Përpara udhëtimi në Australi Shtë e rëndësishme të dini se cila është monedha zyrtare e vendit. Në këtë artikull, ne flasim për monedhën ligjore të territorit dhe vlerën e tij krahasuar me monedhat e tjera botërore.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Monedha Australiane: Informacioni dhe imazhet e dollarit Australian

Dollar australian

Monedha zyrtare e Australi është dollari australian. Kodi i tij ISO është AUD dhe simboli i tij $ ose A $. Sidoqoftë, para kësaj kishte monedha të ndryshme në vend:histori

Në 1851 monedhat e para të arit filluan të preheshin Australi pasi zbuloi praninë e këtij metali në territor. Gjithashtu, bankat filluan të prodhonin kartëmonedhat e tyre. Sidoqoftë, në vitin 1910 paund australian si tender ligjor.

Më parë, gjatë sundimit të Mbretërisë së Bashkuar në Australi, monedha e përdorur ishte ajo kile.

Paundi australian ishte i ndarë në njëzet monedha, e cila nga ana tjetër ishte e barabartë me dymbëdhjetë pendë. Sidoqoftë, në vitin 1966, kjo monedhë u zëvendësua nga dollari Australian. Konvertimi që u bë ishte dy dollarë për një paund.

Monedha aktuale

Sot, gjejmë monedha metalike prej 5, 10, 20 dhe 50 cent dhe 1 dhe 2 dollarë. Në shumicën e tyre ka kafshë karakteristike të faunës Australiane, siç është kangur.

Projektimi i të gjitha monedhave përveç monedhës 2 $ u krye nga Stuart Devlin, i cili ishte një argjendar për Mbretëresha isabel II.

Sa për kartëmonedhat, ka 5, 10, 20, 50 dhe 100 dollarë dhe në to gjejmë imazhin e australianëve të shquar. Midis 1992 dhe 1996 u krijua një seri e re e kartëmonedhave.

Këto modele të reja ishin të parat në botë që u bënë nga polimeri, domethënë, plastik, material që i bën ata rezistent ndaj ujit. Gjithashtu, në këtë mënyrë, ato janë më të vështira për t'u falsifikuar. Duke filluar nga viti 2016, skemat e kartëmonedhave po ndryshonin.Nga ana tjetër, që nga viti 1990, çdo vit prehet një monedhë e re argjendi me një dizajn tjetër. Kjo quhet kookaburra, i cili është një zog Australian. Ato kanë një vlerë prej 30 dollarë.

Kursi i këmbimit

Ky është shndërrimi i dollarit Australian në monedhat e tjera kryesore botërore:

 • AUD 1,00 = 0,75 dollarë amerikanë (dollarë)
 • 1,00 AUD = 1,04 dollarë të Zelandës së Re (NZD)
 • 1,00 AUD = 0,67 euro (EUR)
 • 1,00 AUD = 501,40 pesos kiliane (CLP)
 • AUD 1,00 = 17,66 lempira Hondurase (HNL)
 • AUD 1,00 = 0,59 sprovuar (GBP)
 • 1,00 AUD = 12,01 pesos argjentinase (ARS)
 • 1,00 AUD = 2.200,23 pesos kolumbiane (COP)
 • 1,00 AUD = 13,73 pesos meksikan (MXN)
 • 1,00 AUD = 21,50 pesos uruguajan (UYU)
 • AUD 1,00 = 5,54 Kuetzalet e Guatemalës (GTQ)
 • AUD 1,00 = 2,46 Real Brazilian (BRL)
 • AUD 1,00 = 2,46 thembra peruane (PEN)

Duhet të kihet parasysh se këto ekuivalente ndryshojnë nga dita në ditë, prandaj është më mirë të kontrolloni çmimin e dollarit Australian në ditën që jeni.

Këmbim Valutor

Nëse po mendoni të bëni turizëm në Australi dhe shqetësoheni për shkëmbimin e parave, duhet të dini se atje mund të merrni dollarë australianë në aeroporte, banka, hotele dhe shtëpi këmbimi.

Gjithashtu, me përjashtim të zonave rurale ose të populluara pak, ka mjaft ATM. Në përgjithësi, pagesa me kartë pranohet gjithashtu. Quhet sistemi më i përhapur i pagesave me karta EFTOPS. Falë kësaj, në disa dyqane dhe institucione gjithashtu mund të bëni për të marrë para jashtë.

Këshillohet të sillni para, veçanërisht nëse do të vizitoni zona që nuk janë shumë turistike. Përveç të gjitha metodave të përmendura më parë, ju gjithashtu mund të merrni dollarë australianë në bankat në vendin tuaj.

Ky artikull është ndarë 25 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: