Megjithëse ekziston vetëm një gjuhë zyrtare në Brazil, ne gjejmë shumë gjuhë të ndryshme. Prandaj, në këtë artikull ne flasim për gjuhët e ndryshme të përdorura aktualisht dhe historinë e tyre.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Gjuha zyrtare

E vetmja gjuhë zyrtare e Brazilit është Portugezja, një gjuhë e përdorur nga 200 millones të brazilianëve. Prandaj, Brazili është i vetmi vend në Amerikë me këtë gjuhë zyrtare. Dallime të vogla mund të vërehen midis disa zonave, veçanërisht në thekse dhe fjalor, kështu që ka disa dialekte.Historia e kësaj gjuhe në Brazil fillon në shekullin e XNUMX-të, kur Portugezët filluan të kolonizonin territorin. Sidoqoftë, gjatë viteve të para, formues gishtii njohur si gjuhe e pergjithshme (gjuhë e përgjithshme), pasi shumica e popullsisë ishte autoktone.

Inshtë në shekullin e XNUMX-të kur Portugezja bëhet një gjuhë zyrtare dhe pjesa tjetër e gjuhëve është e ndaluar. Kjo gjuhë ndikohet nga gjuhët afrikane të ish-skllevërve dhe nga ato autoktone. Për këtë arsye, deri më sot, Portugezët dhe Portugezët Brazilianë janë mjaft të ndryshëm.

Ju mund të shihni një marrëdhënie të qartë midis Spanjishtes dhe Portugezit. Në shembujt e mëposhtëm do të gjeni fjalë të përkthyera në të dy gjuhët:

EspañolPortugeze braziliane
MirëmëngjesDiten e mire
Mirembremanaten e mire
FalënderimFalemnderit
Me falniLicencë Com
PoSim
joNuk

Gjuhët autoktone

Para kolonizimit, rreth 1.300 gjuhë bashkëjetuan në Brazil. Fatkeqësisht, aktualisht kanë mbetur vetëm rreth 170, përveç dialekteve të ndryshme, pasi shumica e tyre janë zhdukur. Përveç kësaj, një përqindje e lartë rrezikon të rrezikojë zhduken, pasi ato fliten nga një numër i vogël i njerëzve.

Ekzistojnë dy trungje të mëdha në të cilat ndahen gjuhë të ndryshme amtare: formues gishti dhe makro-heq. Përveç kësaj, ka familje të tjera si aruak, karib, pano dhe Tucano.

E vetmja komunë në të cilën ka disa gjuhë bashkë zyrtare është Sao Gabriel da Cocheira, në Amazonas. Këtu bashkëjetojnë Portugezët, nheengatu, Tucano dhe baniwa. Në të gjithë vendin, vetëm 17,5% e njerëzve autoktonë nuk flasin portugalisht.

Gjuhët autoktone me numrin më të lartë të folësve dhe numrin e njerëzve që e përdorin atë janë si më poshtë:GjuhëNr i folësve
Tikuna34.000
Guarani kaiowá26.500
caingang22.000
Xavant13.300
Yanomami12.700
Guajara9.500
Sateré-mawe8.900
Terena8.200
nheengatu7.200
Tucano7.100
Kajapo6.200
Makuxi5.800
Gjuha e përgjithshme nheengatu ose Amazon është një gjuhë që u zhvillua nga s. XVIII nga gjuha tupinamba. Përdoret në komunikimin midis fiseve të ndryshme.

Një nga fiset autoktone Urubú-Kaapor, kanë gjuhën e tyre të shenjave që të gjithë e dinë, sepse në secilin qytet ka të paktën një person të shurdhër. Prandaj, shumica janë dygjuhëshe, pasi ata gjithashtu kanë një gjuhë të folur dhe të shkruar.

Gjuhë të tjera

Përveç gjuhëve Portugeze dhe autoktone, ne gjejmë gjuhë të tjera në Brazil. Në jug ka disa bashkësi ku përdoret gjermanishtja. E njëjta gjë ndodh me italianin, i cili punëson 500.000 njerëz në Rio Grande do Sul.

Ndër gjuhët moderne që studiohen më shumë, gjejmë anglisht, veçanërisht në shkollat ​​private. Lidhur me español, një pjesë e madhe e popullsisë e kupton atë dhe është në gjendje ta flasë atë, pjesërisht falë ngjashmërive me Portugezen Brazilian.

Nëse jeni të interesuar të mësoni Portugez Brazilian, mund të gjeni disa kurse në internet ose aplikacione mobile që ju ndihmojnë të studioni, disa prej tyre falas.

Pyetje nga përdoruesit

Çfarë gjuhe flitet në Rio de Janeiro?

Rio de Janeiro flet një dialekt të Portugezit Brazilian, i njohur si karioqe, në të cilën s shqiptohet si x. Disa njerëz flasin gjithashtu spanjisht ose anglisht, veçanërisht në zonat turistike.

Cila është gjuha e biznesit në Brazil?

Gjuha mbizotëruese është Portugezja. Sidoqoftë, nëse ata bëjnë biznes me të huaj, ka të ngjarë të dinë anglisht ose spanjisht.

A ekziston gjuha braziliane?

Jo, sepse gjuha që flitet në Brazil është portugalishtja. Sidoqoftë, për ta dalluar atë nga mënyra se si përdoret në Portugali, shpesh quhet Portugez Brazilian.

Ky artikull është ndarë 70 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: