Udhëtoni me aeroplan Shpesh mund të bëhet një proces stresues dhe rraskapitës për shumicën e udhëtarëve, pasi ekzistojnë një sërë hapash themelorë që nuk mund të harrohen nëse duam që gjithçka të shkojë mirë para, gjatë dhe pas udhëtimit tonë me aeroplan. Prandaj, në atë që vijon ne përpiqemi të zgjidhim të gjitha këto dyshime.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Para fluturimit

Nëse shkoni në udhëtimi me aeroplan, atëherë ju këshillojmë që të planifikoni udhëtimin tuaj paraprakisht në mënyrë që të shmangni stresin dhe dyshimet që lindin kur afrohet data.Në këtë mënyrë, ne mund të informojmë veten paraprakisht për aspektet e ndryshme që duhet të merren parasysh në procesin e mëparshëm.

Të pushojmë mirë Para udhëtimit, si dhe mos ngrënia e sasive të mëdha të ushqimit në tre orë para fluturimit është gjithashtu thelbësore, pasi do të shmangim shtimin e përzierjes së mundshme ose lodhjes së panevojshme gjatë fluturimit.

Përveç gjithë kësaj, ekzistojnë një numër çështjesh përkatëse, siç janë dokumentacioni, zgjedhja e vendit ose lejen e konviktit, për të cilën ju informojmë më poshtë.

dokumentacioni i kërkuar

Për fluturimet e brendshme brenda Spanjës:

 • Pasagjerët kombëtarë: Dokumenti i Identitetit Kombëtar (DNI) ose pasaporta (jo domosdoshmërisht e vlefshme), ose Leje Drejtimi lëshuar në Spanjë.
 • Pasagjerët e Bashkimit Evropian (BE) /Zona Shengen (përfshirë Andorrën dhe Lihtenshtajnin): DNI ose pasaportë (jo domosdoshmërisht në fuqi), Leje Qëndrimi Spanjolle ose ndonjë nga shtetet e Zona Shengen (në fuqi), ose patentë shoferi lëshuar në Spanjë.
 • Pasagjerë nga vendet e treta: Dokumenti Kombëtar i Identitetit (DNI) ose pasaporta (në fuqi), Leja e Qëndrimit Spanjoll ose e një prej Shteteve të Zonës Shengen (në fuqi), ose Leja e Drejtimit e automjetit e lëshuar në Spanjë.

Për fluturimet nga Spanja në BE / Zona Shengen (përfshirë Andorrën dhe Lihtenshtajnin):

 • Pasagjerët kombëtarë: DNI ose pasaportë e vlefshme. Nëse jeni një shtetas spanjoll dhe destinacioni juaj është Austria, Gjermania, Italia, Franca, Belgjika, Hollanda, Luksemburgu, Lihtenshtajni, Suedia, Maltë, Monako, Portugali ose Zvicër, ju mund të udhëtoni me pasaportën tuaj nëse kanë kaluar maksimumi pesë vjet që nga skadimi i saj.
 • Pasagjerë nga Bashkimi Evropian (BE) / Zona Shengen (përfshirë Andorrën dhe Lihtenshtajnin): DNI ose pasaportë (në fuqi).
 • Pasagjerë nga vendet e treta: Titulli i udhëtimit ose pasaporta (në fuqi).

Për fluturimet nga Spanja për në vendet e treta:

 • Pasagjerët kombëtarë: Pasaportë e vlefshme).
 • Pasagjerë nga Bashkimi Evropian (BE) / Zona Shengen (përfshirë Andorrën dhe Lihtenshtajnin): Pasaporta ose Titulli i Udhëtimit (në fuqi).
 • Pasagjerë nga vendet e treta: Pasaporta ose Titulli i Udhëtimit (në fuqi).

Më poshtë po rendisim vendet evropiane që janë anëtare të zonës pa kufij të Shengenit:

 • A: Gjermania, Austria
 • B: Belgjika
 • D: Danimarka
 • E: Estonia, Sllovakia, Sllovenia, Spanja
 • F: Francë, Finlandë
 • G: Greqi
 • H: Hungari
 • I: Islanda, Italia
 • L: Letonia, Lihtenshtajni, Lituania, Luksemburgu
 • M: Maltë
 • N: Norvegji
 • Pyetje: Hollandë, Poloni, Portugali
 • A: Republika Çeke
 • S: Zvicër, Suedi

Në të kundërt, vendet e mëposhtme evropiane nuk i përkasin zonës Shengen: Rumania, Bullgaria, Qipro, Irlanda dhe Mbretëria e Bashkuar.

Qytetarët e Panamasë nuk kanë nevojë për vizë për qëndrim 90 ditë ose më pak brenda territorit të Shengenit. Për pjesën tjetër, ky është dokumentacioni që do t'ju duhet nëse vini nga vende jashtë BE / Zona Shengen dhe doni të udhëtoni në një vend anëtar:

 • Qëndrime afatshkurtra (më pak se 90 ditë): do t'ju duhet një vizë Shengen ose afatshkurtër, e cila ju lejon të qëndroni më pak se 90 ditë në Shtetet e Shengenit. Viza e Shengenit e lëshuar nga një Ambasadë ose Konsullatë e cilitdo prej vendeve që i përkasin Zonës Shengen është gjithashtu e vlefshme nëse udhëtoni në pjesën tjetër të vendeve anëtare gjatë 90 ditëve të lejuara.
 • Viza e qëndrimit: nëse jeni një shtetas i huaj (përfshirë Panamanë) dhe dëshironi të zhvendosni vendbanimin tuaj në Spanjë ose ndonjë vend tjetër anëtar të territorit Shengen, do të duhet të aplikoni për një vizë qëndrimi.
 • Viza e studimit: Nëse jeni një shtetas i huaj dhe do të studioni, bëni një praktikë praktike ose kryeni aktivitete vullnetare në Spanjë ose ndonjë vend tjetër që është anëtar i territorit Shengen për një periudhë më shumë se 90 ditë, do të duhet të aplikoni për një vizë studimi (me përjashtim të shtetasve panamanë).

Zgjidhni vendin më të mirë

Shumica e udhëtarëve janë të hutuar kur bëhet fjalë zgjidhni një vend në aeroplan, kryesisht sepse ata nuk i dinë karakteristikat e avionit në të cilin do të udhëtojnë.

Ne rastin e kompanitë ajrore me kosto të ulëtItselfshtë vetë linja ajrore që automatikisht ju cakton vendin gjatë blerjes në internet të biletës, kështu që pasagjeri duhet të respektojë atë që duhet të bëjë nëse nuk vendos të paguajë një tarifë për të zgjedhur një vend.

Nëse nuk na caktohet asnjë vend gjatë rezervimit dhe duhet të ulemi ndërsa hyjmë në aeroplan, ju rekomandojmë që të mbërrini me të avancojSepse sa më shpejt që të hipni, aq më shumë vende do të jenë në dispozicion për të zgjedhur.

Në çdo rast, nëse na jepet mundësia të zgjedhim një vend, do të duhet të kemi një sërë aspektesh për të gjetur opsionin më të mirë, siç është siguri, hapësira midis sediljes ngjitur dhe tonës, etj.

Shumë pasagjerë u japin përparësi sediljeve që janë pranë dritares sepse preferojnë të shikojnë nëpër të dhe të tjerët zgjedhin vendet e vendosura në daljen e urgjencës, pasi që këto priren të jenë më të gjera, megjithëse gjithçka varet nga avioni në atë që ne udhëtimi, pasi ndryshon në varësi të linjës ajrore.

Bileta me kosto të ulët

Kur bëhet fjalë për gjetjen e biletave me kosto të ulët, është thelbësore që të filloni kërkimin tuaj herët, dy ose tre javë më parë do të ishte ideale. Ne gjithashtu ju këshillojmë që të hiqni dorë nga agjencitë e udhëtimit nëse ajo që dëshironi është të ulni koston e udhëtimit tuaj: gjëja më e mirë është që të dukeni në tuaj përmes internetit, pasi ajo është mënyra më e mirë për të gjetur oferta të volitshme.

Në mënyrë të ngjashme, shmangni udhëtimet gjatë fundjavave dhe pushimeve, pasi fluturimet zakonisht janë shumë më të shtrenjta në këto data sepse ka një kërkesë më të madhe. Pra, nëse keni mundësi, është më mirë të udhëtoni gjatë javës, si dhe të shmangni fluturimet e destinuara për aeroportet kryesore.

Fluturimet më të lira zbarkojnë në aeroportet dytësore, megjithëse, në këtë rast, duhet të konsideroni gjithashtu nëse do të duhet të shtoni koston shtesë të një mjeti tjetër transporti për të shkuar nga aeroporti në destinacionin tuaj përfundimtar.

Check-in dhe karta e konviktit

Fletë bordi Shtë dokumenti i nevojshëm për të hipur në aeroplan, pa të cilin nuk do të lejohemi të fluturojmë. Kjo duhet të shoqërohet me DNI ose pasaportë, në varësi të destinacionit tonë, siç e kemi shpjeguar në seksionin e mëparshëm (dokumentacioni i kërkuar).

Aktualisht, shumica dërrmuese e linjave ajrore, si ato konvencionale, ashtu edhe ato të fluturime çarter, kanë mundësinë e Regjistrohuni në internet në faqen e tij në internet.

La Faturimi në internet lejon udhëtarët të shtypin kartën e tyre të hipjes nga shtëpia, pa qenë e nevojshme ta marrin atë në aeroport, ku shumica e linjave ajrore, veçanërisht ato me kosto të ulët, do të na paguajnë një tarifë shtesë.

Një mundësi tjetër që ekziston sot është karta e hipjes në celular, falë së cilës ne mund të mbajmë kartën e bordit në smartphone-in tonë pa pasur nevojë ta mbajmë atë në letër. Për ta bërë këtë, do të duhet të instalojmë një aplikacion të veçantë celular në varësi të kompanisë me të cilën udhëtojmë.

Secili pasagjer do të duhet të mbajë kartën e tij të hipjes. Prandaj, këshilla jonë është që të mos harroni ta shtypni dhe ta çoni në aeroport ditën e nisjes së fluturimit, sepse do të jetë e nevojshme si të kontrolloni bagazhet, ashtu edhe të hipni në aeroplan.

Bagazhet e kontrolluara

Secili pasagjer mund të kontrollojë një valixhe për udhëtim. linjat ajrore konvencionale Ata zakonisht lejojnë punësimin falas të një pagese për bagazhet, për sa kohë që valixhja përputhet me një seri kufizimesh në peshë.

Sidoqoftë, në linjat ajrore me kosto të ulët ky shërbim nuk është falas, kështu që nëse duam të kontrollojmë një ose dy valixhe, do të duhet të paguajmë një tarifë shtesë, përveç plotësimit të kërkesave të përcaktuara në lidhje me peshën maksimale.

Në artikull Karakteristikat e bagazhit të kontrolluar në Ryanair Ju do të jeni në gjendje të konsultoheni me rregulloret në lidhje me linjën ajrore Ryanair.

Për këto arsye, ju këshillojmë të kontrolloni mirë se cila është pesha e lejuar në kompaninë me të cilën do të udhëtoni nëse nuk doni të merrni surpriza në aeroport ose të paguani ndonjë tarifë shtesë për çdo kilogram shtesë.

Valixhe dore

Çdo pasagjer ka të drejtë për një copë bagazhe dore për udhëtim falas, megjithëse duhet të ketë dimensione dhe peshë specifike që ndryshojnë në varësi të linjës ajrore dhe nëse është konvencional apo me kosto të ulët. Përveç dimensioneve, ka një numër sendesh që ndalohen të transportojnë në kabinën, të tilla si:

 • Armë zjarri
 • Acidet dhe toksinat
 • Objekte të mprehta dhe me majë
 • Mjete pune (p.sh. sharra ose stërvitje)

Për të transporti i lëngët Në kabinën, ekziston një rregullore specifike në këtë drejtim që është e zakonshme për të gjitha fluturimet, sipas së cilës lëngjet duhet të transportohen në një qese plastike transparente dhe të ripërtëritshme me një kapacitet jo më të madh se 1 litër. Për më tepër, kontejnerët e artikujve që ne mbartim brenda mund të mos përmbajnë më shumë se 100 ml.

Sende të tjera si laptopë, celularë, kamera, tableta, pajisje audio, etj. Po, ato lejohen në kabinën, si dhe sjellin ushqim.

Në këto artikuj mund të konsultoheni me rregulloret specifike në lidhje me bagazhet e dorës Ryanair y EasyJet, linjat ajrore më të njohura me kosto të ulët në Evropë:

Fëmijët që udhëtojnë vetëm

Në Spanjë, lejohet për të fëmijët udhëtojnë vetëm nga 5 vjet Për këto raste, linjat ajrore kanë një shërbim shoqërimi për të mitur, në sajë të së cilës kompania kujdeset për të miturin nga momenti kur ata arrijnë në banakun e check-in deri në mbërritjen e tyre në aeroportin e destinacionit.Isshtë një shërbim ekzistues në nivelin ndërkombëtar dhe konsiston në dorëzimin e një jeleku tek i mituri në të cilin thotë shkurtimin UM, që do të thotë në anglisht i mituri i pashoqëruar (i mituri i pashoqëruar) dhe njihet në të gjitha aeroportet në botë.

Gjatë gjithë procesit, dikush nga stafi i linjës ajrore do të jetë pranë të miturit në çdo kohë.

Procedura kryhet ose gjatë rezervimit online ose nga qendra e rezervimit të linjës ajrore në aeroport dhe, për kërkesën tuaj, është thelbësore të paraqisni:

 • Libri familjar
 • DNI
 • Emri dhe informacioni i kontaktit të personit që identifikohet si kujdestari ligjor i të miturit

Të dhënat e personit i cili do të marrë përgjegjësinë në aeroportin e destinacionit gjithashtu duhet të paraqiten në kërkesën në fjalë.

Gjatë fluturimit

Një numër i madh i udhëtarëve ndihen frikë o estrés kur ai udhëton Me avionveçanërisht nëse kjo është hera juaj e parë që e bëni atë. Këto frikë mund të vijnë kryesisht për shkak të mosnjohjes së niveleve të sigurisë që ekzistojnë aktualisht në trafikun ajror.

Gjithashtu ata fluturime të gjata ose transoqeanike mund të shkaktojë shumë nerva tek pasagjerët, pasi ata do të kalojnë shumë orë në të njëjtin avion. Për të kapërcyer të gjitha këto probleme ose shqetësime, ekzistojnë një sërë masash që mund të merrni për t'u çlodhur para dhe gjatë fluturimit tuaj, varësisht nga shkaku që e ka origjinën.

Frika nga fluturimi

El frika për të fluturuar o aerofobi Shtë frika ose fobia e udhëtimit me aeroplan, e cila shkaktohet nga një rritje e konsiderueshme e niveleve të ankthit. Në shumë raste, kjo shkaktohet sepse pasagjeri më parë vuante nga klaustrofobia, domethënë nga frika e të qenit në hapësira të vogla, ose nga akrofobia ose frika nga lartësitë.

Estimatedshtë vlerësuar se aktualisht një në tre pasagjerë vuan nga kjo fobi, kështu që linjat ajrore të ndryshme kanë filluar të mësojnë kurse falas në mënyrë që klientët e tyre të humbasin këtë frikë, e cila përfaqëson një problem veçanërisht për ata njerëz që duhet të udhëtojnë për arsye profesioniste, në këtë rast transporti ajror është i pashmangshëm.

Në rastet më ekstreme të aerofobisë, pasagjeri ajror mund të ketë simptoma të tilla si marramendje, lodhje, të vjella o sulme paniku. Shumë njerëz e humbin këtë frikë ose pjesën më të madhe të saj pasi mësojnë thellësisht se çfarë është të udhëtosh me aeroplan. Duke ditur masat ekzistuese të sigurisë dhe si funksionon procesi, pasagjeri qetësohet dhe problemi i frikës zhduket.

Turbulenca

Turbulencat janë lëvizje të ajrit që normalisht nuk mund t’i shihni, në këtë rast ato quhen lëvizje të qarta të ajrit. Ato mund të jenë për shkak të:

 • Kushtet e pafavorshme atmosferike
 • Presioni atmosferik
 • Hapi i ngushtë i një motori jet
 • Stuhitë

Në përgjithësi, turbulencat që mund të përjetohen në fluturime të shkurtra ose të mesme janë të lehta ose të moderuara, kështu që nëse ato ndodhin, ju duhet të qëndroni të qetë pasi nuk jeni në rrezik.

Në rast se ato janë me më shumë intensitet dhe keni nevojë për një lloj ndihme, aeroplanët modernë janë të pajisur për këto situata.

Fluturime të gjata

Një fluturim konsiderohet afatgjatë ose transoqeanik kur kohëzgjatja e tij tejkalon 10 orë. Pra, shumë orë brenda së njëjtës hapësirë ​​mund të na ndikojnë emocionalisht ose edhe të na shkaktojnë lodhje, kështu që nëse do të bëjmë një fluturim të këtyre karakteristikave, do të duhet të marrim një sërë masash.

Një nga ato kryesore do të ishte të zgjedhim një vend, në mënyrë që të zgjedhim një në të cilin mund të ndihemi rehat gjatë udhëtimit dhe madje të flemë nëse jemi të lodhur. Më e rëndësishmja është mos e humb durimin gjatë udhëtimit dhe, natyrisht, mos nxitoni për të arritur atje.

Presionizimi

Kur aeroplani arrin një lartësi të caktuar, presioni natyror atmosferik është shumë i ulët për të furnizuar oksigjen të mjaftueshëm për banorët e aeroplanit.

Për këtë arsye, është e nevojshme të bëhet presion i avionit, domethënë pompimi i vazhdueshëm i ajrit të kompresuar në kabinën, në mënyrë që të sigurohet siguria dhe komoditeti i udhëtarëve gjatë udhëtimit.

E zakonshmja dhimbje veshi dhe shqetësime të tjera të tilla si dhimbja e dhëmbëve ose lodhja mund të jenë shkaku i këtij presioni.

barrë

Gratë shtatzëna mund të udhëtojnë me aeroplan pa probleme deri në 36 javë të shtatzënisë, përveç nëse mjeku i tyre u thotë ndryshe, ata kanë pasur një lindje të parakohshme para ose kanë ndonjë komplikacion të tillë si:

 • Diabet
 • Humbja e gjakut
 • hipertension
 • Tension i larte
 • Rreziku i shkëputjes së placentës

Gjithashtu në rastet e shtatzënia binjake ose e shumëfishtë këshillohet të shtyni udhëtimin sa herë që është e mundur.

Probleme me zemrën

Gjatë një fluturimi, pasagjeri duhet të qëndrojë i ulur për një periudhë kohe në një mjedis në të cilin ka më pak oksigjen sesa jemi mësuar në tokë, në mënyrë që zemra të detyrohet të pompojë më shumë gjak më shumë gjak në të gjithë organizmin.

Kjo mund të çojë në probleme, të tilla si presion të lartë të gjakut ose gulçim, në njerëzit që kanë ose kanë pasur probleme të lidhura me zemrën.

Në rastet më ekstreme, një mpiksje gjaku mund të formohet edhe në venë. Në çdo rast, nëse keni probleme me zemrën, ne ju rekomandojmë këshillohuni me mjekun tuaj nëse duhet të udhëtoni me aeroplan apo jo.

Pas udhëtimit

Pas udhëtimit, ka një numër aspektesh që duhet të merren parasysh për të përfunduar fluturimin tonë me sukses. Para së gjithash, nëse kemi kontrolluar bagazhet, do të duhet t'i marrim ato në aeroportin e destinacionit. Megjithatë, ka raste në të cilat, për arsye të ndryshme, linjat ajrore mund të bëjnë humbasim bagazhet tona.

Nëse, nga ana tjetër, fluturimi ynë nuk është bërë dhe është anuluar, ne gjithashtu duhet të informohemi për hapat që duhet të ndiqen në mënyrë që të rimbursohemi për paratë e biletave tona ose të na japim ndonjë kompensim tjetër. Ne ju informojmë për këto aspekte më poshtë.

lag jet

El vonesë jet është një ndjesi që përjeton pasagjeri ajror sidomos pas a fluturim me kohëzgjatje të gjatë dhe kjo është për shkak të udhëtimit në disa orë në një destinacion që është shumë kilometra larg.

Quhet gjithashtu sindroma e zonës kohore o disrhythmia cirkadiane, ndër simptomat e vonesës së avionit ne nxjerrim në pah: dhimbje koke, lodhje, gjumë, etj Në përgjithësi, niveli i intensitetit të vonesës së avionit që vuajmë do të rrisë sa më shumë zona kohore të kalojmë derisa të arrijmë në vendin e destinacionit.

Humbja e bagazhit

Në rast të humbjes, vonesës ose dëmtimit të bagazhit të kontrolluar, linja ajrore është e detyruar të jetë përgjegjëse për të gjitha shqetësimet e tilla.

Nëse kjo është çështja juaj, mos hezitoni të shkoni në sportelin e linjës ajrore me të cilën keni udhëtuar dhe të kërkoni një Raporti i parregullsisë së bagazhit (PIR), për të cilën do t'ju duhet, përveç informacioneve të tjera, edhe numrin e faturimit të valixhes tuaj.

Përveç PIR, duhet të plotësoni edhe një fletë pretendimesh për të regjistruar dëmet që linja ajrore përkatëse mund t'ju ketë shkaktuar.

Pretendimi për anulimin e fluturimit

Nëse fluturimi juaj anulohet, vonohet për më shumë se 5 orë ose nëse ju refuzohet të hipni për shkak të rezervimit të tepërt, ju keni të drejtë të rimbursoni shumën e biletës tuaj ose t'ju ofrohet një rrugë alternative në kushte të krahasueshme me ato të origjinalit tuaj fluturim

Në çdo rast, këto të drejta u nënshtrohen rregulloreve të vendosura nga çdo kompani ajrore, prandaj është më mirë të konsultoheni me rregulloret specifike të linjës ajrore me të cilën do të udhëtoni.

Në këtë artikull, ne ju tregojmë të drejtat e anulimit të ofruara nga Ryanair: Anulimet e fluturimit Ryanair.

Ky artikull është ndarë 109 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: