Përkundër asaj që shumë njerëz mendojnë, monedha zyrtare e Hungarisë nuk është euro. Ky vend mban monedhën e vet, për të cilën ne ju japim informacione të rëndësishme. Përveç kësaj, ne ju tregojmë se sa ia vlen krahasuar me monedhat e tjera të rëndësishme në Evropë dhe Amerikë.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Forintë hungareze

Monedha e përdorimit në Hungari është forinta ose forinta hungareze. Kodi i tij ISO është HUF dhe simboli i tij ft. Para kësaj, ka pasur disa monedha që janë përdorur në vend.histori

Në shekullin e XNUMX-të, penza, një monedhë ari me origjinë bizantine, u krijua në Hungari. Sidoqoftë, në këtë kohë shkëmbimi i sendeve, kafshëve dhe ushqimit ishte ende normal.

Shtë në vitin 1325 kur thirrën monedhat e arta fiorentin, pasi ato bazoheshin në monedhën e Firences. Carlos I ishte arkitekti i kësaj mase, një fakt që e bëri atë mbretin e parë evropian që vendosi një sistem monetar të bazuar vetëm në ar. Me kalimin e kohës, monedha u riemërua forintë.

Midis 1862 dhe 1892 ishte i njohur edhe si forintë në monedhën e Perandorisë Austro-Hungareze. Kjo ishte ndarë në 100 krajczar. Më vonë, midis 1927 dhe 1946, monedha e përdorimit ishte pinguo, e cila ishte ndarë në 100 mbushës.

Pas Luftës së Dytë Botërore, ka pasur një hiperinflacioni, kështu që u vendos që të ndryshohet monedha në forintë. Në atë kohë, një florinth ishte i barabartë me 400.000 quadrillion pinguo.

Monedha aktuale

Prandaj, monedha aktuale në Hungari që nga 1 gushti 1946 është forintë, përkthyer në spanjisht si florinth o florin. Kjo është e ndarë në 100 fileto ose cent, megjithëse që nga viti 1996 ato nuk përdoren më.

Kartëmonedhat që mund të gjejmë janë 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 dhe 20.000 florina. Në secilën prej tyre një udhëheqës hungarez shfaqet si imazhi kryesor. Në vitin 2014, filloi një seri e re që u rinovua deri në vitin 2019. Ato janë bërë prej pambuku dhe të gjitha kanë përmasa 154 mm x 70 mm.

Sa për monedhat, ka 5, 10, 20, 50 dhe 100 florinj. Që nga viti 1996, 100 gulden ka qenë bimetalike, e njëjtë me 200 që nga 2009. Po atë vit modelet 1 dhe 2 gulden u zhdukën.Që nga viti 2012, të gjitha monedhat mbajnë mbishkrimin Hungaricfare do te thote Hungari. Në të kaluarën e kësaj date mund të lexoni Magyar Köztársaság, përkthyer si Republika e Hungarisë.

Gjithashtu, disa vite janë lansuar modelet përkujtimore për të festuar përvjetorin e ndonjë ngjarje të veçantë. Për këtë arsye, ka monedha përkujtimore të 10, 20, 50 dhe 100 florinjve, dhe 500 dhe 2.000 kartëmonedha.

Kursi i këmbimit

Kjo është vlera e forintës hungareze krahasuar me monedhat e tjera të shquara si në Evropë dhe Amerikë:

  • 100,00 HUF = 0,33 euro (EUR)
  • 100,00 HUF = 6,59 pesos meksikan (MXN)
  • 100,00 HUF = 1.076,41 pesos kolumbiane (COP)
  • 100,00 HUF = 0,37 dollarë amerikanë (USD)
  • 100,00 HUF = 242,48 Pesos kiliane (CLP)
  • 100,00 HUF = 5,83 pesos argjentinas (ARS)
  • 100,00 HUF = 1,20 Real Brazilian (BRL)
  • 100,00 HUF = 0,29 sprovuar (GBP)
  • 100,00 HUF = 1,20 thembra peruane (PEN)
  • 100,00 HUF = 2,69 Kuetzalet e Guatemalës (GTQ)

Nëse do të udhëtoni në Hungari dhe doni të shkëmbeni para, do të gjeni zyra këmbimi në qytetet kryesore, si dhe në aeroporte. Ju gjithashtu mund të blini florina në banka dhe disa hotele, ose të tërhiqni para nga një ATM.

Përveç kësaj, në shumë institucione ata pranojnë pagesa me kartë dhe madje me euro. Kjo metodë e fundit rekomandohet më pak, pasi ndryshimi do të jetë më i pafavorshëm për ju.

Pyetje nga përdoruesit

Cila është opsioni më i mirë për të shkëmbyer para në Budapest?

Për të marrë shkëmbimin më të mirë, është më mirë të krahasosh midis disa shtëpive të këmbimit. Në hotele, aeroporte dhe banka është zakonisht më keq.

Kur do të ndryshohet monedha zyrtare e Hungarisë në euro?

Në parim, euro do të vendosej në Hungari në 2007. Sidoqoftë, ajo u shty për në 2020, një datë që është shtyrë që prej disa dekadash, kështu që nuk ka asnjë datë zyrtare.

Ky artikull është ndarë 44 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: