Nëse keni parë një film Bollywood do të keni qenë në gjendje të vëzhgoni se sa tërheqëse janë kostumet tipike të Indisë. Në këtë artikull, ne flasim për veshjet tradicionale të vendit, si për burra dhe gra, dhe ne ju tregojmë fotot e tyre.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Veshja indiane: cilat janë veshjet tipike?

Mujeres

Veshjet tradicionale të grave në Indi karakterizohen nga ngjyrat e tyre dhe pëlhura të imëta. Këto janë llojet më të popullarizuara sot:Sari

El sari o saree Isshtë veshja më e spikatur e veshjeve tradicionale femërore të Indisë. Përbëhet nga një leckë e gjatë rreth 5 m dhe e gjerë 1,2 m.

Kjo mbështjell trupin dhe formon një veshje. Nën të, një bluzë zakonisht vishet. Po kështu, një skaj i gjatë i njohur si peikot. Materialet më të përdorura janë pambuku dhe mëndafshi.

El sari Mund të jetë me ngjyra të ndryshme dhe gjithashtu mund të ketë shtypje ose qëndisje. Në varësi të stilit, ju mund të njihni aspekte të ndryshme si niveli shoqëror i gruas, mosha e saj, etj. Në Indinë veriore, ngjyrat më të përdorura janë të kuqja, e verdha, portokalli dhe blu, përveç motiveve me lule.

Shtë veshja që nusja vesh gjatë dasmës së saj. Sidoqoftë, me këtë rast sari mbulon gjithashtu shpatullat dhe kokën, dhe zakonisht është i kuq ose rozë.

Salwar Kameez

El salvar Isshtë një pantallona e gjerë që rregullohet në kyçet e këmbëve. Përdoret kryesisht në zonat malore nga veriu, pasi është më komode dhe praktike për të kryer disa detyra. Veshin edhe burrat.

Në kokat e tyre ata mund të veshin një duppata, një lloj vello, megjithëse mund ta vendosni edhe në qafë, sikur të ishte një shall.

Mbi këto pantallona vishet një tunikë me mëngë të gjata që arrin në gju kamez. Sidoqoftë, mund të vishet edhe me veshje të tjera si p.sh. Kurti, një veshje që arrin ijet dhe ka qëndisje në qafë dhe mëngë.

Bindi

El Bindi Shtë një pikë e kuqe që vendoset në qendër të ballit, pak mbi vetullat. Relatedshtë e lidhur me Hinduizmin dhe konsiderohet Syri i tretë, ai që sheh përtej botës së jashtme. Nëse gruaja është e ve, ajo e vesh Bindi e zezë

Edhe burrat mund ta veshin atë. Në këtë rast quhet tilaka dhe është më e gjatë se ajo e gruas.

Sidoqoftë, sot, veçanërisht në qytete, Bindi Hasshtë bërë një element dekorativ, prandaj në këtë zonë mbarten edhe bizhuteri dhe diamante të vegjël, të cilët vendosen si ngjitës.burra

Veshjet për burra janë ndikuar nga kulturat e tjera. Megjithëse ka histori shekujsh, ajo përdoret edhe sot.

Dhoti dhe kurta

El dhoti Isshtë me origjinë hindu. Përbëhet nga një copë pambuku me ngjyrë Blanco ose sigurisht që kalon nëpër këmbë dhe mbështjell rreth belit. Dimensionet e tij janë afërsisht 5 m të gjata dhe 1,2 të gjera.

Pse dhoti Bartet në të gjithë vendin, mund të shihet veçanërisht në shtetin e Bengalit Perëndimor dhe në luginën e Ganges.

Kjo zakonisht shoqërohet nga Kurta o punxhabi, një këmishë pa jakë që arrin deri në gjunjë dhe mund të përdoret si për çdo ditë, ashtu edhe për një rast të veçantë.

Sherwani

El shervani Isshtë një lloj tunike e gjatë që ka një qafë të mbyllur. Isshtë zbukuruar me qëndisje dhe mund të jetë me ngjyra të ndryshme. Isshtë veshja që burrat mbajnë në rrobat e tyre Boda.

mushkëritë

Kjo veshje mund të krahasohet me një funde. Tiedshtë e lidhur në bel dhe mund të jetë në një ngjyrë të vetme ose të ketë një model të veçantë. Shtë bërë prej pambuku dhe në varësi të rajonit ka përdorime dhe forma të ndryshme. Këta janë disa shembuj:

  • Bengali Perëndimor dhe BijarAjo vishet nga burrat, megjithëse hindusët nuk e veshin atë në rrugë.
  • jarina: përdoret natën dhe është një veshje vetëm mashkullore.
  • Kerala: Wornshtë i veshur nga burra dhe gra, është shumëngjyrësh dhe është i lidhur në anën e djathtë.
  • PanxhabAto janë mjaft ngjyra dhe vishen nga burrat dhe gratë.
  • Tamil Nadu: Wornshtë i veshur vetëm nga burrat dhe i lidhur në anën e majtë.

pagri

El Pagri Shtë një nga elementët e veshjeve indiane për burra që tërheq më shumë vëmendjen e vizitorëve. Kindshtë lloj çallmë që vihen rreth kokës. Zakonisht është bërë prej pambuku.

Kjo veshje është një copë pëlhure e pa qepur dhe duhet të lidhet manualisht. Në varësi të rajonit në të cilin jemi, ne mund të vëzhgojmë lloje të ndryshme. Isshtë një simbol i nderit për indianët.

Ky artikull është ndarë 571 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: