Para se të udhëtoni në Marok, është e rëndësishme të dini nëse vendi është i sigurt sot dhe cilat janë rreziqet kryesore. Në këtë artikull, ne flasim për gjendjen aktuale të vendit, situatat që duhet të shmangen dhe nivelin e kërcënimit terrorist që vazhdon.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Situata aktuale dhe terrorizmi

Aktualisht, Maroku ka një monarki kushtetuese në të cilën mbreti ka kompetenca të rëndësishme. Ka parti të ndryshme politike dhe mbahen zgjedhje për të zgjedhur përfaqësuesin e qeverisë.Në 2011, disa protesta u lëshuan në të gjithë vendin për të kërkuar reforma politike dhe sociale. Po atë vit, u miratua një Kushtetutë e re, më demokratike se ajo e mëparshme. Që atëherë, situata politike në vend është e qëndrueshme dhe nuk ka pasur përplasje të mëdha.

Nga ana tjetër, që nga korriku 2014, siç raportohet nga Ministria e Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunimit të Spanjës, vendi është nën kërcënim terrorist, një fakt që ka çuar në përforcimin e sigurisë. Sidoqoftë, që nga ajo kohë, nuk ka pasur sulme. Dy aktet më të shquara terroriste kanë ndodhur më parë:

  • Në vitin 2003, në Casablanca, sulmet vetëvrasëse lanë 45 të vdekur.
  • Në vitin 2011, në Marrakech, pas një sulmi kishte gjithsej 17 vdekje.

Prandaj, situata në Marok për udhëtime nuk është jashtëzakonisht e rrezikshme dhe nuk ka sulme të kohëve të fundit që kanë shqetësuar vizitën e turistëve. Kjo mund të krahasohet me atë të disa vendeve evropiane që gjithashtu jetojnë nën kërcënim terrorist.

Siguri

Pika e parë që duhet mbajtur parasysh është se në Marok turistët përpiqen të kenë një përvojë të këndshme dhe, për këtë arsye, ka vendosje të rëndësishme të policisë, disa madje të veshur me rroba civile, për të parandaluar që vizitorët të vuajnë ndonjë situatë të padëshiruar.

Në lidhje me Robos, jini të kujdesshëm në vende të mbushura me njerëz, pasi shumica e vjedhjeve bëhen nga pakujdesia. Megjithëse grabitjet e dhunshme të turistëve nuk janë të shpeshta, ka pasur disa raste.

Ju duhet të shmangni daljet gjatë natës në vende me pak njerëz dhe këshillohet të përdorni disa mjete transporti siç janë taksi (të cilat janë të besueshme), për të kaluar. As nuk duhet të kaloni nëpër zona ushtarake, ku marrja e fotografive është e ndaluar, ose nëpër zona të shkreta ku nuk ka asnjë tabela, pasi mund të kaloni kufirin me Algjerinë pa e kuptuar.

E vetmja pjesë e vendit me rrezikun më të lartë është zona përreth Ketamas, në vargmalin Rif, ku duhet të shkoni me më shumë kujdes, në grup dhe gjithmonë gjatë ditës. Hereshtë këtu ku disa banorë u bëjnë presion turistëve për t'u shitur atyre ilaçe.

Ju mund të udhëtoni me fëmijë në Marok pa ndonjë problem, pasi nuk ka rrezik shtesë për ta. Mund të gjesh edhe një ofertë turistike të përqendruar në familje.

Si Mujeres Nëse planifikoni të udhëtoni vetëm në Marok, ju këshillojmë të mos dilni pa shoqëri gjatë natës. Sidoqoftë, fakti i të shkuarit vetëm në këtë vend nuk ka një rrezik të lartë.Incidenti që bie më shumë në sy është se burrat marokenë kanë tendencë të dëmtojnë turistët dhe mund të jenë këmbëngulës, por ata nuk paraqesin rrezik.

Sidoqoftë, duhet të merret parasysh se më shumë episode të dhunës seksiste ndodhin në qytete sesa në zonat rurale. Përveç kësaj, këto zakonisht ndodhin në rrugë.

Ngasja në Marok

Drejtimi i makinës është një aktivitet që mund të jetë i rrezikshëm. Kjo sepse është e zakonshme që rregulloret e trafikut të shkelen dhe rregullat e sigurisë rrugore të injorohen.

Duhet patur kujdes të veçantë këmbësorët që kalojnë rrugët dhe autostradat pa paralajmërim, dhe me parakalim të rrezikshëm të kryer nga disa shoferë.

Gjendja e rrugëve varet nga zona, por ato kryesore janë të arritshme, dhe ju mund të shkoni në to si me makinë dhe motorhome. Kur bëhet fjalë për marrjen me qira të makinave, ka kompani të shumta dhe nuk ka pse të përfshijë ndonjë rrezik.

Pyetje nga përdoruesit

A është i sigurt kampi në Marok?

Nuk ka pse të ketë ndonjë problem nëse e bëni në një zonë të lejuar dhe të rregulluar. Ju lutem vini re se kampe në plazh është e ndaluar.

A është e sigurt të udhëtosh vetëm në Marok?

Po, është, për sa kohë që merrni parasysh masat paraprake që përmendim në këtë artikull.

Cila është situata ekonomike në Marok?

Maroku po përjeton një situatë pozitive ekonomike. Sidoqoftë, si në vendet e tjera, ekziston pabarazi midis disa njerëzve dhe të tjerëve.

Ky artikull është ndarë 44 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: