Qytetërimet e para që u zhvilluan në secilën pjesë të botës janë të ndryshme dhe ato krijuan sistemet e tyre politike dhe shoqërore. Ndërsa në Evropë greqishtja dhe romaku njihen, në Amerikë spikasin të tjera si Majat dhe Inca.

Në këtë artikull, ju mund të mësoni rreth llojeve të civilizimeve antike dhe të cilat ishin më të spikaturat në secilën zonë. Ju do t'i gjeni të ndara nga vendet që aktualisht zënë territorin në të cilin ata filluan të formohen, edhe pse në atë kohë, këto shtete nuk ekzistonin akoma.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Qytetërimet antike të botës: nga Evropa në Amerikë

Llojet e qytetërimeve

Ekzistojnë terma të ndryshëm për të përcaktuar civilizimet e para në histori. Në radhë të parë, fshatrat hidraulikë ishin ato që u zhvilluan përgjatë një lumi ose deti. Kishte dy lloje:Lumore
Ata ishin të parët që dolën dhe e bënë këtë në brigjet e lumenjve. Ata ndërtuan punime (p.sh. kanale) që i lejuan ata të përdorin më mirë këtë burim. Dy prej tyre ishin Egjiptianët, në Nil dhe Mesopotamët, midis Tigrit dhe Eufratit. Ata njihen gjithashtu si civilizimet bujqësore, pasi që ky ishte aktiviteti bazë i ekonomisë së saj.
Detare
Ata u rritën në brigjet e detit, gjë që i lejoi ata të tregtonin me kultura të tjera. Disa nga më të rëndësishmit u shfaqën në Mesdhe, siç janë Grekët.

Në mënyrë të ngjashme, ka shprehje të tjera që lidhen me civilizimet antike që janë të rëndësishme të dihen:

Blegtori
ato kultura që përveç bujqësisë, i jepnin një rol të rëndësishëm edhe blegtorisë.
Urbane
civilizime që krijuan vendbanime të mëdha, të cilat çuan në një diversifikim më të madh të punës dhe një zhvillim të qeverisë dhe administratës.
Luftëtarët
kultura që morën luftën si pjesë të jetës, kështu që ishte e pranishme në fe dhe gjuhë.

Evropë

Historia aktuale e Evropës nuk mund të kuptohet pa atë të perandorive të mëdha të së kaluarës, midis të cilave spikasin Greku dhe Romakët, të cilët erdhën për të pushtuar shumë popuj dhe kultura.

Greqi

Qytetërimi i lashtë Grek u zhvillua nga shekulli i 146-të para Krishtit deri në XNUMX para Krishtit. Ai përfshiu territoret jugore të Gadishullit Ballkanik, ishujt e Egjeut dhe Detit Jon dhe bregun perëndimor të Azisë së Vogël.

Për shkak të relievit, ajo nuk u formua si një perandori e bashkuar, por ishte e përbërë nga qytet-shtete të pavarura, midis të cilave kishte luftëra të ndryshme. Ndër më të rëndësishmet janë Athina, Sparta dhe Teba.

Historia e saj mund të ndahet në katër periudha të ndryshme, të cilat janë si më poshtë:

Kohë të errëta
të shek. XII para Krishtit deri në VIII para Krishtit Vështirë se ka ndonjë histori të kësaj kohe, kështu që është e vështirë të dihet se çfarë ka ndodhur. Filloi me shkatërrimin e civilizimit mikenas, i cili më parë pushtoi këtë zonë.
Epoka arkaike
të shek. VIII para Krishtit deri në VI para Krishtit Në fillim të kësaj periudhe, Homeri shkroi dy veprat më të famshme Greke: Iliada y Odisea. Ato konsideroheshin llogari të vërteta historike.
Koha klasike
të shek. V. Para Krishtit deri në IV Para Epokës së shkëlqimit maksimal, i njohur gjithashtu si Epoka e Artë e Athinës. Ekziston një zhvillim i madh kulturor, pasi u shfaqën autorë të rëndësishëm të teatrit si Sofokli dhe Aristofani. U ndërtuan ndërtesa të mëdha si Parthenoni. Në këtë shekull ndodhën edhe Luftërat Mjekësore, në të cilat Grekët mundën Persianët.
Epoka helenistike
të shek. IV pes para I pes periudha e fundit, e cila fillon me vdekjen e guvernatorit Aleksandri i Madh. Inshtë në vitin 146 para Krishtit kur Romakët pushtojnë Greqinë, e cila është aneksuar në perandorinë e tyre.

Gjuha që flitej në këtë civilizim ishte greqishtja, e cila kishte dialekte të ndryshme në varësi të zonës. Kjo gjuhë karakterizohej nga të paturit e tre gjinive (mashkullore, femërore dhe asnjanëse), dhe tre numra (njëjës, dyshe dhe shumës).

Grekët ndërtuan ndërtesa dhe monumente imponuese. Ndër të gjitha, Parthenoni spikat, në Akropolin e Athinës. Wasshtë ndërtuar në shekullin e V para Krishtit. Përbëhet nga tetë kolona të përparme dhe 17 kolona anësore, secila me një lartësi prej 10,93 metra. Shtë një tempull kushtuar perëndeshës Athina.

Ata kishin një fe politeiste. Perënditë besohej të ishin antropomorfe, domethënë ato kishin formë njerëzore. Përveç kësaj, ata adhuruan fenomenet e natyrës. Sipas grekëve, perënditë jetonin në majë të Olimpit, një mal i vendosur midis Thesalisë dhe Maqedonisë që është i lartë 2.919 metra.

Midis të gjitha hyjnive, Zeusi ishte më i rëndësishmi, pasi ai konsiderohej babai i të gjithë perëndive dhe njerëzve, si dhe zoti i qiellit dhe i bubullimave. Gruaja dhe motra e tij u quajtën Hera.

Itali

Kultura më e madhe që u zhvillua në Itali ishte ajo e Lashtë Roma. Ai erdhi të përfshijë Evropën Jugore dhe Perëndimore (përfshirë Britaninë), Azinë Perëndimore dhe Afrikën Veriore. Sipas legjendës, ajo u themelua nga Romulus dhe Remus në 753 para Krishtit

Deri në 509 pes, një monarki u mbajt. Në të, mbreti u zgjodh nga senati, një grup pleqsh. Monarku i fundit ishte Lucio Tarquinio krenari.

Pas kësaj u krijua Republika Romake, e cila drejtohej nga një sistem konsujsh. Në këtë kohë, Siçilia, Iberia, Maqedonia dhe Perandoria Seleukide (Lindja e Afërt) u pushtuan. Në shekullin I para Krishtit, filluan të ndodhin revolta dhe luftëra civile të ndryshme.

Shtë në vitin 29 pes kur Perandoria romake. Perandori i parë ishte Cezar Augusti, i cili jetoi kohën e lavdisë më të madhe. Perandorë të tjerë të shquar ishin Trajani, Hadriani dhe Marcus Aurelius.

Perandori Theodosius e ndau territorin në dysh në vitin 395 pas Krishtit. Perandoria Lindore përfundoi në 476, ndërsa ajo e Perëndimit zgjati deri në vitin 1453, kur ndodhi Rënia e Konstandinopojës.

Shoqëria romake ishte hierarkike. Në krye ishin patricët dhe, pas tyre, kalorësit. Të zakonshmet ishin gjerësia e popullsisë, pjesa e varfër. Skllevërit, të cilët dikur ishin robër lufte, nuk kishin të drejta.

Gjuha e folur ishte latinishtja, nga e cila vijnë disa gjuhë si spanjishtja, frëngjishtja ose italishtja. Sa i përket fesë, ata e adoptuan atë të Greqisë së Lashtë, por u quajtën perëndi. Për shembull, Zeusi u bë Jupiter.

Pjesa tjetër e feve u persekutuan derisa, në vitin 313, perandori Konstandin I I vendosi krishterimin si fe zyrtare të perandorisë.

España

Deri në mbërritjen e Keltëve në shekullin e XNUMX para Krishtit, popuj të ndryshëm, të ashtuquajturit Iberikë, u përhapën në Spanjë. Keltët e kanë origjinën në Alpe dhe janë vendosur në veri dhe në qendër të vendit, si dhe në Francë.

Ata u përzien me iberianët, duke dhënë lindjen e Celtiberianët. Nga ana tjetër, populli bask nuk pësoi asnjë pushtim, kështu që ata mbetën të papërzier.

Në 1104 para Krishtit arritën Fenikasit, të cilët themeluan disa qytete që kanë mbetur edhe sot, të tilla si Huelva, Cádiz dhe Málaga. Ata u pasuan nga Grekët, të cilët u vendosën kryesisht në zonën e Katalonjës.

Isshtë në shekullin e XNUMX para Krishtit kur Kartagjenasit themeluan Kartagjenën. Pak më vonë fillojnë luftërat Roma. Përfundimisht, Romakët i mundën ata dhe pushtuan të gjithë territorin, i cili u riemërua Spanja.

Hispania iu nënshtrua një procesi të Romanizimit në të cilin ata përvetësuan të gjithë kulturën e këtij qyteti: Latinishtja zëvendësoi gjuhët e tjera, bujqësia dhe blegtoria u modernizuan, një rrjet i rëndësishëm urban u end, etj.

Pas këtyre, Visigothët mbërritën në 406 pas Krishtit, të cilët qëndruan deri në 711, kur filloi periudha muslimane dhe ata e konsoliduan al-Andalusin. Në 1492, kjo perandori u zhduk pas Ripagimit të Krishterë.

Amerikë

Shumica e civilizimeve të rëndësishme të Amerikës ndodhën para pushtimit nga Spanjollët e territorit, pas zbulimit të Kolombit në 1492.

Meksikë

Majat ishin një nga civilizimet e mëdha para-kolumbiane Mesoamerikane. Ata banonin në Meksikën e Jugut dhe disa vende të Amerikës Qendrore si Guatemala, Belize dhe Honduras. Historia e saj kishte një vazhdimësi prej rreth 3.000 vjet dhe mund të ndahet në tre pjesë:

Periudha paraklasike
nga 1800 pes në 250 pes Gjithashtu i njohur si Periudha Bujqësore, pasi aktiviteti i tij kryesor ishte kultivimi i ushqimeve të tilla si misri, fasulet dhe kungulli.
Periudha klasike
250 para Krishtit deri në 900 Pas Krishtit Jeta e Majanëve vërtitej rreth fesë. Një total prej 40 qytetesh u zhvilluan, përfshirë Tikal, i cili arriti në 40.000 banorë, dhe Copán, në të cilin u studiua astronomia dhe u formua kalendari 365-ditor.
Periudha postklasike
nga 950 deri në 1524. Qytetet dhe qendrat fetare u braktisën dhe kishte një periudhë intensive migrimi. U zhvilluan konfrontime të ndryshme. Vendbanimet e mbetura përfunduan pasi kolonistët pushtuan.

Sipas fesë maja, bota ishte krijuar pesë herë dhe shkatërruar katër. Ata besuan se parajsa ishte e rezervuar për njerëzit që u flijuan, u vranë ose u vranë në fëmijëri. Të tjerët po shkonin në ferr, të njohur si Xibalba.

Tempuj të shumtë në formë piramide u ndërtuan për nder të perëndive. Këto drejtoheshin nga priftërinj, përbërës të klasës së sipërme të shoqërisë. Bëheshin oferta perëndive që përfshinin sakrifica njerëzore.

Një kulturë tjetër mesoamerikane ishte ajo e Aztekëve, të cilët u vendosën në Meksikën qendrore midis shekujve XNUMX dhe XNUMX. Ishte një shoqëri politeiste dhe e ndarë në tre nivele: skllevër, të zakonshëm dhe fisnikë.

Peruja dhe Bolivia

Qytetërimet e lashta Andeane janë ato shoqëri para-kolumbiane që banonin në këtë zonë që nga viti 4000 para Krishtit. E fundit nga të gjitha ishte inka, e cila ishte nga shekulli i XNUMX-të pas Krishtit deri në shekullin e XNUMX-të dhe pushtoi territoret e Perusë, Bolivisë, Argjentinës, Kilit, Kolumbisë dhe Ekuadorit.Kjo perandori kishte gjithsej dymbëdhjetë milion banorë. Inca ishte sundimtari i këtij të fundit, një lloj mbreti. I gjithë territori njihej si tahuantinsuyocfare do te thote katër shtete. Kryeqyteti ishte Cuzco.

Në vitin 1540 kësaj shoqërie i erdhi fundi për shkak të pushtimit të Perusë nga Spanjollët. Sidoqoftë, kishte disa zona që rezistuan deri në 1572.

Ekonomia e saj ishte e bazuar në bujqësi, e cila kishte përparime të shumta të tilla si tarraca kultivimi. Përveç kësaj, ata kryen një tufë llamash dhe alpakash.

Pjesa tjetër më e famshme e Inkave është Machu Picchu, një popullsi prej të cilave ekzistojnë dy hipoteza: se ishte një vend i shenjtë fetar ose vendbanimi tjetër i njërit prej guvernatorëve.

Azi

Në Azi gjejmë një bashkim të rëndësishëm civilizimesh dhe dinastish që luftuan mes tyre për të dominuar territorin. Disa nga këto ekzistuan për mijëra vjet:

Siria dhe Iraku

Një pjesë e territorit të pushtuar nga Siria dhe Iraku njihet si Mesopotamia, e cila është zona gjeografike që shtrihet midis lumenjve Tigër dhe Eufrat.

Një nga civilizimet e para në këtë zonë ishte Babilonase, e cila është më e vonë se ajo e Sumerëve. Filloi rreth vitit 1800 para Krishtit dhe vendosi kryeqytetin e saj në Babiloni.

Mbreti më i rëndësishëm ishte Hamurabi, i cili sundoi midis 1790 dhe 1750 para Krishtit. Në këtë kohë, perandoria Babilonase kaloi nga të qenit një mbretëri e vogël në pushtimin e të gjithë Mesopotamisë.

Një tjetër përparim i këtij mbreti ishte ai i kodit Hamurabi, kodi i parë i shkruar i ligjeve në histori. Pas vdekjes së tij, mbretëria ishte në rënie.

Në vitin 1500 para Krishtit perandoria u shkatërrua nga Hitejtë. Sidoqoftë, një shekull më vonë, Babilonia u ngrit përsëri, ndërsa Casitas morën qytetin. Dinastitë e tjera që pasuan ishin Asirianët dhe Kaldeasit. Babilonia u pushtua nga Persianët në 539 para Krishtit

Kinë

Në historinë e Kinës gjejmë dinasti të shumta. E para ishte Xia, midis 2070 pes dhe 1600 pes Pas këtyre erdhën të tjera si Shang ose Zhou. Në këtë kohë ajo njihet si Epoka e Lashtë.

Epoka Perandorake fillon në 221 pes me Dinastia Qin, në të cilën filloi figura e perandorit. Nga emri i qin nxjerr fjalën aktuale për të emëruar vendin, Kinë.

Gjatë kësaj kohe, vendi u unifikua për herë të parë. Praktika që spikati ishte e njohur si legalizëm. Me të, më pak pushtet iu dha aristokracisë dhe më shumë liri për fshatarët.

Sidoqoftë, shkollimi dhe librat ishin të ndaluar dhe një djegie e madhe e tyre ndodhi. Në këtë mënyrë, njerëzit u mbajtën larg dhe u arrit një forcë e konsiderueshme ushtarake. Gjatë këtyre viteve, pjesët e Murit të Madh të Kinës që u ndanë u bashkuan.

Pas një rebelimi, në 206 para Krishtit u krijua Dinastia Han, me të cilën shkollimi dhe librat u ri-miratuan.

Indi

Një nga pjesët më të rëndësishme të kronologjisë antike indiane ishte ajo e Perandorisë Gupta. Zgjati midis 320 dhe 550 pas Krishtit, kohë që njihet edhe si Mosha e artë.

Në 500 vitet e mëparshme, territori përbëhej nga mbretëri të vogla të pavarura. Me fillimin e kësaj perandorie, nën komandën e Chandragupta, ndodhi një zgjerim i rëndësishëm territorial.

Këto vite karakterizohen nga zhvillimi i artit, arkitekturës, shkencës, fesë dhe filozofisë. Për më tepër, nuk kishte pothuajse asnjë krim dhe krim, dhe monumente të mëdha dhe qytete të reja u ndërtuan.

Shoqëria ndiqte një dietë vegjetariane dhe refuzonte pijet alkoolike. Feja Budiste dhe Hindu bashkëjetuan pa probleme. Përveç kësaj, një e rëndësishme tregtisë si të brendshme ashtu edhe të jashtme.

Pas vdekjes së Guvernatorit Skandagupta në 467, filluan konfliktet në familje. Më në fund, për shkak të sulmeve të Hunëve, perandoria ra.

Afrika

Një nga qytetërimet më të njohura antike në histori ndodhi në Afrikë: egjiptian. Ajo u zhvillua për rreth 3.000 vjet, nga 3000 pes në 30 pes Ai pushtoi juglindjen e kontinentit, veçanërisht rreth Nilit.

Ky lumë ishte mjaft i rëndësishëm për Egjiptianët, pasi varej prej tij që ata të mund të prodhonin ushqim çdo vit: përmbytjet e Nilit lejuan që toka të ishte pjellore dhe, për këtë arsye, të kishte bujqësi.

Ata kishin një fe politeiste dhe tempuj të mëdhenj u ngritën për nder të perëndive. Mendohej se faraon Ai u zgjodh nga hyjnitë, kështu që ai u konsiderua një lloj zoti në tokë.

Shoqëria ishte piramidale dhe kishte tre nivele themelore:

Klasa e lartë
të formuar nga familja mbretërore, priftërinjtë, skribët dhe pjesa tjetër e zyrave publike.
Klasa e mesme
në të ishin tregtarët, mjekët dhe artizanët.
Klasa e ulët
në njërën anë ishin fshatarët, të cilët punonin në këmbim të ushqimit dhe veshjeve; dhe nga ana tjetër, skllevër, robër lufte pa liri.

Nëse jeni të interesuar në historinë e këtij civilizimi, ju mund të mësoni në lidhje me të në thellësi duke vizituar artikullin vijues: Qytetërimi egjiptian: vendndodhja, organizimi dhe karakteristikat.

Oqeani

Një nga perandoritë më të shquara në Oqeani ishte ajo e Tu'i Tonga, e cila filloi në 950 pas Krishtit dhe ishte e pranishme deri në shekullin e XNUMX-të. Qendra e tij ishte ishulli Tongatapu, në Tonga.

Perandori i tij i parë ishte 'Aho'eitu, i cili arriti të çlironte Tongën, një arkipelag me 36 ishuj të banuar, nga pushteti i ishullit të Fixhi. Pas kësaj, perandoria ishte duke u zgjeruar derisa arriti për të pushtuar Polinezinë Perëndimore dhe Qendrore, dhe një pjesë të Melanesisë dhe Mikronezisë.

Në total, ata erdhën për të kontrolluar tre milion Kilometra katrorë. Për më tepër, të gjitha territoret vartëse duhet të paguanin një haraç. Ky sukses ishte për shkak të fuqisë së ushtrisë së tij detare, e cila lundronte me kanoe me vela katrore.

Fuqia filloi të binte për shkak të luftërave dhe konflikteve të brendshme, si dhe kryengritjes së disa prej popujve të dominuar.

Ky artikull është ndarë 52 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: