Në Brazil gjejmë disa sëmundje që mund të paraqesin rrezik për shëndetin e udhëtarëve, siç është ethet e verdha. Prandaj, është e rëndësishme t'i njihni ata dhe të dini se cilat vaksina dhe kërkesa shëndetësore duhet të merren parasysh për të shkuar në këtë vend.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Vaksinat për të udhëtuar në Brazil: cilat janë sëmundjet kryesore?

Sëmundjet kryesore

Në këtë vend gjejmë sëmundje të shumta që janë ngjitëse, prandaj duhen marrë masa paraprake. Disa prej tyre janë renditur si tropikal.Tropikal

Në Brazil ekziston mundësia e kontraktimit të disa prej këtyre çrregullimeve, të cilat janë të pranishme për shkak të klimës së vendit. Shumica transmetohen nga mushkonjat.

Një prej tyre është ethe e verdhë. Simptomat që prodhon janë të ngjashme me ato të gripit dhe ndodhin ndërmjet tre dhe shtatë ditëve pasi të ndodhë pickimi. Fushat me rrezik më të madh janë këto:

  • Amapá
  • Amazonas
  • Akër
  • Rondonia
  • Roraima
  • Tocantins

Malaria ose malaria është një infeksion i qelizave të kuqe të gjakut. Efektet e para janë dhimbja e kokës dhe ethet. Konsiderohet endemike, pasi është e zakonshme në këtë vend.

Dengue përhapet edhe nga a mushkonjë dhe nuk transmetohet nga personi në person. Isshtë më e zakonshme në sezonin e shiut. Ajo prodhon dhimbje të forta, ethe të lartë dhe të vjella. Edhe pse nuk ka një trajtim specifik, ai mund të kapërcehet brenda dy javësh. Leishmaniaza është gjithashtu e pranishme, veçanërisht në Akër.

Onocerciasis, i njohur gjithashtu si verbëri lumore, është i infektuar nga pickimi i mizës së zezë. Kjo sëmundje prek lëkurën dhe sytë. Shkakton kruajtje intensive, shpërfytyrim të kushteve të lëkurës dhe dëmtime të syve, të cilat mund të çojnë në verbëri të përhershme.

Virusi i fundit që ka arritur në rajonet tropikale ka qenë Zika. Transmetohet nga mushkonja Aedes aegypti, e cila gjithashtu shkakton ethe të verdhë, dengue dhe ethe chikungunya, gjithashtu të pranishme në territor. Ky virus është i rrezikshëm, veçanërisht në gratë shtatzëna, pasi mund të shkaktojë mikrocefali në fetus.

Infektive

Ka sëmundje të tjera që, megjithëse nuk kanë të bëjnë me klimën e vendit, janë ngjitëse, prandaj duhet të merren parasysh kur udhëtoni në Brazil.

Rreziku i kontraktimit tuberkuloz dhe meningjiti është i rrallë, por këshillohet të mos qëndroni në hapësira të mbyllura të mbushura me njerëz. Brazili renditet i 22-ti për sa i përket shkallës së incidencës së tuberkulozit.

Ethet braziliane të ndotura janë të pranishme në zonën e Belo Horizonte. Transmetohet nga rriqrat, por mund të merret edhe nga brejtësit që janë prekur tashmë.

Në Salvador de Bahía ekziston një rrezik i caktuar i leptospirozës. Infektohet përmes kontaktit të lëkurës dhe mukozave me ujë dhe tokë të ndotur nga urina e kafshëve të infektuara. Ka shumë specie që mund të jenë bartës të kësaj baktere.

OBSH (Organizata Botërore e Shëndetësisë) gjithashtu prek sëmundjet veneriane ose seksualisht të transmetueshme si AIDS (HIV). Prandaj, praktikat e rrezikut duhet të shmangen dhe nuk duhet të harrojmë të përdorim mbrojtje. Sa i përket Ebolës, nuk ka rrezik në këtë vend.

Edhe pse nuk është kusht më vete, duhet të keni kujdes në plazhe, sepse bug do pe ose pleshtat e rërës depërtojnë në lëkurë përmes këmbës dhe mund të shkaktojnë komplikime të ndryshme.

Megjithëse janë të pranishme dhe të rëndësishme, këto sëmundje nuk janë problemi i vetëm për popullatën, pasi 30% e vdekjeve në Brazil ndodhin për shkak të sëmundjeve kardiovaskulare. Ato prekin kryesisht popullsinë e varfër.

Në qytetin e Araras, Goias, ekziston një sëmundje rara i njohur si pigmentosum xeroderma, gjë që e bën lëkurën jashtëzakonisht të ndjeshme ndaj rrezeve të diellit. Kjo rrit rrezikun e kancerit të lëkurës dhe bën që lëkura të “shkrihet”. Sidoqoftë, është e përshtatshme të dini se nuk është ngjitëse.

vaksinim

Aktualisht nuk ka vaksinim të detyrueshëm për të udhëtuar në Brazil. Sidoqoftë, nëse do të largoheni nga qytetet kryesore dhe të kaloni territore të tilla si Amazon, këshillohet të vaksinoheni kundër etheve të verdha.Kjo mund të vihet tek udhëtarët më të vjetër se nëntë muaj. Nëse është hera e parë, duhet të administrohet dhjetë ditë para udhëtimit. Alsoshtë gjithashtu e rëndësishme ta merrni nëse shkoni te cataracts të Iguazit.

Gjithashtu, vaksinimi rekomandohet për çdo zonë të Brazilit është si më poshtë:

  • Hepatiti A
  • Tetanus-difteria
  • MMR (fruthi, rubeola dhe shytat)

Nëse jeni duke udhëtuar me një foshnjë ose një fëmijë të vogël, ata duhet të bëjnë vaksinat e tyre në rregull, por nuk është e nevojshme të administrohen më.

Me kalimin e viteve ka pasur shpërthime të gripit të derrit ose H1N1, për të cilat ekziston një vaksinë. I njëjti është rasti me fruthin, kundër të cilit u mor një masë e veçantë paraprake gjatë Kupës Botërore të Futbollit 2014. Para se të udhëtoni në Brazil, këshillohet të kontrolloni statusin e këtyre sëmundjeve në zonë.

Vaksina e dengut nuk është e përhapur. Ajo ka filluar të përdoret në disa vende dhe synon të përhapet në zona endemike të territoreve të tilla si Brazili. Nuk ka imunizim kundër malaries.

Kërkesat shëndetësore për spanjollët

Ministria e Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunimit të Spanjës përgatit rekomandime të ndryshme shëndetësore për turistët që po mendojnë të shkojnë në Brazil.

Meqenëse shumica e sëmundjeve transmetohen nga mushkonja, a i neveritshëm efektive Gjithashtu, gjatë ditës, është më mirë të vishni rroba me ngjyra të lehta që mbulojnë pjesën më të madhe të trupit. Zona me rrezik më të madh është Verilindja.

Për të shmangur infeksionet gastrointestinale, nuk duhet të pini ujë çezme. Frutat dhe perimet duhet të lahen dhe dezinfektohen. Prefshtë e preferueshme të konsumoni ushqim të gatuar dhe të blerë në institucione cilësore.

Ka disa plazhe në shtetet Santa Catarina dhe São Paulo ku banja është e ndaluar për shkak të ndotjes ekzistuese. Convenientshtë e përshtatshme të pyesni për gjendjen e bregdetit.

Gjithashtu, gjithmonë duhet të bëni sigurime shëndetësore që kanë mbulim të mirë. Kjo duhet të përfshijë të paktën shtrimin në spital, operacionin dhe riatdhesimin. Nëse merren ilaçe, ato duhet të jenë në kutinë e tyre origjinale dhe me recetë.

Rekomandime për Argjentinasit

Instituti Brazilian i Turizmit (Embratur), së bashku me ambasadën Braziliane në Buenos Aires dhe Policinë Federale Braziliane, kanë hartuar një udhëzues këshillimi për Argjentinasit që vendosin të vizitojnë vendin.

Ata rekomandohen të vaksinohen kundër etheve të verdha dhjetë ditë më parë të udhëtimit nëse ata do të vizitojnë disa pjesë të vendit si Amazonas, Brasilia, ose në veriperëndim të Shtetit të San Paulo.

Për çdo problem gjatë vizitës, mund të kontaktoni Ambasadën Argjentinase në Brazil përmes këtij telefoni: +55 (61) 3364-7600. Gjithashtu, nëse doni të dini pjesën tjetër të indikacioneve, mund t'i përdorni ato duke klikuar kjo lidhje.

Këshilla për meksikanët dhe kilianët

Ministria meksikane e Marrëdhënieve të Jashtme vë në dispozicion disa udhëzime. Në aspektin sanitar, këshillon që meksikanët të punësojnë a sigurim të shpenzimeve mjekësore me mbulim ndërkombëtar.

Para udhëtimit, është e përshtatshme që ata të zbulojnë nëse janë alergjikë ndaj ndonjë ilaçi ose ushqimi. Për më tepër, ata duhet të shmangin zona të pashëndetshme, pasi ato janë vende ku mund të kontraktoni tingullin.

Në të njëjtën mënyrë, Ministria e Punës dhe Mirëqenies Sociale të Kilit gjithashtu thekson se, pavarësisht nga destinacioni, duhet të bëni sigurim mjekësor dhe të siguroni vaksinat e nevojshme për të shmangur marrjen e ndonjë sëmundjeje.

Ky artikull është ndarë 75 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: