithëse shumë prej tyre tani janë zhdukur.

Ndër zakonet e tyre më të rrënjosura thellë është adhurimi i tokës. Secili grup etnik është i lidhur me një totem që zakonisht lidhet me ndonjë element të natyrës që e rrethon atë.

En NZthekson grupin e Maoreve, kultura e të cilit është përhapur në të gjithë të gjithë NZ dhe është bërë një atraksion turistik.

Maori janë në të vërtetë tangata whenua, që do të thotë, populli vendas i Zelandës së Re, dhe ata përfaqësojnë 14% të popullsisë totale të vendit. Gjuha e saj zyrtare është Maori Te Reo dhe, midis manifestimeve të saj kulturore, spikasin vallëzimet, mes tyre edhe ato Haka, një vallëzim antik i luftës. Të kënduarit dhe artet pamore janë gjithashtu dy elemente tradicionale të këtyre komuniteteve që tërheqin vëmendje të veçantë.

Afrika

Ka kaq shumë Komunitetet autoktone afrikane si kolonizues ata pushtuan Afrikën mijëra vjet më parë. Kjo është një nga arsyet pse disa historianë i referohen kontinentit si djepi i njerëzimit.

Kështu, sot një shumëllojshmëri e madhe e fiseve dhe grupeve autoktone mund të gjendet rreth Afrikës, kultura dhe zakonet e të cilave konsiderohen përcaktuese të kontinentit në tërësi.

Thekson komuniteti pigment, konsiderohet popullsia e parë afrikane në histori. Ata janë një grup mbledhësish gjuetarësh habitati i të cilëve gjendet në xhunglat ekuatoriale Afrikane.

Karakteristika kryesore që përcakton fizikun e këtyre njerëzve autoktonë është shtatlartësia e tyre e shkurtër, e cila nuk i kalon një metra e gjysmë. Grupet e tjera indigjene përfshijnë: Bushmen (Botsvana), njerëzit autoktonë të Luginës Omo (Etiopi), Maasai (Tanzania) dhe Ogieks (Kenia).

Ky artikull është ndarë 504 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: