Vallet tipike spanjolle karakterizohen duke ndryshuar sipas secilit Komunitet Autonom dhe duke qenë një nga manifestimet më të rëndësishme kulturore që përfaqëson secilin qytet. Midis tyre, flamenco dhe sevillanas janë një markë spanjolle e njohur kudo në botë.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Nder Aurresku

Aurresku, i thirrur në Baske ohorezko aurreskua, është një vallëzim tipik i Vend Baske, komuniteti i vendosur në veri të Spanjës.Kjo vallëzim është një lloj nderimi që zakonisht kryhet në ngjarje të veçanta, të tilla si dasma, homazhe dhe ngjarje të tjera publike, veçanërisht në rajonin e Euskal Herria.

Kjo vallëzim përmban një chistulari, kush është muzikanti që luan çistu dhe dajre, dhe a balerin, e cila është valltare. Nëse është një ngjarje masive, mund të ketë disa kërcimtarë, gjithmonë burra, që mbajnë një beretë ose kapele.

Në një nivel historik, në festivalet e mëdha të Guipúzcoa dhe Vizcaya, deputetët gjithashtu u bashkuan dhe tradita ishte që të merrte gruan ose vajzën e kryetarit të bashkisë si çift.

Pla pla

El ball pla (në spanjisht, fjalë për fjalë, vallëzim i thjeshtë) është një vallëzim i zakonshëm në Katalonjës që daton nga shekulli i shtatëmbëdhjetë, edhe pse lulëzimi i saj u zhvillua gjatë shekullit të nëntëmbëdhjetë.

Kërcehet në çifte dhe karakterizohet nga lëvizje të lëmuara në të cilat këmbët rrëshqasin shumë mirë nëpër dysheme, pa bërë asnjë lloj kërcimi. Ajo është e ndarë në tre pjesë të ndryshme:

  • Fillim: secili çift bën një lloj shëtitje në ritmin e melodi, pra muzika që shoqëron këtë vallëzim.
  • Kaiguda: dallohet për një ndryshim të papritur të ritmit, pasi anëtarët e çiftit vazhdimisht largohen dhe afrohen më shumë me njëri-tjetrin, ndryshojnë vendet dhe lëvizin të dy krahët dhe këmbët, gjithmonë duke parë njëri-tjetrin.
  • Ristol: vallja përfundon me këtë pjesë, e cila çon në çiftin tjetër.

Bolero

Bolero, në origjinën e tij, ishte një evolucion i transmetuesve. Bolero spanjolle ndryshon nga bolero kubane në atë që është e para ritëm tresh, ndërsa e dyta është nënshkrimi i kohës binare.

Struktura e një bolero ndahet në tre pjesë që quhen vargje (ndonjëherë edhe duke lëvizur), të cilat përsëriten disa herë gjatë performancës.

Pas çdo përsëritje, ka një pauzë të quajtur pozite e mire, në të cilën balerini mbetet statik në vend për disa sekonda.

Sa i përket muzikës që e shoqëron atë, normalisht instrumentet e mëposhtëm nuk mungojnë kurrë:

  • Kitarë klasike
  • Kastaneta
  • Daulle
  • Dajre
  • Daulle

Për shembull, në Ishujt Balearik përdoren gajde, të quajtur atje xeremia. Në videon më poshtë mund të shihni një demonstrim të asaj që është një bolero spanjolle:

Schottische

Chotis është një vallëzim në sallën e ballove që erdhi në Gadishullin Iberik nga Bohemi (Republika Çeke) në vitin 1850, kur u vallëzua në Pallatin Mbretëror të Madrid për herë të parë.

Kërcehet në çifte (burrë dhe grua) dhe gruaja shkon rreth burrit me hapa të kryqëzuar ose duke bërë hapa prapa dhe përpara, ndërsa burri gjithmonë shikon përpara dhe bën kthesa të vogla në një hapësirë ​​që është e kufizuar në një pllakë.

Etimologjikisht, termi schottische është një përshtatje e termit gjerman schottischcfare do te thote skocez. Kjo sepse chotis rrjedh nga një vallëzim origjinal Skocez (Mbretëria e Bashkuar), dikur vallëzuar kryesisht nga fshatarë Skocezë.

Deri më sot, chotis konsiderohet a vallëzimi madrilenian, pasi që zakonisht interpretohet zakonisht në festivalet dhe festivalet e San Isidro që zhvillohen në kryeqytetin spanjoll.

Unë vrapova-vrapova

Vallet Asturian dallohen për muzikën e tyre, në të cilën gajdet dhe daullet janë të pagabueshme. Ata janë bërë një shenjë dalluese dhe një traditë e tërë në këtë zonë të Spanjës veriore.

Bie në sy korri-korri, i cili është një vallëzim origjinal i Kabrales (Asturias) dhe karakterizohet nga fakti që kërcehet nga një burrë beqar dhe disa gra, të cilat mund të jenë nga gjashtë deri në nëntë.

Shoqëruese e kësaj vallëzimi është muzika e krijuar nga boudoir, të cilët shoqërohen me instrumente të tilla si daulle, dajre dhe pandoiros, ndërsa të tjerët këndojnë një romancë.

Traditionshtë traditë që këto gra të mbajnë në të dy duart një degë dafine, verben limoni ose jelechu. Megjithëse origjina e saj është e pasigurt, disa autorë besojnë se mund të ketë një ngjyrim fetar, ndërsa të tjerë besojnë se fillimisht ishte një rit funerale.

Vallëzim ose vallëzim nga Ibio

Baila ose vallja e Ibio është një valle tradicionale e Cantabria, një komunitet autonom i vendosur në veri të Spanjës. Kjo vallëzim pasqyron traditën kantabriase pothuajse tërësisht përmes muzikës dhe vallëzimit.

Isshtë shumë e ngjashme me vallja e shtizave nga komuna e Ruiloba (Cantabria). Në fakt, ajo është me origjinë Keltike dhe fillimisht ishte një lloj himni luftëtar.

Deri më sot, është shumë e zakonshme për të kryer këtë vallëzim në Festa e San Pantaleón, të cilat mbahen çdo 27 korrik në qytetin Ibio (Mazcuerras, Cantabria), prandaj dhe emri i tij. Në këtë video mund të shihni se si duket një vallëzim Ibio:

Në 1931, ajo u modifikua nga themeluesi i Zërat kantabrienë, Matilde de la Torre, për partinë e Shoqatës Angleze të Vallëzimit Popullor dhe, atë ditë, suksesi i performancës ishte i tillë që që nga ajo kohë u interpretua në mënyrën se si ishte bërë në atë kohë.

Vallëzim i papërpunuar

Prima Dance është gjithashtu tipike për Asturias dhe karakterizohet nga të qenit a vallëzimi kolektiv në të cilën çdokush mund të bashkohet në çdo kohë.

Përveç kësaj, ajo kërcehet në një rreth të formuar nga pjesëmarrësit që mbajnë duart, i cili zgjerohet dhe ngushtohet ndërsa rrotullohet në drejtim të akrepave të orës.

Karakterizohet gjithashtu nga që nuk shoqërohet nga ndonjë instrument, që do të thotë se është koral, domethënë një nga valltarët jep zërin ndërsa pjesa tjetër bën refren.

Vallet baske

Vallet baske, Dantzak bask Në Baske, ato janë një grup vallëzimesh që përfaqësojnë kulturën e Vendit Bask (Spanjë) dhe gjithmonë përfaqësojnë një akt shoqëror me shumë interes si për turistët ashtu edhe për banorët e këtij komuniteti autonom.

Vallet Baske janë, në të vërtetë, aktet e nderimit ose përshëndetje dhe janë të lidhura ngushtë me aktet fetare dhe ato civile. Një kërcimtare e kërcimit bask merr emrin e përgjithshëm të balerin.

Në përgjithësi, secili qytet në Vendin Bask ka vallëzimin e tij, i cili interpretohet gjatë festivaleve kryesore në secilin qytet:

  • Në Vizcaya the kaxarranka, valle xemeingo ose valle dantzari
  • Në Álava dhe Guipúzcoa, vallëzimet si ato kontrapas, vallja e harqeve ose dantza pyetëse, ose vallëzimi i shtrigave ose valle sorgin

Po kështu, në Navarra ka një gamë të gjerë vallëzimesh, më e popullarizuara është ajo axuri rripa, vallëzimi i mollës ose dantza sagar, Vallja e Erës ose Vallet e Ribera Navarra.

Fandango

Fandango është një vallëzim origjinal nga Spanja që aktualisht ka kapërcyer kufijtë dhe ka fituar popullaritet në vende të tjera, të tilla si Meksika, specifikisht në shtetin e Veracruz.

Shtë një vallëzim me një ritëm trepalësh në të cilin nuk mund të humbasësh kastaneta, gjë që e bën këtë vallëzim pak të ngjashëm me jota.

Fama që po merrte fandango midis fundit të shekullit të XNUMX-të dhe fillimit të shekullit të XNUMX-të bëri që ajo të përhapet në komunitete të ndryshme spanjolle, përkatësisht: Asturias, Extremadura, Castilla-La Mancha, Murcia, Valencia, Bask, etj .Gjithashtu në Andaluzi, ku kjo vallëzim ishte e përzier me vallëzimin flamenco, duke i dhënë kështu asaj që tani njihet si aflamencaos fandangos. Më poshtë mund të shihni një video që tregon një shembull të fandangos Andaluziane:

muzikë flamenko

Nga të gjitha vallëzimet andaluziane, flamenco është më i njohur ndërkombëtarisht. Kërcehet gjithashtu në komunitetet e Murcia dhe Extremadura.

Lidhur me historinë e saj, vallëzimet e para me flamenco datojnë në shekullin e 2010-të dhe origjina e saj është kryesisht për shkak të grupit etnik cigan. Që nga viti XNUMX, vallëzimi i flamencos konsiderohet nga UNESCO si Trashëgimia kulturore e njerëzimit.

Pas vallëzimit flamenco ekzistojnë norma dhe tradita unike që kanë shkaktuar gjuhën e vet nga e cila rrjedhin terma të tillë si shprehja Olé! o duende, të cilën Akademia Mbretërore Spanjolle (RAE) e përcakton si bukuri misterioze dhe e pashprehshme.

Instrumentet e nevojshme për të luajtur muzikë flamenco janë zëri, duartrokitja dhe kitara spanjolle. Një kitarist flamenco merr emrin e tokaor dhe kush vallëzohet quhet valltar flamenko o valltar flamenko.

Jota

Jota është një vallëzim spanjoll që, aktualisht, vallëzohet në shumicën e komuniteteve në gjeografinë e Spanjës, ndër të cilat ka ndryshuar sipas zakoneve të secilit rajon. Origjina e jota daton në fund të shekullit të XNUMX-të, megjithëse periudha e shkëlqimit e saj nuk mbërriti deri në shekullin e XNUMX-të.

Më të njohurat janë jotas aragoneze, si dhe jota kastiliane, ajo nga León, ajo Valenciane, ajo nga La Rioja dhe ajo nga Navarra. Në Cantabria, njihet me emrin e malësor.

Jotat janë një vallëzim që shoqërohet nga një zë dhe në të cilin valltarët veshin një kastaneta në secilën dorë, përveç një kostumi karakteristik rajonal.

Përveç kastanetave, vallëzimi shoqërohet me kitarë, lahutë, bandurria, fizarmonikë dhe dajre. Në komunitetet e Spanjës veriore, instrumentet tipike janë përfshirë; kështu, në kantabri, galike dhe astoria jote përdoren gajde, dajre, daulle, etj.

Kukull

Kukulla ose kukull në Galician është një vallëzim veçanërisht popullor në Galicia, por edhe në Asturias dhe Castilla y León. Në realitet, kukulla nuk është asgjë më shumë se një Galike jota dhe, në fakt, shumë i referohen kësaj vallëzimi me këtë emër.

Muisheira në Castilian, kjo do të thotë mulli, sepse kjo është për shkak të orëve të gjata të punës që fshatarët dikur kalonin në mullinj (muinos në Galician).

Muzika që shoqëron këtë vallëzim karakterizohet nga interpretimi me të gajde, dajre, dajre, daulle, dajre, bateri bas, sharra dhe predha. Kërcehet në çifte dhe me krahët e ngritur, në të njëjtën kohë që shoqërohet me i shtangur ose britmat që inkurajojnë vallëzimin.

Dy hapa

Pasodoble është një vallëzim, origjina e së cilës është e vendosur në paradat ushtarake. Origjina e pasodoble si një vallëzim daton në gjysmën e parë të shekullit të XNUMX-të, kur u përdor melodia e skenës dhe ajo zakonisht interpretohej në ngjarje të veçanta.

Në ditët e sotme, pasodoblet zakonisht kryhen në festivalin Moors and Christian, tipik në qytetet e Levante Spanjolle. Kërcehet në çifte dhe konsiderohet a Dhom kercimi e thjeshtë, pasi hapat janë mjaft falas. Rregulli themelor është që të dy trupat të qëndrojnë paralelisht.

Ekziston një repertor i këngëve spanjolle që janë bërë tradicionale në çdo festë në të cilën do të interpretohet kjo valle, si p.sh. Psherëtimat e Spanjës, Spanjë Cañí, Macja e egër, Qielli Andaluzian, Hiri i Zotit, Paquito çokollata, Etj

Perikoti

Vallja e perikotit, emri i së cilës rrjedh nga termi parakeet, e cila u referohet grave të cilat visheshin si burra për të kryer këtë vallëzim. Shtë një vallëzim origjinal nga qyteti i sugjerim (Asturias), ku njerëzit e shoqërojnë me këngë dhe xhiraldila të ndryshme.

Kostum i zakonshëm i veshur nga ata që e praktikojnë është ai i Porruan, për burrat, dhe tokë e rrafshët, për gra.

Alsoshtë gjithashtu tradicionale në rajonin e Liébana (Cantabria) dhe këshillin e Llanes (Asturias) ku kërcehet perikoti antik, i cili lindi nga interpretimet më pak se 50 vjet më parë dhe që është tradicional i festivali i La Guía de Llanes, i cili zhvillohet çdo 8 shtator.

Në videon e mëposhtme mund të shihni një performancë të kësaj vallëzimi të mbajtur në festivalin La Guía de Llanes në 2014:

Sardanet

Sardana është një vallëzim me origjinë nga Katalonjës dhe kjo është përhapur edhe në Andorra. Shtë një vallëzim kolektiv në të cilin pjesëmarrësit mbajnë duart dhe qëndrojnë në një rreth të përbërë nga gra dhe burra.

Valltarët alternohen në mënyrë që midis një burri të ketë një grua në secilën anë, domethënë rrethi ndjek modelin e gruas-burrit-gruas-burrit, etj.

Sardanat ndahen në rreth shtatë ose dhjetë Leksionet, gjatë së cilës ai alternohet midis hapave të shkurtër dhe të gjatë. Muzika që shoqëron këtë vallëzim luhet me një kobla, e cila është një bandë e përbërë nga dymbëdhjetë instrumente frymore me kontrabas.

Seguidillas nga La Mancha

Folklori i Castilla-La Mancha karakterizohet nga të qenit shumë i pasur, pasi ka këngë pune, ninulla, këngë për fëmijë, romanca, udhëtime vajtje-ardhje, vargje të Krishtlindjeve, etj. Vallja më e popullarizuar në këtë komunitet spanjoll janë Seguidillas, të cilat kanë lindur afërsisht në Shekulli XV.

Ai u bë shumë popullor në kohën e Cervantes dhe ato zakonisht shfaqen në shumicën dërrmuese të shfaqjeve të shekullit të XNUMX-të. Aktualisht, vallja e Seguidilla është përhapur në të gjithë Spanjën, kështu që ka edhe Seguidilla Andaluziane.

Në Castilla-La Mancha quhen Transmetuesit La Mancha. Kjo vallëzim karakterizohet nga të qenit shumë energjike, pasi është një kusht i domosdoshëm lëviz tërë trupin (të dy krahët dhe këmbët).

Këtu është një video në të cilën ju mund të shihni një shembull se si kërcehen Seguidillas të La Mancha:

Seviljanas

Sevillanas janë gjithashtu një tjetër nga vallëzimet kryesore andaluziane. Especiallyshtë veçanërisht e popullarizuar gjatë Abril Feria de Sevilla dhe në Pelegrinazhin e El Rocío (Huelva), megjithëse është bërë e njohur në të gjithë Andaluzinë Perëndimore.

Ato datojnë nga një kohë para Monarkëve Katolikë, në të cilën ishte emri i tij Transmetuesit kastilianë. Sidoqoftë, me kalimin e kohës përbërësi flamenco u prezantua dhe përfundoi duke marrë emrin e seviljanët.

Ka akademi të shumta vallëzimi në të gjithë botën në të cilën mësohet kjo vallëzim, pasi ajo është e njohur në çdo kontinent. Ata zakonisht kërcehen në çifte nën tingullin e katër dysheve në të cilat ndahet, për të cilat instrumenti themelor është a Kitarë spanjolle.

Ky artikull është ndarë 683 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: