India është një vend me një kulturë të larmishme që përfshin tradita, fe dhe gjuhë të ndryshme dhe interesante. Në këtë artikull, ju informojmë për gjuhët dhe dialektet mbizotëruese në vend, dhe ju japim disa informacione kurioze rreth tyre.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Çfarë gjuhe flitet në Indi?

Gjuhët zyrtare

Në Indi gjejmë dy gjuhë zyrtare: Hindu dhe Anglisht. Sipas Kushtetutës së vitit 1950, anglishtja duhet të kishte pushuar së qeni anglisht në 1965. Sidoqoftë, ajo vazhdon të ketë një rëndësi të madhe edhe sot.Hindishtja është një gjuhë indo-evropiane, e pesta që flitet më shumë në botë. Lidhet veçanërisht me urdunin, gjuhën zyrtare të Pakistanit. Hindisht flitet më së shumti në Indinë veriore, qendrore dhe perëndimore.

Sidoqoftë, anglishtja dhe hindishtja nuk janë gjuhët e vetme që mund të gjejmë në këtë vend. Për më tepër, ato nuk janë as gjuha e parë për shumicën e popullsisë, e cila tejkalon 1.000 miliard njerëz.

Gjuhët dhe dialektet

Në Indi gjejmë më shumë se 1.600 gjuhë dhe dialekte. Nga këto, 122 konsiderohen kryesore, pasi ato përdoren nga më shumë se 10.000 njerëz. Shumica janë të familjes Indo-Evropiane ose Dravidiane (me origjinë nga Irani Jugperëndimor).

Përveç indishtes dhe anglishtes, ne gjejmë 22 gjuhë që njihen me ligj:

 • A: Asamezisht
 • B: Bengali, Bodo
 • C: Lesh kashmiri, Kanada
 • D: qen
 • G: Guxharatisht
 • H: hindisht
 • K: Konkani
 • M: maithili, malabar, manipuri, marathi
 • N: Nepaleze
 • O: orija
 • P: Punxhabia Lindore
 • S: Sanskrit, Santali, Sindhi
 • T: támil, telugu
 • U:urdu

Po kështu, disa gjuhë dallohen si klasike: Tamilisht, Sanskritishtja, Kanada, Teluge, Malabar dhe Orija.Ndër të gjitha ato ekzistuese, këto janë pesë gjuhët mbizotëruese në Indi, sepse, megjithëse nuk janë gjuha amtare për të gjithë, ato fliten nga një përqindje e lartë e banorëve:

GjuhëGjithsej folëspërqindje
hindi551.416.51853,60%
anglisht125.344.73612,18%
Bengali91.115.0798,86%
Telugu84.992.5018,26%
Marathi84.184.8068,18%

Turizmi në Indi

Në varësi të zonës së Indisë ku po udhëtoni, do të dëgjoni gjuhë dhe dialekte të ndryshme. Sidoqoftë, në shumicën e zonave turistike do të keni mundësi të komunikoni në anglisht. Këto janë gjuhët e përdorura në disa nga qytetet më të shquara:

Agra
Hindisht, Urgu, Panxhabisht, Anglisht
Bangalore
Anglisht, indisht, tamil, teluge
Bombei
Maratisht, Guxharatisht, Urdu, Anglisht, Hindisht
Kalkuta
Bengalisht, Hindisht, Urdu, Anglisht, Orije, Bhojpuri
Hyderabad
Teluge, Urdu, Anglisht
Nju Delhi
Hindisht, Panxhabisht, Urdu, Anglisht

Nuk është e zakonshme që ata të flasin español. Sidoqoftë, është një gjuhë në rritje dhe njëra që ka filluar të bëhet modë. Për disa vjet, Instituto Cervantes ka qenë në Nju Delhi, i cili mëson spanjisht për të gjithë të interesuarit.

Sa për portugalishten, flitet, megjithëse në një përqindje të ulët, në zonën që më parë ishte një koloni portugeze, ku gjejmë qytete të tilla si Goa, Damán dhe Diu.

Ky artikull është ndarë 74 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: