Para se të udhëtoni në Panama, këshillohet të mësoni rreth vaksinimeve që duhet të jenë të azhurnuara për të hyrë në vend. Në këtë artikull, ne diskutojmë temën e vaksinimit të kërkuar dhe të rekomanduar. Përveç kësaj, ne flasim për kërkesat mjekësore dhe ju japim disa këshilla shëndetësore.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Vaksinat e nevojshme për të udhëtuar në Panama

Vaksinat e detyrueshme

E vetmja vaksinë e nevojshme për të udhëtuar në Panama është ajo e ethe e verdhë, edhe pse vetëm për njerëzit që vijnë nga një vend ku kjo sëmundje konsiderohet endemike. Ndër këto territore gjejmë Kolumbinë, Venezuelën, Kosta Rikën dhe Ekuadorin.Kjo vaksinë duhet të aplikohet të paktën 10 ditë para udhëtimit dhe zgjat për 10 vjet. Po kështu, ajo do të duhet të pasqyrohet në Certifikatën e Vaksinimit, pasi mund të kërkohet me të mbërritur në vend. Vaksinimi kërkohet për personat mbi një vjeç.

Vaksinimi i rekomanduar

Në të njëjtën mënyrë, pavarësisht nga vendi nga jeni, nëse do të udhëtoni në një nga këto territore të vendit, duhet të vaksinoheni edhe kundër etheve të verdha:

  • Kanali i Panamasë
  • Colón
  • Darien
  • Ishujt Balboa
  • guna yala
  • Panama Lindje

Prandaj, në këto raste, edhe nëse jeni nga territore si Spanja, duhet të vaksinoheni (rekomandohet nga mosha nëntë muajshe). Sidoqoftë, nëse do të vizitoni vetëm qytetin e Panamasë, nuk duhet të mbroheni nga kjo sëmundje, pasi nuk është e rrezikshme në këtë zonë.

Përveç vaksinës së etheve të verdha, ekzistojnë një numër vaksinash të rekomanduara, përfshirë tetanus-difterinë, MMR (fruthit, rubeolës dhe shytave) dhe hepatitit A.

Gjithashtu, nëse do të vizitoni zonat rurale, këshillohet gjithashtu që të vaksinoheni kundër etheve të tifos. Në të njëjtën mënyrë, në disa raste, këshillohet gjithashtu të mbroheni nga hepatiti B. Më në fund, për të udhëtuar përgjatë bregdetit të Atlantikut dhe kufijve me Kosta Rikën dhe Kolumbinë është e këshillueshme që të vaksinoheni kundër malaries.Rekomandime të tjera sanitare

Megjithëse, siç raportohet nga Ministria e Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunimit të Spanjës, aktualisht nuk ka epidemi të dengut në Panama, duhet të tregohet kujdes me mushkonjat, të cilat rriten në sezonin e shiut.

Prandaj, këshillohet të blini një ilaç kundër mushkonjave dhe veshin rroba me mëngë të gjata. Pjesët ku duhet të tregohet një kujdes më i madh janë në zonat rurale, zonat e xhunglës dhe lagjet më margjinale të qyteteve.

Gjithashtu, kundër malaries nuk ka vaksinë, por është e mundur të merrni një ilaç që ju mbron. E keqja e këtij ilaçi është se duhet të merret para, gjatë dhe pas udhëtimit dhe mund të ketë disa efekte anësore.

Lidhur me virusin Zika, rekomandohet që gratë shtatzëna të shmangin udhëtimet në vendet tropikale, veçanërisht në ishujt San Blas, pasi kjo sëmundje mund të shkaktojë keqformime në fetus.

Rekomandohet shumë që të punësoni një sigurimi mjekësor, pasi spitalet private janë shumë të shtrenjta, ndërsa ato publike janë mjaft të pasigurta dhe me cilësi të ulët.

Ky artikull është ndarë 136 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: