Isshtë e mundur të udhëtosh në të gjithë pjesën më të madhe të Evropës me një dokument të vetëm, të tillë si një DNI ose pasaportë, falë Marrëveshjes së Shengenit. Sidoqoftë, në varësi të vendit tuaj të origjinës, mund t'ju duhet të aplikoni për një vizë. Për këtë arsye, ne shpjegojmë kërkesat e hyrjes, si dhe formalitetet e tjera, ndër të cilat janë Karta Evropiane e Shëndetit dhe vaksinat e rekomanduara për këtë territor.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

dokumentacioni i kërkuar

Në varësi të kombësisë tuaj, dokumentet që ju nevojiten për të udhëtuar në Evropë ndryshojnë. Disa njerëz kanë nevojë vetëm për DNI ose NIE, ndërsa të tjerët duhet të aplikojnë për vizë.DNI dhe NIE

Anëtarët e vendeve që i përkasin Zona Shengen ata nuk kanë nevojë për identifikim për të udhëtuar në ndonjë shtet anëtar të këtij traktati. Sidoqoftë, këshillohet të keni të paktën DNI-në tuaj (Dokumentin e Identitetit Kombëtar), pasi që në shumicën e aeroporteve ata e kërkojnë atë.

Ka disa Vendet e Bashkimit Evropianato nuk janë pjesë të kësaj marrëveshje, por ato kanë marrëveshje qarkullimi, kështu që ju mund t'i futni ato me ID tuaj. Ato janë territoret e mëposhtme:

 • Bullgari
 • Chipre
 • Croacia
 • Irlandë
 • Angli
 • Rumani

Nëse doni të dini se cilat vende janë përfshirë në zonën Shengen, mund ta zbuloni në artikullin vijues: Zona Shengen dhe Shtetet Anëtare të Bashkimit Evropian.

Në mënyrë të ngjashme, nëse jeni një i huaj që banon në ndonjë prej këtyre territoreve, të tilla si Spanja, dhe keni një NIE (Numri i Identitetit të Huaj), ju gjithashtu mund të udhëtoni përmes zonës Shengen.

Sidoqoftë, për të shkuar në vendet e Bashkimit Evropian që nuk i përkasin zonës Shengen, do të duhet të plotësoni kushte të tjera specifike, kështu që ata mund të kërkojnë një pasaportë ose vizë.

Pasaporte

Njerëz nga shtete të caktuara mund të udhëtojnë në Evropë pa aplikuar për vizë, vetëm me pasaportën e tyre. Për ta bërë këtë, duhet të jetë e vlefshme për minimumi tre muaj pas largimit nga Evropa dhe duhet të jetë lëshuar në 10 vitet e fundit.

Udhëtarët nga këto territore mund të qëndrojnë në kontinent për një maksimum prej tre muaj. Ato janë si më poshtë:

 • A: Shqipëria, Andorra, Antigua dhe Barbuda, Argjentina, Australi
 • B: Bahamas, Barbados, Bosnje Hercegovina, Brazil, Brunei
 • C: Kanada, Kili, Kolumbi, Corea del Sur, Kosta Rika
 • D: Dominika
 • E: El Salvador, Emiratet e Bashkuara Arabe, Shtetet e Bashkuara
 • G: Grenada, Guatemala
 • H: Honduras, Hong Kong
 • I: Izraeli, Ishujt Marshall, Ishujt Solomon
 • J: Japoni
 • K: Kiribati
 • M: Maqedoni, Malajzi, Mauritius, Meksikë, Mikronezi, Moldavi, Monako, Mali i Zi
 • N: Nauru, Nikaragua, NZ
 • P: Palau, Panama, Paraguai, Peru
 • S: Samoa, Saint Kitts dhe Nevis, San Marino, Selia e Shenjtë, Serbia, Seychelles, Singapore
 • T: Timori Lindor, Tonga, Trinidad dhe Tobago, Tuvalu
 • U: Uruguaj
 • V: Vanuatu, Venezuelë

Viza Shengen

Pjesa tjetër e vendeve, përfshirë Bolivinë, Ekuadorin dhe Republikën Dominikane, kërkojnë një vizë. Nëse do të vizitoni një territor në zonën Shengen, mund të aplikoni për një vizë me të njëjtin emër, e cila ju lejon të lëvizni në të gjithë këtë zonë për një maksimum prej tre muajsh.

Kjo leje kërkohet në një Mision Diplomatik ose Zyra Konsullore që i përkasin vendit në të cilin do të udhëtoni. Megjithëse detajet mund të ndryshojnë, si rregull i përgjithshëm duhet të bartet dokumentacioni i mëposhtëm:

 • Formulari i aplikimit për vizë dhe foto
 • Pasaportë me një vlefshmëri minimale prej tre muajsh në datën e skadimit të vizës
 • Bileta vajtje-ardhje ose dokumentacioni i automjetit privat
 • Rezervim hoteli ose letër ftesë nga një i afërm
 • Dëshmi për të pasur burime të mjaftueshme financiare
 • Sigurimi i udhëtimit që mbulon një minimum prej 30.000 € dhe përfshin riatdhesimin dhe shpenzimet e urgjencës mjekësore
 • Paguani një tarifë prej 60 €

Për të hyrë në vendet evropiane që nuk janë pjesë e zonës Shengen, duhet të konsultoheni me kushtet e veçanta të secilit, pasi ato mund të ndryshojnë.Kërkesa të tjera

Nëse jeni evropian dhe po udhëtoni me një Niño nën moshën 14 vjeç, ai duhet të sjellë vetëm Librin e Familjes ose Certifikatën e Lindjes. Nga ajo moshë, rekomandohet të sillni DNI tuaj. Përveç kësaj, nëse ata udhëtojnë vetëm, prindërit duhet të zyrtarizojnë një autorizim. Të miturit nga vendet e tjera duhet të regjistrojnë të njëjtat dokumente si të rriturit.

Si Pets, qytetarët e Bashkimit Evropian munden udhëtimi me qen, mace ose ferret që mbart pasaportën evropiane të kafshëve shtëpiake.

Nëse shkoni në Finlandë, Irlandë, Maltë o Mbretëria e Bashkuar, duhet të kryhet një trajtim i shiritave të Echinococcus, i cili duhet të administrohet midis 24 dhe 120 orë para udhëtimit.

Kafshët shtëpiake nga çdo vend duhet të kenë një mikroçip elektronik ose tatuazh të lexueshëm që është aplikuar para 3 korrikut 2011. Për më tepër, vaksinimi i tërbimit është i detyrueshëm.

Për kafshët e tjera të tilla si lepujt ose zogjtë, duhet të konsultohen rregulloret kombëtare të secilit vend. Ju mund të sillni maksimumi pesë kafshë shtëpiake për person.

Karta shëndetësore dhe vaksinat

Qytetarët evropianë mund të aplikojnë për Kartën Evropiane të Sigurimit Shëndetësor (TSE), e cila mbulon shpenzimet mjekësore për shkak të aksidentit ose sëmundjes në vendet anëtare të Zonës Ekonomike Evropiane dhe Zvicër. Isshtë falas dhe është e vlefshme për dy vjet. Nëse udhëtoni pa një kartë shëndetësore evropiane, do të duhet të bartni shpenzimet.

Barnat mund të sillen por ato duhet të jenë në kutinë origjinale dhe me recetë. Sa i përket vaksinave, nuk ka asnjë detyrim dhe rekomandohen vetëm ato të zakonshme për çdo vend:

 • Tetanus-difteria
 • MMR (fruthi, rubeola dhe shytat)
 • Hepatiti A

Pyetje nga përdoruesit

Duke qenë nga një vend i huaj, cilat janë kërkesat për të udhëtuar në Evropë me një pasaportë italiane?

Nëse keni një pasaportë italiane, mund të udhëtoni në Evropë pa asnjë kufizim, pasi keni të njëjtat të drejta si çdo shtetas italian.

Sa para duhet të sjell për një udhëtim në Evropë?

Në varësi të vendit, për t'u pajisur me një vizë Shengen, duhet të keni midis 30 dhe 90 € për çdo ditë udhëtimi.

A mund të udhëtoj në Evropë për më shumë se tre muaj?

Në parim, viza turistike është për një maksimum prej tre muajsh, jo e zgjatur. Nëse dëshironi të qëndroni më gjatë, do të duhet të aplikoni për një vizë afatgjatë.

Ky artikull është ndarë 89 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: