Norvegji nuk i përket Bashkimit Evropian dhe, për këtë arsye, monedha e tij zyrtare nuk është euro. Në këtë artikull ne flasim për koronë norvegjeze, tenderin ligjor në vend, dhe vlerën e saj në krahasim me monedhat e tjera.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Monedha e Norvegjisë: informacioni dhe vlera e koron Norvegjez

histori

Në 1875 shfaqet kurora Norvegjia, zëvendësim për specieler, monedhë në fuqi që nga viti 1816. Kjo është e ndarë në 100 jam, monedha e pjesshme. Në 1875, Norvegji i përmbahet Bashkimi Monetar SkandinavKështu, së bashku me Finlandën dhe Suedinë, vendosën të njëjtën ekuivalencë ndaj euros. Kjo marrëveshje u shpërbë në 1914.Monedha fraksionale është ajo me një vlerë më të vogël se njësia bazë e një monedhe. Për shembull, i euros, monedha e pjesshme është cent.

Gjatë gjithë shekullit të XNUMX-të, vlera e koron norvegjez në lidhje me arin po ndryshonte. Përveç kësaj, kurset e tjera të këmbimit u prezantuan kundrejt kile, dollari dhe, gjatë Luftës së Dytë Botërore, Reichsmark, monedha gjermane. Inshtë në 1992 kur kursi fiks i këmbimit eliminohet dhe zgjidhet një luhatës.

Gjatë gjithë kësaj kohe, janë krijuar modele të ndryshme të monedhave metalike. Në vitin 1910, ato të fundit janë prerë në ar dhe në 1920 ato në argjend. Më vonë, gjatë okupimit gjerman, cupro-nikeli duhej të zëvendësohej me zink dhe monedha 1 kurorë u tërhoq.

Duke filluar nga viti 1963, disa lloje u ndërprenë, të tilla si 1, 5 dhe 20 vjet. Inshtë në vitin 2012 kur modeli i fundit ekzistues i jam: 50-të.

Monedha aktuale

Sot, kurora norvegjeze mbetet në fuqi. Kodi për këtë është NOK dhe simboli i tij kr. Në Norvegjisht, njihet si koronë norske. Lëshuesi i kësaj monedhe është Banka e Norvegjisë.

Monedhat metalike që përdoren sot janë kurora 1, 5, 10 dhe 20. Dy të parat janë bërë nga cupro-nikel ndërsa dy të fundit janë prej bronzi nikeli.Sa për kartëmonedhat, ka 50, 100, 200, 500 dhe 1.000 kurora në qarkullim. Që nga 30 maj 2017 dhe deri në 2019, modelet e vjetra filluan të zëvendësohen me të reja.

Këto dizajne të reja janë më të mbrojtura nga fakes. Siç mund ta shihni në imazhin vijues, në secilën prej tyre ka imazhe që lidhen me detin. Për shembull, në 100 kurora ka një far dhe në 1.000 valëzimi:

Kursi i këmbimit

Kjo është vlera e koron Norvegjez në krahasim me monedhat e tjera kryesore në Evropë dhe Amerikë:

 • 1,00 NOK = 0,10 € (EUR)
 • 1,00 NOK = 0,12 dollarë amerikanë (USD)
 • 1,00 NOK = 80,02 pesos kiliane (CLP)
 • 1,00 NOK = 2,24 pesos meksikan (MXN)
 • NOK 1,00 = 0,38 thembra peruane (PEN)
 • 1,00 NOK = 5,59 Pesos Dominikane (DOP)
 • 1,00 NOK = 1,85 pesos argjentinas (ARS)
 • NOK 1,00 = 0,87 Kuetzalet e Guatemalës (GTQ)
 • NOK 1,00 = 0,09 sprovuar (GBP)
 • 1,00 NOK = 343,20 Pesos kolumbiane (COP)
 • 1,00 NOK = 1,04 SEK

Nëse do të udhëtoni në Norvegji dhe doni të shkëmbeni para, mund ta bëni në çdo zyrë këmbimi, në disa zyra turistike ose duke tërhequr para nga një ATM. Përveç kësaj, ju gjithashtu mund ta kërkoni atë në një bankë në vendin tuaj.

Sidoqoftë, në Norvegji paraja është përdorur gjithnjë e më pak dhe shumica e njerëzve paguajnë me të tarjeta. Edhe kështu, disa dyqane nuk pranojnë karta krediti të huaja, por pranojnë karta debiti.

Ky artikull është ndarë 44 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: