Meksika është një territor në të cilin formacionet vullkanike janë të shumta. Shumë prej këtyre vullkaneve janë akoma aktive, ndërsa të tjerët janë për momentin në një gjendje të fjetur. Në këtë artikull, ne flasim për disa nga më të famshmet dhe më të rëndësishmet dhe ju tregojmë imazhe aktuale. Ju do të gjeni vullkanet e porositura nga më pak në më të rrezikshmet. Cili është vullkani më i rrezikshëm në Meksikë?

15. Vullkani Iztaccih Nahuatl

Nuk është një popullor legjendë rreth këtij vullkani. Sipas kësaj historie, kryeplaku i Tlaxcalans, një qytet armik i Aztekëve, kishte një vajzë të quajtur Iztaccih Nahuatl.

Ajo ishte e fejuar me një luftëtar: Popocatepetl. Ndërsa partneri i saj ishte në luftë, princesha vdiq. Kur u kthye, ai urdhëroi që të ndërtohej një mal për të, ku e shikoi me një pishtar. Me kalimin e kohës, ata të dy u bënë vullkane.

Në videon e mëposhtme mund të shihni pamjet mbresëlënëse nga maja:

14. Vullkani Ceboruco

Ky vullkan ndodhet në shtetin Nayarit, midis Ahuacatlán, Jala, Uzeta, Santa Isabel dhe Chapalilla. Të tijat shpërthimi i fundit ishte në 1870. Kuptimi i fjalës Ceboruco es gjigandi i zi. Më shumë fakte interesante rreth këtij vullkani do të gjeni në videon e mëposhtme:

13. Vullkani Villalobos

Ky vullkan është larg pjesës tjetër, pasi e gjejmë në ishullin San Benedicto, në arkipelagun Revillagigedo. Lartësia e saj është mjaft e ulët, pasi arrin vetëm 400 metra. Në këtë video mund të shihni krateret që përbëjnë këtë ishull:

https://www.youtube.com/watch?v=YOu5apJE_zY

12. Vullkani La Malinche

Vullkani La Malinche ose Matlalcueye është aktiv dhe ka një lartësi prej 4.420 metra mbi nivelin e detit. Mund ta gjejmë midis Puebla dhe Tlaxcala. Ndryshe nga të tjerët, ajo është mjaft e pyllëzuar.

11. Vullkani Xinántecatl

Ky formacion njihet gjithashtu si Toulca është me dëborë. Sa për emrin e Xinantecatl, vjen nga Nahuatl dhe do të thotë njeri i zhveshur. Në pjesën e poshtme të kraterit ndodhen dy laguna të ndara nga një rrjedhë lave.

Nahuatlia ishte gjuha që u përdor në territor gjatë Perandorisë Azteke. Pas ardhjes së spanjollëve, ajo po humbte rëndësinë, megjithëse sot flitet nga një milion e gjysmë njerëz.

10. Vullkani Cofre de Perote

Vullkani Cofre de Perote quhet gjithashtu Nauhcampatépetl, kuptimi i të cilit është mal katror. Nuk përjashtohet që ai të jetë përsëri aktiv në të ardhmen.

9. Vullkani Los Humeros

Për më shumë se 20 vjet, vullkani Los Humeros është shfrytëzuar nga njeriu, pasi aty gjejmë bimë gjeotermale. Kjo sepse është rezervuari me temperaturën më të lartë në vend (400 ° C), fakt që e lejon atë të furnizojë me energji një pjesë të Meksikës. Në video mund të shihni objektet e vendosura në vullkan:

8. Vullkani San Martín

Vullkani San Martín është 1.700 metra i lartë dhe ka një krater të madh 500 metros diametri. Ndodhet midis San Andrés dhe Santiago de Tuxtla, në Veracruz. Shtë një zonë e mbrojtur pyjore.

7. Vullkani Tacaná

Në kufirin midis Meksikës dhe Guatemalës është vullkan aktiv Tacaná, e cila është 4.092 metra e lartë. Zakonisht nuk ka borë dhe shpatet e saj përbëhen nga pyje të harlisur.

6. Vullkani Citlaltépetl

Vullkani Citlaltépetl ose Pico de Orizaba është mali më e larta të vendit me më shumë se 5.600 metra lartësi. Mund ta gjeni midis shteteve të Puebla dhe Veracruz.

5. Vullkani San Andrés

Ky vullkan është i vendosur në Sierra de Ucareo, në Michoacán. Ka një lartësi prej 3.690 metra mbi nivelin e detit. Kjo shfrytëzohet gjithashtu, pasi impiantet termoelektrike që furnizojnë Ciudad Hidalgo dhe qytetet përreth janë vendosur atje.

4. Vullkani Paricutín

Vullkani Paricutín, me një lartësi prej 2.800 m., Ndodhet në Michoacán dhe është më i riu në Amerikë, që kur lindi në 1943. Pas lindjes, ai ishte aktiv për nëntë vjet. Si rezultat, qytetet Paricutín dhe San Juan Parangaricutiro u varrosën, por, për fat të mirë, nuk pati viktima. Sistemi i tij malor është Boshti Neovolkanik.

3. Vullkani Colima

Vullkani Colima ose vullkani Fuego de Colima ka një lartësi prej 3.960 metrash dhe ndodhet midis Colima dhe Jalisco. Isshtë në një gjendje aktiviteti dhe kjo demonstrohet nga shpërthimet e saj të fundit, të tilla si ajo në vitin 2006, e cila u ngrit 4 kilometra mbi vullkan.

Shpërthimi i tij i fundit ishte në 2013. Sidoqoftë, që nga viti 2015 një aktivitet i madh është zbuluar brenda. Prandaj, është i ruajtur dhe monitorohen vazhdimisht.

2. Vullkani Çikonal

Vullkani Chichonal është i llojit të shtresuar. Kjo do të thotë që nuk lëshon lavë, por lëshon hirit dhe gazra, gjë që e bën atë një nga më të rrezikshmet. Shpërthimi i tij i fundit ishte në 1982, kur dy komuna u zhdukën: Francisco León dhe Chapultenango.

1. Vullkani Popocatepetl

Për shkak të aktivitetit dhe vendndodhjes së tij, ne mund ta konsiderojmë vullkanin Popocatepetl si më të rrezikshmin në Meksikë. Popocatepetl do të thotë në Nahuatl kodra që pi duhan. Shtë një vullkan aktiv, në një masë të tillë që shpërthimet ndodhin në të në shumicën e viteve.

Isshtë vullkani i dytë më i lartë në Meksikë, me 5.500 metra lartësi. Në videon e mëposhtme do të shihni se sa mbresëlënëse është Popocatepetl kur shpërthen:

https://www.youtube.com/watch?v=Q-Q7tib6BDg

Siç e keni parë, në Meksikë ka vullkane vërtet të rrezikshme. A ju dukën të habitshme? A do të guxonit të vizitonit ndonjë prej tyre?

Ky artikull është ndarë 66 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: