Amerika Insulare, e njohur gjithashtu si Antile o Ishujt Karaibe, është një arkipelag i pamasë në formën e gjysmëhënës që ndodhet në pjesën qendrore të Amerikës Qendrore. Amerika Insulare ka kufij që bëjnë një lloj bashkimi midis Amerikës së Veriut dhe Amerikës së Jugut, duke qenë një hapësirë ​​e privilegjuar që përmban një pjesë të detit Karaibe dhe Atlantikut.

Ky arkipelag është i ndarë zyrtarisht në tre territore: Antillet e Mëdha, Anijet e Vogla dhe Bahamas. Midis këtyre zonave janë ishujt dhe vendet më përfaqësuese të asaj që njihet zakonisht si Caribe, vendi i plazheve parajsore, moti perfekt dhe muzika latine. Në këtë artikull, ne do t'ju tregojmë për vendet në secilën zonë dhe ne do të tregojmë kryeqytetet e tyre.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Vendet e Amerikës Insulare dhe kryeqytetet e tyre

Antillet më të mëdha

Në Antillet e Mëdha gjejmë katër vendet e pavarura. Në këtë tabelë ju mund t'i shihni ato të renditura sipas rendit alfabetik dhe me kapitalin e tyre:vendKapital
KubëHavanë
HaitíPorti i Princit
XhamaikaKingston
Republika DominikaneSanto Domingo

Në shumicën dërrmuese të vendeve që përbëjnë Antillet e Mëdha, flitet Spanjisht, përveç anglishtes si gjuhë tregtare. Sidoqoftë, në Haiti gjuhët mbizotëruese janë frëngjishtja dhe Kreolia e Haitit.

Puerto Rico ndodhet gjithashtu në Antillet e Mëdha. Sidoqoftë, nuk konsiderohet vend, pasi, megjithëse ka vetëqeverisje, është një zonë amerikane. Sidoqoftë, ai është një territor i painkorporuar, kështu që nuk është as pjesë e vendit dhe as një shtet i pavarur.

Republika Dominikane dhe Haiti janë në të njëjtin ishull, të njohur si Spanjollët. Po kështu, ne gjithashtu gjejmë Ishullin e Rinisë, i cili i përket Kubës.

Popullsia totale e Antileve të Mëdha është rreth 38 milion. Vendi më i populluar është Kuba, pasi ka 11,2 milion banorë. Në këtë hartë mund të shihni shpërndarjen e secilit ishull:

Antilet e Vogla

Nga ana tjetër, Anijet e Vogla përbëhen nga tetë vende:vendKapital
Antigua y BarbudaShën Gjoni
BarbadosBridgetown
DominicaRoseau
GranadaShën Gjergji
Shën Kits dhe NevisBasseterre
Shën Vincent dhe GrenadinetKingstown
Shën LuciaCastries
Trinidad y TobagoPorti i Spanjës

Në të gjitha këto shtete gjuha zyrtare është anglishtja. Ka një total prej 1,9 milion banorësh dhe vendi më i populluar është Trinidad y Tobago, e cila ka një milion.

Ka edhe territore të Mbretërisë së Bashkuar, Francës, Hollandës, Shteteve të Bashkuara dhe Venezuelës, kështu që në disa pjesë franceze, spanjolle ose holandez.

Bahamas

Bahamas është një vend që përbëhet nga një grup prej më shumë se shtatëqind ishuj, nga të cilat vetëm 24 janë të populluara. Emri i tij zyrtar është Bashkësia e Bahamasit dhe kryeqyteti i saj është Nassau.

E gjithë Bahamas qeveriset nën një monarki kushtetuese dhe autoriteti më i lartë është monarku britanik, pasi është pjesë e Komonuelthit ose Komonuelthit të Kombeve (deri në vitin 1973, ishte një territor i varur i Mbretërisë së Bashkuar). Prandaj, përfaqësuesi më i madh i Bahamas është Mbretëresha Elizabeta II.

Gjuha zyrtare e Bahamas është anglishtja dhe popullsia është rreth 400.000. Vendi është i ndarë në një rreth qendror (Providenca e Re) dhe 32 rrethe lokale.

Ky artikull është ndarë 97 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: