Monedha zyrtare e Kanadasë është dollari kanadez. Kjo ka karakteristika të ndryshme nga monedhat e tjera në botë. Në këtë artikull, ne do të flasim për të dhënat më të rëndësishme të kësaj dhe ne do të tregojmë kursin e këmbimit që ajo ka në lidhje me monedhat e tjera.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Dollari kanadez: fakte dhe kuriozitete në lidhje me monedhën e Kanadasë

Monedha aktuale

Monedha ligjore e Kanadasë është dollari kanadez, kodi ISO i tij është CAD dhe simboli i saj $ o C$. Monedha fraksionale është qindarkë o cent, dhe njëqind prej tyre janë të barabarta me një dollar. Historia e saj filloi në Prill 1871, kur, pas disa vitesh pasiguri, qeveria miratoi Ligjin e Unifikimit Monetar o Akti i Monedhës Uniforme.Kartëmonedhat që janë aktualisht në qarkullim janë ato të 5, 10, 20, 50 dhe 100 MUND. Nga ana tjetër, gjejmë monedha prej 5, 10 dhe 25 cent, dhe 1 dhe 2 dollarë. Lekë u ndërpre në 2013.

Çdo monedhë ka një pseudonim të njohur. Për shembull, dollari njihet si Loonie dhe dy dollarë si një dyfishtë.

Ndërsa monedhat prodhohen nga Mint Royal Canadian (Winnipeg), prodhuesi i kartëmonedhave është Banka e Kanadasë (Ottawa). Në të gjitha ato, mbishkrimet shfaqen në të dy anglisht dhe frëngjisht, pasi të dyja janë gjuhët zyrtare të vendit.

Ka disa modele të bëra nga materiale të tilla si argjendi dhe ari që kanë një vlerë më të lartë dhe janë të mbledhshme. Këto shpesh përkujtojnë një moment të rëndësishëm në historinë e vendit ose nderojnë një person të shquar.

Kursi i këmbimit

Vlera e dollarit kanadez ndaj monedhave të tjera kryesore në Amerikë dhe Evropë është si më poshtë:  • 1,00 CAD = 13,97 pesos meksikan (MXN)
  • 1,00 CAD = 0,74 dollarë amerikanë (USD)
  • 1,00 CAD = 0,69 euro (EUR)
  • 1,00 CAD = 2.116,22 pesos kolumbiane (COP)
  • 1,00 CAD = 482,592 Pesos kiliane (CLP)
  • CAD 1,00 = 2,41 thembra peruane (PEN)
  • 1,00 CAD = 11,43 pesos argjentinase (ARS)
  • 1,00 CAD = 35,07 pesos Dominikane (DOP)
  • 1,00 CAD = 4.126,27 garanci paraguaiane (PYG)
  • CAD 1,00 = 5,45 Kuetzalet e Guatemalës (GTQ)

Shkëmbimi dhe përdorimi i valutave

Në Kanada do të gjeni të shumëfishtë shtëpi shkëmbimi në të cilën do të merret monedha zyrtare e vendit. Sidoqoftë, përgjithësisht, ju gjithashtu mund ta kryeni këtë transaksion në një bankë në vendin tuaj të origjinës, përpara se të bëni udhëtimin në Kanada.

Gjithashtu, kartat e kreditit dhe debitit mund të përdoren në shumicën e institucioneve. Çeqet e udhëtarëve janë përdorur gjithashtu për të paguar në të kaluarën, dhe megjithëse ato pranohen (për sa kohë që janë në dollarë Kanadezë), ato janë duke u vjetëruar.

Çeku i udhëtarit është një kupon që mund të arkëtohet në një bankë ose të përdoret për të paguar në një institucion.

Në Kanada është e zakonshme të japësh një majë prej rreth 15% në çmimin përfundimtar të produktit në institucione të tilla si restorantet. Mosarritja për ta bërë këtë mund të interpretohet si një gjest i vrazhdë.

Monedhat që janë më të dobishme gjatë një udhëtimi në Kanada janë 25 cent dhe 1 dollar, pasi ato janë ato të kërkuara nga makineritë e shpërndarjes.

Ky artikull është ndarë 58 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: