Monedha e Mbretërisë së Bashkuar është paundi britanik (kile në anglisht), e cila përfaqësohet nga simboli i monedhës. Ky simbol e ka origjinën në letër L, e cila nga ana tjetër vjen nga shkurtesa nga latinishtja kile (LSD).

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Monedha e Mbretërisë së Bashkuar: paundi britanik

Faturat dhe monedhat

Kodi i tij ISO 4217 është GBP; ndonjëherë mund të gjejmë shkurtesën UKP, por është e pasaktë. Emri zyrtar, domethënë, kile, përdoret vetëm në kontekste zyrtare dhe kur është e nevojshme të përdoret për ta diferencuar nga monedha e vendeve të tjera.Zakonisht i jepet emri i kile britanike Ose thjesht, sprovuar në kontekste më pak zyrtare. Një kile i pastër është e barabartë me njëqind pendë. Ka shënime 5, 10, 20 dhe 50.

Sa për monedhat, ka 1p, 2p, 5p, 10p, 20p dhe 50p (p = "qindarkë" në njëjës, e cila përdoret për monedhën 1p; "pena" në shumës, e cila përdoret për të gjitha qindarkat e tjera ) Gjithashtu, ka monedha £ 1 dhe £ 2.

Megjithëse modeli i zakonshëm i monedhave të sterlinës është ai që mund të shihet në imazh, ekziston një model tjetër në pjesën e pasme të disa monedhave, në të cilat mund të shohim pjesë të stemë britanike (në Anglisht, Stema Mbretërore e Mbretërisë së Bashkuar) Nëse i bashkojmë të gjitha monedhat e pastër si një enigmë, rezultati do t'i japë stemën angleze.

Monedha britanike kundrejt monedhave të tjera

Paundi britanik është monedha e katërt më e shkëmbyer në tregun botëror, pas euro, Dólar dhe jen japonez. Pasi euro u bë monedha e disa vendeve, paundi britanik u bë monedha më e vjetër në botë ende në përdorim.

Pas dollarit amerikan dhe euros, paundi britanik ka pjesën e tretë më të madhe të valutave rezervë ndërkombëtarisht. Më poshtë ne tregojmë vlerën ekuivalente aktuale të një paundi sprovuar në monedhat e vendeve të tjera:

 • 1,00 £ = 1,28 € (EUR)
 • 1,00 £ = 1,51 dollarë amerikanë (USD)
 • 1,00 £ = 94,41 rupi indiane (INR)
 • 1,00 £ = 1,86 dollarë australianë (UNE DEGJOJ)
 • 1,00 £ = 1,79 dollarë kanadezë (CAD)
 • 1,00 £ = 13,01 pesos argjentinase (ARS)
 • 1,00 £ = 1,54 franga zvicerane (CHF)
 • 1,00 £ = 4,04 realitete braziliane (BRL)
 • 1,00 £ = 180,68 jen japonez (JPY)
 • 1,00 £ = 32,72 pesos uruguajan (UYU)
 • 1,00 £ = 22,23 pesos meksikan (MXN)
 • 1,00 £ = 3,65 pesos kolumbiane (COP)

Histori e shkurtër

Para asaj që ne e njohim sot si paundi britanik, ekzistonin monedha të vogla argjendi të quajtura sceatta (në njëjës, skeat), emri i së cilës rrjedh nga një fjalë anglo-saksone që do të thotë "pasuri" dhe shqiptohet / she-att-er /.Vlerësohet se origjina e saj daton që nga vitet 730-745. Këto monedha të vogla peshonin afërsisht 1,3 g. Disa historianë sugjerojnë që sceatta ato ishin gjithashtu njësia e matjes për metalet e çmuara në atë kohë.

Fjala sterlinë vjen nga pesha e një monedhe paund argjendi, e njohur si argjend i paster. Nga ky moment filloi të njihej si sprovuar dhe nuk ishte deri në vitin 1158 që Mbreti Henry II i Anglisë (në Anglisht, Henry ii) e prezantoi atë si monedhë në Mbretërinë e Bashkuar.

Në nivelin etimologjik, termi aktual i pastër vjen nga fjala sprovuar, nga frëngjishtja e vjetër. Në fillim, termi francez u bë fjala stiere në anglisht, që do të thoshte "i fortë" ose "i fortë". Duke filluar nga viti 1560, Mbretëresha Elizabeth I prezantoi paundin e parë që njohim sot.

Çmimi i kile të pastër

Vlera e paundit kile ka mbetur gjithmonë e lartë, edhe pas Luftës së Parë Botërore, kur Britania rifuqi standard ari, një sistem monetar që rregullon vlerën e monedhës bazuar në një sasi specifike ari.

Kile ishte e paprekur edhe gjatë Luftës Civile. Aktualisht, paundi britanik nuk ka më lidhje me arin, argjendin ose ndonjë metal tjetër të çmuar. Nga fillimi i viteve 50 deri në fund të viteve 60, paundi ishte vazhdimisht nën ndikimin e dollarit amerikan.

Me ardhjen e euros, të dy monedhat u përpoqën të mbanin një normë mesatare prej 1,00 € = 1,46. Kjo vlerë, megjithëse nuk është ekuivalente, është shumë e përafërt. Sidoqoftë, ky sinkronizim në vlerën e paundit dhe euros ka humbur vitet e fundit, veçanërisht që nga viti 2006.

Ky artikull është ndarë 159 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: