Kanadaja është një vend i vendosur në Amerikën e Veriut ku fliten anglisht dhe frëngjisht. Gama e saj e gjerë e atraksioneve turistike, e hollë gastronomia kanadeze dhe fakti që është një nga destinacionet e preferuara të të ashtuquajturve turizmi homoseksual e bëjnë atë një nga vendet më të vizituara në botë. Këtu shpjegojmë se cilat kërkesa dhe dokumentacion do t'ju nevojiten për të udhëtuar në këtë vend të Amerikës së Veriut.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Këshilla, dokumentacion dhe kërkesa për të udhëtuar në Kanada

Pasaporte

Të gjithë qytetarët, pavarësisht nga kombësia e tyre, duhet të kenë një pasaportë të vlefshme deri në një ditë pas largimit nga Kanada. Kjo pasi vizitorët duhet të jenë në gjendje të dëshmojnë identitetin e tyre, mungesën e regjistrave penalë, dëshminë e biletës ajrore ose rezervimin për të lënë Kanadanë dhe aftësinë paguese financiare.La aftësia paguese ekonomike Isshtë vetëm një kërkesë thelbësore nëse aplikanti është ai që paguan për udhëtimin. Në këtë rast, ju mund të paraqisni dokumentet e mëposhtme si aftësi paguese financiare: deklarata të të ardhurave, kupon kursimesh, çeqe udhëtarësh ... Nëse dikush nga Kanadaja ose vendi juaj i origjinës paguan për udhëtimin, aftësia paguese financiare e aplikantit dhe paguan për udhëtimin ose një pjesë të tij.

Në çdo rast, do të përjashtoheni nga detyrimi për të paraqitur një pasaportë të vlefshme nëse gjendeni në ndonjë nga rastet e mëposhtme:

 • Ju jeni një shtetas kanadez dhe keni një kartë identiteti, certifikatë lindjeje ose dokument shtetësie.
 • Ju keni një leje qëndrimi të përhershme të ligjshme në Kanada dhe keni dokumente që e vërtetojnë atë.
 • Ju jeni një shtetas amerikan dhe mund ta provoni atë duke paraqitur certifikatën tuaj të lindjes ose dokumentet e natyralizimit.
 • Ju vini nga Saint Pierre dhe Miquelon ose SH.B.A. dhe keni një leje qëndrimi të përhershme ligjore në SH.B.A. dhe a Green Card.
 • Ju jeni një qytetar francez rezident ose vini nga Saint Pierre dhe Miquelon.
 • Ju keni kombësinë dhe banoni në Grenlandë.

Duhet të theksohet se nën 18 vjet mosha që udhëton pa shoqërinë e një të rrituri duhet të ketë një letër nga të paktën një nga prindërit ose kujdestarët që i autorizon ata të udhëtojnë në Kanada. Qeveria e Kanadasë nuk pranon hyrjen në shtetin e qytetarëve pasaporta, karta e identitetit ose dokumenti i udhëtimit i të cilave i përket ndonjë prej territoreve të mëposhtme: Autoriteti Kombëtar Palestinez, Ciskei, Transkei ose Bofutatswana.

Në çdo rast, informacioni në lidhje me vizat dhe pasaportat për të udhëtuar në këtë vend ndryshon shpesh, prandaj është më mirë ta konfirmoni atë duke shkuar në konsullatën më të afërt përkatëse.

Vizat

Viza ose viza është një dokument i lëshuar nga entiteti i emigracionit i një kombi të caktuar në të cilin dëshironi të udhëtoni. Necessaryshtë e nevojshme vetëm kur do të udhëtoni në një vend tjetër nga i cili nuk keni shtetësi. Si rregull i përgjithshëm, është e nevojshme të keni një vizë për të hyrë në Kanada, përveç në rastet e shprehura në të cilat një vend përjashtohet nga kjo kërkesë.

Qytetarë nga disa Vendi anëtar i BE-së, Shtetet e Bashkuara dhe Australi Ata përjashtohen nga nevoja për vizë. Shtetasit e ndonjë prej vendeve të mëposhtme nuk kanë nevojë për vizë:

 • A: Andorra dhe Antigua, Barbuda.
 • B: Bahamas, Barbados, Botsvana, Brunei.
 • C: Qyteti i Vatikanit, Kili, Qipro.
 • E: Sllovenia.
 • H: Hong Kong (SAR).
 • I: Islanda, Ishujt Solomon, Izraeli (pasaporta blu).
 • J: Japoni.
 • L: Lihtenshtajni.
 • M: Maltë, Meksikë, Monako.
 • N: Namibia, NZ, Norvegji.
 • Pyetje: Papua Guinea e Re
 • A: Republika e Koresë.
 • S: Saint Kitts dhe Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Samoa (Lindore), San Marino, Singapore, Swaziland, Zvicër.

lloj

Në Kanada, mund të hyni në një nga mënyrat e mëposhtme: në tranzit në një vend tjetër, për turizëm, për të qëndruar, për të studiuar ose për të kërkuar azil politik. Cilado qoftë arsyeja, viza duhet të kërkohet në Konsullatën Kanadeze më afër vendbanimit tuaj ose, duke dështuar, në Ambasadën Kanadeze. Këto janë llojet e vizave të disponueshme për Kanada:

 • Vizitor / turist: zbatohet në rastet e qëndrimit të përkohshëm në vend, për të cilin detyron të kthehet në vendin e origjinës në fund të kohës së caktuar. Për t'u kualifikuar për këtë vizë, ju duhet të jeni në gjendje të mirë shëndetësore dhe të keni aftësi paguese të mjaftueshme financiare për të mbuluar shpenzimet që rrjedhin nga qëndrimi juaj. Nëse do të qëndroni për më shumë se 6 muaj, duhet të kaloni një ekzaminim mjekësor. Agjensi të tilla si Aviatur (Kolumbi) janë të autorizuar të paraqesin këtë kërkesë për sa kohë që ndiqen një seri udhëzimesh speciale.
 • Autorizimi i studimit: Shtë e nevojshme për përfundimin e studimeve zyrtare në institucionet akademike në Kanada. Përjashtohen kurset ose kurset e gjuhës me natyrë joakademike. Duhet të shoqërohet me vizë vizitori.
 • Pune e perkohshme: Ky është një autorizim për të punuar përkohësisht në Kanada. Aplikimet miratohen për sa kohë që aplikanti paraqet një ofertë zyrtare për punë të miratuar nga një Qendër e Burimeve Njerëzore në Kanada.
 • Qëndrimi i përkohshëm- Kërkohet një leje pune Kanadeze për të aplikuar për këtë vizë. Palët e interesuara duhet të kontaktojnë ambasadën ose konsullatën për udhëzime specifike, pasi kërkohet autorizimi paraprak. Nëse kërkohet për qëllime studimi, pala e interesuar duhet të kërkojë një leje studentore dhe të paguajë tarifën përkatëse.
 • Emigrant: do të miratohet bazuar në atë që aplikanti mund të kontribuojë për të përmirësuar ekonominë e vendit ose për të mbështetur bashkimin e familjes.

Ekzistojnë katër kategori të ndryshme për vizën e emigrantëve në Kanada në varësi të qëllimeve për të cilat do të imigrojmë: punëtor i kualifikuar, familje, biznes dhe refugjatë. Në rastin e fundit, ai u drejtohet atyre që kanë nevojë për mbrojtje për shkak të persekutimit dhe mund të kërkohet ose nga vendi i tyre i origjinës ose kur mbërrijnë në një port hyrje në Kanada.

Dokumentacioni për tu bashkangjitur

Pavarësisht nëse është një vizë turistike apo një vizë tranziti, vlefshmëria e saj është deri në 6 muaj, varësisht nga rrethanat e aplikantit. Nëse pasaporta juaj nuk tregon një datë nisjeje, kuptohet që ju mund të qëndroni në vend për një maksimum prej 3 muajsh (90 ditë) nga dita e hyrjes tuaj në Kanada. Kostoja është 75 dollarë (104 €) për një vizë hyrëse të vetme dhe 150 dollarë (208 €) për hyrjet e shumta.

Për vizat turistike ose tranzit, dokumentet e mëposhtme duhet të paraqiten kur aplikoni:

 • Pasaportë e vlefshme.
 • Vërtetim i statusit të emigrantit në vendin e qëndrimit (nëse aplikohet).
 • Formulari i aplikimit i plotësuar siç duhet.
 • 2 fotografi me madhësi pasaporte.
 • Prova e aftësisë paguese financiare (mund të përfshijë letër nga kompania e punësimit, deklaratë banke ose hipotekë, ose letër ftesë nga një rezident kanadez).
 • Pagesa e tarifave.
 • Dokumentet e punësimit (nëse aplikohen).
 • Planet e hollësishme të udhëtimit.

Pas shqyrtimit të aplikimit tuaj, një zyrtar i vizave mund të thërrasë aplikantin për një intervistë. Në rast se nuk flet anglisht, frëngjisht ose spanjisht, aplikanti duhet të shoqërohet nga një përkthyes. Po kështu, ju duhet të demonstroni se i përmbushni kërkesat e Ligji Kanadez i Emigracionit dhe rregulloret e tij, që qëndrimi juaj të jetë i përkohshëm dhe se do të ktheheni në vendin tuaj në fund të tij.Nëse dëshironi të zgjasni qëndrimin tuaj, duhet të aplikoni në qendrën më të afërt të imigracionit Kanadez para datës në të cilën viza juaj skadon në kohë të duhur. Mbani në mend se mund të duhen deri në 10 ditë pune. Nëse në vizën tuaj shfaqet një datë specifike, nuk do të jeni në gjendje të zgjasni qëndrimin tuaj në Kanada përtej ditës së caktuar.

Fotografi

Qeveria Kanadeze po kërkon veçanërisht në lidhje me fotografinë që duhet të përfshihet në vizë. Fotografi duhet të tregojë në pjesën e pasme të secilës foto emrin e studios, adresën e saj dhe datën e realizimit të fotove, të cilat duhet të plotësojnë kërkesat e mëposhtme:

 • 2 fotografi identike
 • Letër me cilësi të mirë
 • Matjet e jashtme: 7 cm x 5 cm
 • Duhet të ketë midis 31-36 mm nga mjekra deri në majë të kokës, përfshirë flokët
 • Sfond i bardhë ose gri shumë i lehtë, pa asnjë hije (madje as pas flokëve ose veshëve)
 • Foto ballore që tregon kokën dhe shpatullat e zhveshura
 • Shprehje neutrale, serioze e fytyrës, duke parë kamerën dhe me gojë të mbyllur

Për më tepër, një deklaratë nga garantuesi duhet të përfshihet në pjesën e pasme të njërës prej fotove në të cilat janë shtuar vula ose etiketat. të dhënat e fotografit. Mos harroni të verifikoni të gjitha fotot mirë para se t'i dorëzoni ato, pasi ato që nuk i plotësojnë këto kërkesa do të refuzohen.

Programi i Pushimit në Punë

Viza Pushime pune është pjesë e programit IEC (Përvoja ndërkombëtare në Kanada) dhe lejon të rinjtë midis moshës 18 dhe 35 vjeç të punojnë legalisht në Kanada për një vit pa pasur nevojë për një kontratë paraprake. Ju mund të punoni në çdo sektor përveç shëndetësisë, përfshirë pozicionin e kujdestarit të fëmijëve ose të moshuarve.

Para se të filloni procesin e aplikimit, duhet të siguroheni se plotësoni kërkesat e mëposhtme:

 • Vendi juaj ka një marrëveshje me Qeverinë Kanadeze.
 • Ju jeni midis 18 dhe 35 vjeç (nëse jeni meksikan, duhet të jeni të regjistruar si student në Meksikë).
 • Ju keni paguar në internet tarifën e pjesëmarrjes për programin (rreth 150 dollarë.) Dhe Tarifa e mbajtësit të lejes së punës, ekuivalente me rreth 100 dollarë.
 • Ju nuk keni marrë pjesë më parë në programin IEC.
 • Ju keni ekuivalentin e 2.500 dollarë kanadezë për të mbuluar qëndrimin tuaj.
 • Ju keni sigurim shëndetësor.

Për të aplikuar, duhet të krijoni një llogari busull pasi të jetë hapur periudha e aplikimit për vendin tuaj. Mbani në mend se ekziston një disponueshmëri e kufizuar e vendeve për secilin vend, kështu që këshilla jonë është të jemi të shpejtë, pasi ato zakonisht shiten në më pak se 20-30 min. Në rast se vendet mbarojnë, ju mund të dërgoni kërkesën tuaj për të qenë në listën e pritjes.

Alsoshtë gjithashtu e nevojshme të aplikoni për një leje pune përmes KICIC (mund të hyni duke klikuar kjo lidhje) Udhëzimet se si të krijoni llogarinë tuaj do të detajohen në Letrën e Pranimit me Kusht të dërguar nga IEC dhe do të keni maksimumi 14 ditë për ta dërguar atë. Përndryshe, vendi juaj do të anulohet.

Bursat

Alsoshtë gjithashtu e mundur të jetoni përkohësisht në Kanada duke dhënë një bursë për të studiuar ose kryer një praktikë në një kompani. Ka disa organizata që administrojnë programe bursash, zakonisht të synuara studente te diplomuar ose profesorë / studiues. Në çdo rast, të interesuarit duhet të kërkojnë ndihmë financiare edhe në vendin e tyre të origjinës. Këtu janë disa nga bursat më të njohura:

 • Fundación Amancio Ortega: u drejtohet studentëve spanjollë që janë në vitin e 4-të të ESO dhe dëshirojnë të fillojnë studimet e shkollës së mesme në Kanada ose Shtetet e Bashkuara. Bursa mbulon 100% të kostos së vitit shkollor (udhëtimi, vërtetimi i studimeve, tarifa e regjistrimit në shkollë, akomodimi ...).
 • Bursat e Agjencisë Ndërkombëtare Kanadeze të Zhvillimit: Këto janë bursa për studentët që dëshirojnë të përfundojnë studimet e tyre në Kanada.
 • Këshilli Ndërkombëtar për Studime Kanadeze: bursa që synojnë kryerjen e punës kërkimore në nivelin universitar dhe pasuniversitar. Ato gjithashtu përfshijnë grante për punë praktike.
 • Financimi i Qendrës Ndërkombëtare të Kërkimit të Zhvillimit (IDRC): Këto bursa u drejtohen qytetarëve të vendeve në zhvillim. Ato janë fonde për të kryer aktivitete kërkimore.
 • Programi i Bursave të Diplomuar në Ontario (OGS): Ky program është hartuar me qëllim të promovimit të përsosmërisë në studimet universitare, doktoraturë ose master.
 • Programi i Bursave të Meritave të Québec për Studentët e Huaj: Këto janë bursa studimi të doktoratës, bursa studimore afatshkurtra ose zhvillime profesionale dhe bursa pasdoktorature.
 • Bursat Ambasadore e Fondacionit Rotary: Aktualisht është programi më i madh botëror i bursave ndërkombëtare i financuar privatisht. Ofron më shumë se 1.000 bursa në vit.
 • Vizita e Bursave në Laboratorët e Qeverisë Kanadeze: Këshilli Kombëtar i Kërkimeve Kanadeze ofron pozicione bashkëpunëtori kërkimi për shkencëtarët dhe inxhinierët e sapo diplomuar.
 • Programi i Bursave të Doktoratës i Fondacionit Trudeau: Ky program ofron deri në 15 vende çdo vit për kandidatët e nivelit të lartë të doktoratës në fushat e shkencave sociale dhe shkencave humane.

Shtetësia dhe qëndrimi i përhershëm

Jo të gjithë shtetasit e huaj kanë të drejtë për Certifikatën Kanadeze të Shtetësisë. Nëse keni akuza penale, ju keni qenë subjekt i një urdhri largimi ose dëbimi nga Kanada, ju keni qenë i dënuar për akuza penale në 3 vitet e fundit, ju jeni nën hetim për krime lufte ose shtetësia juaj u revokua në vitet e fundit ju nuk do të jetë në gjendje të marrë shtetësinë.

Në çdo rast, marrja e certifikatës së shtetësisë i nënshtrohet pajtueshmërisë me kërkesat e mëposhtme:

 • Ju jeni një banor i përhershëm (emigrant i zbarkuar në Anglisht).
 • Ju keni jetuar në Kanada për një periudhë 3 vjeçare në 4 vitet e fundit (nëse keni kaluar kohë në një institucion korrektues, kjo periudhë nuk vlen për periudhën 3-vjeçare).
 • Ju jeni 18 vjeç.
 • Ju flisni anglisht ose frëngjisht.
 • Ju i dini detajet e historisë dhe shoqërisë kanadeze, si dhe të drejtat dhe detyrat e qytetarëve kanadezë.

Për të demonstruar njohuritë tuaja të përgjithshme për Kanadanë, të gjithë aplikantët që plotësojnë kërkesat e mësipërme do t'ju kërkohet t'i nënshtrohen një provimi me shkrim ose me gojë para një gjykatësi të imigracionit. Testi mund të përfshijë pyetje në lidhje me politikën, ekonominë, gjeografinë, historinë, etj. Procesi deri në marrjen e shtetësisë në vetvete mund të zgjasë nga 5 muaj deri në disa vjet.

Nëse dëshironi të aplikoni për qëndrim të përhershëm në provincën e Québec, do t'ju duhet të merrni atë Certifikata e Përzgjedhjes së Québec o Certifikata e Zgjedhjes së Du Québec (CSQ). Kjo provincë përcakton standardet dhe procedurat e veta për përzgjedhjen e emigrantëve, kështu që ajo ka autonomi të zgjedhë vetëm ata kandidatë që kanë shansin më të mirë për tu vendosur në ekonominë dhe shoqërinë e krahinës.

Ky artikull është ndarë 1167 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: