Turqia është një vend që, megjithëse një pjesë e saj është në Evropë, nuk i përket Bashkimit Evropian. Prandaj, ai ka kërkesa specifike për hyrje që duhet të dihen para se të udhëtoni. Në këtë artikull, ne ju japim të gjithë informacionin që duhet të dini për të udhëtuar vetë në këtë territor.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Dokumentet e nevojshme

Qytetarët e vendeve të mëposhtme mund të hyjnë në Turqi vetëm me vendet e tyre DNI o Dokumenti i Identitetit Kombëtar, për sa kohë që është për turizmin dhe për një maksimum prej 90 ditësh: • Alemania
 • Belgjikë
 • Francë
 • Gjeorgji
 • Greqi
 • España
 • Itali
 • Lihtenshtajni
 • Luxemburgo
 • Maltë
 • Holandë
 • Portugali
 • Republika Turke e Qipros Veriore
 • Zvicra
Megjithëse Spanjollët mund të udhëtojnë me një DNI, ata duhet të kenë një vizë (në seksionin tjetër do të gjeni të gjitha informacionet). Nga ana tjetër, nëse do të udhëtoni me automjetin tuaj (qoftë makinë, furgon, shtëpi me motor, etj.) Ose të deklaroni sende me vlerë në doganë, duhet të keni pasaportë.

Po kështu, disa njerëz mund të hyjnë në vend me një pasaporta e skaduar për një periudhë të caktuar. Ato janë si më poshtë:

 • Alemania
 • Belgjikë
 • España
 • Francë
 • Luxemburgo
 • Portugali
 • Zvicra

Në këtë rast, të gjitha këtyre vendeve u kërkohet të kenë skaduar pasaportën në pesë vitet e fundit, me përjashtim të Gjermanisë, e cila duhet të ketë një pasaportë ose ID të skaduar në vitin e fundit.

Pjesa tjetër e njerëzve me kombësi pa emër duhet të mbajnë pasaportën e tyre me një vlefshmëri minimale prej 60 ditësh pas kohëzgjatjes së vizës ose udhëtimit.

Nga ana tjetër, shumica e udhëtarëve gjithashtu kanë nevojë për vizë, një aspekt që ne e diskutojmë në detaje në seksionin tjetër.

Viza

Shumica e njerëzve do të kenë nevojë për një vizë për të vizituar Turqinë. Sidoqoftë, ka disa njerëz që mund të hyjnë në vend pa vizë:

waivers

Qytetarë të vendeve në vijim ata nuk kanë nevojë për vizë Për sa kohë që ata mbajnë një pasaportë të vlefshme, qëndrimi i tyre është më pak se 90 ditë dhe arsyeja e udhëtimit është për turizëm ose tregti:

 • A: Gjermani, Andorra, Argjentinë
 • B: Bolivi, Bullgari
 • C: Kili, Qyteti i Vatikanit, Corea del Sur
 • D: Danimarka
 • E: Ekuador, El Salvador
 • G: Gjeorgji, Greqi
 • F: Finlandë, Francë
 • H: Honduras, Hong Kong
 • I: Irani, Islanda, Izraeli
 • J: Japoni
 • K: Kirgistan
 • L: Lihtenshtajni, Luksemburg
 • M: Maqedoni, Malajzi, Marok, Monako
 • N: Nikaragua, NZ
 • S: San Marino, Singapor, Suedi, Zvicër
 • T: Trinidad dhe Tobago, Tunez
 • U: Uruguaj
 • V: Venezuela

Po kështu, njerëzit nga Bosnja dhe Hercegovina mund të qëndrojnë në Turqi deri në 60 ditë pa vizë dhe ata nga Kosta Rika, Kazakistani dhe Makao, deri në 30 ditë.

Nëse arrini në vend me anije udhëtimi, për sa kohë që kaloni deri në 72 orë në qytet afër portit dhe shkoni për arsye turistike, përjashtoheni nga kërkesa për vizë.

Në mënyrë të ngjashme, nëse keni nevojë të ndaleni në një aeroport në vend, për sa kohë që nuk largoheni nga zona e tranzitit, as ju nuk keni nevojë për asnjë leje.

e-viza

Pjesa tjetër e territoreve që ne nuk i kemi emëruar kanë nevojë për vizë. Sidoqoftë, shumica e njerëzve mund ta kërkojnë atë Online. Në këtë mënyrë, procesi është më i shpejtë dhe më i lirë. Vendet që kanë këtë të drejtë janë si më poshtë:

 • A: Administrata Greko-Qipriote, Afganistan, Angola, Antigua dhe Barbuda, Arabia Saudite, Algjeria, Armenia, Australi, Austri
 • B: Bahrein, Bangladesh, Barbados, Belgjikë, Benin, Butan, Botsvana, Burkina Faso, Burundi
 • C: Cape Verde, Kamboxhia, Kamerun, Kanada, Çad, Kinë, Bregu i Fildishtë, Kroaci
 • D: Xhibuti, Dominica
 • E: SHBA, Egjipt, Emiratet e Bashkuara Arabe, Eritrea, Spanja, Estonia, Etiopia
 • F: Fixhi, Filipine
 • G: Gabon, Gambia, Gana, Grenada, Guinea, Guinea Ekuatoriale, Guinea-Bissau
 • H: Haiti, Hollandë, Hong Kong
 • I: India, Indonezia, Iraku, Irlanda, Ishujt Solomon
 • J: Xhamajka
 • K: Kenia, Kuvajt
 • L: Bahamas, Komoret, Lesoto, Letonia, Liberia, Libia, Lituania
 • M: Madagaskar, Malavi, Maldive, Mali, Maltë, Mauritius, Mauritania, Meksikë, Mozambik
 • N: Namibia, Nepali, Nigeria, Nigeria, Norvegji
 • O: Omani
 • P: Pakistan, Poloni, Portugali
 • R: Mbretëria e Bashkuar, Republika e Afrikës Qendrore, Republika e Kongos, Republika Demokratike e Kongos, Republika Dominikane, Ruanda
 • S: Saint Vincent and the Grenadines, Saint Lucia, São Tomé and Principe, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sri Lanka, Afrika e Jugut, Sudan, Suriname, Swaziland
 • T: Tajvan, Tanzani, Timori Lindor, Togo
 • U: Uganda
 • V: Vanuatu, Vietnam
 • Y: Jemen
 • Z: Zambia, Zimbabve

Mund të futeni në faqen e internetit për të aplikuar për vizë duke klikuar kjo lidhje. Çmimi i tij është 20 dollarë për shumicën e vendeve (15 euro për spanjisht). Sidoqoftë, për meksikanët është falas.

Sapo të aplikoni për vizë në mënyrë elektronike, ajo do të mbërrijë në emailin tuaj për 24 orë. Njerëz nga disa vende të tilla si Spanja dhe Meksika mund ta kryejnë këtë formalitet në aeroportin turk përmes kiosqeve interaktive. Sidoqoftë, në këtë mënyrë, viza është më e shtrenjtë.

Të miturit mund të kenë nevojë për miratimin e të dy prindërve në mënyrë që të marrin një vizë për Turqinë. Po kështu, nëse fëmija po udhëton pa prindërit, rekomandohet që ata të kenë një autorizim.

Viza e zakonshme

Nëse vini nga një vend që nuk përjashtohet nga viza dhe nuk mund të aplikoni në internet, të tilla si Kuba, Kolumbia ose Peruja, duhet ta kërkoni atë përmes Ambasadës ose Konsullatës Turke. Rekomandohet ta bëni atë një muaj më parë. Ndër kërkesat që kërkohen është ajo e të pasurit sigurim mjekësor. Po kështu, çmimi i vizës do të jetë 60 €.Nga ana tjetër, nëse doni të jetoni në Turqi dhe punë ose studimi, duhet të keni një leje të veçantë, kështu që do të duhet të aplikoni edhe përmes një ambasade ose konsullate.

Këshilla

Para se të udhëtoni në Turqi, këshillohet të njihni disa informacione të dobishme që janë jashtëzakonisht të rëndësishme për të mos pësuar ndonjë ngjarje të paparashikuar:

Rekomandimet sanitare

Nuk ka vaksinim të detyrueshëm për të udhëtuar në Turqi. Sidoqoftë, Ministria e Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunimit të Spanjës rekomandon që të kesh trivalente kundër difterisë, tetanozit dhe poliomelitit. Përveç kësaj, në varësi të rrezikut të zonës dhe kohëzgjatjes së qëndrimit, rekomandohen edhe ato për ethe tifoide dhe hepatiti A dhe B.

Në qytete ka klinika private mjaft cilësore. Po kështu, në barnatore do të gjeni ilaçe të gjeneralizuara në pjesën tjetër të botës. Në mënyrë që të mos pësoni shpenzime të larta në rast të ndonjë ngjarje të paparashikuar, është shumë e këshillueshme që të keni sigurim mjekësor me mbulim të lartë.

Turqia nuk është pjesë e Bashkimit Evropian, kështu që Karta Evropiane e Shëndetit nuk është e vlefshme në territorin e saj.

Gjatë sezonit të verës, rekomandohet të zieni perimet që do të konsumohen ose t'i lani ato me një pikë zbardhues të ushqimit. Përveç kësaj, këshillohet të shmangni ngrënien e peshkut në zona jo-bregdetare të Shtetit dhe të pini gjithmonë ujë në shishe.

Nga ana tjetër, në pjesën e Anadollit Qendror dhe bregdetit të Detit të Zi, viktimat e etheve hemorragjike Krime-Kongo, të shkaktuara nga pickimi i rriqrave, janë rritur. Prandaj, në këtë zonë, rekomandohet përdorimi i mjeteve shtrënguese.

Siguri

Turqia është një vend që është nën kërcënim terrorist. Prandaj, duhet të qëndroni vigjilent dhe të shmangni demonstrimet dhe turmat. Gjithashtu, në Ankara është më mirë të mos kalosh nëpër zonën Kızılay dhe të shmangësh ndërtesat publike, ushtarake dhe policore.

Që nga përpjekja për grusht shteti në 2016, vendi ka pasur më shumë masa sigurie.

Ndër zonat më të rrezikshme të vendit gjejmë pjesët kufitare me Sirinë dhe Irakun, si dhe juglindjen e vendit. Civilëve u ndalohet hyrja në rajonet e malit Ararat dhe Tendürek.

Po kështu, nuk konsiderohet e rrezikshme për gratë që të udhëtojnë vetëm në qytete të mëdha. Sidoqoftë, në artikullin vijues keni informacione më të hollësishme rreth sigurisë në Stamboll: Siguria e Stambollit dhe zonat e rrezikshme.

Një aspekt tjetër që duhet mbajtur mend është se Turqia është në një zonë të planetit me aktivitet sizmik, kështu që tërmetet në territor nuk janë të pazakontë.

Pyetje nga përdoruesit

Cila është koha më e mirë për të udhëtuar në Turqi?

Pranvera dhe vjeshta janë periudha të mira për të vizituar vendin, pasi temperaturat janë më të buta. Në dimër, koha është e ftohtë dhe mund të bjerë borë, ndërsa në verë nxehtësia është mjaft e lartë. Gjithashtu, numri i turistëve është më i lartë dhe për këtë arsye çmimet rriten.

Në rastin e të qenit spanjoll, është më mirë të udhëtosh me një pasaportë apo një DNI?

Prefshtë e preferueshme të përdorni pasaportën para DNI. Sidoqoftë, nëse nuk kemi kohë për ta marrë atë, ne nuk do të shkojmë me automjetin tonë ose të deklarojmë sende të vlefshme në doganë, ne mund të udhëtojmë me DNI.

A mund të shkoni në Turqi me një qen?

Po, por ju duhet të plotësoni disa kërkesa të tilla si p.sh. të keni disa vaksina (përfshirë tërbimin) dhe të keni një çertifikatë të favorshme veterinare të lëshuar jo më shumë se 15 ditë para udhëtimit. Nëse gjithçka e nevojshme nuk plotësohet, kafsha mund të futet në karantinë.

A është e mundur të martohesh në Turqi?

Po, ju mund të martoheni në Turqi, por për këtë do t'ju duhet të paraqisni disa dokumente siç janë përkthimi zyrtar i pasaportës dhe certifikata e vetme, ndër të tjera.

Ky artikull është ndarë 453 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: