Kur një vullkan shpërthen dëbon lavën vullkanike. Ky fenomen është shumë interesant, si dhe i rrezikshëm. Prandaj, ne ju tregojmë se cili është saktësisht ky element natyral dhe ju tregojmë imazhe dhe video mbresëlënëse.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Përkufizimi dhe llojet

Llava e vullkanit është magmë kur ngrihet përmes vullkanit ose korës së tokës dhe ngrihet në sipërfaqe. Po kështu, magma është shkëmb që shkrihet për shkak të temperaturave të larta. Prandaj, llava e një vullkani është në gjendje të lëngët.Pasi lava të ketë arritur në sipërfaqe, ajo zakonisht kalon një distancë të caktuar derisa të ftohet (fillimisht është midis 700 dhe 1200 ºC), dhe thahet ose ngurtësohet, në të cilën pikë kthehet në shkëmb.

Shpejtësia e zbritjes së lavës ndryshon në varësi të materialeve nga e cila është bërë. Sidoqoftë, mesatarja është 40 kilometra në orë. Në këtë video mund të shohim një rast në të cilin lava rrjedh me shpejtësi të madhe drejt detit, sikur të ishte një ujëvarë. Bëhet fjalë për vullkanin Kīlauea, në Hawaii:

Lidhur me llojet e lavës, ka disa klasifikime, megjithëse një nga më të përhapurit është si vijon:

Aa
emri i saj vjen nga Havai dhe do të thotë gur me lavë të ashpër. Shtë mjaft i ngurtë, kështu që ka copa me majë.
Afrolitik
është më e ftohtë dhe e ngurtësuar, kështu që nuk lëviz shumë. Kjo sepse del pasi vullkani ka dëbuar një sasi të madhe të gazrave.
Jastëk
Kur lava del nën ujë, në det, kontakti me të bën që ajo të ftohet shpejt dhe të marrë forma të rrumbullakosura.
pahoehoe
kjo fjalë është gjithashtu Havai dhe do të thotë i sjellshëm. Lava del ngadalë dhe mund të udhëtojë në distanca të gjata, duke e bërë atë të rrumbullakët në formë.

Përdorimet dhe vetitë

Llava vullkanike, sapo të ngurtësohet, ka shumë përdorime për njerëzit. Për shembull, në ndërtim, përdoret për të bërë një lloj betoni. Për më tepër, ky material është një izolator termik.

Përdorimi i tij në kopsht po lulëzon gjithashtu, si për kujdesin dhe dekorimin e bimëve. E njëjta gjë vlen edhe për rezervuarët e peshkut.

Nga ana tjetër, duke qenë një gur poroz, ka aftësinë të filtrojë, prandaj mund të shihet në disa impiante të trajtimit të ujërave të ndotura. Edhe qymyri vullkanik është i shkëlqyeshëm për skarë dhe Barbecues.

Në mënyrë të ngjashme, është e zakonshme të gjesh shkëmbinj të vegjël vullkanikë në bizhuteri. Gjithashtu, disa njerëz mendojnë se këta gurë kanë veti magjike ose shëruese, megjithëse nuk është e vërtetuar shkencërisht.

Rastet e veçuara

Lava mund të ndodhë në mënyra të ndryshme, disa prej tyre në një mënyrë tronditëse, siç janë ato që rrëfejmë më poshtë:Kawah Ijen, Indonezi

Ka disa vullkane që tërheqin vëmendjen sepse lava e tyre ka diçka të veçantë. Njëri prej tyre është vullkani Kawah Ijen, në Indonezi, ku lava ngjyroset natën azul.

Kjo nuk është sepse është kjo ngjyrë, por sepse ky material shoqërohet me gaz me një nivel të lartë squfuri. Për shkak të tronditjes me oksigjenin në ajër, ajo ndizet dhe shkakton këtë ngjyrë. Sidoqoftë, gjatë ditës, fenomeni nuk mund të vërehet. Në këtë video mund të shihni se sa befasuese bëhet:

Ol Doinyo Lengai, Tanzani

Një rast tjetër i veçantë është vullkani Ol Doinyo Lengai, i njohur gjithashtu si Mali i Zotit. Kjo lavë është më e lëngshmja dhe më e ftohta në botë (temperatura e saj është rreth 590 ºC).

Këto karakteristika të veçanta e bëjnë lavën të duket e zezë gjatë ditës, e kuqe natën dhe kur bie në kontakt me ujin, bëhet e bardhë.

Pico do Fogo, Kepi i Verdës

Gjithashtu, lava ndonjëherë mund të shkaktojë dëme serioze. Bie në sy vullkani Pico do Fogo në Cape Verde, i cili tenton të shpërthejë disa herë çdo shekull dhe pasojat ndonjëherë janë të tmerrshme.

Në vitin 2014, gjatë shpërthimit të saj të fundit, lava nga vullkani përfshiu qytete të tëra të tilla si Portela, rrugë dhe burime natyrore. Mund ta shohim në videon vijuese:

Pyetje nga përdoruesit

Mund të pini lavë të vullkanit?

Jo, marrja e këtij veprimi do të ishte fatale për personin, pasi lava është në më shumë se 700 ºC dhe, përveç kësaj, ajo përbëhet nga përbërës që janë toksikë për trupin e njeriut.

Cila është formula për të bërë lavë të vullkanit të bërë në shtëpi?

Përbërësit që nevojiten për të rikrijuar lavën që del nga një vullkan janë, nga njëra anë, ujë dhe bikarbonat, dhe, nga ana tjetër, disa lugë uthull. Kur uthulla bie në kontakt me bikarbonat, ndodh një reaksion kimik. Ju mund të shtoni ngjyrues ushqimi në ujë për ta bërë atë të duket më shumë si lava.

Çfarë ndodh nëse vendosni një kanaçe kola në lavën vullkanike?

Përkundër asaj që njerëzit mendojnë, nuk ka ndonjë shpërthim të madh, përkundrazi disa pjesë të kanaçes shkrihen dhe ajo përfundimisht ngadalë përfshihet nga lava.

Ky artikull është ndarë 19 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: