Që nga shekulli i nëntëmbëdhjetë dhe pas kalimit të llojeve të ndryshme, Japoni vazhdon me të njëjtën monedhë: jen. Kjo përbëhet nga disa monedha dhe fatura që ju tregojmë më poshtë. Përveç kësaj, ne ju tregojmë se cili është kursi i këmbimit i tij në krahasim me monedhat e tjera të botës.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Jen japonez: vlera, kuriozitetet dhe historia e monedhës së Japonisë

histori

Në shekullin e XNUMX-të, perandorët japonezë importuan sistemin monetar nga Kina. Disa prej monedhave të prera ishin ato Fuhon Sen dhe Wado kaichin, e cila ishte bërë me bakër. Ato qëndruan deri në shekullin e XNUMX-të, kur monedha u eleminua si objekt pagese.Ajo u kthye në shekullin e XNUMX-të. Sidoqoftë, kësaj here dhe deri në shek. XVI u importuan nga Kina. Midis shekujve shtatëmbëdhjetë dhe nëntëmbëdhjetë një sistem monetar trimetalik u zhvillua me monedha ari, argjendi dhe bakri që ishin prerë në Japoni.

Në shekullin e XNUMX-të, pjesa më e madhe e Azisë përdori monedha nga dollari spanjoll (e vërteta e një 8). Sidoqoftë, Japonezët filluan të vendosnin një monedhë argjendi, jen, të miratuar zyrtarisht më 10 maj 1871.

Nga ky moment, jena pësoi disa faza zhvlerësimi dhe kursi i këmbimit u ndryshua në shumë raste. Janë përdorur gjithashtu materiale të ndryshme si bronzi, nikeli ose argjendi.

Në vitin 1953 të gjitha monedhat me më pak se një jen (sen dhe Rhine) u zhvleftësuan, kështu që ne nuk gjejmë monedha ndarëse në këtë vend.

Monedha aktuale

Kodi ISO i jen është PYN dhe simboli i saj është. Fjala yen do të thotë në japonisht objekt i rrumbullakët.

Aktualisht gjejmë gjashtë monedha të ndryshme: 1, 5, 10, 50, 100 dhe 500 jen. Kjo e fundit është më e reja, që kur u krijua në 1982, ndërsa më e vjetra është ajo e një jen, i cili është mbajtur që nga viti 1946.Monedhat më karakteristike janë monedhat 5 dhe 50 jen, pasi ato kanë një vrimë në qendër. Po kështu, shumica e modeleve kanë një vizatim të një bime ose luleje në pjesën e përparme.

Monedha prej 5 jen konsiderohet të jetë me fat, kështu që është e zakonshme që japonezët të mbajnë gjithmonë një në çantë ose ta lënë atë si një ofertë në tempuj.

Sa për kartëmonedhat e sotme, ato filluan të prodhohen në 2004 si një zëvendësim për ato të aprovuara në 1984, të cilat ishin në proces falsifikimi në sasi të mëdha.

Ka 1.000, 2.000, 5.000 dhe 10.000 jen, dhe ato përfshijnë personalitete që kanë spikatur gjatë gjithë historisë së vendit, të tilla si Ichiyō Higuchi, një romancier i shekullit të 5.000 që i gjejmë në XNUMX fatura jen.

Kursi i këmbimit

Kjo është ekuivalenca midis 100 jen dhe disa nga monedhat më të rëndësishme në botë:

  • 100,00 JPY = 0,86 € (EUR)
  • 100,00 JPY = 17,11 pesos meksikan (MXN)
  • 100,00 JPY = 2.609,80 Pesos kolumbiane (COP)
  • 100,00 JPY = 0,92 dollarë amerikanë (USD)
  • 100,00 JPY = 2,99 thembra peruane (PEN)
  • 100,00 JPY = 595,89 Pesos kiliane (CLP)
  • 100,00 JPY = 6,74 Kuetzalet e Guatemalës (GTQ)
  • 100,00 JPY = 9,19 bolivarë Venezuelë (VEF)
  • 100,00 JPY = 14,04 Pesos Argjentinase (ARS)
  • 100,00 JPY = 0,72 sprovuar (GBP)

Nëse shkoni në udhetoj per ne Japoni, do të duhet të ndryshoni para. Mund ta bëni në cilëndo prej shtëpive të këmbimit që janë në shumicën e qyteteve, si dhe në aeroporte. Gjithashtu, ju mund të tërhiqni jen drejtpërdrejt në çdo ATM.

Nga ana tjetër, megjithëse në të kaluarën ishte më e vështirë, sot zakonisht nuk ka problem të paguash me kartë krediti në shumicën e institucioneve turistike siç janë hotelet dhe restorantet.

Ky artikull është ndarë 52 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: