Kostumet tipike të të gjitha vendeve të botës lidhen me klimën, kulturën dhe gjeografinë e vendit që ata përfaqësojnë. Të gjithë ata kanë domethënie historike dhe, në shumicën e rasteve, përdoren në festa ose raste të veçanta. Këtu ju tregojmë se si vishen në pesë kontinentet.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Amerikë Latine

Brenda kontinentit amerikan, ndryshimet kryesore midis vendeve të Amerikës Jugore dhe Qendrore kanë të bëjnë me klimën dhe zakonet. Për këtë arsye, në veshjet tipike për burra, këmishat prej pëlhure të imët priren të mbizotërojnë, si dhe një kapelë për t'u mbrojtur nga dielli.Kostumet Honduras, Nikaragua dhe Guatemala ato bëhen me pëlhura shumëngjyrëshe, të qëndisura ose me modele me lule, apo edhe pëlhura me shkëlqim. Pantallona të gjera ose petulla është zakonisht e ndezur dhe pjesa e sipërme është e prerë ulët. Kostum i lulëzuar është veshja tipike koloniale dhe përdoret në vallëzime të tilla si Varshava ose Cuadrillas.

En Amerika e Jugut dal kostumet tipike të Argjentinës, të tilla si ajo e gaucho, paisana ose veshja për të kërcyer tango, vallëzimi par ekselencë i Republikës Argjentinase. Duhet të theksohet se veshja e vendit është versioni femëror i veshjes gaucho dhe përfshin një skaj gjysëm të sheshtë pa një petk të vogël.

brenda Peru, veshja shkon krah për krah me racat e ndryshme që banojnë në vend. Kështu, në departamentet e Arequipa, Cusco, Cajamarca, Ayacucho dhe Puno, midis zonave të tjera të maleve, veshjet janë krijuar për t'u mbrojtur nga të ftohtit.

Në Kolumbi është Parku Jaime Duque, një park zbavitës kushtuar rekreacionit familjar. I ndarë në disa seksione, një prej tyre i kushtohet kostumeve të ndryshme tipike të planetit, përfshirë ato të vendeve të KB. Në të ka gjithashtu një koleksion të Barbies dhe më shumë se 1.000 kukulla të veshura me kostume rajonale nga bota.

Për të veshje tipike braziliane, ne mund të pohojmë se është, pa dyshim, ajo që përdoret për të kërcyer samba. Gjithashtu ato që mund të shihen në karnavalin e famshëm Rio de Janeiro, si dhe ato të festivaleve të qershorit. Këto të fundit janë të mrekullueshme për qëndisjen dhe ngjyrat e tyre të ndritshme.

América del Norte

Në Amerikën e Veriut, më të rëndësishmet janë kostumet rajonale të Meksikës. Për shembull në Nayarit Mbizotëron tradita e indianëve Coras dhe Huichol, me kulturën e tyre krijuese dhe aftësitë e ndryshme artizanale. Prandaj fama e rrobave të saj të leshta dhe dizenjove simetrike shumëngjyrëshe. Gratë endje njihen si Huichol too.

Klima e shtetit të Tabasco-s ka përcaktuar veshjen e grave Tabasco. Aty bie në sy kostumi me lule, me pëlhura të lehta, tonet neutrale dhe modelet e hollësishme të qëndisjes. I gjithë kostumi përbëhet nga një skaj i gjerë ose chintz dhe një bluzë e bardhë e qëndisur me lule në ngjyrat rajonale të Tabasco (blu, jeshile, të verdhë dhe të kuqe).

El kostum xhin është ndoshta e para që të vjen në mendje kur mendon për veshje tipike e Shteteve të Bashkuara. Veshja e lopar e ka zanafillën në Perëndimin e Largët ose të Egër, konkretisht në eksploruesin e famshëm Buffalo Bill. Kostumi nxjerr në pah çizmet tipike kauboj ose bandanën e famshme rreth qafës.

Më në fund, nga Kanadë ne nxjerrim në pah mbi të gjitha veshjet vendase të ndryshme grupe indigjene me banim ne vend. Nga ana tjetër, uniforma e Royal Mounted Police dhe kostumet e hokejve në akull, një sport në të cilin Kanada ka numrin më të lartë të medaljeve të arta, janë shumë përfaqësuese të vendit.

Vendet evropiane

Nga kontinenti evropian, kostumet rajonale të Spanjës, Francës, Italisë, Gjermanisë, janë të njohura. Rusi dhe Holland, ndër të tjera. Megjithëse secili komb ka një veshje tipike, ata kanë të përbashkët zakonin e zbukurimit të pëlhurave me qëndisje me lule, stampa me shirita ose ndonjë motiv tjetër.

Kostumet spanjolle ndryshojnë sipas rajoneve. Thekson kostumin flamenko, përdoret për të kërcyer këtë vallëzim të famshëm, si dhe vallëzimin fallera, tipik i Fallas të famshëm në Valencia. Për shembull, në Vendin Bask mund të shihet se kostumet si për burra ashtu edhe për gra kanë të bëjnë me jetën baritore dhe atë në fermë të rajonit.

Veshja e Francës është konstituuar nga ngjarjet e ndryshme që kanë ndodhur në historinë e saj. Veshja e grave karakterizohet nga të qenit zakonisht ngjyra toke, e gjatë dhe e zbukuruar me motive lulesh. Një xhaketë me mëngë të shkurtra dhe këpucë elegante me nuanca të ngjashme me ato të kostumit janë gjithashtu të zakonshme.

Nëse kalojmë në ItaliMund të themi se kostumi tradicional i vendit daton që nga Perandoria Romake dhe periudha e Rilindjes, prandaj kostumet e karnavalit të Venecias janë krijuar për të përfaqësuar këtë periudhë historike. Veshje tipike për gratë përfshin një skaj të palosur dhe një këmishë pambuku. Në Sardenja, për shembull, kostumi tipik quhet Sardeze.

Pjesa më e madhe e kultura ruse Ajo pasqyrohet në veshjen tipike për burrat, nga të cilat spikat bluza, e cila quhet kosovorotka, që do të thotë fjalë për fjalë shiriti i qafës së kryqëzuar. Origjina e saj daton në shekullin e XNUMX-të, kur burrat duhej të mbanin kryq në trupat e tyre. Prandaj, është kopsuar në njërën anë: në këtë mënyrë, kryqi nuk ka rënë ndërsa ata kanë punuar.

Afrika

Numri i madh i Komunitetet autoktone afrikane, shtuar historisë së gjatë dhe zakoneve të ndryshme që përhapen në të gjithë vendin, e bën listën e veshjeve tipike afrikane praktikisht të pafund.

Para së gjithash, veshja e Egjipt është ndoshta më i njohur për ndikimin e tij oriental dhe trashëgiminë që faraonët del Egjipti i lashte Ata iken. Kështu, veshjet tipike për burra karakterizohen duke përfshirë një tunikë me një hapje në pjesën e sipërme të përparme dhe duke arritur këmbët. Ngjyra mund të jetë nga e bardha e errët në atë neutrale.Kostumi tradicional femëror përdoret për të kombinuar pëlhura pothuajse transparente pambuku dhe prej liri, dhe gjithashtu arriti deri në këmbë. Përdorimi i parukeve dhe kozmetikës së shumëfishtë, veçanërisht përbërja, ishte gjithashtu e zakonshme si tek burrat ashtu edhe tek gratë. Aktualisht, egjiptianët vishen në një mënyrë shumë perëndimore, megjithëse përdorimi i një lloj tymi quhet çilavë.

La tunika Ajo jo vetëm që identifikohet me botën egjiptiane, por përdoret nga banorët e shumicës së vendeve afrikane, siç është Nigeria. Dizajni i kësaj veshje zakonisht i përgjigjet një modeli të zakonshëm dhe është i zbukuruar me qëndisje të ndryshme. Kostumi në tërësi është i gjerë, një tipar që ndihmon në përballimin e temperaturave të larta.

Nga mesi i ndryshëm fiset autoktone të AfrikësKostumet e atyre që jetojnë në Kenia janë mbresëlënëse, ku burrat dhe gratë dominohen nga ngjyra të gjalla që lidhen me natyrën që i rrethon. Duhet të theksohet se burrat gjithashtu mbajnë një skaj në gjunjë dhe zakonisht zbukurojnë kokat e tyre me shirita ose shalle.

Bota arabe

Vendet myslimane janë të ndara midis Afrikës dhe Azisë, megjithëse ato kryesore janë të vendosura në kontinentin Afrikan, përfshirë këtu Egjipt, Libi, Tunez, Algjeria, Maroku, Sudani, Çadi, Mali dhe Mauritania. Në gadishullin Arabik ne nxjerrim në pah vende të tilla si Arabia Saudite, Katari ose Emiratet e Bashkuara Arabe, ndër shumë të tjerë.

Kurani, libri i shenjtë i Islamit, dikton një sërë rregullash që duhet të respektohen kur vishen, të tilla si veshja e rrobave të ngushta në mënyrë që format e trupit të mos jenë të dukshme, mos veshja e rrobave transparente, shmangia e ngjyrave të ndritshme ose fosforeshente etj

Veshjet për burra, ndërkohë, duhet të mbulojnë të gjithë trupin nga kërthiza në gju dhe nuk duhet të përdorin mëndafsh ose ar. Veshjet për burra duhet të jenë modeste, dinjitoze dhe të lira, jo të ngushta për trupin. Në shumë vende myslimane, burrat mbajnë një mantel çdo ditë. Veshje të tjera themelore janë:

  • Kufijje: është veshja që mbulon kokat e njerëzve dhe është një shenjë krenarie për identitetin arab.
  • Thawb, thobe ose suriyah: është emri që u është dhënë rrobave në Libi. Karakterizohen nga të qenit të gjatë, deri në kavilje. Në verë ato janë të bardha, ndërsa në dimër janë të errët dhe të leshta.

Sa për gratë, veshja më e njohur është Hixhabicfare do te thote velo në arabisht, identifikuar në Perëndim me emrin e shall islamik. Hixhabi mbulon kokën dhe qafën e grave dhe është një simbol femëror në kulturën islame, i lidhur ngushtë me fenë.

Ekzistojnë lloje të tjera të mbulesës, të tilla si nikabin, e cila mbulon të gjithë fytyrën dhe zbulon vetëm sytë. Përdoret nga gratë më konservatore, si burka. Kjo e fundit mbulon të gjithë trupin dhe zbulon vetëm një rrjet të vogël për të lejuar shikimin.

Oqeani

Në rastin e Oqeanisë, arkipelagët dhe ishujt e saj të shumtë e bëjnë të vështirë përcaktimin e një kostumi tipik dhe madje identifikimin e tipareve të përbashkëta. Në çdo rast, klima dhe gjeografia e secilit vend kanë qenë dy faktorët më me ndikim historik në krijimin e kostumeve për secilin rajon.

Veshja tipike e Australi njihet si larriki dhe ka lidhje me njerëzit e thirrur larrikina, një grup i karakterizuar nga përbuzja ndaj autoriteteve Australiane. Veshja e tij përbëhet nga pantallona me ngjyrë të errët, një këmishë me një xhaketë me mëngë të gjata dhe jakë të hapur. Ju nuk mund të humbni një kapelë të zezë.

Vlen të përmenden gjithashtu veshjet tipike të qyteteve Aborigjenët australianë. Megjithëse këto grupe njerëzore janë një pakicë sot, ata kanë arritur të mbajnë gjallë kulturën dhe zakonet e tyre stërgjyshore. Kostumi tipik i tij karakterizohet, më shumë sesa nga veshjet që e kompozojnë, nga piktura të qenieve mitologjike me të cilat mbulojnë trupin e tyre.

Duke lëvizur në karrocë me dy rrotaVeshjet tërheqin edhe kostumet e vallëzimeve të tyre tradicionale, të tilla si Lakalaka, Ma'ulu'ulu, Kailao, Soke, Me'etu'upaki ose 'Otuhaka. Duke u përballur me turistë, gratë Tongane mbulojnë trupat e tyre me një lloj dhjami të lyer kur kërcejnë, në mënyrë që faturat e majave të ngjiten tek ato.

Veshje tradicionale aziatike

Veshjet tradicionale kineze dhe ato të Japoni Janë ato që tërheqin më shumë vëmendjen e kontinentit aziatik. Në rastin e Kinës, hanfu dhe qipao janë dy veshjet më të njohura:

  • hanfu: Ishte veshja tradicionale e grupit etnik Han, me më shumë se 3.000 vjet të vjetra. Ka ndikuar në veshjen tradicionale të vendeve të tjera aziatike si p.sh. Japoni ose Vietnami.
  • Qipao ose cheongsam: Isshtë një fustan femëror që bëhej tradicionalisht me mëndafsh. Shtë një veshje komode dhe elegante me një prerje të thjeshtë për të lejuar kryerjen e lëvizjeve me lehtësi.

Veshja quintessential japoneze është kimono, të përdorura nga gratë në jetën e tyre të përditshme deri në vitet e para të pasluftës. Sot, kimono është ende kostumi kryesor për gratë japoneze, megjithëse nuk përdoret më në jetën e përditshme, por vetëm në dasma, ceremoni ose festivale.

Në rastin e Indi, veshjet tradicionale të grave quhen sari dhe përbëhet nga një leckë drejtkëndëshe që mat mes 5 dhe 8 metra të gjatë me 1,2 m të gjerë. Sari është mbështjellë në trup dhe është i lidhur në një mënyrë të veçantë për ta bërë atë të duket si një fustan. Përveç kësaj, ajo shoqërohet me një bluzë ose këmishë të brendshme.

Sa për kostumin e njeriut hindu, kostumi i tij quhet dhoti dhe është origjinal nga Bengali dhe bashkësitë e ndryshme të luginës së Ganges. Shtë një copë e bardhë ose bezhë, gjithashtu drejtkëndëshe, e bërë prej pambuku, e cila mbështillet në bel dhe kalon përmes të dy këmbëve. Shtë veshja që Ghandi vishte çdo ditë.

Ky artikull është ndarë 60 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: