Gjuha në Mbretërinë e Bashkuar është anglisht, e folur nga 95% e popullsisë. Përveç kësaj, anglishtja është bërë gjuha më e folur në të gjithë botën dhe, për këtë arsye, është bërë një kërkesë e detyrueshme në shumicën e vendeve të punës. Në të vërtetë është gjuha e dytë më e folur në botë pas Mandarin Kineze.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Cila është gjuha e MB-së? Çfarë thekse dhe dialekte ka?

Gjuha në Mbretërinë e Bashkuar: Anglishtja Britanike

Shtë vlerësuar se më shumë se 95% e popullsisë britanike janë folës njëgjuhësh të anglishtes Gjuha e Anglisë, Skocisë, Uellsit dhe Irlandës së Veriut konsiderohet si një dialekt i gjuhës angleze. Isshtë gjithashtu gjuha që flitet në Irlandë.Anglishtja Britanike ka tipare karakteristike që e dallojnë atë nga dialektet e tjera, të tilla si anglishtja amerikane ose anglishtja australiane. Në nivelin kombëtar, domethënë brenda Mbretërisë së Bashkuar, në vend të dialekteve, ne flasim për thekse të diferencuara rajonale.

La shkrim anglisht bazohet, si spanjishtja, në alfabetin latin pa shtesa, përveç kur përdorni fjalë të marra nga gjuhë të tjera që përfshijnë karaktere ose shenja të veçanta (p.sh. gjermanisht ose frëngjisht). Shkrim anglisht modern për shkak të ekzistencës së një numri të madh të kontraksioneve. Këta janë disa shembuj:

  • Ata janë të = ata janë
  • Unë dua = Unë jam
  • Nuk munda = Nuk mund të
  • Do = ajo do të
  • [...]

Anglishtja Britanike është e ndryshme nga Anglishtja Amerikane në disa aspekte, veçanërisht në shqiptimin e disa fjalëve, intonacionin dhe drejtshkrimin e termave të caktuar. Për shembull, ndërsa folja ekzekutuar i përket anglishtes britanike, është shkruar realizoj në anglisht amerikane.

Në fakt, ekziston një mit i përhapur se anglishtja britanike është anglishtja më e mirë në botë, kryesisht sepse është më zyrtare. Sidoqoftë, kjo nuk është e vërtetë dhe është një çështje dialektore, kështu që njëra nuk është më e mirë se tjetra, por thjesht e ndryshme.

Nga ana tjetër, thekset e tij rajonalë, në shumicën e rasteve, janë shumë të fortë dhe të ndryshëm nga të ashtuquajturit anglisht standarde, Anglisht BBC ose RP (mori shqiptim), të cilën shumë e konsiderojnë si saktë anglisht.

Sidoqoftë, kjo anglisht standarde flitet vetëm në radio dhe televizion, në mënyrë që banorët e Mbretërisë së Bashkuar gjithmonë të kenë tipare dalluese që i shoqërojnë ata me një rajon specifik. Këtu ju tregojmë variantet dialektore që ekzistojnë në Mbretërinë e Bashkuar.

Historia e gjuhës angleze daton që nga viti 1512 para Krishtit Anglishtja në këtë kohë, e folur nga Angles, Saxons, Jutes, Frisians dhe ndoshta Franks, njihet me emrin Proto-angleze. Pastaj u përfshinë shumë fjalë nga latinishtja, të tilla si djathë o gatuaj.

Kokni

Theksi më i spikatur dhe më i përhapur i Londrës në të gjithë këtë qytet është ai i dialektit kokrri, veçanërisht e folur në zonën e Fundi i Lindjes, që është, në lindje të Londër.

Për turistët e huaj, ky theks është shpesh shumë i vështirë për tu kuptuar, pasi kërkon të mësohesh ta dëgjosh. Tradicionalisht ky theks u konsiderua theks i klasës punëtore në Londër dhe sot thuhet se të rinjtë flasin zhargonin ose zhargonin e tyre kur e përdorin atë.

shoqërues

El bashkëshortor është një theks i Liverpul, më konkretisht qarku i Merseyside. Ky dialekt i anglishtes karakterizohet nga të qenit shumë hundor dhe sepse shpejtësia kur flet është shumë e shpejtë.

Karakterizohet gjithashtu nga zgjatja e fjalëve të caktuara që në anglisht britanik nuk janë aq, si dhe nga shkurtimi i të tjerave.

Ashtu si cokney, edhe këpucari është një theks që është shumë i vështirë për të huajt dhe për ata që nuk janë mësuar, madje edhe qytetarë vendas të rajoneve të tjera të Mbretërisë së Bashkuar. Përveç kësaj, ai ka shprehjet e veta idiomatike dhe frazat e caktuara, gjë që e bën të kuptuarit edhe më të vështirë.

gjeordi

Geordie është dialekti kuintesencial i Anglisë Veri-Perëndimore, veçanërisht i komuniteteve të tilla si Ryver Tyne (Tyneside), në Newcastle upon Tynesi dhe Gateshead.

Kjo dialekt, si Scouse, ka terminologjinë e vet, siç është folja Gan Cila është ekuivalente me go (ir në anglisht) ose mollëkuq para askush (askush).Në shumë raste, këto fjalë janë përshtatja me shkrim e shqiptimit të fjalëve nga anglishtja standarde.

Mankunas

Mancunian, i njohur gjithashtu si manc, është një dialekt i anglishtes britanike që përdoret në Mançester. Ky term përdoret gjithashtu për të përcaktuar banorët e Mançesterit.

Ky theks dallohet lehtësisht nga thekset e tjera veriore të Mbretërisë së Bashkuar kryesisht nga fenomeni i mbivlerësimit të zanoreve, krahasuar me tingujt më të "rrafshuar" të theksimeve të tjera fqinje.

Brumi

Ashtu si mancunian, termi brummie jo vetëm që i referohet theksit, por edhe banorëve të Birmingem.

Për më tepër, termi brumë i referohet lidhjes që ekziston me qytetin dhe përdoret lokalisht. Ky theks mund të ndryshojë edhe brenda Birmingham dhe përgjithësisht në Midlands të Perëndimit.

Kurse angleze në Angli

Gjuha e Britanisë së Madhe është bërë më e folura në shkallë botërore dhe mjeti kryesor i komunikimit në takimet bilaterale, për shkak të ndikimit ekonomik, politik, ushtarak dhe, mbi të gjitha, kulturor të Mbretërisë së Bashkuar dhe Shteteve të Bashkuara.

Këtu janë vendet kryesore anglishtfolëse në botë:

Duke pasur parasysh ndikimin e saj, sot gjuha angleze përdoret si gjuhë e dytë e arsimit të detyruar në sistemet arsimore pothuajse në të gjithë botën, veçanërisht në Evropë. Në këtë mënyrë, konsiderohet se i pajis ata që e mësojnë atë me epërsi kulturore dhe vlerësohet veçanërisht në jetëshkrimin e atyre që kërkojnë punë.

Kështu, miliona njerëz nga e gjithë bota udhëtojnë çdo vit në Londër ose ndonjë qytet tjetër në Mbretërinë e Bashkuar për të studiuar anglisht në Angli ose ndonjë komb tjetër britanik, pasi mënyra më e mirë për të mësuar gjuhën është të përziheni me folësit vendas të saj.

Prandaj, ju mund të gjeni të shumta Kurse verore mësohet nga akademitë, agjencitë, shkollat ​​ose universitetet britanike që synojnë nxënës të huaj anglezë të çdo moshe.

Bursa të shumta dhe kurse angleze jashtë vendit të subvencionuara nga qeveria ose subjekte të tjera lokale gjithashtu ofrohen për të promovuar mësimin e kësaj gjuhe. Një shembull është bursa për asistentë të bisedave jashtë vendit të ofruara nga Ministria e Arsimit e Spanjës.

Intendedshtë menduar për studentë të universitetit ose të diplomuar në Filologji Hispanike ose Angleze ose Përkthim dhe Interpretim dhe, përveç kësaj, kanë përfunduar një master në mësimin e Spanjishtes si gjuhë e huaj (edhe pse kjo e fundit nuk është një kërkesë thelbësore) të gatshëm të punojnë si Asistentë spanjollë në MB ose vend tjetër i huaj.

Gjuhët e tjera të Britanisë së Madhe

Përveç anglishtes, ekzistojnë edhe tre gjuhë të tjera që fliten në Mbretërinë e Bashkuar, të cilat vijnë nga familja e gjuhët kelte: Uellsisht, Irlandez dhe Galik.

Këto dialekte të anglishtes u bënë një pakicë pas pushtimeve anglo-saksone në ishujt britanikë. Uellsishtja, Irlandishtja dhe Galishtja janë të vetmet gjuhë të degës së Keltit që ruhen akoma në Mbretërinë e Bashkuar. Ja ku flitet secila në MB

  • Gaelik skocez: thirret dí idhlig Në këtë gjuhë, ajo është folur në Skoci që nga shekulli 60.000. isshtë shumë e ngjashme me Galike Irlandeze dhe Manx që flitet në Ishullin e Njeriut. Sot, është gjuha e rreth XNUMX njerëzve në Skoci, veçanërisht në rajonet veriore. .
  • skocisht ose skocezKonsideruar si gjuha e Skocisë, kjo gjuhë gjermanike flitet në Ultësirën Skoceze, si dhe në disa zona të Irlandës së Veriut dhe kufirit me Republikën e Irlandës. Nuk është e njëjtë me Galike Skoceze për të cilën kemi folur më herët, por një gjuhë e pavarur e konsideruar nga 64% e Skocezëve si e njëjta gjuhë me Anglishten.
  • welsh: Uellsisht ose cymraeg Flitet në Uells dhe përdoret nga 22% e popullsisë. Përdoret veçanërisht në pjesën veriore të vendit dhe është lëndë e detyrueshme në kolegjet dhe institutet e vendit.
  • Galike Irlandeze: Galike Irlandeze Moderne është me origjinë nga Irlanda dhe, brenda MB, flitet në Irlandën e Veriut. Isshtë gjuha amtare e afërsisht 20.000-80.000 njerëzve sot, veçanërisht qytetarëve të zonave rurale perëndimore.

Këto janë gjuhë nga familja indo-evropiane, folësit origjinalë të të cilave ishin popujt kelt, dmth. komuniteteve indigjene nga Evropa Qendrore dhe Perëndimore.

Ky artikull është ndarë 38 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: