Kolumbia është një vend me një folklor të madh që përfshin stile të ndryshme. Këtu do të gjeni karakteristikat e vallëzimeve kryesore të territorit të ndarë sipas rajoneve. Po kështu, ne tregojmë se në cilat departamente praktikohen më të njohurat.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Vallet tipike të Kolumbisë sipas rajoneve: nga cumbia në joropo

Costa Caribe

Isshtë rajoni verior i vendit dhe vendi i origjinës së disa prej vallëzimeve më të rëndësishme në vend. Disa nga qytetet më të rëndësishme të tij janë Barranquilla, Cartagena de Indias dhe Santa Marta.Cumbia

Cumbia mund të konsiderohet një vallëzim i zi, pasi ajo vjen nga Guinea Ekuatoriale. Ajo i ka rrënjët në kulturën afrikane. Instrumentet me të cilat shoqërohet janë daulle, gajde dhe fyellë.

Muzikantët vendosen në qendër, në një platformë. Ashtë një vallëzim në çift. Gruaja vendos dorën e majtë në bel, duke kapur fundin e skajit, ndërsa në dorën e djathtë mban një qiri të ndezur.

Ndërsa burrat kryejnë lëvizje më akrobatike dhe ekspresive, gratë lëvizin me hapa të shkurtër dhe një qëndrim të drejtë. Veshjet e saj përbëhen nga një skaj shumëngjyrësh i quajtur funde, një bluzë, një buqetë me lule në kokë dhe gjerdanë shumëngjyrësh.

Burri është veshur me të bardha. Pantallonat quhen të mbledhura në pjesën e pasme lakër. Këmisha e tij është në qafë të rrumbullakët dhe ai mban një bibë të stolisur. Ata lidhin një shall të kuq rreth qafave dhe mbajnë kapele në kokë.

Disa nga cumbias më të shquar janë Pantallona të gjera me ngjyrë, Shkelje, Kanoe, I tëri y Kolumbi vend i dashur. Kjo e fundit interpretohet në videon e mëposhtme:

Po kështu, një tjetër i quajtur Gaita rrjedh nga kjo vallëzim. Përveç kësaj, ka disa, të tilla si Puya, një vallëzim nga shekulli i XNUMX-të, që kanë fituar elementë të cumbia.

bullerengue

Ajo përfaqësohet nga pasardhësit e marunëve, ish skllevërit rebelë që jetuan të lirë në Palenque de San Basilio, në Mahates, Bolívar.

Bullerengue kërcehet vetëm nga Mujeres, të cilat këndojnë në të njëjtën kohë. Origjina e saj është Afrikane, ku ishte pjesë e akteve iniciuese të kryera nga të rinjtë.

Tradicionalisht, ajo është transmetuar gojarisht nga brezi në brez. Ka një ritëm të shënuar, të luajtur nga dy daulle: thirrësi dhe i lumturi apo femra.

Gratë lëvizin me një pozicion të drejtë dhe duke hedhur hapa të vegjël, të cilat mund të të kujtojnë ato në cumbia. Isshtë një muzikë festive dhe e gëzueshme.

https://www.youtube.com/watch?v=GRA3r_7OI1w

Mapale

Kjo vallëzim me ndikime afrikane u përhap rreth lumit Magdalena. Mapalé, emri i vallëzimit, është gjithashtu kuptimi i një peshku që peshkohet në këtë pjesë.

Ajo përfaqësohej natën për të festuar peshkimin. Sidoqoftë, me kalimin e kohës ajo u modifikua deri në arritjen e ditës së sotme, në të cilën ka një të fortë karakteri seksual.

Shtë kryer në çifte. Burrat interpretojnë pozat e ekspozitës, ndërsa gratë lëvizin në mënyrë erotike. Hapat janë të shkurtër, ritmi është i gjallë dhe ka duartrokitje.

Kostumet janë të freskëta dhe me ngjyra të ndezura, pasi është një zonë e ngrohtë. Nga njëra anë, gratë veshin funde të shkurtra që theksojnë lëvizjet e tyre. Nga ana tjetër, burrat priren të shkojnë pa këmisha.

Vallenato

Kjo valle popullore shoqërohet nga dy instrumente goditjeje (kutia dhe guacharaca) dhe fizarmonikë. Mund të shtoni të tjera si kitarë ose gajde.

Përfaqësohet në çifte. Në varësi të vallenatos, ajo praktikohet më afër ose e ndarë. Nuk ka rregulla të forta dhe të shpejta: lëvizjet varen nga valltarët. Ne gjejmë pesë ritme të ndryshme ose transmetime muzikore:

 • Merengue
 • Eci
 • Puja
 • I saj
 • Tambora

Kjo vallëzim është aq e rëndësishme saqë deklarohet Trashëgimi Kulturore Jomateriale e Njerëzimit nga UNESCO. Ajo është e përhapur në të gjithë Kolumbinë dhe madje edhe në vende të tjera të tilla si Meksika, Ekuadori dhe Argjentina.

me tutje

Typicalshtë tipike për departamentet e Kordoba, Bolívar, Atlántico dhe Sucre. Isshtë gjithashtu shumë popullor në qytetin e Medellín, në Antioquia, ku zhvillohen festivale të rëndësishëm.

Është një vallëzimi vendas. Pak nga pak, u shtuan ritmet afrikane dhe më vonë instrumentet frymore të bandave ushtarake. Ka një masë katër me katër.

Në parim ishte individuale, megjithëse sot konsiderohet një vallëzim çifti çifti. Nuk ka koreografi të vendosur, por më tepër kryhen lëvizje rrethore. Një nga këngët më të njohura është Gale.

https://www.youtube.com/watch?v=514Gn53swcs

Orinokia

Ky rajon natyror njihet edhe si Fushat Lindore. Shtë një fushë e shkëlqyeshme në të cilën ka lumenj të rëndësishëm si Meta ose Vichada, që derdhen në Orinoco, i cili vepron si një kufi.

joropo

Kjo vallëzim llanera është gjithashtu e njohur në Venezuelë. Ka ndikime të rëndësishme nga fandango spanjolle. Emri i saj rrjedh nga fjala arabe xaropcfare do te thote shurup.

Fillon të zhvillohet në shekullin e XNUMX-të. Kërcehet në çifte. Trupi qëndron i qetë, por këmbët trokasin shpejt. Burri e mban gruan për duar dhe bën lëvizjet, ndërsa gruaja e imiton atë.

Instrumentet me të cilat interpretohet muzika janë harpa, cuatro (e ngjashme me kitarën) dhe maracat. Ka lloje të ndryshme që janë zhvilluar në secilën zonë, të tilla si joropo lindore, tuyero ose Andean.

Galeri

Praktikohet në festivale të njohura. Ashtë një vallëzim i lumtur dhe plot ekzaltim. Besohet se emri i tij vjen nga Fiestas de los Galerones që u festuan në shekullin e XNUMX-të.

Galeron kryhet në çifte, të cilët praktikojnë punën me këmbë. Burri ndjek gruan. Përveç kësaj, ajo mban një shami që lëviz dhe me të cilën rrotullohet rreth saj.

Në videon vijuese në YouTube mund të shohim një përfaqësim të kryer nga dy çifte të valltarëve të rinj:

https://www.youtube.com/watch?v=63sYSQ4PdnM

Bregu i Paqësorit

Bregu i Paqësorit përbëhet nga katër departamente: Chocó, Valle del Cauca, Cauca dhe Nariño. Ky rajon, i vendosur në perëndim, është më i banuari nga pasardhësit afro-kolumbianë.

abozao

Shtë një vallëzim popullor nga Chocó. Shtë një rit erotik midis një çifti, i cili kryen gjeste provokuese, punë këmbësh dhe lëvizje sugjestionuese. Ofshtë me prejardhje Africana. Emri i saj rrjedh nga fjala i thinjur, një litar për ankorimin e anijeve.Për ta përfaqësuar atë, formohen dy linja: njëra nga burrat dhe tjetra nga gratë. Valltarët nuk mbajnë dhe ndonjëherë burri rrethon gruan, e cila mban një fund të gjerë dhe një bluzë me mëngë të shkurtra.

https://www.youtube.com/watch?v=AvyuoG3KgHQ

Jota Chocana dhe Kaderona

Të dy janë vallëzime mestizo, pasi ato përziejnë kulturën afrikane dhe vallëzimet evropiane nga shekujt XNUMX dhe XNUMX.

Çokana jota është një imitim satirik të jotës spanjolle. Filloi të interpretohet në shekullin e XNUMX-të. Kërcehet në çifte, duke qëndruar njëri para tjetrit. Ka disa ndryshime me versionin spanjisht. Në Kolumbian, lëvizjet janë më të shpejta dhe më të menjëhershme. Sidoqoftë, të dy duartrokasin.

Në rastin e kaderonës, ndërsa ajo po kryhej, një zë i shoqëruar nga një kor po këndon këto tekste: «Kaderona, eja, përmend. Me dorën në hip. Kaderona, eja, përmend. Oh! Eja, përmend, të bie në dashuri».

Currulao dhe Bunde

Currulao është vallëzim më e rëndësishme të afro-kolumbianëve në këtë departament. Historia e saj fillon me skllevërit që punuan në minierë në kohërat koloniale.

Ajo përfaqësohet në çifte, e cila lëviz në mënyrë rrethore dhe lineare duke tërhequr tetë. Shtë një lloj miqësie në të cilën burri përpiqet ta bëjë gruan të dashurohet. Kryhet me goditjet e mëposhtme:

 • Bateri bas
 • Daulle
 • Maraka
 • marimba

Të njëjtat instrumente përdoren në bandë, por ka një karakter fetar. Tradicionalisht, ajo praktikohej në funeralet e fëmijëve. Aktualisht, ajo këndohet vetëm nëse është një festë. Nëse jo, forma e tij instrumentale ruhet.

Contredanse

Vjen nga një vallëzim Evropian i shekujve XNUMX dhe XNUMX që u quajt kontridencë, çfarë do të thoshte vallëzimi në terren. Ishte në shekullin e XNUMX-të kur spanjollët e transmetuan atë në Kolumbi.

Quadrille praktikohej në festimet e klasa e lartë. Eleganca mbizotëronte tek ajo. Zgjati rreth një orë dhe nuk kishte asnjë ndërprerje në performancën e saj.

Kjo përfaqësim kaloi në klasat popullore të vendit përmes bujkrobërisë. Shtë kryer në çifte dhe ka rregulla të paracaktuara. Ndër instrumentet që e shoqërojnë atë, ne gjejmë klarinetën dhe eufonin. Valle të tjera me origjinë evropiane janë chotis ose rumba.

Rajoni Andean

Emrin e ka marrë nga Malet e Andeve, e cila ndodhet në këtë zonë. Këtu gjejmë grupe të ndryshme kulturore, të tilla si Paisa, Santander dhe Cundobiyacense.

Bambu

Danceshtë vallëzimi më i rëndësishëm në këtë territor dhe një nga më të praktikuarit në të gjithë vendin. Ata kanë dyshime për historinë e saj, kështu që ka hipoteza të ndryshme të cilët flasin për një origjinë afrikane, autoktone ose spanjolle.

Isshtë një përfaqësim tjetër si çift, në të cilin burri fton gruan të vallëzojë, me të cilën kryqëzohet për të formuar një tetë. Ata lëvizin me duart në bel dhe luajnë me një element të rëndësishëm: shaminë.

Brenda kësaj gjinie gjejmë Guaneza, Një këngë të vitit 1789. Autori i tij është muzikanti Nicanor Díaz, i cili e kompozoi atë për nder të Rosario Torres, nga i cili Ai ra në dashuri marrëzisht Në videon e mëposhtme mund të dëgjoni këngën origjinale:

Edhe pse nuk është ai zyrtar, ai konsiderohet si himni popullor i Nariño. Si kënga, ashtu edhe vallëzimi u mësohen fëmijëve parashkollorë dhe të shkollës fillore. Rrobat me të cilat praktikohet janë bërë nga pëlhura të ngrohta dhe ngjyra të ndritshme.

Një larmi e rëndësishme e bambuco është Sanjuanero. Muzika e këtij stili u krijua në vitin 1936 nga Durán Plazas. Shtë një vallëzim shumë ekspresiv në të cilin bëhen tetë figura të ndryshme.

Shakullima

Vorbulla vjen nga fshatarët, të cilat shprehin me të ndjenjat e tyre të ndryshme: dashuri, fetare, zhgënjim, etj. Praktikohet në ahengje, dasma dhe pelegrinazhe.

Ajo kryhet nga dy persona, të cilët sillen përreth. Burri ndjek gruan dhe ajo ikën. Pastaj rolet ndërrohen. Shtë një vallëzim i lehtë dhe spontan. Prandaj, fëmijët gjithashtu mund ta praktikojnë atë.

guabina

Guabina është një vallëzim i shekullit të XNUMX-të që vjen nga Evropa, edhe pse me kalimin e kohës ajo ka pësuar disa adaptimet rajonale. Në të kaluarën ajo u persekutua nga Kisha e Krishterë.

Në varësi të departamenteve në të cilat praktikohet, ne gjejmë tre lloje:

 • cundiboyacense: në Boyacá dhe Cundinamarca
 • Velena: në Vélez (Santander)
 • Tolimeze: në Huila dhe Tolimna

Salsa

Përkundër faktit se salsa filloi në Kubë në shekullin e XNUMX-të, në Kolumbi ajo ka famë të madhe dhe popullaritet. Në të gjithë vendin mund të gjesh shkolla për të mësuar se si ta praktikosh atë.

Salsa kolumbiane ka veçoritë e veta, pasi ndikohet nga lëvizjet afrikane dhe kumbia. Disa nga autorët më të shquar janë Joe Arroyo, Cristian del Real dhe Los Titanes.

Rajoni i Amazonës

Ky rajon ndodhet në jug të Kolumbisë. Isshtë pjesë e pyjeve të Amazonës, zona më e madhe pyjore në botë. Gjithsej 44 popuj indigjenë e banojnë atë.

Betsknaté

Shtë një vallëzim që përfaqësohet në takimin midis komuniteteve vendasit nga rajoni Alto Putumayo. Në këtë ceremoni, fshatrat rishpërndajnë ushqimin.

Parada drejtohet nga një person i njohur si matakinë më e madhe, e cila mban një maskë të kuqe dhe një zile. Kjo ceremoni është pjesë e festivalit të quajtur Carnaval del Perdón.

Në këtë video mund të shohim pjesë të ndryshme të këtij festivali të rëndësishëm autokton:

Ofrimi i vallëzimit

Shtë një shfaqje në nder të njerëzve që kanë ndërruar jetë tashmë. Në të, disa nga ushqim që ata i konsumuan në jetë. Për këtë arsye, secili valltar mban një pjatë druri.

Pjesëmarrësit janë pozicionuar në një rreth. Në qendër është një njeri, rreth të cilit rrotullohen pjesa tjetër. Muzika luhet me një flaut dhe një daulle.

Salla

Konsiderohet Vallja Kombëtare, pasi nuk përfaqësohet në një rajon të vetëm, por në të gjithë vendin. Filloi të zhvillohej në shekullin e XNUMX-të falë ndikimit të valsit evropian.

Alsoshtë gjithashtu mjaft popullor në Ekuador. Për shkak të origjinës së saj, ajo konsiderohet si një vallëzim mulatto. Ajo lindi si një shenjë gëzimi pas pavarësisë nga Spanja, kështu që pasqyron lirinë.

Ekzistojnë dy lloje të ndryshme, të interpretuara në varësi të rastit:

 • Festa: është instrumentale. Ajo përfaqësohet në ahengje dhe dasma.
 • i ngadalshëm: mund të jetë vokale ose instrumentale. Ajo kryhet në serenata.

Foto kryesore nga PACAF.

Ky artikull është ndarë 164 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: