Folklori i Panamasë përfshin një numër të rëndësishëm të vallëzimeve që ndryshojnë në varësi të rajonit në të cilin jemi. Në këtë artikull, ne do t'ju tregojmë për vallëzimet më të shquara Panamaneze dhe ne do t'ju tregojmë imazhe dhe video të të gjithave.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Vallëzimet tipike të Panamasë

Pikë

Pikë Isshtë një nga vallëzimet më të famshme në Panama. Këtë e luan një çift. Fillon me burrin me gjurin e majtë në tokë dhe shtrëngimin e duarve me gruan.Atje dy lloje të ndryshme: pika Santeño dhe pika Ocueño. Po kështu, çdo hap ka emrin e vet, pasi vallëzimi ndahet në paseo, zapateo, escobillao dhe seguiridilla.

Bullengue

Bullengue o nxitim Traditionalshtë tradicionale nga Bregu Karaibe i Kolumbisë dhe nga provinca e Darien, në Panama. Ajo interpretohet nga pasardhësit e gështenjat, ish skllevër afrikanë që bënë një jetë në liri.

Kjo vallëzim panamez ishte kryer në të kaluarën kur gruaja kishte një parti sepse burri ishte kthyer nga një gjueti në xhungël. Edhe pse në Kolumbi kërcehet vetëm nga gratë, në Panama bëhet në çifte. Gjatë vallëzimit, burri përpiqet të puthë gruan dhe ajo e shmang atë.

Daulle e vogël

Daulle e vogël Ajo është përfaqësuar në Panama që nga shekulli i shtatëmbëdhjetë dhe origjina e saj është një ndërthurje e kulturës spanjolle dhe asaj të ish-skllevërve afrikanë. Në të muzikantët rrahin daulle dhe përplasin duart.

Në varësi të rajonit në të cilin jemi, ne mund të vëzhgojmë një stil tjetër. Këto janë më të spikaturat:

 • Los Santos (Santeño)
 • Chiruquí (kirikano)
 • Dy lumenj, Dolega
 • mjeteve juridike
 • Coclé (koklesano)
 • Veraguas (Veraguense)
 • Ocueno
 • Parita dhe Santa Marina
 • Provinca Panama
 • Chorrera (korreane)
 • San Miguel
 • portobello

Denesa

Duket se kjo vallëzim vjen nga një thirrje tjetër borzilok, por ndryshe nga kjo, denesa kërcehet në një dhomë dhe jo në ajër të hapur. Koreografia e tyre është mjaft e lehtë dhe, për ta përfaqësuar, ato duhet të kryhen dy rreshta: një për burrat dhe një për gratë.

Kumbia

Në cumbia gjejmë një ndërthurje të traditës spanjolle, autoktone dhe afrikane. Praktikohet kryesisht në gadishullin Azuero dhe në Veraguas. Hapat kanë këto emra:

 • Eci
 • Seguidilla
 • I krehur
 • Kthehet
 • Stomping i thjeshtë
 • Zapateo i këpucarit
 • Vrapimi duke shkelur këmbë
Ekziston një lloj cumbia me ritëm të shpejtë i njohur si ai kaloi. Isshtë tipike e gadishullit Azuero dhe i përket gjinisë së cumbia santeña.

Cumbia është e lirë kur shumë çifte shkojnë në të njëjtën kohë dhe ndryshojnë shoqërinë. Përkundrazi, quhet cumbia dashuri kur gruaja po e mban burrin dhe kjo është një vallëzim në sallë. Në këtë video është interpretuar cumbia Rroftë panama:

Kongo

Kongo Kërcehet në bregdetin e Colón dhe përfaqëson mizorinë e vuajtur nga popullata zezake gjatë epokës koloniale, kur skllavëria u lejua. Ashtë një vallëzim shprehëse në të cilën interpretuesit shkojnë zbathur.

Valltarët veshin kostume mjaft ngjyra dhe disa prej tyre mbajnë maska. Karaktere të ndryshëm përfaqësohen në vallëzim, të tilla si skllavi, filibuster (i huaj ose turist) ose djalli. Improvizimi është i një rëndësie të madhe në të.gammu burui

El gammu burui Isshtë një vallëzim vendas i kuna, një popull autokton i Panamasë. Kjo kërcehet në një grup dhe instrumentet luhen vetëm nga të rriturit, pasi është një vallëzim që është pjesë e ritit të pubertetit. Fillon me një ritëm të ngadaltë por përfundon shpejt.

Majpole

El Palo de Mayo ose Maji Pol Shtë një vallëzim që zhvillohet rreth një shtylle të lartë rreth 3 m nga e cila dalin shirita me ngjyra. Origjina e saj është evropiane dhe kryhet kryesisht në ishullin Colón, Bastimentos dhe Bocas del Toro.

Origjina e saj është evropiane dhe përfaqësohet më 1 maj për të festuar ardhjen e pranverës. Midis tetë dhe dymbëdhjetë çifteve marrin pjesë në të. Secili person kap një fjongo dhe të gjithë po vallëzojnë rreth shtyllës derisa të enden dhe të zhveshin shiritat në të.

Vallëzimi i cucuá

Kjo valle vendase zhvillohet ne qytetin e Qendra San Miguel, në Coclé. Ishte gati të zhdukej, por sot është rikuperuar falë grupeve të ndryshme të vallëzimit.

Kostumet e veshura gjatë vallëzimit bëhen me dru të një peme që quhet edhe cucua. Interpretimi i tij është i thjeshtë, por numri i valltarëve duhet të jetë i çuditshëm. Me këtë video mund të mësoni më shumë rreth kësaj vallëzimi kurioz:

Djajtë e ndyrë

Kjo vallëzim panamez kryhet gjatë Corpus Christi në Villa de Los Santos, në provincën e Los Santos. Vallëzime të tjera tradicionale siç është Montezuma Spanjolle gjithashtu interpretohen këtu.

Vallja e Djajve të Pisët quhet e tillë sepse para se të bëheshin kostumet me një batanije të ndyrë që ishte pikturuar dhe që, me djersën, mbeti me ngjyrat e përziera.

Vallja e maskuar nga shtëpia në shtëpi. Gjatë performancës, ata kryejnë një stomp me kutarras, të cilat janë sandale tipike nga Panama.

Djall i madh

Kjo vallëzim përfaqëson luftën e së mirës kundër së keqes. Gjatë performancës së tij shfaqen karaktere të ndryshme, të cilat janë si më poshtë:

 • Engjëlli Shën Michael
 • Alma
 • Djalli i madh
 • Kapiteni i Djallit
 • Udhëzon djalli
 • Djaj të ultë

Vallëzohet gjatë ditës së Corpus Christi në zona të shumta të vendit si Portobelo, Garanchiné dhe San Miguel. Ajo ka ndikime si nga populli spanjoll, ashtu edhe nga indigjeni.

Ky artikull është ndarë 62 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: