Edhe pse Gjermania nuk ka një vallëzim kombëtar, ne gjejmë valle të ndryshme tradicionale, ndër të cilat Schuhplatler, polka dhe valsi. Në vijim, ne shpjegojmë historinë dhe karakteristikat e secilës. Po kështu, ne tregojmë rajonet në të cilat kanë origjinën.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Vallet tipike të Gjermanisë: vallet folklorike dhe tradicionale

Schuhplatler

Kjo vallëzim tipik vjen nga rajonet alpine të Bavarisë dhe Tirolit, prandaj në Spanjisht njihet si «vallëzim tirol« Popularshtë e njohur si në Gjermani dhe Austri. Emri i tij fjalë për fjalë do të thotë "goditje këpucësh".Origjina e tij e saktë është e pasigurt. Megjithatë, ka prova se ajo ishte praktikuar më shumë se një mijë vjet më parë. Shtë një vallëzim popullor, pasi evoluoi nga dora e fermerëve, gjuetarëve dhe druvarëve nga qytetet e vogla.

Fromshtë nga shekulli XVIII kur fillon të praktikohet siç dihet sot. Në fund të shekullit të XNUMX-të, klubet e kostume tradicionale gjermane, në të cilën këto vallëzime ishin aktiviteti kryesor.

Edhe pse në parim kërcehej si çift, stili i tij më i njohur përfundoi duke u bërë një aktivitet për burrat. Në të kaluarën ata e bënin atë për t'u bërë përshtypje grave. Në ditët e sotme, ajo është gjithashtu tradicionale në mesin e fëmijëve.

Burrat godisnin shputat e këpucëve, kofshëve dhe gjunjëve me pëllëmbët e duarve. Ndërkohë, gratë sillen rreth tyre. Nuk ka rregulla, është i improvizuar, madje edhe marifete ekzekutohen.

Gjatë përfaqësimit, është e zakonshme të imitosh disa profesione tipike të vendit, të tilla si lëndë druri (holzhaker) Ka më shumë 150 këngë me të cilën ju mund të praktikoni Schuhplatler.

Polka

Polka u shfaq në shekullin e XNUMX-të në Bohemia, një territor që sot i përket Republikës Çeke. Besohet se krijuesja e saj ishte Anna Slezáková, një grua që kërceu për të shoqëruar një këngë popullore të quajtur "Xha Nimra ka blerë një kal të bardhë".

Mësuesi i muzikës Josef Neruda ishte përgjegjës për zhvillimin dhe popullarizimin e tij. Pak nga pak, ajo u përhap në vende të tjera si Austria, Franca dhe Mbretëria e Bashkuar. Ai gjithashtu u bë pjesë e kulturës gjermane.

Shtë një vallëzim që zhvillohet në çift. Ka një masë dy me katër dhe është kohë e shpejtë. Commonshtë e zakonshme që ajo të përfaqësohet në parti të rëndësishme të tilla si Gezim Nika. Në Gjermani, ne gjithashtu gjejmë oom-pah, e cila rrjedh nga polka.

Kjo vallëzim është gjithashtu e njohur në disa zona të Amerikës së Jugut si Brazili dhe Argjentina, ku praktikohet në disa qytete, ndër të cilat gjejmë Quilmes. Praktikohet gjithashtu nga gjermanët e Vollgës, banorë të Amerikës Latine, paraardhësit e të cilëve ishin gjermanë nga zona e lumit Vollga, në Rusi.

Qiradhënës

Kjo përbërje ishte shumë e popullarizuar midis shekujve XNUMX dhe XNUMX në Austri, Zvicër dhe Gjermani, veçanërisht në Bavari. Isshtë me origjinë fshatare, megjithëse më vonë elita e shoqërisë filloi ta praktikonte atë.

Muzika e tij mund të jetë instrumentale ose e shoqëruar edhe me zërin. Ka një ritëm tre me katër dhe kërcehet në çifte. Ashtë një koreografi intensiv, në të cilën ritmi shënohet me hapat e hapave.

Kur e kërcejnë, trupat e çiftit afrohen mjaft. Për këtë arsye, në fillim u zhgënjye. Kisha dhe autoritetet u përpoqën ta ndalonin atë, pasi nuk u konsiderua e përshtatshme.Ashtu si në pjesën tjetër të vallëzimeve, kur i praktikoni ato kostum tipik nga Gjermania: el dirndl dhe Lederhosen. Nëse doni të dini më shumë rreth kësaj teme, vizitoni artikullin vijues: Cilat janë veshjet tipike gjermane për burra dhe gra?

Valsi

Fjala "vals" vjen nga folja Walzen, që në gjermanisht do të thotë "të rrotullohesh". Ai filloi të kryhej nga shekulli i XNUMX-të, por vetëm në shekullin e XNUMX-të u bë i njohur.

Ashtu si Qiradhënës, nga e cila mori ndikime, Valsi u dënua në fillim të shekullit të XNUMX-të. Sidoqoftë, më vonë u pranua. Ajo kishte kulmin e saj pas Luftës së Dytë Botërore.

Është një Dhom kercimi për çiftet, me një ritëm të ngadaltë dhe një ritëm tre nga katër. Ka variante të ndryshme, të tilla si valsi anglez ose valsi vjenez, i cili është më i shpejtë.

Për ta praktikuar, duhet të keni një pozë të drejtë, pasi lëvizin vetëm këmbët. Kryhen lëvizje rrotulluese dhe reciproke. Burri vë dorën e tij të djathtë në shpinë të gruas dhe me të majtën ata i japin dorën.

Shumë muzikantë të shquar kompozuan valset e njohura në të gjithë botën, të tilla si Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Frédéric Chopin ose Johann Strauss, autor i "Danubit Blu". Këtë vals mund ta dëgjoni në videon vijuese.

Zvajfacher

El Zvajfacher Shtë një vallëzim rajonal i Gjermanisë jugore, praktikuar kryesisht në Bavari. Isshtë nga shekulli i XNUMX-të dhe emri i saj përkthehet në Spanjisht si "dy herë" ose "dyshe".

Nuk ka emra të tjerë si p.sh. Schweinauer o mulli. Në total, ju mund të kërceni me 112 këngë të ndryshme, të cilat njihen me të 474 emra ndryshme.

Shtë një vallëzim i shpejtë dhe me kohë të parregullt. Ekzekutohet në çifte, në një pozicion të ngushtë. Ka hapa të ngjashëm me ato të valsit. Sidoqoftë, disa pjesë të kujtojnë polka.

dru maji i stolisur

El dru maji i stolisur i referohet trungut të një peme të zbukuruar me shirita me ngjyra që është mbjellë në Dita e majit, një festë e festuar më 1 maj. Në vendet e tjera, ajo njihet si Një Maji.

Qendra e kremtimit është pemëi njohur si maja e majës. Rreth tij zhvillohet një vallëzim tradicional: secili pjesëmarrës merr një nga shiritat që varen nga pema. Gratë rrotullohen në një drejtim dhe burrat në të kundërtën. Në videon vijuese të YouTube ne mund të shohim një përfaqësim.

Gjatë kësaj feste, gjermanët, të veshur me kostume tipike, mblidhen në ajër të hapur, kërcejnë dhe shijojnë gastronominë lokale. Ky festival me origjinë pagane përkujton Fillimi i Pranverës.

Ky artikull është ndarë 119 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: