India ka një larmi të madhe vallëzimesh, disa prej tyre të lashta dhe të tjera moderne. Në të gjitha ato, bien në sy veshjet që përdoren dhe lëvizjet që kryhen.

Përkundër asaj që mendojnë disa njerëz, vallëzimet përfaqësuese të Indisë nuk janë të njëjta me vallet arabe. Megjithëse kanë disa elemente të përbashkëta, karakteristikat e tyre janë të ndryshme. Në këtë artikull, ne do të flasim për ato më të rëndësishmet:

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Valle folklorike dhe ekzotike të Indisë

Klasike

Vallëzimet klasike janë një grup vallëzimesh nga India që kanë histori shekujsh dhe, për këtë arsye, janë bërë një simbol i kulturës së tyre. Ato janë si më poshtë:odissi

Kjo vallëzim është zhvilluar në shtetin e Odisha, në lindje të vendit, dhe ka më shumë se Vjet 2.000 të lashtësisë. Megjithëse ishte e ndaluar gjatë pushtimit anglez, ajo u shpëtua falë dorëshkrimeve dhe skulpturave.

Qëllimi i tij është të përshkruaj emocionet përmes trupit dhe poezisë që recitohet. Në të, trupi është i ndarë në tre pjesë: koka, gjoksi dhe legeni. Kjo ndarje quhet tribhangi. Gjatë zhvillimit të tij, mund të flasim për tre shkolla të ndryshme:

Prika
Ajo u mësua nga vajzat në tempuj, kështu që u konsiderua e shenjtë.
nartaki
Shtë ai që praktikohej në pallatet mbretërore.
gotipua
Filloi të kërcehej nga burra të veshur si gra nga shekulli i XNUMX-të.

Bharatanatyam

Koncepti Bharatanatyam Përbëhet nga fjalë të ndryshme:

  • pooh: Nga bhavam. Do te thote shprehje.
  • Ra: vjen nga fjala ragam. Përkthehet si muzikë.
  • Ta: Nga talam. ajo është e Ritmo.
  • natyam: do te thote valle.

Origjina e saj është në Tamil Nandu, në jug të Indisë. Isshtë një rindërtim i një vallëzimi të shenjtë që praktikohej në tempuj. Në të bie në sy shprehja me fytyrë dhe duar, me të cilat bëhen mudra.

Mudrat janë gjeste dore që janë të shenjta për Budistët dhe Hindusët.

Interpretohet individualisht dhe duhet të mësohet që në moshë të re. Kjo vallëzim ka për qëllim të tregojë histori. Shtë një vallëzim i lidhur me zjarrin dhe ka një pjesë femërore (i dobët), dhe një mashkull (anandathandavam).

Kathakali

Vallëzimi kathakali vjen nga Kerala, në jug të vendit. Ajo që bie më shumë në sy tek ajo është se është i dramatizuar. Përveç kësaj, valltarët veshin kostume mbresëlënëse dhe përbëjnë fytyrat e tyre.

Personazhet që zakonisht shfaqen në këtë vallëzim janë heronjtë, të quajtur satvika; hyjnitë heroike, paça; dhe Kathi, heronjtë anti. Në këtë video mund të shohim se sa e habitshme është:

Katak

El cathak e ka origjinën në veri të vendit. Në të, përkthyesit gjithashtu pretendojnë të tregojnë një histori. Ritmi fillon i ngadaltë dhe ndërtohet pak nga pak.

Kjo vallëzim ka ndikime nga vallëzimet e shenjta, nga lëvizja Hindu e quajtur Bhakti dhe të valleve persiane dhe aziatike. Ekzistojnë dy stile: i pastri ose nitta dhe shprehësi o nritya.

Kuçipudi

Kjo vallëzim u zhvillua në rajonin Andhra Pradesh të Indisë Jugore rreth shekullit të I para Krishtit. Ajo ka elemente të përbashkëta me Bharatanatyam, por ka veçori unike.

Me të, gjithashtu tregohen histori të shenjta, bëhen mudra me duar dhe përdoret shprehja e fytyrës. Më parë, kërcehej vetëm nga burra, por në ditët e sotme edhe gratë e bëjnë atë.

Mohiniyattam

Në Kerala ne gjejmë mohiniyattam, fjalë që do të thotë vallëzimi i magjepsës. Në të, lëvizjet e hipit tërheqin vëmendjen. Në koreografinë e tij ka lëvizje të qetë dhe kërcime.El sari Veshja që përdoret zakonisht është e bardhë me disa detaje të arta. Ekzistojnë dy lloje, vallja e pastër dhe vallja e ekspozitës. Praktikohet vetëm nga gratë.

Manipurisht

Manipuri vjen nga Manipur, në verilindje të Indisë, afër kufirit me Mianmar. Ndryshe nga vallëzimet e tjera, në këtë këmbët mbështeten lehtë në tokë.

Satriya

Kjo vallëzim ekzotik është karakteristikë e shtetit të Assam. Më parë ishte një vallëzim i murgjve, por më vonë gra dhe njerëz që nuk i përkisnin manastireve ose satrat ata filluan ta kërcenin.

https://www.youtube.com/watch?v=P-_UmSTMSgY

Bollywood

Bollywood Industryshtë industria e filmit që e gjejmë në Indi, konkretisht në Bombei. Prandaj emri i tij, i cili është një shkrirje midis Bombei y Hollywood. Në filmat e prodhuar këtu, koreografitë janë të shumta në çifte ose në grupe.

Këto valle janë një grup lëvizjesh nga vallëzimet klasike, folklori hindu dhe vallëzimet moderne. Për këtë arsye, ato aktualisht janë mjaft të njohura nëpër botë.

Çdo vit këngët e reja bëhen të famshme. Një nga ato që ka spikatur më shumë deri më tani ka qenë kënga Jai honga muzikanti AR Rahman. Ky shfaqet në film Milioneri varfanjak dhe fitoi Oskarin për këngën më të mirë origjinale në vitin 2008. Vallëzimin e tij mund ta shohim në videon e mëposhtme:

https://www.youtube.com/watch?v=5F2wvJr6WUA

Valle të tjera

Përveç vallëzimeve klasike dhe moderne, ne gjejmë disa vallëzime karakteristike të zonave të caktuara të Indisë që kanë duruar me kalimin e kohës:

bhangra

El bhangracfare do te thote përmbytur nga gëzimi, i përket rajonit të Punjabit, në veri të territorit. Fillimisht, ajo ishte praktikuar nga fshatarët për të festuar fillimin e pranverës dhe sezonin e korrjeve.

Me të interpretohet një lloj komunikimi midis qiellit dhe tokës, që janë krahët dhe këmbët. Ka një ritëm intensiv dhe bien në sy goditjet me këmbë. Që nga vitet 1970 ajo është bërë mjaft e popullarizuar në të gjithë botën.

kabelia

Vallëzimi kabelia vjen nga fiset nomade gra cigane nga Rajasthan në Indinë veriore. Këto qytete karakterizohen nga trajnimi i gjarpërinjve dhe, për këtë arsye, njihen si magjepsës të gjarprit.

Vallja që ata kanë zhvilluar imiton lëvizjet e kobrave. Kryhet gjatë pushimeve. Valltarët mbajnë zile në këmbë, me të cilat vendosin ritmin.

Ky artikull është ndarë 162 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: