Frika nga fluturimi, aerofobia ose aviofobia është frika nga e cila ndihen disa njerëz udhëtimi me aeroplan. Isshtë me origjinë psikologjike dhe mund të çrrënjoset duke ndjekur një sërë këshillash, përmes terapisë psikologjike. Në vijim do t'ju tregojmë shkaqet dhe llojet e frikës së fluturimit me aeroplan, disa teknika për të ditur se si ta kapërceni atë dhe ilaçet që mund të merren për të minimizuar simptomat e kësaj fobie.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Shkaqet

Aktualisht, vlerësohet se një në katër persona kanë frikë nga fluturimi, nga të cilët afërsisht 13% vuajnë nga paniku i vërtetë dhe 15% kanë shqetësime të lehta ose të moderuara kur e dinë se do të fluturojnë.Nëse do të duhej t'i përgjigjeshim pyetjes se sa njerëz kanë frikë nga fluturimi, përgjigjja do të ishte se gati 30% e njerëzve vuajnë nga kjo fobi në baza ditore. Sidoqoftë, frika nga fluturimi është prej origjina psikologjike dhe mund të trajtohet me teknika të ndryshme në varësi të intensitetit me të cilin është vuajtur.

Në shumicën e rasteve, frika nga fluturimi nuk është një frikë e thjeshtë e papritur e gjeneruar pa ndonjë arsye, por është zgjatja e një fobi të mëparshme. Prandaj, para se të kërkojmë zgjidhje të mundshme për ta kapërcyer atë, duhet të gjejmë origjinën e vërtetë psikologjike të aerofobisë. Këtu janë shkaqet më të zakonshme të frikës nga fluturimi:

Kushtet e pafavorshme të motit

Shi, erë, stuhi, mjegull, hiri i a vullkan aktiv dhe fenomenet e tjera atmosferike janë shkaqet kryesore të aerofobisë në një përqindje të lartë të pasagjerëve të ajrit, veçanërisht sepse kanë frikë se kjo mund të shkaktojë një përplasje aeroplani.

Meqenëse stuhitë, dëbora, shirat e mëdha dhe, në përgjithësi, kushtet negative të motit kanë tendencë të ndodhin më shpesh në dimër, Ka pasagjerë që direkt kanë frikë nga fluturimi në këtë periudhë të vitit.

Hidrofobia ose akuafobia

Shtë një frikë irracionale nga uji ose noti. Kur një person e di se avioni ose helikopteri po shkon fluturojnë mbi det, vuan nga akuafobia, sepse ka frikë se avioni do të pësojë ndonjë fatkeqësi dhe do të bjerë në det.

Sidoqoftë, çdo pasagjer duhet të marrë parasysh sasinë e burimeve të shpëtimit dhe sigurisë në dispozicion të çdo avioni, përfshirë xhaketat e shpëtimit.

Fluturoni për herë të parë

Shumë njerëz shmangin fluturimet gjatë gjithë jetës së tyre pikërisht sepse vuajnë nga aerofobia. Të tjerët, nga ana tjetër, nuk mund ta shmangin atë për arsye pune ose studimi, ndër të tjera.

Për këta njerëz, hera e parë mund të jetë vërtet e tmerrshme, kryesisht sepse ata nuk e dinë me çfarë do të përballen dhe kanë frikë se do të ndodhë ndonjë nga shkaqet e përmendura më sipër: turbulenca, stuhi, erëra të forta ...

Akrofobi ose marramendje

Kjo frikë përkthehet si frikë nga lartësia dhe gjeneron ankth tek ata që vuajnë nga ajo. Akrofobia gjenerohet nga inseguridad dhe frikës kur imagjinoni mundësinë e rënies vetes ose edhe të një pale të tretë nëse udhëtoni me dikë.

Njerëzit që vuajnë nga kjo fobi e gjejnë veten të paaftë të praktikojnë sporte ekstreme si parashutë ose paragliding, por, përveç kësaj, udhëtimi me aeroplan është një tjetër nga armiqtë e tyre më të këqij.

Fluturime natën

Njerëzit që vuajnë nga kjo pasiguri shpesh janë ata që vuajnë nga niktofobia, domethënë frika nga errësira ose nata.

Ky grup ka frikë nga fluturimi natën apo edhe me shumë mjegull ose re, sepse ata besojnë se sa më keq të jenë kushtet e dukshmërisë, aq më i madh është rreziku i një aksidenti.

Sidoqoftë, fluturimi pa referenca vizuale është diçka që ka ekzistuar gjithmonë, pasi ka vende me shumë pak dritë, për shembull. Ekzistojnë procedura, sisteme dhe standarde shumë të përparuara të lundrimit që ju lejojnë të fluturoni natën me të gjithë sigurinë e një fluturimi ditor.

Fluturime me kohëzgjatje të gjatë

Frika nga fluturime të gjata ose transoqeanike është ndoshta rezultat i shtimit të të gjitha shkaqeve të mëparshme; mendimi i një personi që vuan nga aerofobia sepse ai do të përjetojë një fluturim me kohëzgjatje të gjatë është: sa më e gjatë të jetë kohëzgjatja, aq më i madh është rreziku i shfaqjes së një problemi.

Në këto raste, rehati luan një rol themelor, prandaj merrni vendimin e duhur kur bëhet fjalë zgjidhni një vend në aeroplan mund të jetë shumë e dobishme.

Fluturoni i pashoqëruar

Prania e një shoku, qoftë partneri, një mik apo një anëtar i familjes, mund të jetë shumë ngushëlluese për ata që kanë frikë udhëtimi me aeroplan ose ndiheni jo rehat për këtë.

Duke pasur dikë pranë për të na ndihmuar të relaksohemi dhe me kë mundemi të bisedoj Gjatë kohëzgjatjes së fluturimit, kjo mund të na bëjë të harrojmë çdo frikë dhe madje të na bëjë të shfryhemi.

Për këtë arsye, ata që janë të detyruar të udhëtojnë vetëm ndihen vërtet të pakëndshëm sepse nuk kanë askënd në krah për të ndarë shqetësimet e tyre. Në këto raste, do të ishte e këshillueshme që të informoni personelin e ekuipazhit.

Nxirrja dhe ulja

Momentet kur avioni ngrihet dhe ulet janë momente kyçe gjatë çdo udhëtimi me aeroplan, sepse atëherë fillon gjithçka dhe kur mbaron.Sidomos gjatë ngritjes, të gjithë pasagjerët përjetojnë një ndjesi të caktuar shoku sepse avioni duhet të arrijë shumë shpejtësi në mënyrë që të ngrihet. Mbështetuni mirë në krahun e krahut dhe, mbi të gjitha, relajarse mund të jenë të dobishme në këto raste.

Për t'ju ndihmuar të kapërceni aerofobinë tuaj në rast se çfarë e shkakton atë është momenti i ngritjes ose momenti i uljes, ju rekomandojmë të shikoni këtë video ku një pilot profesionist shpjegon hap pas hapi të gjitha masat e sigurisë që janë kryer para se të filloni ndonjëri nga këto dy procese:

Klaustrofobia

Kjo fobi e zakonshme nuk është asgjë tjetër përveç frikës nga hapësirat e mbyllura. Kjo frikë, nga ana tjetër, mund të shkaktohet nga frika se mos jeni vetëm në gjendje të bëni lëvizjet e kufizuara ose kemi frikë se oksigjeni mund të mungojë brenda hapësirës në të cilën gjendemi.

Aeroplani është një vend i mbyllur në të cilin mblidhen një numër i madh i njerëzve dhe, përveç kësaj, vendet janë të ngushta. E gjithë kjo gjeneron klaustrofobi për ata që vuajnë nga ajo.

Turbulenca

Shumë njerëz kanë frikë nga turbulencat gjatë fluturimit, ose sepse mendojnë se kjo do të çojë në një përplasje aeroplani ose sepse kanë frikë se marrin mendtë ose pësojnë një dëmtim.

Sidoqoftë, turbulenca që ndodh në shumicën dërrmuese të fluturimeve është drita ose të moderuar, kështu që ato nuk paraqesin rrezik për ata që udhëtojnë në aeroplanin e përmendur.

Simptomat

Frika nga fluturimi gjeneron ansiedad y estrés, nga e cila rrjedhin disa simptoma, ose në një nivel fiziologjik, në një nivel psikologjik ose njohës ose në të dy nivelet. Më poshtë rendisim të dy llojet e simptomave.

Simptomat fiziologjike

Simptomat fizike që përjetojnë njerëzit e prekur nga kjo fobi janë:

 • Espasmos musculares
 • Gulçim
 • Rrahjet e zemrës
 • Dhimbje gjoksi
 • Takikardi
 • Dridhje
 • Dhimbje barku
 • Çrregullime gastrointestinale dhe diarre
 • Djersitje
 • Siklet e përgjithshme
 • Lodhje, të përzier ose marramendje
 • të dridhura
 • Xerostomia ose goja e thatë
 • dhimbje koke
 • Skuqje ose zbehje

Simptoma psikologjike

Në një nivel mendor dhe emocional, njerëzit që vuajnë nga frika e fluturimit zakonisht shfaqin një ose më shumë nga simptomat e listuara më poshtë:

 • Dështimet e kujtesës
 • Reflektimet e zvogëluara ose shtrembërimi i perceptimit
 • Nervozizmi
 • Çorientimi
 • Pamundësia ose vështirësia për të menduar, përqendruar ose marrë vendime
 • Negativiteti dhe pesimizmi

Përveç kësaj, në një nivel të vëzhgueshëm, njerëzit që vuajnë nga aerofobia mund të arrijnë llorar, kryej lëvizje që manifestojnë a shqetësim motorik (gërvishtje, prekje e së njëjtës zonë të trupit, etj.) apo edhe duke u paralizuar.

Këshilla

Pavarësisht nga intensiteti me të cilin vuani nga frika e fluturimit, para se të merrni ilaçe ose të përdorni kurime më agresive, ju rekomandojmë të ndiqni këshillat e mëposhtme ose këshilla. Duke ndjekur këto truke të thjeshta, ju mund të kapërceni frikën tuaj dhe nuk duhet të bëni asgjë tjetër:

 • Analizoni terrenin: shumë njerëz, veçanërisht ata që kanë frikë të fluturojnë sepse është hera e parë që e bëjnë atë, vuajnë nga aviofobia sepse nuk dinë me çfarë po përballen. Prandaj, mësimi në lidhje me procesin e udhëtimit ajror, leximi i statistikave ose pyetja e mendimeve të atyre që kanë fluturuar tashmë mund të jetë shumë i dobishëm dhe do t'ju tregojë se çfarë të presni.
 • Përgatitni fluturimin tuaj paraprakisht: organizoni një udhëtim në minutën e fundit gjeneron ankth dhe stres edhe në ata njerëz që nuk vuajnë nga aerofobia. Aq më tepër tek ata që e vuajnë atë. Prandaj, mos i lini përgatitjet në minutën e fundit, pasi frikës që shkakton frikën e fluturimit mund të shtohet edhe një tjetër që lidhet me mungesën e një dokumenti të rëndësishëm ose harresën e një objekti të nevojshëm për udhëtimin.
 • Mësoni të kontrolloni ankthin: Ne kemi përmendur më parë se si mund të kontrollohet ankthi: ose me libra të vetë-ndihmës, ose me ndihmë psikologjike ose medicinale. Në çdo rast, njohja e origjinës së frikës sonë mund të jetë gjithashtu një ndihmë e madhe.
 • Qëndro rehat në aeroplanVeshja e rrobave dhe këpucëve të rehatshme, zgjedhja e një vendi të mirë, bërja diçka argëtuese ose biseda me personin pranë nesh mund të rrisin nivelet e komoditetit gjatë udhëtimit dhe, rrjedhimisht, të relaksoheni dhe të na bëjnë të lëmë aerofobinë të parkuar.
 • Fluturoni shpesh: frika nga fluturimi kapërcehet nga fluturimi. Asshtë aq e thjeshtë sa ajo. Kështu që, këshilla jonë është që të fluturoni sa më shpesh që të mundeni, pasi do të mësoheni përfundimisht dhe do të kuptoni se udhëtimi ajror është i njëjtë apo edhe më i sigurt se çdo mjet tjetër transporti.

TRATAMIENTO

Frika nga fluturimi është me origjinë psikologjike dhe, për këtë arsye, duhet të trajtohet me terapi dhe me ndihmën e një psikologu nëse është e nevojshme. Për raste më të lehta, ka kurse të ofruara nga vetë linjat ajrore me çmime të ndryshme qëllimi i të cilave është të ndihmojnë udhëtarët me aerobobi për ta kapërcyer atë. Një mundësi tjetër janë librat e vetë-ndihmës, siç është e famshmja Fluturim i lumtur. Si të humbni frikën nga fluturimi (2002) nga Javier del Campo Martín (ish pilot i Iberisë) dhe Luisa del Campo Martín-Cobos.

Trajtimi psikologjik

Në rastin e kërkimit të trajtimit psikologjik, është e mundur që të përdoret teknika të tilla si hipnozë. Megjithatë, metoda më e rekomanduar është terapi njohëse e sjelljes, përmes së cilës pacienti gradualisht ekspozohet ndaj situatës që i shkakton fobinë në mënyrë që pak nga pak të mund të kontrollojë ankthin që i shkakton kjo. Përveç kësaj, kjo metodë mëson teknika relaksimi shumë të dobishme të tilla si ato të përmendura më poshtë:

 • Relaksimi progresiv i muskujve: Qëllimi është që pacienti të bëhet i vetëdijshëm se sa tension është gjeneruar në muskujt e tij në mënyrë që gradualisht të eliminohet.
 • Ushtrime të kontrollit të frymëmarrjes: siç është teknika e frymëmarrjes së thellë.
 • Mendimi ndalet: ka të bëjë me kapjen e mendimeve negative që vijnë në mendjen e pacientit një nga një dhe ndalimin e analizimit të vetvetes në mënyrë që të përfundojmë duke i zëvendësuar ato me më pozitive.
 • Shpërqendrimi: Kjo teknikë është më e thjeshtë nga të gjitha, pasi që konsiston në gjetjen e argëtimit për kohën kur arrin momenti i ankthit. Leximi, dëgjimi i muzikës, shkrimi, etj. ato janë argëtime të mira gjatë një fluturimi.
 • Qesh: është e thjeshtë dhe është në dispozicion për të gjithë. Asshtë aq e lehtë sa të përpiqesh të zëvendësosh një mendim negativ me diçka që është qesharake ose na bën të buzëqeshim.

mjekim

Megjithëse droga Për të kapërcyer aerofobinë, ato nuk eliminojnë ankthin, por përkundrazi ndihmojnë pasagjerin të relaksohet, shumë njerëz janë në gjendje të përballojnë një fluturim falë një prej këtyre mjeteve shëruese.

Në çdo rast, gjithmonë duhet të shkoni te mjeku për këshilla se çfarë të merrni duke marrë parasysh fizionominë tonë. Ajo që nuk duhet të bëni është të mjekoni vetë, pasi kjo mund të bëhet joproduktive dhe të na rrit frikën.

Këtu janë pesë barnat dhe trajtimet homeopatike më të zakonshme për të kapërcyer frikën e fluturimit:

 • Hipnotike
 • Anksiolitikët, si p.sh. Alprazolam o diazepam
 • Nitrikum argjentum (nitrat argjendi)
 • Gelsenium (ilaç natyral me bazë jasemini)
 • Ilace gjumi

Shtë e rëndësishme që gjithmonë të marrin dozimi i duhur e ndonjë prej këtyre ilaçeve ose pilulave, pasi nëse abuzojmë, mund të kemi efektin e kundërt dhe të rrisim ankthin tonë.

fëmijë

Fëmijët gjithashtu mund të kenë aerofobi herën e parë kur fluturojnë, në thelb sepse është një medium i ri, i madh dhe që udhëton shumë shpejt dhe në lartësi të mëdha. Duke marrë parasysh këtë, është normale që një fëmijë të ketë frikë nga ky mjet transporti. Sidoqoftë, kjo frikë mund të zvogëlohet nëse i ndihmojmë me këto tre truke të thjeshta:

 • Mbajeni të argëtuar: Sjellja e lodrave, një libri ose ndonjë argëtimi tjetër mund t'i bëjë ata të harrojnë për çdo shqetësim.
 • Parashikoni se çfarë do të gjeni: Nëse kjo është hera e parë që ai udhëton, atëherë shpjegoni se si është një udhëtim me aeroplan: përshkruani se si është një aeroplan, tregojini video, filma për fëmijë, etj.
 • Bëni atë të ndjehet i sigurt: Nëse një fëmijë percepton frikë ose ankth tek ata që e shoqërojnë, atëherë edhe ai ose ajo do ta ndiejë këtë shqetësim. Nuk ka mënyrë më të mirë për t'i bërë ata të ndihen rehat sesa të tregoni veten të relaksuar.

Sa i përket foshnjave, kontakti me trupin i qetëson ato, si dhe lëkundjet e buta. Një teknikë tjetër në mënyrë që ata të mos nervozohen është të flasësh me ta në një ton të qetë dhe të butë.

Ky artikull është ndarë 130 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: