Nëse po mendoni të udhëtoni në Belgjikë, është e rëndësishme që së pari të njihni dokumentet e kërkuara për secilën situatë. Në këtë artikull, ne ju japim informacion në lidhje me procedurat që duhet të ndiqen për të hyrë në vend dhe ne tregojmë nëse keni nevojë për vizë. Përveç kësaj, ne ju japim disa rekomandime.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

dokumentacioni i kërkuar

Për të hyrë në Belgjikë duhet të keni dokumente të caktuara që ndryshojnë në varësi të kombësisë dhe qëllimit të udhëtimit tuaj.DNI dhe karta e qëndrimit

Njerëzit të cilët janë nga një vend që i përket Bashkimit Evropian, përveç Zvicrës, Norvegji, Islandë dhe Lihtenshtajn, ju duhet vetëm Dokumenti juaj i Identitetit Kombëtar ose DNI për të hyrë në Belgjikë. Prandaj, Spanjollët mund të hyjnë në vend pa pasaportë.

Nëse nuk jeni të sigurt se cilat vende janë pjesë e Bashkimit Evropian, mund ta gjeni këtë informacion në artikullin vijues: Zona Shengen dhe Shtetet Anëtare të Bashkimit Evropian.

Në mënyrë të ngjashme, të huajt që kanë një Leja e qëndrimit ose një vizë afatgjatë në një nga vendet anëtare të Zona Shengen ata mund të udhëtojnë si turistë në Belgjikë me pasaportën e tyre, pa pasur nevojë të marrin një vizë, megjithëse dokumentacion tjetër mund të kërkohet si justifikim i aftësisë paguese ekonomike.

Pasaporte

Nga ana tjetër, ka një numër të konsiderueshëm të shtetasve qytetarët e të cilëve janë të përjashtuar nga vizat për të vizituar Belgjikën, atyre u duhet vetëm pasaporta e tyre për sa kohë që ata udhëtojnë si turistë për një maksimum prej Ditë 90 brenda një periudhe prej 180 ditësh. Ato janë këto territore:

 • A: Shqipëri, Andorra, Argjentinë, Australi
 • B: Bahamas, Barbados, Bosnjë dhe Hercegovinë, Brazil, Brunei
 • C: Kanada, Kili, Qyteti i Vatikanit, Kolumbi, Corea del Sur, Kosta Rika
 • D: Dominika
 • E: El Salvador, Emiratet e Bashkuara Arabe, Shtetet e Bashkuara
 • G: Grenada, Guatemala
 • H: Honduras, Hong Kong
 • I: Ishujt Marshall, Mauritius, Ishujt Solomon, Izrael
 • J: Japoni
 • K: Kiribati
 • M: Makao, Malajzi, Meksikë, Mikronezi, Moldavi, Monako, Mali i Zi
 • N: Nauru, Nikaragua, NZ
 • P: Palau, Panama, Paraguai, Peru
 • S: Samoa, Saint Kitts dhe Nevis, Saint Marino, Saint Vincent and the Grenadines, Saint Lucia, Serbia, Seychelles, Singapore
 • T: Tajvani, Timori Lindor, Tonga, Trinidad dhe Tobago, Tuvalu
 • U: Uruguaj
 • V: Vanuatu, Venezuelë

Udhëtarët nga këto vende duhet të kenë një pasaportë të vlefshme për një minimum prej tre muajsh pas datës së nisjes, rezervimin e hotelit ose letrën e ftesës, dhe biletën e kthimit. Për më tepër, është e mundur të kërkohet që të demonstrohet aftësi paguese ekonomike.

Viza

Njerëzit nga vendet që nuk janë emëruar në seksionin e mëparshëm kanë nevojë për vizë për të udhëtuar në Belgjikë. Ndër këto territore gjejmë Ekuadorin, Bolivinë dhe Republikën Dominikane. Për të qenë në gjendje të udhëtoni deri në 90 ditë si turistë, duhet të kërkoni një Viza Shengen, për të cilat këto dokumente duhet të paraqiten në ambasadë ose konsullatë:

 • Formulari i aplikimit plotësohet dhe nënshkruhet.
 • Dy fotografi me madhësi pasaporte me një moshë maksimale prej tre muajsh dhe në të cilat nuk mbahen syze ose kapelë.
 • Pasaportë me një vlefshmëri minimale prej gjashtë muajsh pas udhëtimit dhe një fotokopje të saj.
 • Letër që shpjegon arsyet e udhëtimit.
 • Letër rezervimi hoteli ose ftesë nga një anëtar i familjes ose një shoku.
 • Bileta vajtje-ardhje
 • Arsyetimi i aftësisë paguese ekonomike: certifikatë pune, para në dorë, pasqyrë e llogarisë rrjedhëse, etj.
 • Sigurimi i udhëtimit me një mbulim minimal prej 30.000 €.
Nëse një fëmijë i mitur udhëton pa njërin nga prindërit e tij, ai duhet të ketë një autorizim. Përveç kësaj, ju duhet të paraqiteni në ambasadë ose konsullatë me të dy prindërit ose kujdestarët.

Nga ana tjetër, për të qëndruar më shumë se 90 ditë dhe për të qenë në gjendje të punoni ose studioni, është e nevojshme të kërkoni një vizë për qëndrim të gjatë ose tipi D. Ky ka një çmim prej 180 €, së cilës duhet t'i shtohet kontributi për shpenzimet administrative, i cili varion midis 60 dhe 350 €. Po kështu, për të punuar, kompania belge që dëshiron të punësojë personin duhet të aplikojë për një leje pune të tipit B.

Nëse ajo që dëshironi është të martoheni me një person belg, duhet të aplikoni për një vizë të tipit C. Dokumentacioni që paraqitet përfshin certifikatën e beqarisë, certifikatën e regjistrimit të policisë dhe çertifikatën mjekësore, midis dokumenteve të tjera.

Udhëtoni me qen

Nëse dëshironi të shkoni në Belgjikë me qenin tuaj dhe vini nga një tjetër vendi i Bashkimit Evropian, dokumentacioni që duhet të paraqitet është si më poshtë: • Pasaportë evropiane për kafshë shtëpiake
 • mikroçip
 • Certifikata e vaksinimit të tërbimit

Nëse qeni udhëton nga një vend që nuk i përket Bashkimit Evropian, ai duhet të ketë një certifikatë individuale, si dhe të marrë informacion nga veterineri, pasi kërkesat ndryshojnë në varësi të vendit ku jeton kafsha.

Këshilla të dobishme

Siç është treguar nga Ministria Spanjolle e Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunimit, vitet e fundit Belgjika ka pësuar disa sulme terroriste. Prandaj, ekziston një rrezik i caktuar i një sulmi në vend. Në lidhje me këtë, rekomandohet që gjithmonë të mbani dokumentacionin dhe të ndiqni udhëzimet e autoriteteve të vendit.

Kur bëhet fjalë për krimin, ai është një vend mjaft i sigurt. Sidoqoftë, është e këshillueshme që të mbani vëmendjen e sendeve personale në transportin publik dhe në zonat me turma të mëdha njerëzish.

Evropianët që mbajnë kartën evropiane të shëndetit do të jenë në gjendje të shkojnë te mjeku falas. Sidoqoftë, ata mund të duhet të paguajnë një shumë të caktuar parash në kohën që, pas udhëtimit dhe pasi të paraqesin faturat përkatëse, do t'ju rimbursohen. Njerëzit nga vendet e tjera këshillohen të blejnë sigurime shëndetësore.

Nga ana tjetër, nuk ka vaksinim të detyrueshëm për të hyrë në Belgjikë. Sidoqoftë, këshillohet që ditën të bëni vaksinimin e mëposhtëm:

 • Tetanus-difteria
 • MMR (fruthi, rubeola dhe shytat)
 • Hepatiti A

Pyetje nga përdoruesit

Cila është koha më e mirë për të udhëtuar në Belgjikë?

Në dimër është mjaft ftohtë, edhe pse Krishtlindja është një nga momentet më të bukura për të njohur vendin. Sidoqoftë, data më e mirë është pranvera, midis prillit dhe qershorit, kur koha është e butë dhe nuk ka aq shumë turistë sa në verë.

A është Belgjika një mundësi e mirë për të udhëtuar me fëmijë? Dhe me një fëmijë?

Po, rekomandohet si për fëmijët ashtu edhe për adoleshentët, pasi ka destinacione dhe aktivitete për të gjitha shijet. Kur bëhet fjalë për udhëtime me një foshnjë, nuk ka probleme shtesë, thjesht duhet të merrni parasysh motin.

A është e këshillueshme që të lëvizni nëpër Belgjikë me automjet?

Po, mund të jetë një ide e mirë, sepse pranë qyteteve kryesore turistike mund të gjeni zona për automjete ku mund të parkoni dhe të kaloni natën. Në këtë mënyrë, ju mund të udhëtoni në Belgjikë vetë pa qenë e nevojshme të merrni me qira strehim ose të udhëtoni me transport publik ose të merrni me qira një makinë.

A është e sigurt të udhëtosh në Belgjikë tani?

Për shkak të terrorizmit, ekziston një alarm i caktuar i sigurisë në vend. Sidoqoftë, është e krahasueshme me atë të vendeve të tjera evropiane, kështu që rreziku nuk është i lartë.

Ky artikull është ndarë 26 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: