Camino de Santiago është një grup rrugësh pelegrinazhi që shkojnë në Santiago de Compostela. Kjo filloi të përshkohej në Mesjetë, kur u zbulua varri i Apostullit Santiago në qytet.

Sot, njerëz nga shumë vende vendosin të udhëtojnë në njërën nga këto rrugë, qoftë në këmbë, me biçikletë ose edhe me kalë. Në këtë artikull, ju informojmë për rrugët më të rëndësishme dhe ju tregojmë imazhe dhe harta të ndryshme.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Françesk Camino

Rruga Franceze është opsioni më i popullarizuar dhe për këtë arsye më i ngarkuari. Ka gjithsej 31 faza dhe mund të fillohet nga dy qytete të ndryshme franceze: Saint-Jean-Pied-de-Port ose Somport.Këto alternativa ndryshojnë në gjashtë fazat e para, ndalesat e të cilave janë si më poshtë:

 • Nga Saint-Jean-Pied-de-Port: Roncesvalles, Zubiri, Pamplona, ​​Puente la Reina, Estella dhe Torres del Río
 • Nga Somport: Jaca, Arrés, Ruesta, Sangüesa, Monreal dhe Puente la Reina
Rruga që shkon nga Somport për në Puente la Reina, e cila është 165 km e gjatë, njihet si Mënyra Aragonese.

Nga faza 7 është e njëjta rrugë, e cila fillon në Torres del Río. Në këtë hartë mund të shihni rrugën e plotë duke filluar nga Saint-Jean-Pied-de-Port:

Nëse keni pak kohë ose jeni fillestar, mund të bëni 100 km të fundit të rrugës. Kështu, fillon në Sarria (Lugo) dhe përfundon në pesë faza:

 • Sarria-Portomarin
 • Portomarín-Palas de Rei
 • Palas de Rei-Arzúa
 • Arzua-Perouzo
 • Pedrouzo-Santiago de Compostela

Via de la Plata

Vía de la Plata fillon në Spanjën jugore, posaçërisht në Sevilla, megjithëse disa njerëz e fillojnë atë në Mérida, pasi që është opsioni më i gjatë. Kjo bie në sy sepse shkon përgjatë shtegut të një rruge antike Romake që të çon astorga, e cila është 705 km larg Sevilla.

Sapo të arrini Astorga, për të përfunduar Camino de Santiago, vazhdoni përgjatë Rrugës Franceze. Sidoqoftë, disa njerëz preferojnë të ndjekin rrugën Romake për në Granja de Moreruela, ku mund të merrni opsionin e njohur si Rruga e Sanabrés.

Rruga e Sanabrés

Rruga Sanabrés fillon nga Granja de Moreruela (Zamora) dhe ka 13 faza. Në total, janë të mbuluara rreth 370 km. Kjo rrugë është e njohur edhe si Rruga Mozarabic o Rruga Jugore Galike.

Për disa njerëz, Camino Sanabrés është vazhdimi i Vía de la Plata, e cila fillon në Sevilje dhe për të cilën kemi folur më parë. Në këtë video mund të shihni se si është faza e parë e rrugës sanabresa:

Mënyra veriore

Rruga Veriore është një nga me e bukur për shkak të peizazheve mbresëlënëse që mund të shihen nga bregu i Kantabrisë. Fillon nga Irún, në Vendin Bask dhe ka 32 faza. Sidoqoftë, ajo përfundon në Arzúa, A Coruña.

Për të arritur në Santiago de Compostela duhet të vazhdoni përgjatë Rrugës Franceze, kështu që duhet të shtoni edhe 2 faza të tjera. Kjo rrugë kalon nëpër qytete të mëdha si San Sebastián, Bilbao, Santander dhe Oviedo.

Mënyra Portugeze

Me Rrugën Portugeze ju udhëtoni në perëndim të Gadishullit Iberik. Ka mundësi të shumta. Nëse vendosni të filloni në Lisbonë, ka një distancë prej 600 km, ndërsa nëse fillojmë në Porto, ju do të ecni 240 km.Sidoqoftë, rruga më e spikatur është ajo që fillon në Tui dhe ka vetëm një distancë prej 107 km. Ky opsion ka 2 faza dhe qytetet nëpër të cilat ato kalojnë janë Tui, O Porriño, Redondela, Pontevedra, Caldas de Reis, Padrón dhe Santiago de Compostela.

Mënyra Primitive

Rruga Primitive është gjoja rruga e parë e cila u bë për të vizituar varrin e Apostullit Santiago. Ky turne u krye nga mbreti Alfonso II i Dëlirë në shekullin e XNUMX-të, menjëherë pasi u zbulua varri i apostullit.

Isshtë një alternativë më e shkurtër se shumica, pasi ka vetëm 13 faza, kështu që mund të jetë një zgjedhje e mirë nëse udhëtoni me fëmijë. Këto janë fazat e saj:

fazëfillimfundkilometra
1OviedoSan Juan de Villapanada30,5
2San Juan de VillapanadaSalas20,2
3Salastineo20,2
4tineopola de allande28,2
5pola de allandeLa Mesa22,8
6La Mesashegë salime16,8
7shegë salimefonsagrada28,1
8fonsagradaOse Cádavo Baleira23,4
9Cadavo BaleiraLugo30,5
10LugoSan Romao da Retorta19,7
11San Romao da RetortaMelide27,7
12MelideOse Pedrouzo33,3
13Ose PedrouzoSantiago de Compostela20

Mënyra Angleze

El Camino Inglés quhet kështu, sepse ata vinin dikur nga deti pelegrinë nga Mbretëria e Bashkuar dhe vendet e tjera si Norvegji dhe Danimarka. Këta arritën në Ferrol ose A Coruña, nga ku u nisën për në Santiago de Compostela. Deri më sot, këto dy alternativa mbeten.

Nga A Coruña është 74 km dhe ka 3 faza, ndërsa nga Ferrol janë 118 km dhe ne gjejmë 6 faza. Të dy opsionet vijnë së bashku në Hospital de Bruma. Ndalesat që bëhen në itinerarin nga Ferrol janë:

 • Neda
 • pontedeume
 • Betanzos
 • Spitali Bruma
 • Segueiro
 • Santiago de Compostela

Rruga e Dimrit

Nëse jeni duke kërkuar për një itinerar prej rreth 200 km, mund të zgjidhni të ecni Rrugës së Dimrit. Historia tregon se është një alternativë që u përdor në dimër për të shmangur malet e mbuluara me borë të O Cebreiro, hyrja e të cilave ishte mjaft e vështirë.

Fillon në Las Médulas dhe ka gjithsej 9 faza. Nga faza e dytë, e cila fillon në O Barco de Valdeorras, e gjithë rruga kalon nëpër Galicia.

Rruga Fisterra-Muxía

Nëse pasi të keni arritur në Santiago de Compostela dëshironi të vazhdoni të ecni, atëherë merrni këtë rrugë të fundit që arrin në Fisterra (e njohur në spanjisht si Finistere) dhe Muxía.

Nga Santiago de Compostela në Fisterra shkoni 3 faza, rreth 90 km. Disa njerëz vendosin të vazhdojnë dhe të ecin edhe 29 km nga Fisterra në Muxía, ose të shkojnë thjesht në Muxía pa kaluar nëpër Fisterra, për të cilën duhet të ndjekin një rrugë tjetër në Olveiroa.

Ky artikull është ndarë 89 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: