Gjatë historisë, monedha të ndryshme janë përdorur në Marok. Në këtë artikull, ne ju japim informacione dhe informacione me interes në lidhje me dirhamin, monedhën zyrtare. Për më tepër, ne ju informojmë për vlerën e saj krahasuar me monedhat e tjera.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Monedha e Marokut: informacion dhe imazhe të dirhem

Monedhë zyrtare

Monedha zyrtare e Marokut është dirhemi. Kodi i tij ISO është MAD, edhe pse shkurtesa përdoret gjithashtu shpesh dh. Sidoqoftë, para kësaj monedhe, kishte disa që ishin në këtë vend.histori

Para 1882, në Marok gjetëm monedha bakri (falus), argjendi (dirham) dhe ari (benduqi). Pikërisht në këtë vit miratohet një sistem monetar modern.

Prej atëherë deri në 1921, monedha zyrtare e Marokut ishte rial, e cila ishte ndarë në 10 dirhemë. Sidoqoftë, me ardhjen e protektoratit spanjoll dhe francez, ai u zëvendësua nga peseta dhe franga marokene.

Një nga monedhat antike më të mbledhura në Marok janë 10 franga nga 1371 (viti mysliman), që korrespondon me 1952 të kalendarit Gregorian, domethënë, i yni.

Pas kësaj faze, në vitin 1960 dirhemi u emërua si monedha zyrtare e vendit, megjithëse franga marokene ishte në qarkullim deri në vitin 1974. Me kalimin e viteve, disa modele janë zhdukur, të tilla si kartëmonedhat 5 dhe 10 dirheme të shtypura në 1965..

Kartëmonedhat e para dirheme u shtypën në franga të vjetra marokene.

Në vitin 1974, u prezantuan monedhat 1, 5, 10, 20 dhe 50 cent (njëqind cent është e barabartë me një dirhem). Siç mund ta shohim në këtë imazh, një pjesë e madhe e monedhave paraqiste bustin e Hasan II, ish-mbreti i Marokut:

Paraqesin

Në vitin 2002 u pre një seri e re monedhash në të cilën tashmë ishte shfaqur imazhi i mbretit aktual: Muhamedi VI. Gjithashtu, në 2011 u ribotuan dizajne të reja.Sot, gjejmë monedha prej 1, 5, 10 dhe 20 cent dhe 1/2, 1, 2, 5 dhe 10 dirhemë. Sa për kartëmonedhat, ka 20, 50, 100 dhe 200 dirhemë dhe, megjithëse ato që mbajnë imazhin e Hasan II janë duke u zhdukur, ato janë akoma vlera ligjore.

Në 2012, një model përkujtimor 25 dirham u krijua duke festuar XNUMX vjetorin e emetimit të kartëmonedhave të vendit. Isshtë kartëmonedha e parë në botë për të cilën u përdor Durasafe, një material i ri.

Kursi i këmbimit

Kjo është ekuivalenca e dirhemit maroken me monedhat e tjera të shquara të Evropës dhe Amerikës:

  • 1,00 MAD = 0,09 € (EUR)
  • 1,00 MAD = 1,56 pesos argjentinase (ARS)
  • MAD 1,00 = US $ 0,10
  • MAD 1,00 = 295,96 pesos kolumbiane (COP)
  • MAD 1,00 = 1,90 pesos meksikan (MXN)
  • MAD 1,00 = 0,33 thembra peruane (PEN)
  • 1,00 MAD = 67,72 Pesos kiliane (CLP)
  • MAD 1,00 = 0,74 Kuetzalet e Guatemalës (GTQ)
  • MAD 1,00 = 0,08 sprovuar (GBP)
  • 1,00 MAD = 4,75 pesos Dominikane (DOP)

Këmbim Valutor

Nëse do të udhëtoni në Marok dhe doni të dini se ku t'i ndryshoni paratë, duhet të dini se në të gjitha qytetet e mëdha do të gjeni banka ku mund ta bëni. Ju gjithashtu mund të tërhiqni para në një ATM, ose të paguani me kartë, edhe pse kjo praktikë e fundit nuk është shumë e përhapur.

Gjithashtu, në shumicën e institucioneve ju lejojnë të paguani me euro, por me një ekuivalent më të pafavorshëm se ai zyrtar, pasi ato zakonisht shkëmbejnë dhjetë dirhemë për një euro.

Edhe pse për destinacione të tjera rekomandohet, në këtë rast nuk këshillohet të shkëmbeheni para para se të mbërrini në vend, pasi që eksporti dhe importi i parave është i ndaluar.

Ky artikull është ndarë 79 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: