Egjipt Isshtë një vend interesant, banorët e të cilit mbajnë zakone të ndryshme që lidhen me kulturën dhe fenë e tyre. Në këtë artikull, ne do të flasim për traditat më të rëndësishme që ruhen sot si në zonat rurale ashtu edhe në qytete.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Feja

Rreth 90% e egjiptianëve janë mysliman, kështu që feja është mjaft e pranishme në kulturën e këtij vendi afrikan. Ndër zakonet e ndryshme të këtij besimi është ai i pirjes së alkoolit ose ngrënies së mishit të derrit.Nga ana tjetër, ekziston një pakicë e vogël e kopteve, një degë e krishterimit karakteristikë e këtij territori. Prandaj, është e mundur të gjesh një kishë në disa zona të Egjipt.

Të krishterët koptikë festojnë Krishtlindjen. Ndryshe nga shumica e botës, për ta dita më e rëndësishme është dita Janar 7. Ndër traditat e ndryshme të këtyre datave, ekziston ajo e të shkuarit në kishë me rroba të reja, dhënia e dhuratave njerëzve të varfër dhe agjërimi.

Natën e 7 janarit, organizohet një darkë e shkëlqyer me familjen dhe miqtë e njohur si Bërë. Në të ju hani mish të zier, oriz, bukë dhe hudhër.

Viti i Ri festohet kryesisht në qytetet e mëdha për shkak të fluksit të turistëve. Sidoqoftë, për koptët, kjo datë festohet më 11 shtator, ditën kur ata u japin dhurata fëmijëve. Një natë më parë njihet si Pragu i vitit te ri.

ditëlindje

Ditëlindja është një ditë e rëndësishme për egjiptianët. Prandaj, ata organizojnë ahengje me miqtë dhe familjen. Në to shërbehet ushqim i bollshëm, si dhe ëmbëlsira tipike.

Dasma dhe martesa

Në zonat rurale të Alto Egjipt është akoma e zakonshme që dasmat e kushërinjve të rregullohen. Kjo do të thotë se është familja dhe jo çifti, i cili është i ngarkuar të vendosë se kush do të martohet me kë.

Shtë e zakonshme që babai i vajzës t'i japë një pajë burrit të ardhshëm. Sidoqoftë, është familja e dhëndrit ajo që duhet të paguajë për banketin e dasmës dhe strehimin, ndër të tjera.

Prika është një tërësi parash dhe sendesh me vlerë që nusja ose familja e saj i japin burrit të ardhshëm.

Në martesë, është tipike të bësh një marsh martese të njohur si zafë. Në të, interpretohet muzika tradicionale dhe ka kërcimtarë dhe artistë. Disa valltarë mbajnë një llambadar në kokë. Ata janë të ngarkuar të marrin nusen në shtëpinë e dhëndrit duke telefonuar Valle Shamadan.

Islami lejon që një burrë të martohet me më shumë se një grua, edhe pse kjo nuk është e zakonshme sot. Nëse është kështu, burri duhet të jetë përgjegjës për të mbështetur të gjitha gratë në mënyrë të barabartë. Gjithashtu, duhet të keni lejen e gruas së parë. Një grua e martuar nuk mund të udhëtojë jashtë vendit pa lejen e burrit të saj.

Traditat dhe zakonet

Në Egjipt është e vrazhdë të thuash drejtpërdrejt njerëzit. Kur përshëndetni, dora e djathtë zakonisht dridhet. Mes personave të të njëjtit seks, mund të shkëmbehen edhe dy puthje.

Edhe pse duket një zakon i çuditshëm, në Egjipt dhe vendet e tjera arabe është normale që dy burra të ecin mbajnë duart poshtë rrugës si një simbol i miqësisë. Duhet të mbahet mend se homoseksualiteti zhgënjehet dhe madje ndëshkohet. Mund të mësoni më shumë rreth kësaj teme në artikullin vijues: 10 destinacionet më të këqija turistike për komunitetin LGBT.Nga ana tjetër, dora e majtë nuk përdoret për veprimet kryesore të tilla si ngrënia ose prekja e një personi, pasi konsiderohet i vrazhdë.

gastronom

Ashtu si në kulturat e tjera, vaktet kanë një funksion shoqëror dhe njerëzit priren të bashkohen. Përveç kësaj, ato zakonisht janë aktiviteti kryesor kur festohen data të caktuara siç janë ditëlindjet.

El plotë medame konsiderohet Pjatë kombëtare. Përbërësi kryesor i tij është fasulet, të cilat gatuhen në një tenxhere bakri në nxehtësi të ulët. Më pas, ato janë sezonuar me vaj ulliri, hudhër, majdanoz, qepë dhe lëng limoni.

Një tjetër pjatë tipike është fesik, i cili është një peshk i thatë me kripë. Me ushqim, egjiptianët zakonisht pinë ujë me një lloj aromë si lulja e portokallit. Buka është një nga elementët më të rëndësishëm në gastronominë egjiptiane. Bëhet në mënyra të ndryshme dhe zakonisht shoqëron pjatat kryesore.

gratë

Gratë kanë më shumë liri sesa në vendet e tjera arabe, pasi ato mund të ngasin makinën, të shkojnë vetëm në rrugë dhe të punojnë. Sidoqoftë, nuk rekomandohet që ata të shkojnë të pashoqëruar pasdite dhe në mbrëmje.

Gjithashtu, ekziston mjaft ndryshim midis vendit dhe qytetit. Në zonat rurale, mjedisi është më konservator dhe gratë kanë një përgjegjësi më të madhe në rritjen e fëmijëve.

Veshje

Në zonat rurale, fakti që bërrylat dhe gjunjët nuk janë treguar, dhe se gratë mbajnë flokët e mbuluar, respektohet në mënyrë më rigoroze. Sidoqoftë, në qytetet e mëdha ekziston një liri më e madhe. Materiali kryesor me të cilin bëhen rrobat është pambuku.

Gratë kanë tendencë të vishen duke mbuluar shpatullat, gjoksin dhe barkun e tyre. Disa mbajnë Hixhabi, duke mbuluar kokën dhe gjoksin, ose nikab, e cila mbulon të gjithë fytyrën dhe vetëm i lë sytë të pambuluar.

Sa për burrat, ata veshin pantallona të gjera dhe një këmishë. Në qytetet më moderne mund të shihni edhe disa djem me pantallona të shkurtra, megjithëse ka edhe nga ata që mbulojnë tërë trupin.

Biznes

Kur bëhet fjalë për të bërë biznes, egjiptianët nuk arrijnë një marrëveshje derisa të kenë një marrëdhënie besimi me personin tjetër. Për këtë arsye, takimet janë zakonisht mjaft të gjata dhe ato flasin për tema të tjera përveç biznesit.

Përpikmëria nuk është një kërkesë thelbësore, pasi ata kanë një konceptim të ndryshëm të kohës nga vendet e tjera dhe nuk u pëlqen të nguten. Prandaj, ju duhet të keni durim.

Commonshtë e zakonshme që dhuratat e vogla të shkëmbehen dhe të marrin pjesë në një vakt ose shfaqje si një mënyrë për të fituar besim dhe për t'u njohur më mirë me njëri-tjetrin.

Ky artikull është ndarë 137 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: