Edhe pse disa njerëz mendojnë se udhëtimi gjatë shtatëzënisë është i keq, nuk ka pse të jetë i rrezikshëm për sa kohë që ndiqen disa udhëzime. Për ta bërë këtë, ju informojmë për avantazhet dhe rreziqet e secilit mjet transporti, si dhe destinacionet e rekomanduara dhe ato që duhet të shmangen.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Transporti

Ekzistojnë disa mjete transporti në të cilat një grua shtatzënë nuk këshillohet të udhëtojë pas një faze të caktuar të shtatzënisë.Aeroplan

Nëse po mendoni të fluturoni Me avion Ndërsa jeni shtatzënë, duhet të dini kushtet e linjës ajrore me të cilën keni kontraktuar fluturimin. Disa prej tyre kërkojnë që ju të paraqisni një certifikatë mjekësore nga java 28 dhe nuk ju lejojnë të hipni nëse jeni më shumë se 36 javë shtatzënë (32 nëse është një shtatzëni e shumëfishtë). Ato janë si më poshtë:

Po kështu, ka edhe të tjera që, megjithëse kanë udhëzime të ngjashme, kanë disa karakteristika të ndryshme nga ato të mëparshmet. Më të rëndësishmet janë këto:

Linjat ajrore argjentinase
Nëse tejkalohen 8 javët e shtatzënisë, formulari duhet të bashkëngjitet Transporti i udhëtarëve shtatzënë të një çertifikate mjekësore.
Aeromexico
deri në javën e 28, ju mund të fluturoni me Letër njoftimi për klientin. Nga 29 në 37, gjithashtu duhet të paraqitet një certifikatë mjekësore e lëshuar në pesë ditët e mëparshme. Personat shtatzënë me rrezik të lartë ose personat mbi 38 javë nuk mund të fluturojnë.
Air Berlin
është e mundur deri në katër javë para lindjes dhe mund të kërkohet një kartë shtatzënie ose certifikatë mjekësore.
American Airlines
nëse lindja bëhet brenda katër javësh, një çertifikatë mjekësore e bërë në 48 orët e fundit është e detyrueshme. Kufiri zgjatet deri në 7 ditë nëse është një fluturim i brendshëm me më pak se pesë orë.
Avianca
certifikata mjekësore paraqitet nga java 30 dhe duhet të jetë maksimumi 10 ditë e vjetër. Për më tepër, duhet të nënshkruhet një dokument që përjashton kompaninë ajrore nga çdo përgjegjësi.
Binter
Thjesht duhet të plotësoni dokumentin e Mohimi i përgjegjësisë nga java e 28-të e shtatzënisë.
EasyJet
lejohet të fluturojë deri në javën 35 ose javën 32 nëse është një shtatëzani e shumëfishtë.
Iberia
Kërkohet një autorizim nga java e 28-të.
Interjet
Nuk ka kufizime dhe as nuk kërkojnë një certifikatë.
KLM
nuk ju këshillon të fluturoni nga java e 36-të.
LATAM (LAN)
Nëse e kërkoni të paktën 24 orë më parë, mund të mbështeteni në një shërbim maksimal të ndihmës. Një certifikatë duhet të dorëzohet që nga java 28. Pas javës së 36, një çertifikim i autorizuar nga mjekët LATAN duhet të merret brenda 48 orëve para fluturimit. Ju nuk mund të fluturoni nga 39.
Lufthansa
Rekomandohet të mbani një certifikatë mjekësore nga java 28. Ju mund të fluturoni deri në javën e 36 (28 nëse është shtatzëni e shumëfishtë).
norvegjez
gratë shtatzëna pranohen deri në 4 javë para lindjes. Nëse është një fluturim më pak se katër orë, mund të shkoni ndërmjet 4 dhe 2 javë para lindjes nëse keni një certifikatë mjekësore.
TAP
Nëse udhëtoni nga java 36 (32 nëse është shtatzëni e shumëfishtë), keni nevojë për një certifikatë mjekësore.
zvicerian
Ju mund të fluturoni deri në javën e 36 të shtatzënisë, 32 nëse është e shumëfishtë.
Volaris
pas javës së 28 kërkohet një certifikatë mjekësore.

Arsyeja kryesore që linjat ajrore kufizojnë të drejtën për të fluturuar në javët e fundit të shtatzënisë është të shmangin një lindje në bord. Pavarësisht nga kushtet e secilës kompani, IATA (Shoqata Ndërkombëtare e Transport ajror) vendos kufirin e rekomanduar në semanas 36 shtatzënia, 32 për një shtatzëni të shumëfishtë.

Një nga rreziqet e pakta të fluturimit shtatzënë është tromboza venoze si rezultat i uljes në një hapësirë ​​të ngushtë për një kohë të gjatë.

Për të shmangur këtë, këshillohet të zgjidhni një vend me hapësirë, të vishni çorape ngjeshëse dhe të ngriheni për disa minuta çdo orë. Po kështu, ju gjithashtu mund të merrni heparin për sa kohë që keni një recetë.

Lidhur me rrezatimin, përkundër faktit që në një aeroplan është më i lartë se në tokë për shkak të lartësisë që arrin, nuk ka asnjë studim shkencor që justifikon se kjo mund të dëmtojë fetusin.

As nuk ka ndonjë problem të shtuar në mjete të tjera ajrore të tilla si helikopteri ose tullumbace me ajër të nxehtë.

Barco

Në përgjithësi, udhëtimi me anije ose lundrim nuk është i rrezikshëm për një grua shtatzënë. Sidoqoftë, disa kompani kërkojnë një certifikatë mjekësore ose kufizojnë udhëtimin nga një fazë e caktuar e shtatzënisë.

Në rastin e kompanisë Naviera Armas, gratë me një shtatzëni deri në 36 javë mund të hipin. Në vend të kësaj, kompania transportuese Fred. Olsen Express nuk plotëson ndonjë kërkesë specifike në të Kushtet e Përgjithshme të Transportit.

Simptoma që mund të pësohet më shumë është të përzierat dhe marramendja, të cilat rriten te gratë shtatzëna. Sidoqoftë, sa më e madhe të jetë anija, aq më e qëndrueshme është dhe për këtë ka më pak rrezik.

Autobus dhe makinë

Autobusi është i vëmendshëm me e keqja mjetet e transportit për gratë shtatzëna. Ndër shkaqet, zbulojmë se disa modele nuk kanë banjë. Përveç kësaj, vështirë se ka lëvizje dhe është e rrezikshme të ecësh në të.

Nëse do të shkoni me këtë automjet, këshillohet të zgjidhni një vend sa më të gjerë dhe një rrugë në të cilën bëhen disa ndalesa në rast se udhëtimi është i gjatë. Alsoshtë gjithashtu e papërshtatshme të lëvizësh me një motor, pasi ka rreziqe më të mëdha.

Nga ana tjetër, makina është një opsion i rekomanduar, pasi i jep udhëtimit më shumë liri. Shtë e rëndësishme të ndaleni çdo dy orë për të shtrirë këmbët dhe për të ecur.

Faza më e keqe për të drejtuar makinën është pas 7 muajve të shtatzënisë, pasi nuk keni të njëjtën lëvizshmëri. Gjithashtu, pavarësisht nëse vozitni ose jo, rrip gjithmonë duhet të vendoset poshtë barkut, siç mund ta shohim në këtë imazh:

Tren

Ndryshe nga autobusi, treni rekomandohet më shumë gjatë periudhës së shtatzënisë, pasi keni më shumë liri gjatë lëvizjes: nuk ka problem të ngriheni dhe të ecni dhe ato kanë tualete.

Po kështu, lëvizja e trenit zakonisht nuk prek gratë shtatzëna pasi është e lehtë, veçanërisht në modelet më moderne të trenave me shpejtësi të lartë, të tilla si AVE (Shpejtësia e Lartë Spanjolle).

Sidoqoftë, kur qëndroni në këmbë, bëni kujdes me lëvizjet e mundshme të papritura. Këto janë më të rrezikshme në mënyrat e tjera të transportit si p.sh. Metro, në të cilën është më e sigurt dhe më e rehatshme të qëndrosh ulur.Destinacionet

Jo të gjitha vendet rekomandohen nëse jeni shtatzënë, pasi është thelbësore të sigurohet shëndeti i gruas dhe i foshnjës së ardhshme. Prandaj, kur zgjidhni një destinacion të caktuar, këta faktorë duhet të merren parasysh:

  • Rreziku i sëmundjes
  • Infrastrukturat sanitare
  • Cilësia e hoteleve dhe transportit
  • Ofertë turistike e përshtatshme për gratë shtatzëna

Më e sigurta

Ndër destinacionet më të mira për të udhëtuar ndërsa jeni shtatzënë ne i gjejmë Shtetet e Bashkuara, veçanërisht zona e NY. SHBA është një vend me kanalizime të përparuara dhe për të cilat nuk është e nevojshme të merren masa paraprake sanitare.

Shumica e EvropëSi NorvegjiAlsoshtë gjithashtu një ide e mirë, pasi nuk ka sëmundje të rrezikut endemik dhe cilësia e ujit dhe ushqimit është përgjithësisht e mirë.

Ka madje vende si Disneyland Paris që lehtësojnë vizitën e grave shtatzëna, sepse nëse ato paraqesin një certifikatë mjekësore, atyre u jepet një kartë e veçantë hyrjeje.

Më e rrezikshmja

Ka disa vende për të shmangur nëse jeni shtatzënë. Në radhë të parë, ato destinacione ku ekziston rreziku i prekjes nga një sëmundje janë të rrezikshëm, të tilla si Brazili ose India.

Gjithashtu, ka disa shtete ku shëndetësor zakonisht nuk është optimale, si Tajlanda, Indonezia ose Filipinet. Moreshtë më i përshtatshëm të udhëtosh në një vend ku ekzistojnë garanci mjekësore.

Nga ana tjetër, në zonat e vendosura në një lartësi prej më shumë se 3.000 metra, niveli i oksigjenit është më i ulët, siç është rasti në disa pjesë të Perusë. Në rastin e Machu Picchu, ajo është 2.430 metra mbi nivelin e detit.

Përveç kësaj, në përgjithësi, udhëtimet e gjata nuk janë të këshillueshme, kështu që, nga Spanja, do të ishte e këshillueshme të shmangni destinacione të tilla si Dubai, Kuba ose Meksika.

Rekomandime

Ministria Spanjolle e Shëndetësisë, Shërbimeve Sociale dhe Barazisë ofron disa këshilla për gratë shtatzëna. Njëra prej tyre është se koha më e mirë për të udhëtuar gjatë shtatëzënësisë është në tremujorin e dytë të shtatzënisë.

Në lidhje me sa më sipër, vaksina e etheve të verdha është kundërindikuar gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë. Vaksina e encefalitit japonez gjithashtu nuk rekomandohet në asnjë fazë, përveç nëse rreziku i infeksionit është i lartë.

Duhet të shmangen zonat endemike të malaries ose hepatitit B. Gjithashtu, gjatë tremujorit të tretë, Hepatiti E është më serioze, pasi shkalla e fatalitetit arrin 20%.

Në mënyrë të ngjashme, nuk është e këshillueshme që të ekspozoheni në diell për një kohë të gjatë, të udhëtoni në zona me një lartësi më të madhe se 3.000 metra ose në vende larg qendrave shëndetësore.

Pyetje nga përdoruesit

Pse është e rrezikshme të udhëtosh shtatzënë?

Udhëtimet nuk paraqesin rrezik gjatë shtatzënisë për sa kohë që nuk kanë komplikime dhe gruaja është mirë me shëndet. Sidoqoftë, është e rëndësishme të ndiqni rekomandimet në këtë artikull dhe këshillat e mjekut tuaj.

Deri në cilin muaj është e sigurt të udhëtosh shtatzënë?

Siç kemi përmendur më parë, koha më e mirë është tremujori i dytë, pasi nuk ka rrezik të lindjes së parakohshme dhe nuk ka shqetësime në muajt e parë. Prandaj, është më mirë të udhëtoni deri në 6 muaj, rreth javës së 26-të.

A është e rrezikshme të udhëtosh shtatzënë me binjakë?

Pavarësisht nëse është një shtatzëni me binjakë, binjakë ose çfarëdo që është e shumëfishtë, konsiderohet të ketë rrezik më të madh se ajo aktuale. Sidoqoftë, nuk ka pse të jetë e rrezikshme për sa kohë që ndiqen rekomandimet e mjekut.

Çfarë ndodh nëse shkoj në punë në një aeroplan?

Siç kemi theksuar më lart, linjat ajrore përpiqen ta shmangin këtë situatë. Sidoqoftë, nëse ndodh, si rregull i përgjithshëm, kërkohet ndihma e një specialisti mjekësor që është në fluturim dhe shoqëruesit e fluturimit ndihmojnë sa më shumë që të jetë e mundur.

Cila do të ishte kombësia e foshnjës nëse do të lindte në një aeroplan? Dhe në ujërat ndërkombëtare?

Questionshtë një pyetje e vështirë, pasi secili vend ka ligje të ndryshme. Në disa, duke lindur në territorin e tyre ju fitoni kombësinë e tyre, por në të tjerët jo. Prandaj, nëse një fëmijë lind në një aeroplan, duhet të respektohen rregulloret e kombësisë të linjës ajrore në të cilën fluturohet. Prandaj, nuk ndikon nëse lindja ndodh në ujërat ndërkombëtare.

Ky artikull është ndarë 59 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: