Në secilin komunitet autonom të Spanjës gjejmë kostume të ndryshme rajonale. Në këtë artikull, ne do të flasim për veshjet tradicionale të secilës zonë të vendit, të cilat, megjithëse nuk përdoren çdo ditë, ato vishen në ditë të veçanta. Përveç kësaj, ju do të jeni në gjendje të shihni imazhet e modeleve për burra dhe gra.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Andaluzi

Në secilën provincë të Andaluzisë mund të gjejmë një kostum të ndryshëm. Për shembull, në Kordoba një nga fushues, në të cilën vishen një skaj i zi ose pantallona, ​​një këmishë e bardhë dhe një brez i kuq.Sidoqoftë, veshja më e famshme është veshja flamenco, edhe pse, fillimisht, emri i saj është ai i kostum cigane. Kjo përbëhet nga një fustan i gjatë dhe i pajisur me zhurma, i cili shoqërohet me një shall. Sa për flokët, ata i veshin ato.

Kostumi i shkurtër është tipik për burrat. Kjo përbëhet nga një këmishë e bardhë, një xhaketë e shkurtër, pantallona dhe, nganjëherë, një jelek. Rreth belit vihet një brez dhe mbi kokë një kapelë kordovane, që do të thotë, me një cep të gjerë.

Në imazhin vijues mund të shihni një vizatim të dy kostumeve rajonale të këtij komuniteti:

Madrid

Veshjet tradicionale të Madrid është ajo e chulapo dhe chulapa, e cila vjen nga shekulli i nëntëmbëdhjetë. Data në të cilën mund të shohim madrilenasit të veshur me këtë veshje është 15 maj, në San Isidro, megjithëse përdoret gjithashtu për festa të tjera.

Gruaja vesh një fustan të ngushtë pambuku me zhurma në fund. Kjo është zakonisht e bardhë dhe e zbukuruar me pika polka ose diamante. Ata gjithashtu mbajnë një shall manila për t'u ngrohur dhe një shami të bardhë.

Chulapos veshin pantallona të errëta të quajtura krahët, një këmishë të bardhë dhe një jelek. Në jakë xhakete veshin një karafil dhe në qafë një shami të bardhë.

Katalonjës

Kostumi tipik i një gruaje katalanase përbëhet nga një gandala ose rrjetë fije për kokën, një këmishë të bardhë, a mbulesë tavoline për të mbuluar shpatullat, petkun dhe fundin. Mbi këtë zakonisht vishet një përparëse e zezë. Në krahë ata vendosin disa rrjeta të fijeve të quajtura zbutës.

Sa i përket njeriut, pjesa themelore është ajo barretina: një kapele kuq e zi. Ata gjithashtu veshin një këmishë të bardhë, a jupeti ose jelek prej kadifeje, një brez dhe pantallona të zeza kadifeje. Të gjithë mbajnë espadrilë esparto.

Castilla la mancha

Në secilën provincë të Castilla la Mancha gjejmë një larmi të ndryshme të veshjeve tipike, e cila është frymëzuar nga ajo e Shekujt XNUMX dhe XNUMX. Për shembull, në Toledo një nga hardhuca. Përveç kësaj, ekzistojnë dy lloje: ai për punë (i përditshmi) dhe ai i së dielës (eleganti).

Duke u përqëndruar të Dielën, gruaja vesh një petk i vogël ose skaj prej pëlhure, a dyshe ose cipë e zezë, a përparëse ose përparëse mëndafshi dhe një shall. Sa për çorapet, ato mund të jenë vija të bardha ose me ngjyrë.

Modeli mashkull karakterizohet nga një këmishë e bardhë dhe një jelek dhe pantallona me ngjyrë të errët. Gjithashtu, shtohet një xhaketë e shkurtër dhe një rrip lëkure ose kadifeje.

Ishujt Kanarie

Kostum i përgjithësuar femëror në Ishujt Kanarie përbëhet nga një bluzë e bardhë, a dyshe me ngjyra ose të qëndisura, një skaj i gjatë me vija (nën të vishen petka), dhe nganjëherë një përparëse. Koka është e mbuluar me një mantilla ose një kapelë.

Burrat veshin një këmishë të bardhë me një dyshe ose jelek. Pantallonat ose pantallonat e shkurtra arrijnë në gju dhe, të cunguar në bel, vishen një brez.

Ka disa elemente që janë karakteristike për secilin ishull. Për shembull, në Tenerife ata përdorin Batanije esperance për të përfunduar të ngrohtë. Nga ana tjetër, në Gran Canaria gratë zakonisht mbajnë një kapelë të ndjerë.

Galicia dhe Asturias

Kostumi tradicional i Galicës është ai i përdorur nga fshatarët në fillim të shekullit të XNUMX-të. Gratë mbajnë një fund të gjatë me shirita të zinj në pjesën e poshtme dhe mbi të një përparëse ose përparëse e zezë Në krye, një bluzë të bardhë, një jelek dhe një ethe tropikale (njëri pelerinë e zezë që kalon gjoksin).

Burrat veshin këmisha të bardha, jelekë, pantallona të shkurtra të zeza dhe dollakë: një lloj pëlhure që shkon nga gjuri në këmbë. Gjithashtu, një brez është i veshur në bel.

Veshja Asturias është e ngjashme me këtë. Sidoqoftë, diçka që bie në sy është se në këtë zonë themi ose skaj është zakonisht e kuqe ose jeshile.

Vend Baske

Një nga veshjet tradicionale të Vendit Bask është ajo e bazërritarra. Gruaja mban një petk, një skaj të kuq me një pëlhurë të zezë ose blu mbi të dhe një përparëse të zezë. Pjesa e pasme është e mbuluar me një leckë të zezë dhe të bardhë, si dhe një mantel. Ata vunë një shall në kokë dhe në këmbë espadrilles.Burrat baskë veshin bluza dhe pantallona të së njëjtës ngjyrë, një këmishë të bardhë, një rrip dhe çorape të leshta. Koka e tyre është e mbuluar me një txapela: një lloj berete tipike për zonën.

Comunidad Valenciana

Në Valencia gjetëm padinë e rrëzues, e përdorur veçanërisht gjatë festivalit Fallas, në Mars. Gratë që e veshin veshin funde të shtypura me motive lulesh, trupa me të njëjtën pëlhurë, përparëse dhe mbulesë tavoline për shpatullat. Përveç kësaj, flokët mblidhen në një simite dhe vendosen krehje.

Burrat ose falleros kanë mundësi të ndryshme. Njëri prej tyre është të veshësh pantallona të zeza dhe xhaketë të shkurtër, një këmishë të bardhë dhe një brez me ngjyrë.

Në Alicante një veshje e ngjashme është e veshur, por me nuanca të ndryshme. Për shembull, gratë, të cilat quhen ngjyrë trëndafili, ata mbulojnë kokat e tyre me një mantilla. Festivali më i rëndësishëm në këtë qytet është në qershor dhe njihet si Zjarret e San Juanit.

La Rioja

Në La Rioja gjejmë disa modele të ndryshme, megjithëse një nga më të spikaturit është ai i Albelda de Iregua. Burrat zakonisht mbajnë një këmishë të bardhë, dy shirita me ngjyra të lidhura në secilën anë dhe katër shirita në krahë, si dhe një shall me ngjyrë rreth qafës.

Nga ana tjetër, gruaja vesh një këmishë të njëjtë me atë të burrit. Kësaj i shtohen edhe disa lulëzon Pantallona të shkurtra të bardha deri në gju me shirita me ngjyra dhe dantella, plus një brez të kuq.

Aragon

Kostum tradicional i Aragonës është ai i baturro dhe baturra. Ky ka dy modele të ndryshme: atë ditor dhe atë gala. Në rastin e jetës së përditshme, gruaja mban një petk të mbuluar me një fund pambuku, një përparëse, një bluzë të bardhë ose kambër dhe një mantel pambuku.

Burri mban pantallona të zeza deri në gju, një këmishë të bardhë, jelek dhe brez, i cili zakonisht është i kuq. Koka është e mbuluar me një kaçirulo, e cila është një shall plaid.

Murcia

Veshja popullore e Murcia-s ka disa elemente me origjinë islamike. Modeli femëror përbëhet nga një cifël me ngjyra, funde ose fund, këmishë e bardhë, mantel dhe përparëse.

Burri mban një këmishë, jelek të qëndisur, zaraguales o pantallona, ​​pantallona të shkurtra dhe çorape o çorape. Një brez i kuq shtohet në bel dhe në këmbë espadrilles.

Cantabria

Kostum tradicional i Cantabria është ai i Malësor. Gruaja mban një këmishë kanavacë me mëngë të gjera, një fund të gjatë me rripa kadifeje, a hudhër kadife ose pantallona kadifeje, një shall në shpatulla dhe një tjetër në kokë.

Burri mban një këmishë kanavacë, jelek kadifeje ose jelek prej mëndafshi të stampuar me një mbrapa saten, një xhaketë të errët, pantallona pëlhure dhe një brez në bel. Në kokë vë një kapelë.

Extremadura dhe Castile dhe León

Elementet e përbashkëta midis secilës pjesë të Extremadura janë themi, pantallona të gjera deri në gju, përparëse dhe bluza të bardha. Për shembull, në Montehermoso, Cáceres, shtohen shirita me ngjyra dhe kapele të zbukuruara me materiale të shumta.

Në rastin e Castilla y León, ato janë të frymëzuara nga ato të përdorura midis shekujve XNUMX dhe XNUMX, megjithëse ka edhe disa modele. Gruaja zakonisht mban një bluzë të bardhë, një skaj prej pëlhure, a përparëse ose përparëse drejtkëndëshe dhe a ethe tropikale.

Sa i përket burrit, mbizotërojnë pantallonat e leckave të zeza deri në gjunjë, çorapet, këmisha prej liri me mëngë të gjera, jeleku i rrobave të zeza dhe brezi i kuq. Në kokat e tyre, ata ndonjëherë mbajnë një kapelë të ndjerë.

Në secilën zonë të Navarra mbizotëron një kostum i ndryshëm. Në rastin e Roncal, burrat veshin një këmishë të bardhë prej liri, një jelek prej leshi të mbyllur, një xhaketë, pantallona të errëta dhe një brez të purpurt ose të zi. Në kokat e tyre ata vunë një kapelë të zezë.

Gratë mbajnë dy funde: një brenda me palë dhe një mbi të njëjtën ngjyrë. Në krye, ata mbajnë një hudhër qëndisur dhe zbukuruar qafën e tyre me çokollata ose gjerdan.

Balearic Islands

Në Ishujt Balearik gjejmë padinë fshatar, e cila vjen nga fundi i shekullit XIX dhe fillimi i shekullit XX. Gruaja vesh një dyshe dhe funde. Nën këto, petk i vogël y krinolina. Në kokën e tij ai vesh një Përballja o cambuix.

El krinolina Shtë një kornizë e ngurtë e telit që vishet poshtë skajit për tu zbrazur dhe formësuar.

Veshjet për burra karakterizohen nga pantallona të gjata deri në gju ose pantallona të gjera të gjera, një brez, një këmishë e bardhë me një pelerinë dhe një kapelë ose shami.

Ky artikull është ndarë 58 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: