Në pjesë të ndryshme të botës gjejmë shkretëtira të mahnitshme që befasojnë për nga madhësia e tyre. Në këtë listë, ne ju tregojmë, të renditur nga më i vogli tek më i madhi, ku janë më të mëdhenjtë dhe cila është shtrirja e saj. Përveç kësaj, ne ju tregojmë imazhe unike. Cila është shkretëtira më e madhe në botë?

15. Shkretëtira Karakum

Në turqisht, Karakum do të thotë rërë e zezë. Kjo shkretëtirë ndodhet në Azinë Qendrore, konkretisht në Turkmenistan. Shtë e zakonshme të shohësh bagëti nga deveDhe susliket, një lloj ketri. Ajo përfshin një sipërfaqe prej 284.900 km².

14. Shkretëtira Sonoran

Shkretëtira Sonoran quhet gjithashtu shkretëtirë gila dhe ndodhet midis Shteteve të Bashkuara dhe Meksikës. Në të jetojnë seritë, a grup indigjen gjuha e të cilit nuk ka asnjë lidhje me asnjë tjetër. Ka një sipërfaqe prej 311.000 km².

13. Shkretëtira e Madhe me Rërë

Shkretëtira tjetër paraqiti të Australi është Shkretëtira e Madhe me Rërë, me 360.000 km². Në të, reshjet e shiut janë më të bollshme se në zona të tjera të të njëjtit lloj, pasi mund të kalojnë 300 mm në vit në disa zona.

12. Shkretëtira e Madhe Victoria

Në Australinë jugore është Shkretëtira e Madhe Victoria, e cila ka një sipërfaqe prej 424.000 km². Disa qytete jetojnë në të aborigjenët. Nëse doni të dini më shumë rreth tyre, mund të gjeni më shumë informacion në këtë artikull: Aborigjenët Australianë: fiset autoktone të vendit.

11. Shkretëtira Chihuahuan

Shkretëtira Chihuahuan, me 450.000 km², është më e madhja në Amerikën e Veriut. Temperaturat në verë sillen ndërmjet 35 dhe 40 ºC, por në dimër ato janë shumë më të ulëta.

10. Shkretëtira Siriane

Në veri të gadishullit Arabik, konkretisht në Siri, Jordan dhe Irak, ne gjejmë shkretëtirën Siriane. Në të ndodhet Palmira, një qytet antik që është shpallur Trashëgimia Botërore nga UNESCO por që, vitet e fundit, ka parë disa nga pjesët e saj të shkatërruara. Ai përfshin rreth 500.000 km².

9. Rub shkretëtirën al-Jali

Shkretëtira Rub al-Jali ndodhet brenda shkretëtirës Arabe. Isshtë një zonë praktikisht e pabanuar, përveç disa popujve indigjenë, pasi temperatura mund të arrijë 55 ºC. Ka duna deri në 300 metra të larta. Ka një sipërfaqe prej 650.000 km².

8. Shkretëtira Patagoniane

Shkretëtira Patagonian është në Amerikën e Jugut, veçanërisht në Argjentinë dhe disa zona të Kilit. Ka një sipërfaqe prej 670.000 km². Në të mund të gjesh disa të ruajtura piktura.

7.kalahari

Në Afrikën Jugperëndimore, ndodhet shkretëtira Kalahari, e cila shtrihet mbi 930.000 km², në Botsvana, Namibi dhe Afrikën e Jugut. Njihet gjithashtu si shkretëtirë e kuqe për shkak të ngjyrës së rërës së saj.

6. Shkretëtira Libiane

Shkretëtira Libiane ndodhet brenda Saharasë, posaçërisht në veri, në Egjipt, Libia dhe Sudani. Brenda gjejmë shtatë oaze, si dhe kratere antike vullkanike. Ka një sipërfaqe prej 1.100.000 km².

5. Shkretëtira Gobi

Midis veriut të Kinës dhe jugut të Mongolisë gjejmë shkretëtirën e Gobi, me 1.295.000 km². Në brendësi të tij gjejmë disa qytete përmes të cilave Rruga e Mëndafshit, një rrjet i rëndësishëm tregtar. Nga ana tjetër, ju mund të kaloni këtë zonë me hekurudhën Trans-Mongolian.

4. Shkretëtira arabe

Kjo shkretëtirë ndodhet në gadishullin Arabik dhe ka 2.330.000 km². Shtë përhapur në disa vende, ndër të cilat gjejmë Arabinë Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe, Jordaninë dhe Irakun.

3. Sahara

Sahara është shkretëtira te ngrohte më i madhi në botë. Ndodhet në Afrikën Veriore dhe mbulon më shumë se 9.065.000 km² të shpërndara në njëmbëdhjetë vende të ndryshme. Nëse doni të dini fakte interesante rreth tij, ju rekomandojmë artikullin vijues: 15 kuriozitete befasuese për shkretëtirën e Saharasë.

2. Arktiku

Çuditërisht, Arktiku konsiderohet si një shkretëtirë, pasi reshjet nuk i kalojnë 200 mm në vit. Isshtë i dyti për nga madhësia dhe gjendet në veri të Tokës.

Ka gati 14 milion km² dhe në të gjejmë specie të ndryshme shtazore, siç është ariu polar. Aktualisht, problemi më i madh në këtë zonë është shkrirja e shkaktuar nga rritja e temperaturave.

1. Antarktida

Antarktida është shkretëtira më e madhe në botë, pasi ka një sipërfaqe prej 14.000.000 km² Dhe, si në Arktik, reshjet nuk i kalojnë 200 mm në vit.

Në këtë video ju mund të vëzhgoni këtë shkretëtirë mbresëlënëse, si dhe një nga fenomenet më të mahnitshme në planet: Dritat e Veriut.

Kjo zonë është kontinenti më jugor i planetit. Në të, reshjet e pakta të shiut do të thotë se vështirë se mund të ketë jetë. Ata kanë arritur -90 ºC.

Ky artikull është ndarë 25 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: