Nëse po mendoni të bëni një udhëtim nëpër Amerikën e Veriut, është e rëndësishme që të informoni veten për kufijtë që do të duhet të kaloni për të vizituar Meksikën, Shtetet e Bashkuara dhe Kanadanë, dhe kushtet që këto vende kërkojnë për të hyrë në gjendje ata ligjërisht, pasi që në shumë raste ata nuk mjafton një vizë amerikane. Në këtë artikull, ne flasim për kufijtë ekzistues të kufirit dhe dokumentet e nevojshme për t'i kaluar ato.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Kufiri Kanada-Shtetet e Bashkuara

Kufiri midis Kanadasë dhe Shteteve të Bashkuara është më i gjati në botë, duke qenë gati 8.900 km i gjatë. Në të gjejmë lumin San Lorenzo, i cili funksionon si një kufi natyror. Nëse udhëtoni me makinë ose motor dhe dëshironi të shkoni nga një vend në tjetrin, do t'ju duhet të kaloni përmes një kalimi kufitar.Ka prej tyre përgjatë gjithë kufirit kufitar, edhe pse disa nga më të famshmet janë si më poshtë:

  • Harku i Paqes, midis Uashingtonit (SHBA) dhe Kolumbisë (Kanada)
  • L cataracts Niagara, në lindje të territorit
  • Liqenet e Mëdha, përreth Miçiganit (SHBA) dhe Ontario (Kanada)

Në imazhin vijues mund të shihni shtrirjen e Shteteve të Bashkuara (blu) dhe Kanadasë (jeshile), si dhe kufirin që ata kanë të përbashkët:

Përkundër asaj që mendojnë disa njerëz, jo ju mund të udhëtoni nga Shtetet e Bashkuara në Kanada me një vizë Amerikane. Në varësi të vendit nga jeni, mund t'ju duhet gjithashtu të aplikoni për një vizë turistike kanadeze. Ju mund të gjeni se cilat vende janë të përjashtuara prej tij në artikullin vijues: Këshilla, dokumentacion dhe kërkesa për të udhëtuar në Kanada.

Nëse shkoni në udhëtimi me aeroplan në Kanada dhe vini nga një vend pa viza, do t'ju duhet të blini një eTA (Autorizimi elektronik i udhëtimit), një dokument që është në dispozicion në internet.

Prandaj, nëse do të vizitoni cataracts nga Niagara dhe keni vetëm lejen e njërit prej të dy vendeve, nuk do të jeni në gjendje të kaloni kufirin, duhet të vëzhgoni këtë burim natyror nga shteti në të cilin ndodheni.

Mos harroni se nëse keni nevojë për ndonjë lloj vizë, këto duhet të kërkohen para fillimit të udhëtimit, pasi që mund të duhen disa javë për t'u dhënë dhe dërguar.

Udhëtoni me fëmijë

Të dy për të shkuar nga Shtetet e Bashkuara në Kanada, dhe anasjelltas, të miturit nuk mund të shkojnë vetëm, por duhet të kalojnë kufirin të shoqëruar nga dikush mbi 18 vjeç.

Përveç kësaj, foshnjat ose fëmijët që shkojnë me njërin ose asnjërin nga prindërit e tyre, duhet të kenë një autorizim të prindit ose kujdestarit që nuk është i pranishëm. Po kështu, ekzistojnë dy raste të veçanta:

  • Nëse një nga prindërit ka vdekur, këshillohet të sillni certifikatën e vdekjes.
  • Nëse i mituri është kujdestari i njërit prej prindërve, duhet të paraqisni dokumentin e kujdestarisë ligjore.

Kufiri Shtetet e Bashkuara-Meksikë

Kufiri midis Shteteve të Bashkuara dhe Meksikës shtrihet nga Tijuana (Meksikë) dhe Imperial Beach (SHBA), dhe përfundon në Matamoros (Meksikë) dhe Cameron (SHBA). Ai udhëton gjithsej 3.141 kilometra.

Onshtë në këtë kufi që Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Donald Trump, synon të ndërtojë një mur për të parandaluar që njerëzit nga Meksika të kalojnë në vendin e tij në mënyrë të paligjshme. Sidoqoftë, që nga viti 1994, tashmë ekziston një gardh sigurie.

Nëse do të shkoni nga Meksika në Shtetet e Bashkuara, duhet të keni të gjitha dokumentet që kjo e fundit kërkon nga vizitorët e saj. Ju mund të mësoni për këtë aspekt në artikullin vijues: Kërkesat për të udhëtuar në Shtetet e Bashkuara: vizë dhe aplikoni për ESTA.Sidoqoftë, ju mund të shkoni në Meksikë me një Viza amerikane (nga Shtetet e Bashkuara), edhe nëse nuk keni vizë meksikane. Në këtë rast, udhëtimi nuk mund të jetë për arsye biznesi dhe është i kufizuar në gjashtë muaj.

Mos harroni se, pavarësisht nëse shkoni nga toka ose Me avion, për të hyrë në këtë vend duhet të merrni FMM (Formulari i Imigracionit të Shumëfishtë) Në këtë artikull do t'ju tregojmë gjithçka rreth saj: FMM për të udhëtuar në Meksikë: çfarë është, ku mund ta merrni dhe si të paguani për të.

Sa për të miturit që duan të hyjnë në Meksikë, si në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada, ata duhet të kenë leje nga prindërit e tyre që nuk po udhëtojnë me ta.

Qarqet e rekomanduara

Ka shumë njerëz që vendosin të bëjnë një turne ose turne në pako nëpër disa nga zonat më të shquara të Amerikës së Veriut. Disa madje e bëjnë atë gjatë muajit të mjaltit.

Nëse keni një vizë amerikane, mundeni organizoni një udhëtim nga Trekëndëshi Lindor, e cila përfshin NY, Niagara Falls dhe Washington DC Gjithashtu, mos harroni se Hawaii, megjithëse ndodhet në Paqësor, është pjesë e Shteteve të Bashkuara.

Nga ana tjetër, ju gjithashtu mund të organizoni një itinerar përmes Bregdeti perëndim Nga Shtetet e Bashkuara për të njohur Kaliforninë dhe rastësisht për të qenë në gjendje të kalojnë në një qytet në Meksikë, për shembull në Tijuana.

Po kështu, për sa kohë që keni dokumentacionin e kërkuar nga të dy Shtetet, një qark mjaft popullor është ai qark që përfshin pjesën veriore të Shteteve të Bashkuara dhe jugun Kanadez, ku ndodhet Toronto, një qytet që është pjesë e Kanadasë Angleze (në për të cilën flitet anglisht).

Pyetje nga përdoruesit

A mund ta kaloni kufirin nga Meksika në Shtetet e Bashkuara në mënyrë të paligjshme?

Kufiri midis Meksikës dhe Shteteve të Bashkuara monitorohet vazhdimisht dhe, përveç kësaj, është një krim për të cilin mund të dënohet dhe një aktivitet i rrezikshëm.

A ka një tunel në kufirin midis Meksikës dhe Shteteve të Bashkuara?

Po, disa tunele janë zbuluar që kalojnë kufirin dhe janë përdorur për të futur drogë në Shtetet e Bashkuara, kështu që ato janë lidhje të paligjshme.

A do të paguajë Meksika për murin e Donald Trump?

Ky ishte qëllimi i Presidentit të SHBA Donald Trump, megjithëse, fillimisht, do të paguhet me fonde ekonomike nga Shtetet e Bashkuara.

Ky artikull është ndarë 38 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: