Grupi i traditave të Kinës përfshin një nga kulturat më të lashta dhe komplekse në botë. Të ndikuar shumë nga feja Budiste, Taoizmi dhe Konfucianizmi, eksponentët e tij më të mëdhenj janë mitologjia, arti, filozofia dhe muzika. Në këtë artikull do të mësoni se cilat janë traditat më të rëndësishme kineze sot.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

viti i Ri kinez

Viti i Ri Kinez, i njohur më mirë si Festa e Pranverës ose Viti i Ri hënor, është festa më e rëndësishme e vitit në kalendarin kinez, megjithëse festohet gjithashtu në vendet e tjera të Azisë Lindore. Kjo festë bazohet në kalendarin hënor që përdoret në Kinë. Kështu, festimet fillojnë në ditën e parë të muajit hënor dhe mbarojnë pas pesëmbëdhjetë ditësh, që përkon me Festivalin e Fenerit.Data e fillimit të Vitit të Ri Kinez varet nga pozicioni i Hënës. Kështu, viti i ri fillon në ditën më të afërt me solsticin e dimrit (21-23 dhjetor) dhe ditën në distancë të barabartë nga ekuinoksi i pranverës (20-21 mars). Duke marrë parasysh këto data, dita që rezulton gjithmonë bie në një datë që është midis 45 ditëve pas solsticit të dimrit dhe 45 ditëve para ekuinoksit të pranverës.

Gjithashtu, gjatë festimeve të Vitit të Ri Kinez është frowned për të folur për të kaluarën ose për të ndëshkuar fëmijët, pasi nëse një fëmijë qan gjatë Vitit të Ri, ai do të qajë gjatë gjithë vitit sipas besimit popullor. Isshtë gjithashtu zakon që të hapen të gjitha dyert dhe dritaret e shtëpive nga ora 0:00 për të lëshuar vitin e kaluar, me të gjitha të këqijat që mund të kenë ndodhur në të. Në këtë mënyrë, ata sigurojnë që viti i ri të hyjë "i pastër" në secilën shtëpi.

Në kohën e drekës

I famshmi shkopinj ata sjellin me vete disa legjenda shumë interesante. Një nga më të popullarizuara është ai i quajtur Dayu Zhishui yu Kuaizi, që daton që nga epoka e Mbretërve Yao dhe Shun.

Me urdhër të Mbretit Shun, ushtari Da Yu kishte misionin të kanalizonte ujërat e lumit që po shkaktonin përmbytje serioze në popullsi. Ushtari u betua se do ta zgjidhte këtë problem dhe, për këtë arsye, nuk u ndal për asnjë minutë për ta kryer atë. Sidoqoftë, një ditë ai erdhi i uritur në një ishull të vogël dhe vendosi të gatuante mish në një tenxhere. Kur mbaroi, ai e kuptoi se nuk kishte argjend, kështu që mori dy degë nga një pemë dhe filloi të hante. Dhe kjo është ajo që ai ka bërë që atëherë.

Përveç kësaj, shkopinjtë mbajnë një sërë bestytnish rreth tyre. Për shembull, ngjitja e tyre në oriz nuk pranohet, pasi kryesisht të kujton vendosjen e temjanit në funerale. Alsoshtë gjithashtu e vrazhdë të godasësh pjatën me ta, pasi është ajo që bëjnë lypësit për të lypur. Nëse dëshironi të mësoni të hani me shkopinj, mund ta bëni me këtë video interesante:

Nga ana tjetër, struktura e menusë klasike kineze është e përbërë nga rreth tre ose katër kuaj të ftohtë që duhet të jenë në tryezë para se të mbërrijnë darkat. Sapo të gjithë të ulen në tryezë, pjatat kryesore do të shërbehen, duke përfshirë orizin dhe katër tabaka të tjera të enëve të nxehta. Përveç kësaj, supa zakonisht shërbehet si shoqëruese. Alsoshtë gjithashtu shumë e rëndësishme fshij duart me një leckë të ngrohtë para se të filloni të hani.

Consideredshtë konsideruar e vrazhdë të mbushni pjatat, të trazoni orizin në tas, të ktheni një tabaka në tryezë pa marrë asgjë nga ajo dhe të zgjidhni copat e ushqimit. Të gjitha këto gjeste, ndër të tjera, nuk pranohen sepse nënkuptojnë që ne nuk na ka pëlqyer ushqimi. Mos harroni se nuk duhet të lini shkopinjtë në pjatë ose të pini derisa nikoqiri ta bëjë këtë.

Drejtimi kur fshij

Kinezët jetojnë të zhytur në një kulturë plot histori, njohuri dhe mençuri, kështu që nuk është për t'u habitur që ata kanë një grusht të mirë të bestytnive dhe zakone disi të çuditshme. Njëri prej tyre është ai që ka të bëjë me drejtimin në të cilin përfshihet.

Sipas këtij besimi, gjithmonë duhet të fshish nga jashtë brenda dhe, përveç kësaj, e gjithë papastërtia duhet të mblidhet në të njëjtin mbledhës para se ta zbrazni atë. Ky zakon i bën kinezët më bestytni jashtëzakonisht të kujdesshëm kur pastrojnë.

Kjo traditë është për shkak të Budizmit, pasi, sipas zotit Buda, fshesa është një nga objektet që tërheqin fat i mirë (përveç elefantëve, zemra e kuqe dhe koralet, ndër të tjera). Përveç kësaj, ideale do të ishte që fijet e fshesës të ishin prej fibrave natyrale dhe jo prej plastike, dhe një fjongo jeshile duhet të lidhej në qendër të shkopit.

Pozicioni i unazave

Mënyra në të cilën kinezët veshin unazat në gishtat e dorës rregullohet nga një legjendë e lashtë, sipas së cilës secili gisht përfaqëson një aspekt të ndryshëm të jetës.

Kështu, gisht i unazës ose gishti i katërt përfaqëson çiftin dhe kjo është arsyeja pse unaza e fejesës duhet të vendoset në këtë gisht, si tek burri ashtu edhe tek gruaja. Nga ana tjetër, bravo përfaqëson prindërit, ndërsa indekset korrespondojnë me vëllezërit e motrat dhe miqtë e ngushtë.

Gishti i mesëm përfaqëson unë, domethënë vetveten dhe gishti i vogël është përfaqësimi i fëmijëve ose, nëse nuk ka, është një mënyrë për të siguruar që do të ketë pasardhës.

Qeramika kineze

Ndër format e artit të kulturës kineze, qeramika është një nga më të spikaturat. Qeramika kineze ka qenë në prodhim për mijëra vjet, posaçërisht që nga epoka e periudhave dinastike, afërsisht 20.000 vjet më parë, gjatë Paleolitit.

Kinezët janë shpikësit e porcelani dhe, për këtë arsye, ata kanë një traditë të gjatë për sa i përket teknikave, smaltit dhe inovacioneve.

Poçarët më të hershëm kinezë datojnë në kulturën Yangshao (rreth 4000 pes). Më vonë, tashmë në kulturën Longshan, torno filloi të përdoret për të rregulluar mirë dhe për të arritur lartësinë e pjesëve të caktuara, siç tregohet nga disa shembuj të ruajtur sot.

Prodhimet më të famshme në të gjithë botën janë vazo blu dhe të bardha, që daton nga koha e dinastisë Mongolian Yuan. Në ditët e sotme, mjeshtrat poçarë kinezë vazhdimisht kërkojnë të përtërijnë në mënyrë që të arrijnë pjesë gjithnjë e më të përsosura.

Varg i kuq i fatit

Fije e kuqe e fatit është një besim i përhapur jo vetëm në Kinë, por në të gjithë Azinë Lindore, pasi vjen nga mitologjia kineze dhe japoneze. Sipas legjendës, ajo ekziston në një lidhje afektive ose "fije e kuqe e fatit" që vjen me njerëz që janë të destinuar të duan njëri-tjetrin që nga lindja.

Kjo fije ekziston edhe para se këta njerëz të takohen dhe është e pathyeshme, megjithëse mund të jetë pak a shumë e tensionuar, varësisht nga sa e fortë është lidhja midis këtyre njerëzve. Fjalë për fjalë, teksti i mbishkrimit lexon si vijon: “Një fije e kuqe e padukshme lidh ata që janë të destinuar të takohen, pavarësisht nga koha, vendi ose rrethanat. Fije mund të shtrihet ose tkurret, por kurrë mos u prish.

Kjo është arsyeja pse ka disa shprehje në japoneze ose kineze në të cilat referohet filli i kuq, të tilla si në ne po ndërtojmë ura me fije të kuqe o po e tërheqim fort fillin e kuq.

Kur martohesh

Në Kinën e lashtë, burrat mund të kishin aq konkubina sa të donin pasi të martoheshin për herë të parë. Sidoqoftë, ky zakon ndryshoi falë një ligji të vendosur nga vitet 50, sipas të cilit një burrë mund të martohej vetëm me një grua.

Megjithëse kjo traditë ka ndryshuar sot, disa zakone nga Kina antike janë ruajtur deri më sot. Sot mund të zgjidhni lirisht kush do të jetë burri apo gruaja juaj, tregojnë respekt për prindërit e njëri-tjetrit mbetet një vlerë thelbësore.

Për shembull, para se të martohen, ata duhet të vizitojnë zyrtarisht prindërit e njëri-tjetrit. Kur burri viziton vjehrrit e tij të ardhshëm, ai duhet të marrë me vete një sërë dhurata martese si një mënyrë për të treguar qëllimet tuaja të sinqerta dhe si një simbol i dashurisë që ndjeni ndaj partnerit tuaj.

Përveç kësaj, pasi të fejohen, nusja dhe dhëndri duhet të zgjedhin me kujdes datën e martesës. Ashtu si zgjedhja e emrit të foshnjës, data e martesës duhet të bazohet në kalendarin hënor kinez për të tërhequr fat të mirë.

Sa për vetë dasmën, ngjyra e kuqe është ngjyra mbizotëruese, pasi ajo është një simbol i dashurisë, besnikërisë dhe prosperitetit. Dita e dasmës (e quajtur hunqi), gruaja do të ketë fytyrën e saj të mbuluar plotësisht nga një vello me ngjyra, edhe një herë e kuqe.

Fashë këmbë

Zakon i lidhjes së këmbëve që nga lindja me vajzat kineze nuk praktikohet më sot. Sidoqoftë, ishte një zakon i ngulitur thellë derisa filloi rënia e tij në shekullin e XNUMX-të. Kjo traditë e ka origjinën në epokën e Dinastisë së Këngës (shek. X) midis valltarëve të klasës së lartë, të cilët duhet të kenë «këmbët e lotusit«; gratë e klasave të ulëta nuk e praktikuan atë sepse i pengonte ato të performonin mirë në punën e tyre.

Mbështjellja e këmbëve u bë e njohur me kalimin e kohës, pasi ishte shumë tërheqëse për burrat. Për të marrë disa "këmbë lotus", grave u duhej të vishnin këpucë lotus, domethënë këpucë në formë koni që përfaqësonin një syth lule lule lotus. Ato ishin të ndërtuara nga pambuku ose mëndafshi dhe ishin aq të vogla sa mund të futeshin në pëllëmbë të dorës.

Sot, ka familje në qytetin e Kantonit që krenohen me faktin që kanë paraardhës me "këmbë lotus". Por kjo traditë pushoi së praktikuari si rezultat i fushatave të shumta kundër lidhjes së këmbëve që filluan në shekullin e XNUMX-të, meqenëse u konsiderua një praktikë barbare dhe arkaike që shkaktoi paaftësi motorike për jetën tek gratë.

Kuptimi i ngjyrave

Ngjyrat janë elementë kryesorë në kulturën kineze, të trashëguara nga besimi që i rrethoi në Kinën Antike. Kështu, ngjyrat konsideroheshin se simbolizonin pozicionin shoqëror të njerëzve. Në ditët e sotme, megjithatë, ky përdorim është vjetëruar dhe ngjyrat kanë vetëm një kuptim specifik.

El i verdhë, për shembull, ishte ngjyra e fisnikërisë dhe e klasave të privilegjuara. Me pak fjalë, ishte ngjyra e perandorëve dhe perandoreve, princërve dhe princeshave dhe ata kishin të drejtën ekskluzive të vishnin rroba të asaj ngjyre. Por pse ngjyra e verdhë? Sepse ishte ngjyra e tokës, pasi bujqësia luan një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm në ekonominë kineze.

E zeza dhe e BlancoNë vend të kësaj, ato përfaqësojnë vlera negative si vdekja dhe fati i keq. Kjo është arsyeja pse ngjyra e veshjes së dasmës në dasmat kineze nuk është e bardhë, dhe objektet, letrat e ftesës dhe elementë të tjerë që lidhen me martesën nuk janë të bardha, por të kuqe.

Ngjyra i kuq është ngjyra e shpresës, fat i mirë, animacion, përparim, bukuri ... Shkurtimisht, përfaqëson gjithçka që është e mirë dhe, për këtë arsye, është ngjyra që veshin nusja dhe dhëndri në martesë. Gjithashtu flamuri kinez është i kuq si një mënyrë për të përfaqësuar këto vlera.

Kur feston ditëlindjet

Traditat dhe zakonet kineze që lidhen me festimet e ditëlindjes janë ndër më kuriozët që nga viti i parë i jetës. Për kinezët, kthimi i një viti të jetës është një ngjarje e rëndësishme dhe, për këtë arsye, duhet të festohet sipas të ashtuquajturës Tradita Zhuazhou.

Kjo ceremoni konsiston në faktin që prindërit e foshnjës vendosin një seri sendesh para vogëlushit të tyre dhe i lejojnë ata të zgjedhin lirisht atë që ju pëlqen më shumë ose të tërheqin vëmendjen. Kjo zgjedhje, megjithëse apriori duket se është bërë në mënyrë të rastësishme, në të vërtetë do të jetë vendimtare për të ditur se cilat do të jenë prirjet dhe aftësitë e tyre gjatë moshës madhore.

Tradita e Zhuazhou është festuar që nga epoka e Dinastisë Song (960-1279 Pas Krishtit). Isshtë një festë thjesht familjare, jo një rast për festa të mëdha ose dhurata të hollësishme. Dhuratat e sjella nga anëtarët e familjes nuk duhet të jenë bujare (p.sh. ari ose argjendi), por duhet të kufizohen në lodra ose shuma e zbehtë, një nga pjatat tipike të Kinës.

Një zakon tjetër për t'u marrë parasysh nëse ndërveprojmë me një person vendas kinez është ai që ka të bëjë me të jep dhe merr dhurata. Së pari, dhuratat duhet të jepen dhe merren me dy duar, kurrë vetëm me një.

Për më tepër, nuk shihet mirë të hapet dhurata nëse ai që na e dha ende është përpara nesh: duhet të presim derisa të shkojë. Përkundrazi, konsiderohet e sjellshme të përmbahet, megjithëse mund të presim që personi tjetër të këmbëngulë që ta hapim ose madje të pyesim nëse mundemi.

Duke iu rikthyer çështjes së ngjyrave, duhet të shmangni paketimin e dhuratave në mbështjellës të bardhë ose letër të zezë, pasi, siç kemi thënë më parë, këto janë ngjyrat përfaqësuese të negativit (vdekjes ose fatit të keq).

Më në fund, një tjetër nga traditat e kineze thelbësore kur ditëlindja është të marrësh të famshmen petë me jetëgjatësi o sau mein shoqëruar me simite. Këto janë petë që mund të matin deri në 1 m gjatësi, duke përfaqësuar një jetë të begatë, të gjatë dhe të shëndetshme. Kjo është arsyeja pse copëtimi i petëve ose kafshimi i tyre konsiderohet si një akt që do të na mbushë jetën me fat të keq, pasi kjo do të nënkuptojë se ne "shkurtojmë" jetën tonë.

Në jetën e përditshme, këto petë quhen yi mein ose petë e-fu o yifikoj dhe ato bëhen nga mielli i vezës dhe grurit. Ngjyra e saj është e verdhë-artë dhe cilësi e saj është e vështirë dhe sfungjer në prekje për shkak të ujit të gazuar me të cilin është bërë brumi. Ato konsumohen kryesisht në jug të Kinës dhe Hong Kong, megjithëse sot ato shiten të thata në enë plastike.

Kuptimi i dragoit

Dihet mirë se dragoi është një kafshë legjendare në folklorin kinez. Kjo kafshë mitologjike, sipas besimit kinez, është bërë nga pjesë të nëntë kafshëve të ndryshme: brirë dreri, hundë qeni, sy karavidhe, karavidhe luani, luspa peshku, mustaqe mustaku, kthetra shqiponje, bishti i gjarprit dhe hunda e kaut.

Përveç kësaj, ai është personifikimi i konceptit të yang (mashkullor), ekuivalenti femëror i të cilit është feniksi kinez.

Dragoi është e lidhur në thelb me ujin sipas besimeve të ndryshme popullore. Kështu, besohet se ujëvarat, lumenjtë dhe detet janë nën komandën e tij. Prandaj, ka katër Mbretër Dragoi që përfaqësojnë Detin Lindor, Detin e Jugut, Detin Perëndimor dhe Detin e Veriut.Shumë referenca kulturore në Kinën moderne kanë të bëjnë me dragonjtë. Kështu, për shembull, numri 9 është i lidhur ngushtë me këtë qenie mitologjike, pasi përshkruhet si një qenie e përbërë nga 9 atribute dhe 117 shkallë, nga të cilat 81 janë meshkuj (ose, çfarë është e njëjtë, 9 × 9). Përveç kësaj, dragoi është një nga 12 kafshët që përbëjnë zodiakun kinez.

I famshëm Partia Duanwu o Festivali i Varkave të Dragoit, siç sugjeron emri i tij, lidhet gjithashtu me dragoit, pasi, në fund të fundit, bëhet fjalë për gara në anije "dragon". Këto varka, të mbledhura nga ekipe deri në dymbëdhjetë vozitës, kanë një kokë dragoi të gdhendur në kunj. Në videon e mëposhtme mund të shohim një shembull të një gare me varka dragoi të zhvilluar në qytetin e Shangait:

Politika e një fëmije

Duke filluar nga viti 1979, një masë e kontrollit të popullsisë u prezantua në Kinë, sipas së cilës secili çift mund të ketë maksimumi një fëmijë.

Kjo rregullore njihet si politika e një fëmije dhe është themeluar në mënyrë që të kontrollohet rrënjësisht niveli i lindjeve, duke pasur parasysh rritja e tepruar e popullsisë në Kinë. Aktualisht, Kina është shtëpia e një të pestës së popullsisë së përgjithshme të botës, gjë që e bën atë vendin më të populluar në botë.

Ky ligj u prezantua në fund të viteve 70 në mënyrë që të zvogëlojë streset e ndryshme sociale dhe mjedisore që po ndodhnin në Kinë. Çuditërisht, ka avokatë dhe keqbërës, këta të fundit në përgjigje të mënyrës "agresive" në të cilën u prezantua.

Një aspekt tjetër i rëndësishëm që lidhet me kontrollin e lindjeve në Kinë është vrasja me foshnjë e vajzave. Kjo do të thotë se në Kinë ekziston një preferenca për fëmijë mashkull tek gratë, pasi që, konsiderohet, burrat janë ata që trashëgojnë prejardhjen dhe do të kujdesen për gjyshërit në pleqërinë e tyre, ndërsa roli i grave është i kufizuar në kujdesin për familjen e tyre.

Për shkak të kësaj, gruaja kineze, kur mbetet shtatzënë, zakonisht është nën një presion të fortë për të lindur një fëmijë mashkull, përndryshe do të duhet të përballet me abuzim dhe poshtërim.

Fenerë fluturues

Fenerë fluturues, fenerë kinezë, balona urimi ose tullumbace letre prej indi janë një lloj feneri ajror prej letre. Ky zakon është shumë i zakonshëm në të gjithë Lindjen e Largët, edhe pse në dekadat e fundit ai po fiton popullaritet edhe në Perëndim.

Materialet e përdorura për përgatitjen e tij janë letër orizi dhe bambu, kjo e fundit për të bërë kornizën, megjithëse ka edhe prej metali. Brenda fenerit, krijohet një bazë parafine që ndizet në mënyrë që flaka të nxejë ajrin brenda fenerit dhe ajri brenda fenerit të ngrihet drejt qiellit për shkak të një rënie të densitetit.

Fenerë fluturues përdoren në Kinë dhe Tajlandë në pjesë të barabarta. Një shembull i përdorimit të tij është Festivali i famshëm i Hënës, si dhe Festa e Fenerit, të dyja të festuara nga të dy kinezët dhe tajlandezët. Në Tajlandë, përveç kësaj, feneri mund të shihet në festivalet Loy Krathong dhe Yi Peng. Në videon e mëposhtme mund të shohim se si ata festojnë Festivalin e Fenerit në Chiang Mai (Tajlandë):

Fryma e tigrit

Tigri ka një vlerë të veçantë brenda kulturës kineze. I ashtuquajturi "Shpirti i Tigrit" posedohet nga ata që kanë i lindur ne Shkurt, ndërmjet tre dhe pesë të mëngjesit, një periudhë kohe në të cilën gjithçka është nën komandën e tij.

Në Kinën e lashtë, tigri njihej me emrin e Hu. Ata që kanë lindur në vendosjen astrologjike të tigrit, do të jenë njerëz të aftë të prishin skemat klasike të shoqërisë për të ndjekur idealet e tyre dhe për t'u bërë një legjendë.

Një njeri i lindur tigër do të jetë guximtar, i fuqishëm y entuziastPërveçse rebele, karizmatike dhe të paparashikueshme, karakteristika që do të magjepsin të gjithë. Në Kinën e lashtë, për më tepër, konsiderohej që një djalë i lindur tigër do t'i sillte fat familjes, veçanërisht sepse do t'i mbronte ata nga zjarret, fantazmat dhe hajdutët.

Grua kineze

Trajtimi që kanë marrë gratë kineze ka evoluar me kalimin e kohës, siç ka ndodhur në shumicën e vendeve të zhvilluara. Në kohët e lashta, megjithatë, gratë kineze renditeshin ulët dhe shpesh u caktoheshin punët më të përçmuara dhe rraskapitëse. Në të vërtetë, shoqëria e Kinës antike ishte shumë shovinist mashkullor, siç demonstrojnë fjalët e urta si ajo e cituar më poshtë: "Dëgjoni gruan tuaj, por kurrë mos i besoni asaj që thotë ajo".

Megjithëse gratë kineze janë diskriminuar në një nivel të përgjithshëm, ky makizëm është shënuar veçanërisht në zonat rurale të vendit, ku ato konsideroheshin dhe i bënin të ndiheshin inferiore dhe, me pak fjalë, të nënshtruara. Kjo është arsyeja pse familjet kineze tradicionalisht preferojnë të krijojnë një djalë sesa një vajzë.

Vetëm në vitin 1992 një ligj vendimtar doli në dritë për të mbrojtur të drejtat themelore të grave, domethënë, të drejtat themelore të çdo qenie njerëzore. Përmes këtij ligji, mentaliteti macho gjithashtu filloi të kanalizohej drejt një vizioni më modern dhe barazitar të grave.

Deri më sot, megjithëse ka ende disa vatra ku mbetet shumë për të bërë, Grua kineze e shekullit XNUMX është larg nga ajo që mund të shihej në shekullin e kaluar. Sot gratë mund të marrin pjesë në sektorë politikë, kulturorë, arsimorë dhe familjarë dhe të kenë mbështetje në lidhje me të drejtat dhe liritë e tyre.

Emërtoni fëmijët

Për kinezët, të presësh një të porsalindur është një përvojë unike që nuk do të përsëritet më. Dhe mënyra se si kinezët e bëjnë këtë lidhet me emrin që i japin djalit apo vajzës së tyre. E gjithë kjo lidhet me konceptin e shenminwenhua, domethënë misteri dhe shenjat thelbësore.

Prindërit kinezë konsiderojnë kohë dhe ditë në të cilën ka lindur fëmija juaj janë vendimtare kur bëhet fjalë për emërimin e tij. Kjo sepse çdo orë dhe datë lidhen me një element specifik të natyrës, qoftë zjarri, uji apo toka. Prandaj, emri duhet domosdoshmërisht të shoqërohet me elementin përkatës. Edhe kur dyshojnë, shumë janë prindërit që i drejtohen një fallxhori për të zgjedhur një emër.

Varrim

Ekzistojnë dallime të shumta midis zakoneve mortore lindore dhe perëndimore. Kështu, gjatë meshës së varrimit, është një traditë të shpërndahen monedha çokollate për të pranishmit si një simbol i prosperitetit të vazhdueshëm dhe si një mënyrë për t'i ngushëlluar ato në të njëjtën kohë. Ky zakon nuk i përgjigjet një besimi bestytni, por bëhet si një mënyrë për të kujtuar se vdekja nuk është pika e fundit në jetën e njerëzve.

Për të kujtuar përvjetorin e vdekjes, të afërmit nuk e adhurojnë të ndjerin ose nuk e ushqejnë atë ose besojnë se mosbërja e tillë do të tërheqë fat të keq. Ajo që bëjnë kinezët është të lënë fruta përpara një fotoje të të ndjerit dhe të ndezin qirinj. Për t'u lutur për të ose atë, së pari duhet të përshëndeteni me tre harqe të kokës.

Lidhur me varrosjen, në Kinë dhe vendet e tjera aziatike ekziston një besim se sa më i lartë të varroset dikush, aq më e mirë do të jetë jeta e tyre e ardhshme dhe, për këtë arsye, ata janë varrosur në varur arkivole. Tradicionalisht, shumë familje kanë një kodër të tyre në të cilën mund të varrosin paraardhësit e tyre. Këto arkivole, të tilla si ato që gjenden në malin Wuyi, janë bërë mjaft tërheqëse turistike.

Rrobat dhe aksesorët

Kostumi tipik tradicional për gratë e përdorura në Kinë quhet cheongsam o cheongsam. Prej tij rrjedh një tjetër veshje shumë e njohur e njohur si chenongsam, një veshje shumë e ngjashme me veshjet tipike tibetiane dhe vietnameze.

Përdorimi i qipao daton që nga Dinastia Qing (1644), kur Manchu filloi të përdorte një lloj veshje unisex, të drejtë dhe një copë, të cilës ata i dhanë emrin e cheongsamcfare do te thote veshje flamuri fjalë për fjalë. Kjo sepse Manchu solli sistemin e ndarjes administrative sipas flamujve.

Në fillim, femra qipao ishte mjaft e gjërë dhe fshehu praktikisht të gjithë trupin, por që nga viti 1990 e këndej u krijua për t'iu përshtatur më shumë trupit, në mënyrë që të bëhej më e hollë dhe më e pajisur. Meqenëse ky model i ri nxori në pah figurën femërore, ai u bë veshja tipike e shoqërisë së lartë kineze.

Nga ana tjetër, hanfu Alsoshtë gjithashtu një tjetër nga kostumet tipike të Kinës. Edhe pse tradicionalisht është përdorur nga grupi etnik Han, Hanfu përfundoi duke u bërë një nga veshjet tipike në një nivel të përgjithshëm. kimono Japoneze apo Hanbok Koreane janë trashëguar nga kjo veshje.

Me pak fjalë, hanfu ka ekzistuar për më shumë se 3.000 vjet dhe thuhet se është veshja e Perandorit legjendar të Verdhë. Në fillimet e tij, Hanfu përbëhej nga një yi, një tunikë me prerje të ngushtë që ra në gju dhe a chang ose fund i ngushte qe mbulon deri ne kavilje.

letërsi

Letërsia kineze është një nga më të pasurat në planet. Historia e saj daton që nga Dinastia Ming, e cila e përdori këtë manifestim artistik si një mjet për të argëtuar masat e shkolluara të Kinës.

Shumë janë historianët që bien dakord për të pohuar se në shek. Në shekullin e XNUMX-të, Kina tashmë kishte më shumë tekste të shkruara se çdo vend tjetër në botë falë përhapjes së shtypjes në dru dhe shpikjes së shtypjes së tipit të luajtshëm nga Bi Sheng.

Pesë janë tekstet më të rëndësishme klasike kineze: Libri i odeve, Klasikja e historisë, Libri i ndryshimeve, Klasikja e riteve, Analet e burimeve dhe vjeshtave y Klasiku i muzikës.

Nga ana tjetër, libra konfucianë, si p.sh. Mësimi i shkëlqyeshëm o Doktrina e mesatares së drejtë ato janë vepra themelore në letërsinë kineze. Në fushën e prozës kineze, e ashtuquajtura Katër Romanet Klasike, titujt e të cilave përmenden më poshtë: Romancë e Tre Mbretërive (Luo Guanzhong), Në buzë të ujit (Shi Nai'an dhe Luo Guanzhong), Udhëtim për në Perëndim (Wu Cheng'en) dhe Dreamndërroni pallatet e kuqe (Cao Xueqin dhe Gao E).

Feng Shui

Feng Shui fjalë për fjalë do të thotë era dhe uji dhe i referohet një sistemi filozofik kinez që i përket Taoizmit. Ky grup i lashtë i besimeve bazohet në pushtimin harmonik dhe të vetëdijshëm të hapësirës për të marrë një ndikim pozitiv Për njerëzit.

Bazuar në një njohuri të quajtur shenminwenhua, e cila merret me misterioze dhe të pamundura për të parë gjërat, territori i pushtuar nga Feng Shui është i ndarë në dy sfera: nga njëra anë, toka ose ken kai dhe, nga ana tjetër, qielli ose ju kai, e para është e prekshme dhe e dyta e padukshme dhe e panjohur.

Sipas Feng Shui, ajo është frymë jetike o chi i cili modifikon formën dhe rregullimin e gjërave në hapësirë, si dhe orientimin (pikat kardinale) dhe ndryshimet kohore. Kjo është arsyeja pse ka disa shkolla të Feng Shui ku studiohen forma e lumenjve, maleve dhe madje edhe rregullimi i shtëpive dhe marrëdhënia e tyre me këtë frymëmarrje jetësore.

Shumë janë ndërtesat kineze, dizajni arkitektonik i të cilave bazohet në idenë e Yin Yang (Kundërti pa kundërshtim), pasi që sipas kësaj ideje, secila pikë kardinale buron një energji të caktuar. Banka e Hong Kongut ose Banka e Shangait janë shembuj të ndërtesave të ndërtuara mbi parimet e feng shui.

Muzika tradicionale

Tradita muzikore e Kinës daton që nga koha e Dinastisë Zhou (1122 pes-256 pes), domethënë fillimet e civilizimit kinez. Muzika ishte aq e rëndësishme për kinezët në të kaluarën sa sot vazhdon të jetë një burim kulture, veçanërisht në Kinën kontinentale, ku disa nga zakonet më të lashta në fushën e arteve mbahen gjallë.

Duke u përqëndruar në muzikën tradicionale kineze, kjo luhet instrumente prej druri dhe goditje, të tilla si dizi, paigu, gong, paixiao, cembale, etj.

Gjithashtu tipike janë disa instrumente me tela të fërkuara si dahu, gaohu ose yehu, dhe të tjerët me tela të këputur si zhù, yangqin ose konghou. Nga ana tjetër, tipike janë edhe flautët bambu kinezë, të cilët, së bashku me guqin, janë instrumentet më të vjetra kineze. Sa i përket muzikës vokale, zakonisht ka më shumë theks mbi melodinë sesa në harmoni dhe zakonisht këndohet në falsetto. Në videon e mëposhtme mund të shohim një shembull të asaj që do të ishte një baladë tradicionale kineze:

Praktikoni taichi

El tai chi ose tai chi chuan, përshtatur në spanjisht si Tai Chi (të gjithë së bashku dhe pa theks), është një lloj arti ushtarak i zhvilluar në Kinë që praktikohet aktualisht në të gjithë botën. Në Republikën Popullore të Kinës, tai chi praktikohet shumë shpesh, kështu që nuk është e çuditshme të gjesh njerëz që e praktikojnë atë në parqe.

Lëvizjet Tai Chi janë në thelb të ngadalta dhe të rrjedhshme, që synojnë përmirësimin e cilësisë së jetës si emocionalisht ashtu edhe fizikisht. Isshtë përfundimtare, është një praktikë fiziko-shpirtërore në të cilën ushtrimet fizike kombinohen me teknikën e meditimit. Importantshtë e rëndësishme të përmendet në lidhje me këtë, që në fushën e Tai Chi Chuan nuk ka sistem vlerësimi siç është rasti në sportet e tjera luftarake (p.sh. karate ose karate) kung fu).

Te marr ty

Çaji është pija e preferuar e kinezëve, kryesisht për vetitë e tij të dobishme. Në Kinë, ekziston një e tërë kultura e pirjes së çajit Jo vetëm që i përgjigjet një zakoni, por shkon edhe më tej: është një mënyrë për të ruajtur shëndetin.

Nuk është e çuditshme kur ecni nëpër rrugët e vendit të hasni kinezë të ngarkuar me një termos çaj të nxehtë në dorë, veçanërisht të rriturit dhe të moshuarit. Ju madje mund të kërkoni ujë të nxehtë në çdo institucion për të rimbushur termosin dhe ata do të na e japin atë falas.

Përveç kësaj, Kina ka një larmi të gjerë të çajrave, ndër të cilat spikat, mbi pjesën tjetër, se jeshile, e cila merret nga tharja natyrale e gjetheve të pemës së çajit. Për kinezët, çaji jeshil është shumë më i shëndetshëm se çaji i zi, përveç që ndihmon në uljen e kolesterolit, humbjen e peshës dhe parandalimin e sëmundjeve të ndryshme.

Kina është prodhuesi i dytë më i madh i çajit në botë pas Indisë, ku pirja e çajit është një tjetër nga zakonet indiane nga përsosmëria.

Ky artikull është ndarë 220 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: