Nëse planifikoni të lëvizni nëpër Amerikën Latine, është e rëndësishme që të njihni kërkesat e secilit territor. Këtu mund të gjeni informacione mbi karakteristikat e përgjithshme për të udhëtuar nëpër Amerikën e Jugut, Amerikën Qendrore dhe Meksikën, si dhe vaksinat e rekomanduara dhe të detyrueshme për secilën zonë.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Udhëtimi në Amerikën Latine: kërkesat dhe vaksinat e nevojshme

Procedurat e nevojshme

Amerika Latine përbëhet nga gjithsej njëzet vende. Secili prej tyre ka kushte të veçanta për të hyrë, megjithëse kanë disa ngjashmëri.Përmbledhje

Në të gjitha vendet ka shtetësi të caktuara që lejohen të shkojnë pa aplikuar për vizë. Në secilin territor, kjo listë ndryshon, megjithëse në përgjithësi ato zakonisht janë shtete të Bashkimit Evropian, si dhe Amerika e Veriut, përveç disa pjesëve të Amerikës Latine dhe Japoni.

Në përgjithësi, nga këta njerëz kërkohet të kenë një pasaportë të vlefshme, një biletë kthimi në vendin e tyre dhe aftësinë paguese financiare për të përmbushur shpenzimet e udhëtimit. Kjo leje zakonisht ka një kohëzgjatje maksimale prej 90 ditësh. Sidoqoftë, në disa zona të tilla si Meksika arrin 180 ditë.

Nëse doni të dini informacion specifik për secilin territor, klikoni në vendin e listës që është me interes për ju:

Nëse jeni të shqetësuar për gjuhën, duhet të dini se Spanjishtja flitet në të gjitha vendet, me përjashtim të Brazilit (përdoret Portugezi), Guiana Franceze dhe Haiti, ku praktikohet frëngjishtja.

Sidoqoftë, në disa territore ata kanë më shumë gjuhë zyrtare, që korrespondojnë me grupet etnike autoktone në zonë. Këtu janë disa nga më të spikaturat:

 • Bolivi: Keçua, Guarani dhe 34 gjuhë të tjera
 • Haiti: Kreolia e Haitit
 • Paraguai: guaraní
 • Peru: Keçua

Marrëveshjet e lëvizjes

Nga ana tjetër, ne gjejmë disa marrëveshje që lejojnë njerëzit nga vendet anëtare të lëvizin midis këtyre territoreve vetëm me DNI ose kartën e tyre të identitetit.

Në vitin 1969 u formua Komuniteti i Kombeve Andeane (CAN), përmes të cilit ka lëvizje të lirë midis vendeve të saj të lidhura: Bolivia, Kolumbia, Ekuadori dhe Peruja.

Në Amerikën Qendrore gjejmë Marrëveshjen e Amerikës Qendrore për lëvizjen falas, e njohur gjithashtu si CA-4. Shtetet anëtare janë El Salvador, Nikaragua, Guatemala dhe Honduras.

Përveç kësaj, në Amerikën e Jugut ekziston Mercosur, themeluar nga Argjentina, Brazili, Paraguai dhe Uruguaji në Traktatin e Asunción. Aktualisht, këto janë vendet anëtare qytetarët e të cilave mund të udhëtojnë pa pasaportë:

 • Argjentinë
 • Bolivi
 • Brasil
 • Kili
 • Kolumbi
 • Ekuador
 • Paraguaj
 • Peru
 • Uruguay
 • Venezuela

Kërkesa të tjera

Nëse planifikoni të udhëtoni me fëmijët tuaj nëpër Amerikën Latine, ata nuk do të kenë nevojë për ndonjë dokument shtesë për sa kohë që të dy prindërit shkojnë me ta. Ata do të kërkojnë të njëjtat letra si të rriturit (pasaportë, vizë, etj.). Përveç kësaj, këshillohet të sillni Librin Familjar.

Sidoqoftë, nëse fëmija po shkon vetëm ose me një nga prindërit, ai ose ajo mund të ketë nevojë për një autorizim zyrtare Kjo varet nga kombësia juaj.

Sa i përket kafshëve shtëpiake, është e mundur të shkosh me një qen përmes këtij territori, megjithëse do të jetë e nevojshme të dokumentohen rregullat e secilit vend. Në përgjithësi, ata duhet të vaksinohen kundër tërbimit, të deformuar dhe me një vërtetim të shëndetit të mirë të lëshuar nga një veteriner.Gjithashtu, nëse jeni duke kërkuar informacion në lidhje me kushtet e secilës kompani ajrore dhe kompani për transportin e kafshëve, mund të vizitoni artikullin vijues: Udhëtimi me kafshët shtëpiake: rregullat dhe sugjerimet e linjës ajrore.

vaksinat

Nuk ka vaksinë të përgjithshme të detyrueshme në të gjithë Amerikën Latine. Sidoqoftë, nëse vini nga një vend ku ethet e verdha janë endemike dhe do të vizitoni një nga vendet e mëposhtme, i detyrueshëm keni atë vaksinë të azhurnuar:

 • Argjentinë
 • Belice
 • Bolivi
 • Ekuador
 • El Salvador
 • Guatemala
 • Guajana
 • Honduras
 • Nikaragua
 • Paraguaj
 • Suriname

Në çdo rast, nëse do të vizitoni një zonë rreziku në vendet e përmendura më lart, rekomandohet vaksina kundër kësaj sëmundjeje. E njëjta gjë është e vërtetë në këto shtete:

 • Brasil
 • Guiana franceze
 • Panama
 • Peru
 • Venezuela

Lidhur me Brazilin, ju mund të dini të gjitha vaksinat e nevojshme dhe kërkesat shëndetësore në këtë artikull: Vaksinat për të udhëtuar në Brazil: cilat janë sëmundjet kryesore?

Në çdo rast, këshillohet që të konsultoheni me informacionin specifik të territorit që do të vizitohet, pasi kjo mund të ndryshojë. Nga ana tjetër, për çdo destinacion në kontinent këshillohet të azhurnohen këto vaksina:

 • Tetanus-difteria
 • MMR (fruthi, rubeola dhe shytat)
 • Hepatiti A

Transporti

Nëse udhëtoni në këtë kontinent me anije ose aeroplan, nuk do të duhet të paraqisni ndonjë dokument tjetër përveç atij të kërkuar nga destinacioni. E njëjta gjë ndodh nëse shkoni me autobus.

Sidoqoftë, nëse hyni brenda automjetin tuaj të tilla si një makinë ose motor, letrat e mëposhtme mund të kërkohen në kufi:

 • Dokumentacioni automobilistik
 • Leja e qarkullimit
 • Pronësia e automjetit ose autorizimi noterial nga pronari
 • Patentë
 • sigurim

Përveç këtyre, secili vend ka kërkesa specifike, prandaj mund t'ju duhet të merrni një çertifikatë të përkohshme për të konfirmuar që vizitoni territorin si turist.

Shtë e këshillueshme që të keni Kartë pasazhesh në Douane (CPD), pasi është një garanci e pagimit të detyrimeve doganore në rast se automjeti nuk largohet nga vendi.

Rekomandime për Spanjollët

Ministria e Punësimit dhe Sigurimeve Shoqërore të Spanjës jep udhëzime të ndryshme për qytetarët që dëshirojnë të udhëtojnë jashtë Bashkimit Evropian. Kjo tregon se për të shkuar në ndonjë vend në Amerikën Latine është e nevojshme të keni një pasaportë të vlefshme.

Edhe pse në disa raste nuk është e detyrueshme, rekomandohet të punësoni a sigurimi mjekësor privat, pasi që Ambasadat dhe Konsullatat nuk marrin përsipër këtë lloj shpenzimi, i cili në disa vende mund të jetë mjaft i lartë.

Për të drejtuar makineri jashtë Bashkimit Evropian, ju duhet një patentë shoferi ndërkombëtar, për sa kohë që vendi ku do të shkoni nuk ka lejen model të parashikuar në Konventat e Gjenevës ose të Vjenës.

Po kështu, nëse do të qëndroni për një periudhë të gjatë kohore në një nga shtetet e mëposhtme, mund të shkëmbeni patentën tuaj të drejtimit Spanjoll me atë të atij vendi falë marrëveshjeve të ndryshme:

 • Argjentinë
 • Kolumbi
 • Ekuador
 • Uruguay

Ky artikull është ndarë 54 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: