Aktualisht, monedha e Zvicrës është franga zvicerane. Ajo ka një histori prej më shumë se 100 vjetësh dhe ka kaluar nëpër disa procese të rëndësishme. Në artin e artikullit, ne flasim për kursin e tij të këmbimit, si dhe të dhëna të ndryshme që do të jenë me shumë interes për ju.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Monedha aktuale

Edhe pse Zvicra është një vend që është i integruar brenda Zona Shengen, nuk i përket Bashkimit Evropian dhe, për këtë arsye, euro nuk është monedha e saj zyrtare. Nëse doni të dini se cilat territore u përkasin këtyre formacioneve, ne ju rekomandojmë këtë artikull: Zona Shengen dhe Shtetet Anëtare të Bashkimit Evropian.Monedha zyrtare e këtij vendi është franga zvicerane. Kjo ka qenë në fuqi që prej 1850, kur, falë ligjit të parë monetar federal, monedhat e ndryshme që ekzistonin në kantonet zvicerane u zëvendësuan.

Kodi ISO ose shkurtesa zyrtare e kësaj monedhe është CHF dhe simboli i saj Fr. Sa i përket vlerës së tij, ai mbeti i fiksuar në ar deri në vitin 2000. Një frang është i ndarë në njëqind cent.

Përveç këtij vendi, franga zvicerane përdoret gjithashtu në Lihtenshtajn, në Campione d'Italia (një komunë në Itali) dhe në Büsingen am Hochrhein, një qytet në Gjermani.

Ka monedha prej 5, 10 dhe 20 centësh dhe 1/2, 1, 2 dhe 5 franga. Modelet 1 dhe 2 cent nuk janë më në përdorim. Sa për kartëmonedhat, ka 10, 20, 50, 100, 200 dhe 1.000 franga. Personi i ngarkuar për lëshimin e biletave është Banka Kombëtare Zvicerane, ndërsa monedhat janë në krye të Mente zvicerane.

Nga ana tjetër, që nga viti 1999, janë hedhur monedha përkujtimore ari dhe argjendi bimetalik, të cilat janë të mbledhshme dhe nuk përdoren si monedhë aktuale.Kursi i këmbimit

Kjo është ekuivalenca midis frangës zvicerane dhe disa prej monedhave më të shquara në botë:

 • 1,00 CHF = 1,00 USD (USD)
 • 1,00 CHF = 0,92 € (EUR)
 • CHF 1,00 = 667,80 Pesos kiliane (CLP)
 • CHF 1,00 = 2.952,66 pesos kolumbiane (COP)
 • CHF 1,00 = 15,36 pesos argjentinase (ARS)
 • CHF 1,00 = 3,27 thembra peruane (PEN)
 • CHF 1,00 = 19,13 pesos meksikan (MXN)
 • CHF 1,00 = 112,00 jen japonez (JPY)
 • CHF 1,00 = 15,53 pesos argjentinase (ARS)
 • CHF 1,00 = 0,78 sprovuar (GBP)
 • CHF 1,00 = 47,47 Pesos Dominikane (DOP)
 • CHF 1,00 = 7,38 Kuetzalet e Guatemalës (GTQ)
 • CHF 1,00 = 5.614,84 Garanci Paraguaiane (PYG)
 • CHF 1,00 = 3,58 lira turke (TRY)
 • CHF 1,00 = 28,28 pesos uruguajan (UYU)
 • CHF 1,00 = 3,90 zloty polake (PLN)

Nëse udhëtoni në Zvicër, mund të shkëmbeni para në çdo zyrë këmbimi, madje edhe në aeroporte dhe disa hotele. Përveç kësaj, ju mund të tërhiqni para direkt nga një ATM, ose të paguani me një kartë krediti ose debiti.

Gjithashtu, në shumë institucione ata ju lejojnë të paguani me euro. Sidoqoftë, ata do t'ju kthejnë ndryshimin në franga zvicerane.

Pyetje nga përdoruesit

Si është franga zvicerane e lidhur me euron?

Për të mbrojtur ekonominë zvicerane nga mbivlerësimi i frangës zvicerane, kursi minimal i këmbimit prej 2011 franga në një euro u vendos në 1,20. Sidoqoftë, ndërsa valuta u zhvlerësua, në vitin 2015 monedha u lirua nga ai kurs fiks i këmbimit. Aktualisht, 1 frangë zvicerane është e barabartë me 0,92 euro.

Pse është thënë që franga zvicerane të jetë 'monedha e sigurt e parajsës'?

Sepse konsiderohet të jetë një monedhë më e qëndrueshme dhe më e fortë se të tjerat siç është euro. Prandaj, për të shmangur krizat ose humbjet, kompanitë nga vende të ndryshme vendosin të marrin paratë e tyre në këtë vend. Megjithëse kjo u ndal midis 2011 dhe 2015, pasi u çlirua nga euro, franga zvicerane përsëri konsiderohet a monedhë e strehimit të sigurt.

Cila është monedha alternative e Zvicrës?

Në Zvicër gjejmë WIR, një sistem monetar paralel me frangën zvicerane që NVM-të përdorin për të bërë transaksion me njëri-tjetrin ose për të marrë kredi me norma më të ulëta interesi. Ndonjëherë ato madje kombinojnë pagesën midis frangave zvicerane dhe modelit WIR.

Ky artikull është ndarë 42 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: