Nëse planifikoni të shkoni në Zvicër, duhet të keni parasysh se procedurat dhe kërkesat ligjore ndryshojnë në varësi të kombësisë suaj, arsyes së udhëtimit dhe kohëzgjatjes së udhëtimit. Prandaj, ne ju informojmë për dokumentacionin e nevojshëm për të hyrë në këtë vend, si dhe llojet e vizave ekzistuese.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Kërkesat dhe dokumentet për të udhëtuar në Zvicër: a keni nevojë për vizë?

dokumentacioni i kërkuar

Qytetarët e vendeve evropiane që janë pjesë e Zona Shengen mund të udhëtojnë në Zvicër me të tyre DNI (Dokumenti i identitetit kombëtar). Kjo marrëveshje lejon lëvizjen e lirë nëpër territoret e shteteve anëtare. Po kështu, të huajt që banojnë në një nga këto vende mund të shkojnë në Zvicër me vendet e tyre NUK ose karta e qëndrimit.Një nga këto territore është Spanja. Nëse doni të dini se cilat janë pjesa tjetër, ju rekomandojmë të lexoni artikullin vijues: Zona Shengen dhe Shtetet Anëtare të Bashkimit Evropian.

Nga ana tjetër, përveç shteteve të traktatit të Shengenit, ekziston një listë e vendeve që nuk kanë nevojë për vizë për të shkuar në Zvicër. Ata kërkojnë vetëm një pasaporte lëshuar në 10 vitet e fundit dhe me një vlefshmëri minimale prej tre muajsh në kohën e përfundimit të udhëtimit.

Sidoqoftë, kjo përparësi vlen vetëm kur udhëtoni si turist për një maksimum prej 90 ditësh. Vendet me këtë avantazh janë si më poshtë:

 • A: Shqipëria, Andorra, Antigua dhe Barbuda, Argjentina, Australi
 • B: Bahamas, Barbados, Bosnjë dhe Hercegovinë, Brazil, Brunei
 • C: Kanada, Kili, Qyteti i Vatikanit, Kolumbi, Corea del Sur, Kosta Rika, Kroaci
 • D: Dominika
 • E: El Salvador, Emiratet e Bashkuara Arabe, Shtetet e Bashkuara
 • G: Grenada, Guatemala
 • H: Honduras, Hong Kong
 • I: Ishujt Mariana Veriore, Ishujt Marshall, Ishujt Solomon, Izrael
 • J: Japoni
 • K: Kiribati
 • M: Makao, Maqedoni, Malajzi, Mauritius, Meksikë, Mikronezi, Moldavi, Mal i Zi
 • N: NZ, Nikaragua
 • P: Palau, Panama, Paraguai, Peru
 • S: Saint Kitts dhe Nevis, Shën Lucia, Shën Vincenti dhe Grenadinet, Samoa, San Marino, Serbia, Seychelles, Singapore
 • T: Tajvani, Timori Lindor, Tonga, Trinidad dhe Tobago, Tuvalu
 • U: Uruguaj
 • V: Vanuatu, Venezuelë

Viza

Ka disa raste në të cilat ju duhet të aplikoni për një vizë, të tilla si të shkoni në punë nga një vend që nuk i përket Zona Shengen. Tjetra, ne shpjegojmë llojet e ndryshme të vizave.

Viza Shengen

Pjesa tjetër e territoreve që nuk i kemi emëruar më parë kanë nevojë për vizë për të hyrë në Zvicër. Midis tyre janë Ekuadori dhe Bolivia. Nëse qëndrimi do të jetë deri në 90 ditë dhe për turizmin, duhet të kërkohet viza Shengen ose lloji C. Kjo leje ka një çmim prej 60 € për të rriturit, 35 € për të miturit midis 6 dhe 12 vjeç dhe falas për fëmijët nën 6 vjeç.

Megjithëse duhet të zyrtarizohet në një ambasadë, së pari duhet të caktoni termin përmes portalit online të vizave zvicerane. Ju mund të përdorni atë duke klikuar kjo lidhje.

Në ditën e emërimit, duhet të paraqiten dokumentet e mëposhtme:

 • Kërkesa për vizë është plotësuar dhe nënshkruar.
 • Dy fotografi të azhurnuara të madhësisë së pasaportës.
 • Pasaportë me një vlefshmëri minimale prej gjashtë muajsh pas largimit nga territori i Shengenit.
 • Kopjimi i faqes së parë dhe të dytë të pasaportës dhe vizave nga vendet e tjera.
 • Pasaportat origjinale të mëparshme.
 • Rezervimi i fluturimit vajtje-ardhje.
 • Polica ndërkombëtare e sigurimeve mjekësore, e cila ka sigurim udhëtimi ekuivalent me 30.000 € dhe me mbulim për të gjitha vendet në zonën Shengen.
 • Certifikata origjinale e punes. Nëse jeni student i moshës së tretë, vërtetim nga Universiteti, pagesa pensioni, shkollim për semestrin tjetër dhe gjendja financiare e prindërve. Pensionistët duhet të paraqesin kartën e pensionit dhe tre faturat e fundit të marrjes së pensionit.
 • Dokumentacioni që raporton gjendjen financiare dhe statusin e llogarive bankare.
 • Rezervimi i hotelit tashmë i konfirmuar dhe paguar. Nëse udhëtoni me një turne të planifikuar, letër nga agjencia e udhëtimit me detaje të itinerarit dhe dëshminë e pagesës.

L mitur Ata duhet të paraqiten në Ambasadë me njërin nga prindërit e tyre. Për më tepër, të dy prindërit duhet të nënshkruajnë kërkesën për vizë. Përveç dokumenteve të sipërpërmendura, ju duhet të keni një kopje të autorizimit zyrtar, një tjetër të certifikatës së lindjes ose dokumentit të identitetit dhe të tregoni gjendjen financiare të prindërve.

Nëse do të vizitoni familjen ose miqtë, ata mund të dërgojnë një Letër Ftesë për të qëndruar në shtëpi, kështu që një rezervim hoteli nuk do të jetë i nevojshëm. Duhet të shkruhet nga anëtari më i ngushtë i familjes. Nëse jo, mund të nënshkruhet nga një mik.

Kjo letër duhet të përmbajë detajet dhe adresën e mikpritësit, arsyen dhe kohëzgjatjen e udhëtimit dhe një garanci që vizitori do të largohet nga Zvicra pas përfundimit të vizitës.Viza Shengen gjithashtu përfshin mundësinë për të udhëtuar për biznesin. Në këtë rast, kreu i kompanisë zvicerane duhet të dërgojë një letër ftesë me pikat e mëposhtme:

 • Arsyeja dhe kohëzgjatja e udhëtimit
 • Mbulimi i të gjitha shpenzimeve të vizitës, nëse aplikohet
 • Garancia e kompanisë që vizitori do të largohet nga Zvicra sapo të përfundojë vizita afariste

Procesi i dhënies së një vizë Shengen mund të përshpejtohet nëse udhëtimi bëhet për një arsye humanitare, të tilla si trajtimi urgjent mjekësor ose një aksident i rëndë.

Viza kombëtare

Nëse dëshironi të qëndroni në Zvicër për më shumë se 90 ditë ose të jetoni në këtë vend, duhet të aplikoni për një vizë kombëtare ose të tipit D. Përjashtimet e vetme janë shtetasit e vendeve të Shengenit dhe territoreve të tjera të tilla si Andorra, me të cilat ekziston një marrëveshje .

Të aplikosh për leje Estudiante, ju duhet një çertifikatë pranimi nga Universiteti ose Shkolla e Lartë ku do të studioni.

Nëse qëllimi juaj është të shkoni te punëDuhet ta dini se qytetarët zviceranë dhe ata të vendeve të tjera të Shengenit kanë përparësi ndaj atyre që nuk janë.

Në rast se një kompani zvicerane ju ofron një punë, ajo duhet të dërgojë një kërkesë tek autoritetet kantonale të migracionit dhe tregut të punës. Nëse pranohet, duhet të rishikohet nga Sekretariati Shtetëror i Migracionit (SEM). Sidoqoftë, leja e qëndrimit duhet të kërkohet në të njëjtën mënyrë.

Kërkesa të tjera

Udhëtoni në Zvicër për të zyrtarizuar a martesë Ai përfshin një proces të gjatë dhe kompleks, siç tregohet në ambasadën e vendit. Nga ana tjetër, nëse jetoni atje dhe jeni një rezident i huaj, dokumentet e nevojshme janë si më poshtë:

 • Certifikata e lindjes që tregon emrat e prindërve
 • Pasaportë ose dëshmi e kombësisë
 • Karta e statusit martesor

Possibleshtë e mundur të hyni në këtë territor me nuskë. Në rastin e qenve dhe maceve, ata duhet të plotësojnë kushtet e mëposhtme:

 • Të dhënat e vaksinimit që tregojnë se kafsha është vaksinuar kundër tërbimit. Nëse vini nga një vend me rrezik të ulët (Bashkimi Evropian, Norvegji ose Islanda) do të jenë vaksinuar të paktën 21 ditë më parë dhe nuk mund të jetë më pak se 15 javë. Për pjesën tjetër të vendeve, 30 ditë pas vaksinimit të tërbimit, duhet të analizohet një mostër gjaku dhe duhet të kalojnë minimumi tre muaj pas kësaj analize. Kafshët më pak se shtatë muaj nuk mund të hyjnë.
 • Mikroçip në të cilin është regjistruar identiteti i qenit ose maces.
 • Certifikatë shëndetësore që tregon se kafsha është në gjendje të mirë për të hyrë në vend.

Nga ana tjetër, Zvicra është fqinje e Gjermanisë, Austrisë, Francës, Italisë dhe Lihtenshtajnit. Nuk ka asnjë kufizim për të kaluar kufirin me makinë. Sidoqoftë, nëse do të përdorni autostradat e vendit, do të duhet të paguani një leje ose vinylette prej 40 franga zvicerane, që është ekuivalente me rreth 37 €.

Si vaksinat, nuk ka asnjë detyrim për të vizituar këtë shtet. Udhëtarëve nga territoret e kërcënuara nga ethet e verdha mund t'u kërkohet të sigurojnë një certifikatë vaksinimi. Çdokush, duke udhëtuar ose jo, rekomandohet të ketë këto vaksina:

 • Difteria
 • Hepatiti B
 • Tetanozi
 • Kollë e mirë
 • Virusi i trefishtë (Fruthi, Rubeola dhe Shytat)

Ky artikull është ndarë 729 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: