Monedha zyrtare e Perusë është dielli dhe simboli i saj monetar është S/, ndërsa kodi ISO ose shkurtesa e tij zyrtare është PEN. Në këtë artikull, ne ju informojmë për ekuivalencën e saj me monedhat nga vendet e tjera. Ne gjithashtu ju tregojmë historinë e kësaj monedhe dhe evolucionin e saj me kalimin e kohës.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Kursi i këmbimit

Në listën e mëposhtme do të gjeni vlerën e monedhës së Perusë në krahasim me monedhat e tjera në Amerikë dhe Evropë: • PEN 1,00 = 0,31 dollarë amerikanë
 • 1,00 PEN = 3,08 bolivarë Venezuelë (VEF)
 • 1,00 PEN = 5,79 pesos meksikan (MSN)
 • 1,00 PEN = 0,29 euro (EUR)
 • 1,00 PEN = 4,74 pesos argjentinase (ARS)
 • PEN 1,00 = 2,26 Kuetzalet e Guatemalës (GTQ)
 • 1,00 PEN = 202,05 Pesos kiliane (CLP)
 • 1,00 PEN = 14,47 pesos Dominikane (DOP)
 • 1,00 PEN = 878,70 pesos kolumbiane (COP)
 • PEN 1,00 = 1.763,14 garanci paraguaiane (PYG)

Këmbim Valutor

Nëse dëshironi të udhëtoni në Peru dhe keni nevojë të blini thembra, në vend do ta gjeni shtëpi shkëmbimi dhe bankat në të cilat do të kryejnë këtë transaksion. Ju gjithashtu mund të tërhiqni para në një ATM.

Sidoqoftë, në vendin tuaj të origjinës mund të merrni edhe thembra në çdo bankë, megjithëse ata zakonisht aplikojnë një tarifë për kryerjen e këtij shërbimi.

Monedha të mbledhshme

Banka Qendrore e Rezervave të Perusë (BCRP) ka hartuar katër seri numizmatike të përbëra nga monedha me botim të kufizuar, të cilat për këtë arsye janë të mbledhshme:

Pasuria dhe Krenaria e Perusë
një total prej 26 monedhash të lëshuara midis 2010 dhe 2016 që tregojnë trashëgiminë kulturore të vendit. I fundit ishte Harku Parabolik i Tacna. Po kështu, dallohet ai i Tempullit Inca Huaytara, pasi ishte fituesi i një çmimi për monedhën më të mirë në tenderin ligjor. Modele të tjera janë ai i Kuntur Wasi, ai i Departamentit të Piura dhe ai i Kompleksit Arkeologjik të Tunanmarca.
Burimet natyrore të Perusë
tre ekzemplarët janë La Anchoveta, El Cacao dhe La Quinua.
Seria Iberoamerikane
Ato janë përfaqësime që kanë të bëjnë me vende të tjera si Spanja. Dy shembuj janë Takimi i Dy Botëve (1991) dhe Lojërat Olimpike (2007).
450 vjet të mentes Kombëtare
Isshtë i përbërë nga një ekzemplar i zakonshëm prej 1 sol, një argjendi që ka një vlerë prej 106 thembra dhe një ari që fillimisht kushton 2.181 thembra

Në videon e mëposhtme mund të shihni 17 modelet e para të serisë 'Pasuria dhe Krenaria e Perusë':Historia dhe monedha aktuale

Historia e Monedha e Perusë fillon në 1863. Me kalimin e viteve, ka disa pika kryesore që ne gjejmë:

 • Në 1863 sol, monedha zyrtare e vendit, e njohur si diell argjendi.
 • Në vitin 1879 u prodhuan monedha provizore të cupro-nikelit, meqenëse ishin të nevojshme monedha fraksionale.
 • Midis 1897 dhe 1930 ajo u zëvendësua nga paund ari peruan.
 • Në vitin 1931 dielli u kthye, i thirrur në këtë kohë Dielli i Artë.
 • Nga viti 1935 monedhat u bënë bronzi. Më pas, bëhen modele zinku dhe alumini-bronzi.
 • Midis 1985 dhe 1990 dielli u zëvendësua nga inti, por ka një zhvlerësim të madh të monedhës.
 • Në 1991 dielli u mor me emrin e dielli i ri. Në vitin 2015 ajo kthehet në emrin e saj origjinal.
Midis 1875 dhe 1879, monedhat 1 dhe 2 cent u thirrën yndyrë nga trashësia që kishin, pasi ishin bërë prej bakri.

Aktualisht gjejmë monedha me 5, 10, 20 dhe 50 cent, dhe 1, 2 dhe 5 thembra. Monedha me një solucion karakterizohet nga fakti që në të shfaqet logoja e Markës së Perusë.

Sa për kartëmonedhat, ekzistojnë modele me 10, 20, 50 dhe 100 thembra. Në vitin 2011, dizajni i saj u ndryshua dhe sistemi u përmirësua për të zbuluar nëse një kartëmonedhë është e vërtetë apo është një falsifikim.

Pyetje nga përdoruesit

Sa monedha ka në Peru?

Një, sepse dielli është e vetmja monedhë zyrtare e vendit. Sidoqoftë, në disa institucione është gjithashtu e mundur të paguhet me dollarë amerikanë.

Nga cili material është bërë monedha peruan?

Monedhat 1 dhe 5 cent janë bërë prej bronzi dhe alumini, monedhat prej 10 dhe 20 cent janë prej bronzi, 50 cent dhe 1 sol janë bërë nga alpaca, dhe thembra 2 dhe 5 janë bërë prej çeliku dhe bronzi, pasi ato janë bimetalike.

Ky artikull është ndarë 65 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: