Monedha zyrtare e Egjipt është paund egjiptian. Në këtë artikull, ne ju japim informacion të rëndësishëm në lidhje me këtë monedhë. Përveç kësaj, ne ju tregojmë historinë e saj dhe ne tregojmë ekuivalencën e saj me monedhat e vendeve të tjera.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Monedha e Egjiptit: informacion në lidhje me paund egjiptian

histori

Herën e parë që një monedhë filloi të përdoret në territorin që zë sot Egjipt Ishte në shekullin e katërt para Krishtit, në perandorinë e Egjipti i lashte. Në këtë kohë, kishte monedha bronzi, argjendi dhe ari.Gjatë shekujve, në Egjipt nuk kishte ndonjë monedhë specifike, vetëm disa lokale. Sidoqoftë, dy vjet pas një dekreti të vitit 1834, monedhat filluan të priten, modeli i të cilave bazohej në vlerën e argjendit dhe arit.

Zyrtarisht, një paund egjiptian ishte i barabartë me njëqind piastra dhe një piastër me dyzet para. Kjo monedhë e fundit fraksionale u zhduk në 1885 dhe piastra u nda në të dhjetat, e njohur që nga viti 1916 si miliemat.

Duke filluar nga viti 1885, u vendos që të përdorej standard ari, e cila është arsyeja pse u krijua paundi ari egjiptian. Meqenëse nuk kishte monedha, lejohej të paguhej me monedha të tjera të huaja si p.sh. kile.

Kartëmonedhat e para u prodhuan në 1899 nga Banka Kombëtare e Egjiptit. Këto kartëmonedha ishin të konvertueshme në ar deri në vitin 1914, kur u bënë pagesa ligjore dhe, për këtë arsye, monedhat e arta nuk u përdorën më.

Hera e parë që u prodhuan kartëmonedhat me ujë ishte në vitin 1930. Po kështu, që nga viti 1960, kartëmonedhat e vendit kanë qenë të ngarkuara me prodhimin e Banka Qendrore e Egjiptit, megjithëse qeveria egjiptiane është gjithashtu përgjegjëse për krijimin e disa.

Monedha aktuale

Aktualisht, monedha e përdorimit në Egjipt është paund egjiptian. Kjo është e ndarë në 100 këmbë ose 1.000 miliemë. Kodi i tij është EGP dhe shkurtesa e tij LE, e cila vjen nga Frengjishtja egjiptian falas. Sa i përket simbolit të saj, zakonisht përdoret £. Në Egjiptian, monedha quhet ginaih.Sot gjejmë monedha 25 dhe 50 piastre dhe 1 kile. Sa për kartëmonedhat, ka 25 dhe 50 piastre, dhe 1, 5, 10, 20, 50, 100 dhe 200 paund.

Në monedhat dhe kartëmonedhat egjiptiane gjejmë referenca të shumta për Egjipti i lashte. Për shembull, në monedhën 50 piastre shfaqet Kleopatra dhe në 1 kile maskën e Tutankhamun.

Sa për kartëmonedhat, në 50 piastrat gjejmë imazhin e Ramses II, në 1 kile tempujt egjiptianë të Abu Simbel dhe në 100 kile Sfinksin e Madh të Gizës, ndër të tjera.

Kursi i këmbimit

Kjo është trimëri e paundit egjiptian ndaj monedhave të tjera kryesore botërore:

  • 1,00 EGP = 0,06 dollarë amerikanë (USD)
  • 1,00 EGP = 1,03 pesos meksikan (MXN)
  • 1,00 EGP = 166,70 pesos kolumbiane (COP)
  • 1,00 EGP = 0,05 euro (EUR)
  • 1,00 EGP = 0,98 pesos argjentinase (ARS)
  • 1,00 EGP = 36,31 Pesos kiliane (CLP)
  • 1,00 EGP = 0,18 thembra peruane (PEN)
  • 1,00 EGP = 0,58 bolivarë Venezuelë (VEF)
  • 1,00 EGP = 2,68 Pesos Dominikane (DOP)
  • 1,00 EGP = 32,37 kolone Costa Rican (CRC)

Në Egjipt mund të shkëmbeni monedhën tuaj me paundin egjiptian në banka (të cilat janë të hapura nga e diela deri të enjten), të këmbyeni shtëpi dhe hotele. Ju gjithashtu mund të tërhiqni para direkt nga ATM-të.

Në disa nga institucionet lejohet të paguhet me të kartë krediti. Përveç kësaj, disa dyqane pranojnë pagesa në euro ose dollarë.

Ky artikull është ndarë 86 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: