Folklori kolumbian është një përzierje midis kulturave të Komunitetet autoktone të Amerikës së Jugut, Kultura spanjolle dhe kulturat e importuara afrikane gjatë epokës koloniale. E gjithë kjo mund të vërehet nëse analizojmë kostumet tipike të secilit prej rajoneve të Kolumbisë, të cilat rendisim më poshtë.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Rajoni i Amazonës

Rajoni Amazon ose, thjesht, Amazonia është zona që është në jug të vendit. Si një e tërë, ajo përfshin 41% të të gjithë territorit kombëtar, pra është rajoni më pak i populluar nga të gjithë, megjithëse ka disa departamente: Amazonas, Caquetá, Guainía, Guaviare, Meta, Putumayo, Vaupés dhe Vichada.Qyteti Yagua

Kështu, për shembull, një nga grupet etnike me numrin më të madh të banorëve është dhe uji o ihamwo, e cila gjithashtu ka pak popullsi në Amazonën peruan. Ky grup është i rrënjosur fort në besimet e tyre shamaniste dhe, për këtë arsye, ata vlerësojnë harmoninë me natyrën mbi të gjitha, përveç aspekteve të tjera të tilla si ushqimi dhe shëndeti.

Ata kanë rituale të shumta për të cilat një veshje specifike është thelbësore, megjithëse megjithatë veshja e tyre e përditshme është e punuar me dorë nga fibra palme, lloje të ndryshme shportash dhe hamakësh, si kostum femëror ashtu edhe mashkullor.

Festa e Yapurutú

Historikisht, banorët e Departamentit të La Guainía nuk filluan të vishnin rroba deri rreth vitit 1950; Deri në atë kohë, ata ishin lakuriq ose më së shumti përdornin pëlhura e bërë nga lëvorja e pemësndërsa gratë kishin zbuluar të gjithë trungun.

Sot, megjithatë, zakonet e popujve indigjenë janë modifikuar. Sidoqoftë, kostumet ceremoniale të dikurshme shpesh përdoren si një mënyrë për të mbajtur gjallë kujtesën tradicionale. Ato përdoren veçanërisht në kohë festive, për të praktikuar vallëzimet kryesore, për të luajtur muzikë ose për të kryer ritualet e tyre, ku mitologjia luan një rol mjaft të rëndësishëm.

Kostumi tradicional i këtyre grupe indigjene për ritualet e saj është bërë nga një fibër e nxjerrë nga lëvorja e pemëve që rriten në Amazon. Pasi të mblidhet, lëvorja e pemës formohet dhe më vonë kostumi që rezulton përdoret, mbi të gjitha, për festat e Yapurutú, tipike për Grup etnik Guarequena, nga të cilat një demonstrim mund të shihet në videon e mëposhtme:

https://www.youtube.com/watch?v=lyAK_rJVYqc

Përveç kësaj, këto kostume kanë elementë të ndryshëm të simbolikës stërgjyshore, siç janë pikturat e perimeve të bëra me bojë të nxjerra nga shkurre të egra. Përdorimi i një kurore me pendë është gjithashtu i zakonshëm në rastin e burrave, si dhe pikturimi i fytyrës së tyre dhe nganjëherë i gjithë trupit, në rastin e fundit vizatimi i formave që përfaqësojnë elemente historike dhe kulturore për komunitetin e tyre.

Rajoni Andean

Malet e Andeve përbëjnë një zinxhir malor të vendosur në Amerikën e Jugut që përshkon disa vende, duke përfshirë Kilin, Perunë, Bolivinë, Ekuadorin, Kolumbinë dhe Venezuelën. Shtë një territor i gjerë ku spikat trashëgimia e grupit etnik Keçua, një qytet autokton që banonte në këtë zonë në epokën e Perandorisë Ankaike.

Sidoqoftë, sot ka ende komunitete Keçua në këtë zonë. Në territorin kolumbian, përqendrimi më i lartë i banorëve të këtij grupi etnik banon në Andet e Kolumbisë Jugore.

Kështu, gjuha dhe, në fund të fundit, kultura e Kuechuas ka arritur në ditët tona, diçka që ka shënuar në masë të madhe vallet, muzikën dhe, natyrisht, kostumet tipike të këtij rajoni kolumbian. Rajoni i Andeve në Kolumbi është i ndarë në një total prej 13 departamentesh: Antioquia, Caldas, Boyacá, Cauca, Cundinamarca, Nariño, Huila, Norte de Santander, Quindío, Risaralda, Tolima, Santander dhe Valle del Cauca.

Megjithëse kostume tipike të Rajonit Andean të Kolumbisë ndryshojnë sipas secilit departament, pasi që secili prej tyre ka festimet e veta, e vërteta është se ekziston një veshje e përbashkët: e ashtuquajtura ruana. Isshtë një veshje si pelerinë që i ngjan shumë ponços tipike të veshje tradicionale meksikane.

La ruana Isshtë bërë prej leshi dhe, për ta veshur siç duhet, duhet të mbështillet fort rreth shpatullave. Ekziston gjithashtu mundësia për ta bërë atë rreth një supe të vetme, ndërsa varet pak nga tjetra. Thuhet se origjina e saj daton që nga populli indigjen Muisca, banorët e të cilit përdorën të ashtuquajturin ponço chibcha, dhe gjithashtu pelerinën klasike spanjolle.

Sanjuanero Huilense

Vallja huilense sanjuanero ose bambuco është një vallëzim tipik i zonës që filloi të praktikohej për herë të parë në 1961. Megjithëse dallohen si versionet e saj mashkullore ashtu edhe femra, është e vërtetë që kostumi femëror është më i godituri dhe i përpunuari nga të gjithë . Në parim përbëhet nga pjesët e mëposhtme: fund me lule të qëndisura, bluzë të bardhë dhe atlete të arta.

Bluza, e cila duhet të jetë e bardhë, është e ngushtë për trupin dhe ka një zinxhir në pjesën e pasme. Qafa e kësaj këmishë është në formën e një tabaka, në mënyrë që shpatullat dhe qafa të ekspozohen, dhe zakonisht zbukurohet me dantella të bardha poliestër. Videoja e mëposhtme na tregon një shembull se si është vallëzimi i sanjuanero nga Huila:

https://www.youtube.com/watch?v=8DOOPFVZsEw

Lidhur me fundin, siç është parë në video, është një veshje shumë e përpunuar nëse zgjedhim versionin në të cilin lule, të madhësive të ndryshme, ato janë të prera në saten.

Sidoqoftë, ka versione më të thjeshta në të cilat lulet (të dy gjethet dhe sythat) pikturohen thjesht në pëlhurë. Nuk ka asnjë ngjyrë të paracaktuar për këtë veshje, kështu që ngjyrat e kësaj veshje mund të ndryshojnë dhe të kalojnë nga tonet rozë në më shumë tonet portokalli.

Importantshtë e rëndësishme të theksohet se mënyra në të cilën shpërndahen lulet në skaj nuk i përgjigjet rastësisë, por duhet të ndjekë një model specifik: duhet të ketë pesë buqeta përpara dhe pesë të tjera në pjesën e pasme. Në çdo buqetë, ka deri në tre lloje të madhësive të ndryshme. Kështu, buqetat e mëdha përfshijnë midis 10 dhe 12 lule, ato mesatare 4-5 lule dhe ato më të vogla midis 9 dhe 12.

Kapelë Paisa

Një pajisje e domosdoshme është e famshmja kapelë paisa ose kapelë antike, një veshje që prodhohet tradicionalisht në rajonin Andean të Kolumbisë dhe që është bërë një simbol rajonal, veçanërisht në departamentet e Eje Cafetero dhe Antioquia.

Një nga tiparet më të habitshme të kësaj veshje është se nuk ka një model standard, kështu që ndërsa modelet e vjetra kishin një kupë shumë të lartë, e cila sot vlerësohet shumë nga koleksionistët, nuk është më e disponueshme sot. Prodhon këtë model, megjithëse disa nga tiparet origjinale të tilla si buza shumë e shkurtër ose shumë e gjerë ruhen akoma dhe ngjyra bazë është në thelb e bardha.

Kapolera

Karakteri i chapolera është gjithashtu shumë popullor, shumë përfaqësues në të gjithë rajonin kolumbian të Andeve. Kjo kostum femëror përbëhet nga një skaj i madh i zi që arrin deri në 20 cm mbi kyçin e këmbës dhe përfshin shirita shumëngjyrësh, të shoqëruar me pëlhura të shtypura në një larmi ngjyrash.

Tradicionalisht, karakteri i chapolera shoqërohet me vlera të tilla si pasuria dhe statusi, dhe konsiderohet si projekti më i mirë i kohës së tij. Bluza që shoqëron këtë fund është gjithmonë e bardhë me disa zbukurime (qëndisje, dantella, ruches, tucks ...), e bërë prej pëlhure pambuku, qafë të lartë dhe zakonisht mëngë të shkurtra. Nën skaj, chapolera vesh një ose edhe dy bolera dhe gjithmonë mban petulla (ndërresa të grave). Si këpucë, chapolera vesh espadrilles.

Historia e karakterit të chapolera shkon që nga fillimi i shekullit të XNUMX-të. Ai është një personazh tipik i rajonit të kafesë që më parë i kushtohej mbledhja e kafesë. Chapoleras jetonin në departamentet e Quindío, Caldas, Risaralda dhe disa komuna të izoluara në Veri të Valle del Cauca. Emri i kapolera vjen nga termi Çapora, e cila i referohet një fluture në zonë që zakonisht migron në fermat e kafesë në kohën e korrjes.

Rajoni i Karaibeve

Rajoni Karaibe i Kolumbisë është zona më veriore e vendit, emri i së cilës është për shkak të faktit se ajo është e rrethuar nga Deti Karaibe në veri. E formuar nga nëntë departamente, është një zonë që ka shumë zakone, vallëzime dhe stile muzikore.palenqueras

Termi palenquero vlen si për banorët e San Basilio de Palenque (bregu verior i Kolumbisë) ashtu edhe për të famshmit palenqueras, gratë që janë bërë një nga simbolet më përfaqësuese jo vetëm të këtij komuniteti por të Kolumbisë në përgjithësi.

Në këtë zonë, e banuar në shumicën e saj nga pasardhës të skllevërve të ardhur nga Afrika gjatë shekullit të pesëmbëdhjetë e tutje, është diçka nga dita në ditë për të takuar gra të veshura me fustane me ngjyra ose me ngjyrat e flamurit të Kolumbisë, gjithmonë të mbartura një legen plot me fruta në kokë.

Valle tipike

Edhe në Palenque, siç thamë në fillim të kësaj pjese, muzika është shumë e pranishme në jetën e banorëve të saj. Në fakt, ka shumë shkolla të muzikës dhe vallëzimit në të gjithë këtë zonë. Megjithatë, vallëzimi i gjuhë gjuha Kolumbiani është ndoshta vallëzimi më i përhapur në Palenque dhe Cartagena.

Të tjerët që kanë popullaritet të gjerë janë djali i negros, djali palenquero dhe chulapa. Këto ritme muzikore karakterizohen duke qenë rezultat i një përzierje midis muzikës afrikane dhe asaj latine, si dhe duke përdorur instrumente tipikë si daulle, bongo, timba dhe daulle bas, ndër të tjera, për përbërjen e tyre.

Një tjetër nga vallëzimet tipike të Cartagena de Indias që, sigurisht, shoqërohet nga një kostum tipik është harta kolumbiane, një vallëzim që të kujton shumë edhe ritmet tradicionale të Etnitë afrikane. Veshjet tradicionale për të vallëzuar mapalé përbëhen, mbi të gjitha, nga veshje të thjeshta për burra dhe gra.

Kështu, kostumi për burra përfshin pantallona të gjata (deri në thembra) që zbukurohen me thekë ose rondele. Gruaja, nga ana e saj, mban një skaj pak a shumë të shkurtër gjithashtu të zbukuruar me thekë ose zhurmë për të rritur lëvizjen e ijeve të saj.

La Cumbia Alsoshtë gjithashtu një nga vallëzimet kryesore të Kolumbisë. Në fakt, ekziston një këngë e quajtur "La Pollera Colorá", e konsideruar nga shumë njerëz si himni i dytë kombëtar i vendit. Për të kërcyer cumbia, gratë veshin funde të gjera dhe dy lloje bluzash: nga njëra anë, ato të mbyllura, me mëngë tre të katërtat me vizatime dhe ato me prerje të ulët, të cilat zakonisht përdoren në zona me klimë më të ngrohtë. Për burrat, kostumi është tërësisht i bardhë, me një këmishë të rrumbullakët me qafë dhe mëngë të gjata të mbyllura, siç do ta shohim në videon e mëposhtme:

El Fandango kolumbiane Isshtë një tjetër nga vallëzimet më të habitshme për sa i përket kostumeve nga rajoni i Karaibeve në Kolumbi. Kërcehet në çifte, kështu që burrat dhe gratë duhet të veshin një kostum specifik. Veshjet e grave përbëhen nga një kamusolë ose bluzë e shkurtër, një fund i gjerë dhe i gjatë deri në kyçin e këmbës në një zgjedhë të prerë ose të mbështjellë në bel. Përveç kësaj, ajo është e zbukuruar me gërsheta, mbulesa dhe elementë të tjerë dekorativë. Këpucët duhet të jenë komode për të lehtësuar lëvizjet e vallëzimit.

Barranquilla

Veshja tipike e Barranquilla është e butë dhe e freskët, si në shumicën e zonave të Rajonit Kolumbian të Karaibeve. Për ditë për ditë, burrat barraquilleros zakonisht vishen këmisha prej pëlhure të hollë dhe pantallona prej liri, shumë të përshtatshme për klimën e nxehtë të zonës. Por ekziston një veshje që, ashtu si kapelja paisa, është një simbol i Barranquila: është kapelja vueltiao, e përdorur gjerësisht nga burrat dhe gratë. Po kështu, është mjaft e zakonshme të veshësh një shall të lidhur rreth qafës.

Ndoshta, ku sasia më e madhe e kostumeve tipike kolumbiane mund të shihet është në të famshmet Karnavali i Barranquilla, një ngjarje që mbahet çdo vit dhe që sot përbën festivalin më të rëndësishëm folklorik në Kolumbi. Në të, qëllimi është të përfaqësojmë të gjitha varietetet kulturore të bregdetit të Karaibeve Kolumbiane, në mënyrë që vallëzimet, kostumet dhe ritmet muzikore të rajonit të mund të shihen dhe dëgjohen në të. Ka disa kostume tipike, të tilla si Marimonda ose Garabato.

El kapelë vueltiao Especiallyshtë veçanërisht e njohur në Kordoba, Bolívar dhe Sucre dhe është bërë një nga pjesët kryesore të artizanatit nga Kolumbia. Në të vërtetë, kjo kapelë ia ka borxh origjinës së saj komuniteti autokton Zenú, i cili banon në rajonin e lumit Sinú. Në mënyrë të veçantë, komuna e Tuchín konsiderohet të jetë djepi i kapelës vueltiao, e cila është bërë me gjethe kallami shigjete, domethënë një specie bari vendas në rajon. Që nga viti 2004, kapelja vueltiao është një Simbol Kulturor i Kombit. Kjo kapelë përbëhet nga pjesët e mëposhtme:

  • shabllon: bërja e kësaj kapele fillon me këtë pjesë horizontale që kurorëzon kapelën.
  • Qenien: quhet gjithashtu raundi i pare o unaza e kapelës, është pjesa qendrore e shabllonit.
  • Kupa ose veshja: është i përbërë nga pesë gërsheta, katër të parat të pikturuara dhe të fundit të bardha.
  • Ala: me një mesatare prej dymbëdhjetë kthesash, është hapi i fundit në procesin e bërjes së kapelës vueltiao. Fillon me një bishtalec të zi dhe pastaj alternohet me ato të tjera me ngjyra. Xhiro i fundit është i njohur si xhiro i fundit.

Rajoni i ishullit

Rajoni Insular është një grup ishujsh detarë që i përkasin Kolumbisë që janë larg brigjeve kontinentale. Përbëhet nga San Andrés dhe Providencia, Bolívar (Ishujt Rosario dhe Ishujt San Bernardo), Cauca (Ishulli Gorgona) dhe Valle del Cauca (Ishulli Malpelo).

Pavarësisht nga zona e vogël që mbulon ky rajon i Kolumbisë, është një pjesë shumë e larmishme kulturore e vendit në të cilin kostumet tipike përcaktohen nga klima e saj e thatë dhe periudhat e përcaktuara të shiut.

Veshja kuintesenciale e Rajonit Insular për gratë përbëhet nga a një bluzë të bardhë mëngë të gjata dhe qafë të lartë, të kombinuara me një skaj të gjatë që zakonisht arrin deri në kyçet e këmbëve. Përveç kësaj, aksesorëve të tillë si një shall i kokës me disa ngjyra të ndritshme zakonisht i shtohen kësaj kostum.

Sa i përket kostumit për burra, ajo gjithashtu përbëhet kryesisht nga një këmishë, pothuajse gjithmonë e bardhë. Pantallonat zakonisht janë gri, edhe pse mund të shihen edhe në ngjyrë krem, apo edhe të zezë, gjithmonë të kombinuara me këpucë të zeza.

Sidoqoftë, kostumet tradicionale të kësaj zone janë ato të shoqëruara me vallëzimet e saj popullore, siç janë valsi, korridori, mazurka, polka, vallja vallenato, calipzo, mentó, yaya yaga, etj. Në videon e mëposhtme mund të shohim një përfaqësim të të famshmit vallëzimi i sallës:

Rajoni i Orinoquía

Rajoni Orinoquia, i njohur si Orinoquia pa më shumë, është i vendosur në pjesën lindore të vendit dhe njihet gjithashtu si Fushat lindore, për të cilën banorët quhen llaneros dhe llaneras. Rajoni përbëhet nga departamentet e mëposhtme: Arauca, Casanare, Guaviare, Meta dhe Vichada. Kuptimi i veshjeve të tyre tipike qëndron në kulturën e llaneros, të cilët e përcaktojnë veten e tyre si punëtorë, të përkushtuar në rritjen e bagëtive.

Për këtë arsye, në këtë zonë, kostumet tipike si për burrat ashtu edhe për gratë bazohen në sigurimin e një komoditeti maksimal të mundshëm kur punoni. Kështu, padia e burrave, e quajtur likiliqui, Isshtë një kostum i thjeshtë, i freskët dhe mbi të gjitha i lehtë, megjithëse aktualisht përdoret vetëm në ngjarje shoqërore, periudha festive dhe për vallëzimin e lartopo, domethënë vallja tradicionale llanera. Ai përbëhet nga pantallona, ​​xhaketë dhe espadrilles që mund të gjenden ose në të bardhë ose në ngjyra të ndritshme.

Veshja tradicionale femërore përbëhet nga një skaj i gjerë i ndezur që arrin deri në kyçin e këmbës. Për përgatitjen e tij, shpenzohen deri në shtatë shufra pëlhure me të cilat ato mund të jenë me ngjyra të lehta ose të kuqe ose madje të shtypura me lule.

Ashtu si në kostumet e tjera tipike, përdoret një petk dhe një kombinim i gjerë. Bluza ka një qafë të lartë, mëngë tre të katërtat dhe zakonisht zbukurohet me shirita dhe butona në pjesën e pasme. Kjo është veshja tradicionale, megjithëse sot përdoren edhe bluza të gjera me dekolte dhe mëngë të shkurtra. Në flokë, flokë të lirshëm me një lule kafe si zbukurim.

Rajoni i Paqësorit

Rajoni Paqësor i Kolumbisë përbëhet nga qytetet Tumaco, Quibdó, Chocó dhe Buenaventura. Në këtë rajon bashkëjetojnë komunitete të ndryshme të zeza që ende ruajnë traditat e tyre origjinale nga Afrika, të tilla si mënyra e veshjes dhe vallëzimet tradicionale, të paprekura. Edhe në gastronomi, tiparet kulturore tipike të Afro-pasardhësve mund të vërehen.

Kostumet tipike të kësaj zone, nga vijnë kryesisht banorët klasë e përulurPrandaj janë të thjeshta dhe, mbi të gjitha, të bëra me pëlhura të buta dhe të imta, të përshtatshme për t'i bërë ballë temperaturave të larta.

Valle tipike

Një nga vallëzimet par ekselencë të Rajonit të Paqësorit të Kolumbisë është kurrulao. Ky ritëm muzikor vendas i këtij rajoni kolumbian ka kapërcyer kufijtë dhe disa versione mund të vërehen në rajone të ndryshme të Ekuadorit.

Gjithashtu i njohur si plaku bambuco, currulao është një vallëzim i orientuar tradicionalisht drejt njohjes dhe është i lidhur ngushtë me kulturën afro-pasardhëse të rajonit. Shtë një vallëzim për të cilin të gjitha detajet duhet të kujdesen deri në detajet më të vogla, si në veshjen femërore, ashtu edhe në atë mashkullore. Le të shohim në videon e mëposhtme cilat janë kostumet për të dy gjinitë:

Të vallëzosh një vallëzim tjetër me origjinë Spanjolle të njohur si la Jota kolumbiane, një vallëzim që kolonizuesit spanjollë sollën në zonë disa shekuj më parë, kostumi i grave, nga ana e saj, është zakonisht i bardhë, megjithëse gjendet gjithashtu në ngjyra të ndryshme si rozë ose të verdhë. Megjithëse mbizotëron thjeshtësia, disa gra preferojnë ta zbukurojnë atë me shirita me ngjyra, qëndisje ose zhurmë.

Ky artikull është ndarë 197 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: