Deri vonë, turizmi ka qenë një aktivitet i rëndësishëm në Stamboll. Sidoqoftë, në këtë kohë, për shkak të situatës politike në vend dhe kërcënimit terrorist me të cilin përballet, mund të mos jetë një destinacion aq i sigurt sa vite më parë.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Udhëtimi për në Stamboll: siguria në qytet dhe zonat e rrezikshme

Trazirat dhe sulmet terroriste

Kur udhëtoni në Stamboll, është e rëndësishme të njihni ngjarjet më të fundit dhe të spikatura që kanë ndodhur, si dhe situatën aktuale në qytet dhe në vend në përgjithësi.Për fat të keq, në vitet e fundit, ka pasur sulme terroriste në Stamboll që kanë rezultuar në qindra lëndime dhe një numër të konsiderueshëm të vdekjeve. Ngjarjet që kanë ndodhur në vitin 2016 janë si më poshtë:

  • Janar 12: sulm vetëvrasës në rrethin turistik të Sultanhamet. 12 viktima.
  • Mars 19: sulm në rrugën Istiklal, Stambollin qendror. 5 të ndjerë.
  • 7 qershor: bombë makine në qendrën historike. 11 vdekje.
  • 28 qershor: sulm nga tre terroristë në Aeroportin e Ataturkut. 47 viktima dhe 200 të plagosur.
  • Dhjetor 10: sulm i dyfishtë pas një loje futbolli. 44 vdekje.

Përveç kësaj, në mëngjesin e hershëm të 1 janarit 2017, gjatë festës së Vitit të Ri, zjarri u hap në një klub nate, duke kulmuar në një total prej 39 vdekjesh.

Grupet që kryejnë zakonisht këto sulme terroriste janë PKK (Partia e Punëtorëve të Kurdistanit), e cila mbron pavarësinë e Kurdistanit dhe Daesh ose ISIS, qëllimi i të cilave është krijimi i një shteti të madh Islamik.

Nga ana tjetër, është një kohë e paqëndrueshmërisë politike që rezulton në protesta dhe demonstrata. Po kështu, më 15 korrik 2016 kishte një përpjekje të dështuar grushti shteti në të cilin ushtria u ngrit kundër qeverisë.

Pikat kryesore

Kërcënimi terrorist dhe rreziku i sulmit është më i madh në zonat turistike, duke përfshirë Taksim, Osmanbey, Haciosman ose Yenikapi. Po kështu, ekziston gjithashtu rrezik më i madh në transportin publik siç është metroja ose në ambiente të mëdha si aeroporti.

Siç tregohet nga Ministria e Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunimit të Spanjës, a kujdes ekstrem nëse vendosni të vizitoni Stambollin. Në të njëjtën mënyrë, ju duhet të shmangni turmat dhe të mbani të informuar situatën aktuale.

Sidoqoftë, duhet të merret parasysh se zona të tjera të Turqisë janë shumë më të rrezikshme, siç janë ato në vendet kufitare si Siria ose Ankara, kryeqyteti.Udhëtoni vetëm

Të udhëtosh vetëm mund të jetë i rrezikshëm në disa pjesë të botës, veçanërisht nëse je grua. Sidoqoftë, në rastin e Stambollit, të jesh një qytet turistik, të udhëtosh vetëm nuk do të thotë nuk ka rrezik Shtesë.

Turqit mund të jenë paksa nxitës me gratë, por dhuna është e rrallë. Këshillohet vetëm të përgjigjeni me edukatë dhe të shmangni situata të pakëndshme.

Sidoqoftë, rekomandohet të përpiqeni të mos dilni pa shoqëri gjatë natës dhe në zona me pak trafik. Po kështu, këshillohet të vishni rroba të gjera dhe të gjata, megjithëse nuk është një kërkesë.

Lagje të rrezikshme

Stambolli është një qytet që konsiderohet mjaft i sigurt kur bëhet fjalë për vjedhje dhe krim. Sidoqoftë, në varësi të zonave që vizitoni, kjo siguri mund të zvogëlohet.

Pjesa më e kontrolluar dhe e sigurt është qendra historike, pasi është zona më turistike. Sa i përket zonës moderne, është më mirë të shmangni rrethinat e Sheshit Taksim nëse e dimë që do të ketë një demonstrim ose protestë.

Afër këtij vendi gjejmë tarlabasi, një lagje margjinale në të cilën bashkëjetojnë grupe të ndryshme etnike dhe ku ekziston një shkallë e lartë e varfërisë. Prandaj, është një nga pjesët që duhet të shmanget.

Pikat e tjera ku është më mirë të mos ecësh, sidomos natën ose nëse shkon vetëm, është përmes Merter, Jasim Pasha dhe Balat (lagjja Kurde), pasi ato nuk janë vende shumë turistike.

Ky artikull është ndarë 56 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: