Kur i referohemi Budizëm ju jeni duke folur për një nga praktikat ideologjike Më e rëndësishmja në botë. Për përcaktojë Budizmin Përdoren shumë koncepte, thuhet se është një fe, filozofi, një vizion i veçantë i botës, praktikë, megjithatë, nëse marrim fillimet e Budizëm pesëqind vjet para Krishtit, mund të themi se Budizëm është një e tërë, pasi përfshin jetën racionale dhe transhendentale.

Që nga shfaqja e saj origjinale në Indi, kjo praktikë është përhapur në një numër të madh të vendeve në të gjitha pjesët e botës. Rëndësia e tij në një nivel global është e tillë që shumë shoqëri që nuk janë të lidhura me Budizëm ata kanë marrë disa nga konceptet e tyre.

Një pikë interesante për t'u theksuar është se Budizëm Isshtë një praktikë jo-teiste, që do të thotë se imazhi i një Zoti absolut nuk miratohet por që adhurimi reflektohet përmes hyjni të ndryshme. Shoferi i parë, dhe më i madhi, i kësaj praktikë fetare ishte siddhartha gautama, i cili konsiderohet të jetë "babai i Budizmit".

Budizmi ka lindur në Indi, dhe me ardhjen e Perandori Asoka në pushtet, ai u bë besimi zyrtar i Perandorisë, atëherë. Në këtë mënyrë Budizëm filluan të zgjerohen me shpejtësi në pjesë të tjera të botës, duke arritur një nivel të konsiderueshëm depërtimi në shumicën dërrmuese të vendeve aziatike.

Sot, vendi me më të lartat sasia e budistëve Chinashtë Kina, megjithëse numri i saktë është i panjohur, sepse ka shumë polemika në lidhje me numrin e praktikuesve që kjo fe ka në të gjithë botën. Një tjetër tipar i rëndësishëm për të nxjerrë në pah nga Budizëm është se ka disa destinacione të shenjta: Kushinagar, Bodh Gaya dhe Sarnath në Indi y Lumbini në Nepal.

Përveç kësaj, budizëm ka qenë duke iu përshtatur rrethanave kulturore të secilit vend, ekzistues variantet e Budizmit në Vietnam, Birmani, Sri Lanka, Nepal, Tajlandë, Tibet, Kamboxhia, Laos, Mongoli dhe Rusi; vendet ku të reja shkolla dhe nën-shkolla të Budizmit.

Sa i përket Perëndimit, Shtetet e Bashkuara Oneshtë një nga vendet në të cilin ka pasur më të mirëpritur Budizëm. Aktualisht vlerësohet se ka afërsisht gjashtë milion njerëz që e praktikojnë atë, një numër shumë i rëndësishëm dhe që është arritur me ardhjen e shumë Emigrantë aziatikë.

Në fund, duhet të theksohet se el Budizmi qeveriset nga katër të vërteta fisnike. Gjegjësisht: "Jeta përfshin vuajtje"; "Origjina e vuajtjes është dëshira"; "Vuajtja mund të shuhet kur shkaku i saj të shuhet" dhe "Mënyra fisnike është metoda për të shuar vuajtjet".

Ky artikull është ndarë 45 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: