Në planetin Tokë ka shkëmbinj dhe minerale të pafund të çmuar që një aventurier mund të gjejë. Tradicionalisht, ato kanë qenë të lidhura me astrologjinë, posaçërisht shenjat e zodiakut: Dashi me diaspër, Luani me topaz të verdhë, Shigjetari me lapis lazuli ... Në këtë artikull, ne paraqesim një listë të shkëmbinjve dhe mineraleve më të çmuar në botë .

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Lista e gurëve dhe mineraleve më të çmuar në planet

Agat

Agati është një variant mikrokristalor i kuarcit, konkretisht, është një larmi e kalcedonisë minerale që paraqet grupe me ngjyra të ndryshme me të njëjtin tonalitet, të errët dhe të tejdukshëm.Ky mineral gjendet në formacione vullkanike de vullkanet aktive dhe madhësia e tij mund të ndryshojë nga disa milimetra në disa metra. Depozitat më të rëndësishme të këtij guri të çmuar janë në Brazilin jugor, Shtetet e Bashkuara, Uruguaj, Argjentinë, Indi dhe Madagaskar.

Akuamarin

Aquamarine është një perlë shumë e vlerësuar në industrinë e bizhuterive për shkak të saj fortësi e madhe, duke lejuar një gamë të gjerë të shkurtimeve. Ngjyra e saj jeshile-blu, së bashku me ngjyrën dhe shkëlqimin e saj, të kujton kryesisht ujin e detit. Në realitet, ky gur i çmuar është një variant i berilit, siç është rasti me smeraldin, për të cilin do të flasim më vonë.

Minierat më të rëndësishme ku gjenden janë ato në Brazil, konkretisht në Bahia, Espíritu Santo dhe Minas Gerais, edhe pse mostrat më të kërkuara mund të gjenden në Malet Urale, vendosur në Rusi. Ka edhe depozita të shumta akuamarine në Itali, Sri Lanka, Indi dhe Shtetet e Bashkuara, si dhe në disa vende afrikane si Kenia, Madagaskari, Nigeria dhe Tanzania, ndër të tjera.

Aleksandrit

Varianti i krizoberilit i njohur si alexandrite o alexandrite Isshtë një nga gurët më kuriozë në planet për shkak të pronës së tij më karakteristike: ndryshon ngjyrën e saj në varësi të këndit nga e shikoni.

Pesha e tij mund të ndryshojë midis 3,5-4 g dhe është kristalizuar në prizmat drejtkëndëshe, qofshin të thjeshtë apo të modifikuar, si dhe në kristale të mbështjellë, gjë që bën që të duket se ndryshon ngjyrën për shkak të reflektimeve të gjalla të prodhuara nga strukturat e kristalizuara në fjalë.

Për të paraqitur një sasi më të madhe reflektimesh, është gdhendur në të kabokon, i cili është një stil i gdhendjes së perlë në të cilin guri i lëmuar lihet në një formë të rrumbullakosur dhe me një pikë konveks në një bazë të sheshtë.

Ky gur i çmuar gjendet në tokat ganitike si ato të Minas Gerais (Brazil), Malet Urale (Rusi), ishulli i Ceilonit dhe Shtetet e Bashkuara.

Ametist

Ametistet gjenden në brendësi të gjeodeve, që është, zgavra e një shkëmbi në muret e të cilit janë ngulitur minerale me kristalizim më të madh ose më të vogël dhe të projektuara përbrenda.

Ky shkëmb është një varietet makrokristalor i kuarcit me ngjyrë vjollcë, intensiteti i të cilit ndryshon në varësi të sasisë së hekurit që përmban. Përveç kësaj, disa zona tregojnë reflektime të verdha dhe këshilla mund të jetë më e errët ose gradualisht të degradohet derisa të jenë pa ngjyrë.

Ametisti është shumë të ndjeshëm ndaj nxehtësisë, kështu që kur nxehet mbi 300 ° C, ajo ndryshon ngjyrën e saj në portokalli, jeshile, të verdhë ose kafe, në varësi të temperaturës.

Depozitat kryesore të ametistit ndodhen në Gjermani, Malet Urale (Rusi), Zambia, Brazil, Departamenti i Artigas (Brazil), Kanada, Indi, Sri Lanka dhe Tunez, Ndër të tjera.

Qelibar

Gur i çmuar i njohur si qelibar, Arab o sukino Shtë një shkëmb nga rrëshira bimore e fosilizuar e haloreve dhe angiospermave. Ka aftësia për të notuar mbi ujë, prandaj dhe emri i tij, i cili rrjedh nga arabishtja dhe do të thotë fjalë për fjalë çfarë noton në det.

Burimi origjinal i qelibarit është rajoni i Deti Baltik. Pjesa më e vjetër e punuar nga qenia njerëzore daton rreth 30.000 vjet më parë dhe u gjet në Hanover (Gjermani). Deri më sot, ai mund të gjendet në Solutrense të shpellës Altamira (Santillana del Mar, Cantabria, Spanjë), si dhe në Francë, Lituani, Poloni, Letoni, Meksikë, Republikën Dominikane, Nikaragua dhe Kolumbi.

kuarc

Kuarci është një mineral me bazë silicë. Eshte ai minerali më i zakonshëm të kores së tokës, kryesisht sepse mund të gjendet në një numër të madh shkëmbinjsh metamorfikë, sedimentarë dhe magmatikë.

Përveç kësaj, vlerësohet shumë nga ezoterizmi duke pasur parasysh vlerën e tij si një amulet ose hajmali për shenja të caktuara zodiakale si Dashi, Virgjëresha ose Bricjapi.

Ametisti ose citrina, ndër të tjera, janë disa nga shumë varietetet e kuarcit të mbledhura nga gemologjia. Ekziston një larmi shumë e vlerësuar e njohur si kristal shkëmbi karakterizohet nga të qenit totalisht transparent dhe pa defekte të ngjyrave. Ky variant mund të gjendet në Minas Gerais (Brazil).

Variantet e tjera të kuarcit janë: kuarci i bardhë ose qumështi, kuarc i tymosur, kuarc rozë, kuarc blu, kuarc jeshil, agat, diaspër, kuarc kafe, kalcedoni, krizoprazë ...

Diamant

Diamanti është një nga minerale më të vlerësuara në botë për karakteristikat e tij fizike dhe optike, të gjitha ato të shquara. Ajo ka një strukturë jashtëzakonisht të ngurtë kristali, e cila, e kombinuar me transparencën e saj të lartë, rezulton në pamjen e qartë, pa ngjyrë të shumicës së diamanteve natyralë.

Meqenëse është vizualisht shumë e ngjashme me diamantin, zirkonia kubike sintetike Ai ka qenë konkurrenti i parë gemologjik i diamantit që nga viti 1976, për shkak të kostos së tij të ulët dhe qëndrueshmërisë. Shtë një material i sintetizuar fort, pa defekte optike dhe zakonisht pa ngjyrë, me disa përjashtime. Për të mos ngatërruar me zirkon, diskutuar më vonë.

Depozitat kryesore të diamantit janë në Indi, Namibi, Brazil, Sierra Leone, Kolumbi, Venezuelë, Peru, Meksikë, Shtetet e Bashkuara, Gana dhe Afrika e Jugut.

Smerald

Smeraldi është një varietet tjetër i berilit, një mineral që përmban krom dhe vanadium. Konkretisht, smeraldi është ngjyra jeshile dhe fortësia e saj, sipas shkallës Mohs, varion midis 7,5-8, me një peshë midis 2,65-2,90 g.

Duke pasur parasysh rrallësinë e tij, ai është një nga mineralet më të vlerësuar në planet. Emri i saj, me origjinë persiane, do të thotë gur jeshil dhe ngjyra e saj i ka dhënë emrin një varianti të ngjyrës së gjelbër të njohur, në të vërtetë, si jeshile smeraldi.

Nuk është një depozitë në Departamenti Boyacá (Kolumbi), më konkretisht në komunat e Muzo, Chivor, Otanche dhe Coscuez. Gjithashtu në Brazil, shkretëtira lindore e Egjipt dhe Zambia mund të gjendet, megjithëse në një masë më të vogël.

Fluori

Fluori është një mineral i formuar nga kombinimi i kalciumit dhe fluorit, prandaj njihet edhe si fluoresperi o fluori. Zakoni ose pamja e tij makroskopike është kubik, okthedral ose romboid dodekedhedral dhe posedon pronën fizike të fluoreshenca te rrezet ultraviolet.

Ngjyra e saj, e cila varion nga transparente në opake, varet nga gjendja e pastërtisë së ekzemplarit në fjalë. Në shumë raste, pjesët kristalore kanë reflektime të gjelbërta ose kaltërosh, veçanërisht kur ndriçohen me dritë fluoreshente ose të zezë.

Depozitat kryesore të fluorit në botë janë në Spanjë, Angli, Kinë, SHBA dhe Meksikë, nga të cilat kjo e fundit eksporton midis 60 dhe 75% të prodhimit të saj të përgjithshëm. Në Spanjë, një vend me rëndësi të madhe në prodhimin e këtij minerali, ai gjendet kryesisht në Asturias, konkretisht në termat e Ribadesella dhe Caravia.

Granat

Granati është një mineral me të njëjtën ngjyrë siç tregon emri i tij, megjithëse mund të gjendet gjithashtu në nuancat e portokallit, të verdhës apo edhe të zezës. Ajo i përket familjes së silikateve të aluminit të kombinuara me hekur dhe oksid magnezi, gjë që e bën atë të ketë këtë ngjyrë karakteristike me kuqe të kuqe.

Ekziston një variant i këtij minerali të quajtur granat grossular i gjelbër, i njohur më mirë me emrin e tij tregtar: Tsavorite. Shtë një nga tre varietetet e garnetit që karakterizohet nga ngjyra e saj e gjelbër intensive. Emri i saj si Tsavorita daton që nga viti 1974.

Ky mineral është përmendur me kuriozitet në Biblia nën emrin e karbunculus. Emri i saj rrjedh nga latinishtja granatum, një term që nuk i referohej ngjyrës, por thjesht nënkuptonte grano.

Mund të gjendet në përmasa të mëdha në natyrë dhe, sepse ka një pamje të ngjashme me atë të Rubin, Zakonisht përdoret në bizhuteri si një zëvendësim për këtë për të ulur kostot. Një nga depozitat më të rëndësishme është Putian, prefektura Putian, Provinca Fujian, Kinë.

Hematit

Hematit, i njohur gjithashtu si oligist, është një mineral i përbërë nga oksid hekuri që përbën një burim shumë të rëndësishëm të hekur, pasi që në gjendjen e tij të pastër mund të përmbajë deri në 70% të këtij metali.

Ngjyra e saj, për shkak të përmbajtjes së lartë të hekurit, ndryshon nga metalike në nën-metalike, në varësi të shkëlqimit, dhe duket si pasqyra të vogla. Sidoqoftë, ekziston një variant i quajtur hematit tokësor që tërheq vëmendjen për tonet e saj të kuqërremta që njollosin lëkurën kur preken.

Shumëllojshmëria e hematitit tokësor mund të gjendet në shpellën e Altamira (Spanjë) dhe në ishullin Elba (Itali), edhe pse pa dyshim vendi më i goditur është planeti Mars, ku NASA gjeti mbetje të këtij shkëmbi në dy vende: Medidiani Earth dhe Aram Chaos.

lodh

Shkëmbi zbukurues i njohur si lodh Që nga kohërat antike ai ka qenë një material i përdorur për prodhimin e enëve dhe zbukurimeve, prandaj me kalimin e kohës është zhvilluar një kult i vërtetë i këtij shkëmbi. Kjo, nga ana tjetër, ka bërë që objektet e bëra nga lodh të konsiderohen sharma për fat të mirë.

Gjatë kohës së kulturat prehispanike e Mesoamerica, komuniteteve indigjene si Majat, Toltekët, Aztekët ose Olmekët, ndër të tjera, ata e përdorën atë si një simbol të jetës, pjellorisë dhe fuqisë, dhe ai ishte edhe më i vlerësuar se ari vetë.

Në kohët antike u gjet në luginën Motagua, Guatemala, konkretisht në zonën e prishjes së Motagua. Aktualisht, ajo mund të gjendet në Lugina e lumit Motagua (Guatemalë), ku është një nga depozitat më të pasura në botë, pasi atje mund të gjesh lloje të ndryshme të lodhut, të tilla si lodh ylberi dhe lodh i zi me veshje natyrore prej ari, platin dhe argjendi.

Kunzite

Kunzite, cuncite ose spodumene është një mineral emri i të cilit vjen nga termi grek spodocfare do te thote hi. Zakonisht gjendet në depozitat ku gjenden edhe lepidolitet, kuarci, berili dhe turmalina. Përveç kësaj, ekzistojnë dy lloje të Kunzite: nga njëra anë, e rozë kunzite dhe, nga ana tjetër, kunzite jeshile, i njohur si hidenite.

Ky mineral është një nga më të vlerësuarit brenda ezoterizmit, një zonë në të cilën simbolizon eksternalizimin e gëzimit dhe qetësisë në formën e emocioneve dhe mendimeve.

Ka një rëndësi të lartë ekonomike pasi mund të përdoret si burimi i litiumit dhe, nganjëherë, përdoret gjithashtu si një gur i imët. Ky mineral është i vështirë për tu gjetur; megjithatë, më të zakonshmet janë ato të Peterhead (Skoci), Killiney (Irlandë), Madagaskar, Bikita (Zimbabve), Brazil dhe pjesë të ndryshme të SHBA.Labradoriti

Labradoriti, i njohur gjithashtu si spektrolit Shtë një mineral i përbërë nga natriumi dhe kalciumi. Emri i tij është për shkak të faktit se ekzemplari i parë i gjetur i këtij minerali u gjet në gadishulli i labradorit (Kanada). Në Spanjisht njihet me emra të tjerë si p.sh. silicit, radowite, mauilite y karnatiti.

Emri tjetër i tij, spektroliti, është për shkak të iridencës së spektrit, e njohur si labradorscence, i cili karakterizon këtë mineral. Kjo veti do të thotë që në secilin ekzemplar mund të vërehet një gamë e ngjyrave, duke filluar nga blu në vjollcë, përmes të verdhës ose portokallit, ndër nuancat e tjera.

Sot ka akoma depozita të dukshme në gadishullin Labrador (Kanada) dhe gadishullin Skandinav. Përdorimi i tij është kryesisht prodhimi i qeramikës, materialeve zjarrduruese dhe smaltit, megjithëse zakonisht përdoret gjithashtu në bizhuteri për të bërë gjerdanë.

Lapis lazuli

Lapis lazuli është një perlë që tërheq vëmendjen për shkak të ngjyrës së tij karakteristike blu dhe është një nga gurët gjysëm të çmuar më të vlerësuar nga sektori i bizhuterive që nga kohërat antike.

Në Mesjetë, lapis lazuli është përdorur për pigmentin blu që siguron, me ngjyrë blu ultramarine, në art ose në sektorin e tekstilit për të ngjyrosur pëlhura. Gjatë Evropës së Rilindjes, ajo ishte shumë e kërkuar nga piktorë të mëdhenj si Leonardo da Vinci ose Albrecht Dürer, ndër të tjera.

Ka disa depozita në të gjithë botën ku mund të gjendet ky gur. Njëri prej tyre gjendet në malet perëndimore Hindukush në Afganistan, si dhe në Gjermani, Angola, Kili, Shtetet e Bashkuara, Pakistan, Liqeni Baikal (Rusi) dhe depozitat Kilian Flor de los Andes.

Malakit

Malakiti është një mineral i përbërë nga pothuajse një 60% bakër. Ashtu si lapis lazuli, më parë është përdorur si ngjyrues; sot, megjithatë, përdorimi i tij është i kufizuar në bizhuteri.

Malakiti është përdorur gjithashtu në Artet e Bukura, siç mund të shihet në Katedralja e Shën Isakut, në Shën Petersburg (Rusi), kolonat e të cilit janë të mbuluara me pllaka malakiti, prandaj ngjyra e saj e gjelbër.

Aktualisht, malakiti mund të gjendet në depozita të ndryshme në Kolumbi, Kongo (Zaire), Afrika e Jugut Veriore, Zimbabve, Namibia, Hungari, SHBA dhe Rusi.

Syri i shkaktarit

Syri i tigrit është rezultat i një përzierje të disa mineraleve, të gjithë prej tyre ngjyrat kafe dhe të verdhë. Baza e tij kryesore është kuarci, por gjithashtu përmban disa limonite dhe riebeckite.

Ky gur gjysëm i çmuar ka variante të tjera, të konsideruara si "kushërinjtë e tij motër": syri i maces dhe syri i skifterit. Të gjithë ata përdoren kryesisht në bizhuteri dhe si përbërës në punimet artistike.

Ekzistojnë disa besime rreth syrit të tigrit, duke përfshirë se një gjerdan ose byzylyk i bërë nga ky material mbron nga syri i keq, magjia, shpirtrat dhe sëmundjet, ndër të tjera, veçanërisht në fetë botërore si Budizmi, Islami, Hinduizmi.

Depozita kryesore në botë është në Afrika e Jugut, konkretisht në qytetin e Kimberley. Gjithashtu në Australi Perëndimi, Birmania, India, Brazili dhe Shtetet e Bashkuara mund të gjenden këtë mineral.

Piriti

Piriti është një mineral i përbërë nga squfuri (53,48%) dhe hekuri (46,52%) dhe ka një strukturë të ngurtë. Emri i tij vjen nga termi grek pyrcfare do te thote fuego, sepse kur fërkohet me materiale të tjera lëshon shkëndija.

Për shkak të ngjashmërisë së tij të madhe me arin, në popull jepet prerje të tjera si p.sh. ari budalla, ari i të varfërve u xhingël.

Duke pasur parasysh përmbajtjen e tij të lartë të squfurit, piriti përdoret gjerësisht për prodhimin e acidit sulfurik duke pjekur piritin.

Disa nga rezervat më të rëndësishme të piritit ndodhen në España, konkretisht në lumin Tinto (Huelva), depozitat e të cilit janë shfrytëzuar për më shumë se 30 shekuj. Qytetet e tjera spanjolle janë: Kartagjena (Murcia), Santander dhe La Rioja.

Rubin

Rubini është një nga diamantët më të kërkuar në sektorin e bizhuterive, kryesisht për shkak të bukurisë së ngjyrës së tij të kuqërremtë-rozë që rezulton nga një përzihet midis hekurit dhe kromit. Në fakt, emri i saj rrjedh nga termi gomecfare do te thote i kuq Në latinisht.

Rubini mund të gjendet në një numër të madh depozitash në të gjithë botën. Kështu, ato të Birmanisë, Sri Lanka, Madagaskarit, Tajlandës, Brazilit, Kolumbisë, Rusisë, Kinës, Afrikës së Jugut, Australi, Groenlanda, Gadishulli Malaj dhe Tanzania, ndër të tjera.

Topaz

Topaz është një mineral që përdoret shpesh si një gur i çmuar me një fortësi prej 8 në shkallën Mohs. Sidoqoftë, ajo thyhet shumë lehtë, duke e bërë të vështirë punën.

De origjina magmatike, gjendet i ngulitur në pegmatite dhe granite, si dhe në zgavrat e rholitit dhe venat kuarci. Kristalet e tij janë zakonisht të mëdha, me përmasa afërsisht 80 x 60 x 60 cm.

Depozitat kryesore të topazit ndodhen në Republikën Çeke, Brazil, Saksoninë, Norvegji, Suedi, Japoni, Meksikë, Sri Lanka, Birmani, Pakistan dhe Shtetet e Bashkuara.

Bruz

Karakteristikë që tërheq më shumë vëmendjen e amatorëve të gemologjisë në të gjithë botën është ngjyra e saj jeshile-blu, e njohur si bruz për shkak të këtij minerali. Shtë një mineral i rrallë, i cili i jep asaj një vlerë të lartë.

Për mijëra vjet, ai është vlerësuar si një gur i çmuar dhe zbukurues kryesisht për ngjyrën e tij të pakrahasueshme. Shtë gjithashtu një mineral shume e brishte, edhe në versionet e tij më të mira.

Siç u përmend më lart, ai është një mineral i rrallë dhe me formim dytësor. Për këtë arsye, zakonisht gjendet në rajone të shkreta. Shumica e nxjerrjeve të bruzës kryhen me dorë, ose me pak mekanizim ose direkt pa ndonjë mjet ndihme.

Në Shtetet e Bashkuara, mund të gjendet si një nënprodukt i minierave të bakrit, megjithëse depozitat kryesore janë në Spanjë, më konkretisht në Valdeflorez, El Trasquillón dhe Logrosán (Cáceres), si dhe në Cardeña (Córdoba) dhe Mazarrón ( Murcia).

Turmalinë

Turmalina është një mineral që ka marrë emra të ndryshëm nga mineralologët me kalimin e kohës, të tilla si shtjellon, dravite, tsilasite, grejpfrut, rubelit, Etj

Ky gur i çmuar tashmë tërhoqi vëmendjen e filozofit Theophrastus 2.300 vjet më parë, i cili e quajti atë lingurioni dhe konsideroi se kishte pronën e tërheqjes së kashtës, hirit ose patate të skuqura, ndër të tjera, kur nxehej, gjë që zbuloi ato vetitë piroelektrike.

Një nga admiruesit më të mëdhenj të turmalinës ishte Perandoresha Kineze Cixi ose Tzishí, i cili sundoi nga 1860 deri në 1908. Pasioni i tij për këtë mineral ishte i tillë që ai tani qëndron në një jastëk të bërë nga turmalina.

Ngjyra e turmalinës është shumë e ndryshueshme, kështu që mund të gjendet në të zezë ose më mirë rozë, në rastin e fundit konsiderohet një amulet dashurie. E zeza ka me bollëk në perëndim të Gadishullit Iberik. Ekziston një variant i gjelbër që mund të gjendet në Brumado, Bahia (Brazil). Depozitat e tjera janë ato të NY dhe Lastovietky (Republika Çeke).

unakite

Unakite është një lloj graniti i ndryshuar që përbëhet nga epidoti jeshil, kuarci pa ngjyrë dhe ortoklaza rozë. Depozita e saj kryesore është e vendosur në Diapazoni Unaka (Karolina e Veriut, SHBA), nga e cila merr emrin.

Kur cilësia e tij është shumë e lartë, mund të konsiderohet një gur i çmuar. Përdorimi më i zakonshëm i tij është për prodhimin e sendeve të bizhuterive, të tilla si kabokonë, rruaza dhe copa lapidare në formën e një sfere, veze etj.

Mund të gjendet në gurët e grumbulluar akullnajorë dhe guralecët në brigjet e Malit të Zi Liqeni superior, i cili përbën një nga Liqenet e Mëdha të Amerikës së Veriut. Përveç kësaj, mund të gjendet gjithashtu në Sierra Leone, Brazil, Kinë dhe Afrikën e Jugut.

Zafiro

Safiri është një nga gurët e çmuar më të rëndësishëm në planet dhe një nga kryesuesit e listës më të bukur së bashku me diamantin, smeraldin dhe rubin. Gjithashtu di si ultralight, Zakonisht gjendet në depozita të pasura me hematit, boksit dhe rutile.

Ngjyra e saj blu është për shkak të faktit se përbërja e saj përfshin alumin, titan y hekur. Sidoqoftë, mund të gjendet në një mori nuancash që variojnë nga e kuqja në të verdhë.

Depozitat kryesore të safirit janë në Afrikë dhe Amerikën e Jugut, kjo e fundit e gjetur kohët e fundit. Në Siam dhe Sri Lanka mund të gjendet gjithashtu i shoqëruar me rubin, si dhe në Kashmir (Indi) dhe në Queensland Qendrore (Australi).

Zirkon

Zirkon, i shkruar gjithashtu zirkon, është një mineral me ngjyrë të ndryshueshme, kështu që ka variante të ndryshme të tij, të tilla si zymbyl, një lloj zirkoni i verdhë që mund të gjendet në Indi.

Karakteristika kryesore e zirkonit është se është minerali më i vjetër i njohur në Tokë dhe një nga më të bollshmit në koren e tokës. Formimi i tij u bë nga kristalizimi i shkëmbit magmatik si graniti ose disa shkëmbinjve alkalikë si syeniti.

Zirkonët përdoren shpesh për prodhimin e bizhuterive. Depozita e saj kryesore është në Camboya, pranë kufirit me Vietnamin, megjithëse ka edhe prodhues të tjerë të shpërndarë midis Sri Lanka, Tailanda, Australia, Shtetet e Bashkuara, Afrika e Jugut dhe Franca, ndër të tjera.

Ky artikull është ndarë 470 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: