Sipas aktivitetit tuaj, kur themi vullkan aktiv ne i referohemi një vullkani që po shpërthen ose që është i aftë të hyjë në një fazë të aktivitetit të pandërprerë në çdo kohë. Aktualisht, megjithëse vlerësohet se ka pothuajse 2.000 në Tokë, ka pak vullkane të këtyre karakteristikave që regjistrojnë periudha të aktivitetit të vazhdueshëm.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Kilauea

Kilauea (Hawaii) konsiderohet vullkan me nivelin më të lartë të aktivitetit në të gjithë ishullin e Hawaii, ndërsa ishte një nga më aktivët në Tokë. Në Havai, kuptimi i përafërt i fjalës kilauea es pështyn, për shkak të rrjedhave të forta të lavës.Megjithëse vlerësohet se ajo doli në sipërfaqen e ujit rreth Vjet 100.000, gjithçka tregon se mund të jetë midis 300.000 dhe 600.000 vjeçare.

Periudha e fundit e aktivitetit shpërthyes filloi në vitin 1983 dhe zgjati deri në fillim të vitit 2011, duke qenë ky intervali më i gjatë në historinë e shpërthimit të këtij vullkani. Videoja e mëposhtme tregon një kalim kohe spektakolare të vullkanit Kilauea:

https://www.youtube.com/watch?v=H9-EtEDGrds

Piton de la Fournaise

Së bashku me Kilauea, ky vullkan që i përket ishullit La Reunion (Oqeani Indian) është një tjetër nga vullkanet më aktive në botë.

E vendosur në Parku Kombëtar La Reunion (Parku Kombëtar Réunion në anglisht), përbën një nga atraksionet më të mëdha turistike në ishull. Këtu është një video që tregon një shpërthim të vullkanit Piton de la Fournaise:

Që nga viti 2006, periudhat e vazhdueshme të aktivitetit janë regjistruar në 2007, 2008 dhe 2010; shpërthimi i saj i fundit filloi në qershor 2014. Rrjedhat e gjata të lavës që ky vullkan lëshon zakonisht arrijnë në det.

Etna

Vullkani Etna, i vendosur në bregun lindor të Siçilisë (Itali), i quajtur gjithashtu Mali EtnaMe lartësi 3,329 m, konsiderohet vullkani më i lartë aktiv në Evropë.

Në qershor 2013, UNESCO i dha titullin Trashëgimia Botërore dhe gjithashtu është përfshirë brenda 16 Vullkaneve të Dekadës nga Kombet e Bashkuara. Në videon e mëposhtme mund të shihni imazhet e shpërthimit që ndodhën në 2014:

Historia shpërthyese e Etna daton 500.000 vjet dhe sot ajo mbetet e fjetur. Për më tepër, ai përbën një nga burimet kryesore të kërkimit në shkencën e vullkanologjisë, gjeofizikës dhe lëndëve të tjera që lidhen me fushën e Shkencave të Tokës.

Nuk konsiderohet një vullkan veçanërisht i rrezikshëm dhe, në fakt, mijëra njerëz jetojnë në rrethinë. Përveç kësaj, toka vullkanike e bën terrenin e kësaj zone shumë pjellore për të bujqësi ekstensive, kështu që ju mund të gjeni vreshta dhe pemishte të shumta përgjatë shpateve të malit.

Mali i Shën Helenës

Mali Santa Helena Mali i Shën Helenit) është emri që i është dhënë stratovullkanit që gjendet në Qarkun Skamania, shtet i Uashingtonit. Populli indigjen i fisit Klickitat e quajti atë Louwala Clough, që nënkuptonte diçka të ngjashme Mali i Zjarrit.

Megjithëse është ende aktiv sot dhe shpërthimi i tij i fundit ndodhi më 10 korrik 2008, është i njohur më së shumti për shpërthimin katastrofik që ndodhi në maj 1980, një nga më vdekjeprurës në historinë e Shteteve të Bashkuara.

Duke pasur parasysh anëtarësimin e tij në Cascada Diapazoni, vullkani ka të njëjtat karakteristika si vullkanet e tjerë në zonë: formimi i tij është a kon i madh rrënojash përbërësit kryesorë të të cilave janë: guri lavë, guri shtuf, shtresa bazalti, andesiti dhe hiri vullkanik.

Brezi Vullkanik i Andeve

Brezi Vullkanik i Andeve përfshin një krahinë të tërë vullkanike brenda rajonit të quajtur Unaza e Zjarrit e Paqësorit, e cila diskutohet më poshtë. Ndodhet në vargmalin Andes dhe mbulon Perunë, Bolivinë, Kilin, Argjentinën, Kolumbinë dhe Ekuadorin.

Dividedshtë e ndarë në katër zona: zona vullkanike veriore (ZVN), zona qendrore vullkanike (ZVC), zona vullkanike jugore (ZVS) dhe zona vullkanike jugore (ZVA). Seksionet e mëposhtme tregojnë se cilët janë vullkanet më të rëndësishëm aktivë të brezit vullkanik Andean.

flakë

Vullkani Llaima ndodhet në Rajonin e La Araucanía, në Kili. Ajo i përket zonës vullkanike jugore (ZVS) të Rripit Vullkanik të Andeve. Eshte nje stratovullkani lartësia e të cilave i kalon 3.000 m.

Meqenëse ndodhet vetëm 72 km nga Temuco, maja e vullkanit mund të shihet nga kudo në qytet. Etimologjia e termit më telefono vjen nga gjuha Mapuche dhe mjetet hendek o kulloj në lidhje me çarjen që u shfaq afër kraterit pas shpërthimit të vitit 1873.

Ashtu si shumë vullkane të tjerë, ai është pjesë e një parku kombëtar, në këtë rast të një parku kombëtar Parku Kombëtar Conguillío, nga të cilat shquhen veçanërisht pyjet e saj araucaria.

Peizazhi që rezulton e bën këtë park kombëtar një destinacion të rëndësishëm turistik brenda Kilit. Përveç kësaj, ajo ka qendrën e skive Araucarias.

Midis 2008 dhe 2009, aktiviteti i pandërprerë vullkanik ndodhi pas shpërthimit të parë më 1 janar 2008, pas së cilës deri në 140 turistë dhe disa zyrtarë nga Parku Kombëtar Conguillío u evakuuan.

Fumaroles mund të shiheshin deri në 250 km larg dhe hiri arriti në provincën Neuquén, në Argjentinë. Në vitin 2009, shpërthimi shumë më i qetë, por ende i paqëndrueshëm.

Villarica

Vullkani Villarrica është i vendosur në Kili, konkretisht në zonën e Andeve jugore, midis provincave të Cautín dhe Valdivia.

Ky shtresë vullkan konsiderohet si një nga më aktivët vullkanikisht në të gjithë Amerikën e Jugut. Me një lartësi që tejkalon 2.450 m, forma e saj konike është një nga më të përsosurat ndër të gjitha vullkanet në botë.Kur nuk është në një periudhë aktiviteti, vullkani mbulohet nga një akullnajë, kështu që pamjet nga maja e tij janë gjithmonë të bardha.

Për më tepër, zona e vullkanit dhe rrethinat e tij përbëjnë zonën e mbrojtur të quajtur Parku Kombëtar Villarrica. Shpërthimi i fundit është regjistruar në Mars 2015 dhe ka kërkuar evakuimin e pothuajse 4.000 njerëzve të prekur nga qytetet përreth.

calbuco

Ky stratovolcano aktiv ndodhet në juglindje të liqenit Llanquihue, në rajonin e Los Lagos, në Kilin jugor. Vullkani në tërësi është një përbërje e bërë nga andesiti. Bëhuni pjesë e Rezerva Kombëtare Llanquihue.

Pas 43 vjet pasiviteti që kur aktiviteti vullkanik u regjistrua në 1972, në Prill 2015 vullkani u bë përsëri aktiv. Videoja e mëposhtme tregon një kalim kohe të shpërthimit të fundit të këtij vullkani:

Harku Vullkanik i Amerikës Qendrore

Harku Vullkanik i Amerikës Qendrore përfshin një zinxhir vullkanesh që shtrihen nga bregu i Paqësorit deri në rajonin kufitar të Kosta Rikës dhe Panamasë Jugore, duke kaluar përmes El Salvadorit, Honduras dhe Nikaragua. Në total, harku vullkanik ka një shtrirje prej 1500 km.

Vullkani Quezaltepeque ose San Salvador

Aktualisht, vlerësohet se ka deri në njëzet e tre vullkane në El Salvador, edhe pse vetëm disa konsiderohen aktivë. Vargmali vullkanik i vendit ndodhet brenda të ashtuquajturit Hark Vullkanik i Amerikës Qendrore, shtrirja e të cilit arrin 1.500 km. Më kryesoret janë renditur më poshtë.

Ky vullkan përfshin dy maja, të quajtura Picacho y Derri. Krateri i saj quhet gjithashtu Boquerón, diametri i së cilës arrin 1.500m dhe ndodhet 1.800m i lartë; Zona e saj e brendshme është konsideruar si Park Kombëtar dhe njihet si Parku Kombëtar El Boquerón.

Vullkani Ilamatepec ose Santa Ana

Vullkani Santa Ana ndodhet në Departamentin e Santa Ana (El Salvador) dhe është pjesë e vargmalit Apaneca, brenda një pylli malor re tropikal. Me 2.381 metra mbi nivelin e detit, është vendi vullkani më i lartë në vend.

Shpërthimet e fundit ndodhën në 1920, 1904 dhe 2005. The Shpërthimi i vitit 2005 Ajo u prodhua pas një shpërthimi të madh në të cilin vullkani dëboi hirin dhe shkëmbinjtë. Në videon e mëposhtme mund të shihni se si është vullkani Santa Ana dhe rrethinat e tij:

Vullkani Chinchontepec ose San Vicente

I vendosur më shumë se gjashtëdhjetë kilometra nga San Salvador, ky vullkan është i njohur veçanërisht sepse në bazën e tij ka burime të nxehta që njihen si ferri i vogel.

Vullkani Chaparrastique ose San Miguel

I vendosur në komunën e San Miguel, ky vullkan regjistroi aktivitetin e tij të parë në vitin 1510 dhe të fundit në janar 2002. Ndër vullkanet e shumta në vend, koni i tij konsiderohet më i formuari nga të gjithë. Dy periudhat e fundit të aktivitetit të saj të rëndësishëm ishin në 2013 dhe Shkurt 2014.

Unaza e Zjarrit e Paqësorit

Ky grup vullkanik, i vendosur në Gadishullin Kamchatka në pjesën aziatike të Rusi, formon të ashtuquajturën Unaza e Zjarrit në Paqësor. Që nga viti 1996, ky grup vullkanesh është konsideruar si një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s. Seksionet e mëposhtme rendisin vullkanet kryesore në këtë rajon.

Shlluch

Gjithashtu i quajtur Shamisht o Sopka shiveluch, është e vendosur në veri të Kamchatka. Ky vullkan ka një çarje që tejkalon tridhjetë metra dhe shpërthimi i tij i fundit ndodhi në gusht 2011.

karymsky

Konsiderohet si më aktivi në Kamchatka lindore, është një stratovullkan simetrik i ndërtuar brenda një kaldera të gjerë 5 km.

Bezymianny

Quhet gjithashtu Mali Bezymianny. Ajo u konsiderua e zhdukur deri në vitin 1955, kur u regjistrua shpërthimi i saj më i madh, i cili zgjati deri në vitin 1956, duke u shpërbërë 200 metra nga maja.

Ishulli i El Hierro

Ishulli i El Hierro, në Ishujt Kanarie (Spanjë), u bë në qendër të vëmendjes në 2011, për shkak të shpërthimit vullkanik që filloi në vullkan nënujor aktiv, e cila shkaktoi një seri tërmetesh dhe dëboi materialin magmatik. Isshtë një nga vullkanet e pakta aktive në Spanjë.

Tërmeti më intensiv u regjistrua në tetor të po këtij viti. Qëndrueshmëria e një procesi të gazit shkakton përkeqësimin e vazhdueshëm të ekosistemit nënujor. Videoja e mëposhtme shpjegon se si ndodhi shpërthimi i vullkanit nëndetës në 2011 dhe çfarë pasojash solli ai:

Barcena

Vullkani Bárcena është një nga dhjetë vullkanet aktive të Meksikë aktualisht E vendosur në Arkipelagun e Revillagigedo (350 km në jug të Baja California Sur), shpërthimi i fundit i këtij vullkani meksikan ndodhi midis 1952 dhe 1953.

Vullkani Bárcena është atraksioni kryesor turistik i Ishulli San Benedicto, ku mund të gjeni disa kube lavë në veriun ekstrem, ndërsa Bárcena ndodhet në jugun ekstrem të ishullit.

Shpërthimi i fundit filloi në 7:45 të mëngjesit më 1 gusht 1952 me lëshimin e papritur të një fumarole të bardhë që, disa minuta më vonë, u bë gri e errët pothuajse e zezë. Kështu vullkani filloi të nxjerrë bomba vullkanike në një shpërthim të përshkruar nga shumë njerëz si të dhunshëm.

Sakurajima

Vullkani Sakurajima ndodhet në Japoni, konkretisht në ishullin Kyūshū (prefektura Kagoshima). Para shpërthimit të madh të vitit 1914, ky vullkan ishte një ishull, por sasia e madhe e lavës që dëboi këtë herë u ngurtësua, duke bërë që ai të bashkohej me gadishullin Ōsumi.

Që nga viti 1955, Sakurajima vazhdon të jetë një nga vullkanet më aktive në Tokë deri më sot. Në fakt, sasi e madhe e magmës që grumbullon brendësinë e saj aktualisht e bën një të dyshojë se një shpërthim i ri do të arrijë në një periudhë të përafërt prej 25 vjetësh, sipas një ekipi studiuesish nga disa universitete ndërkombëtare.

Vullkani formon një mal që është i ndarë në tre maja: Pico del Norte, Pico Central dhe Pico del Sur. Theshtë kjo e fundit që aktualisht është aktive, megjithëse më e larta është në Veri, me një lartësi prej 1.117 m mbi nivelin e detit.

Pavarësisht se konsiderohej një zonë e rrezikshme, Sakurajima, e vendosur brenda në Parku Kombëtar Kirishima-Yaku, është një nga zonat më turistike në zonë. Aty mund të gjeni të gjitha llojet e burimeve: nga burimet e nxehta në hidroterapi.

Ky artikull është ndarë 771 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: